Ποδηλατοβόλτα 4km για την «Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου»

Ηλιούπολη

Το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουνίου με τον καιρό σύμμαχο, μια μεγάλη χαρούμενη παρέα από 250 ποδηλάτες, μικρούς και μεγάλους, διασκέδασαν με τη συμμετοχή τους στην βόλτα 4 χιλιομέτρων.
Πριν την εκκίνηση ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τους δημότες μας στην εκδήλωση για το Ποδήλατο. Ο Δήμος μας, μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σχεδιάζει και σύντομα θα υλοποιήσει νέους ποδηλατόδρομους στην πόλη.
Το ποδήλατο πρέπει να μπει στην καθημερινή μας ζωή, όπως είναι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πιστεύουμε, ότι σύντομα η Τεχνική μας υπηρεσία θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες, ώστε να μπορούν να χαρούν και οι Ηλιουπολίτες τη βόλτα με το ποδήλατο.
Ευχαριστούμε πολύ για τη μαζική συμμετοχή, τους γονείς με τα παιδιά και ευχόμαστε να διασκεδάσουμε και να περάσουμε όμορφα το Κυριακάτικο απόγευμα».

Με την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Δασοπυροσβεστών και δεκάδων άλλων εθελοντών, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υποδειγματικά.
Στην ποδηλατοβόλτα συμμετείχαν και μέλη της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Ηλιούπολη. Ο Κώστας Ραβάνης, ένας εκ των ιδρυτικών μελών της, ανέφερε ότι το απόγευμα της Πέμπτη 11 Ιουνίου επρόκειτο να γίνει συνάντηση των μελών με τη δημοτική αρχή προκειμένου να συζητήσουν «επί χάρτου τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη».

Γ. Αραμπατζής: «Προχειρότητα ή βιασύνη;»

Δημόσια τοποθετήθηκε για την ποδηλατάδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηλιούπολης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη που Θέλω» Γαβριήλ Αραμπατζής. Σε δηλώσεις του πριν τη διεξαγωγή του εγχειρήματος, την Κυριακή 7 Ιουνίου τόνισε τα εξής:
«Η δημοτική αρχή έχει καταφέρει να επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό, δηλαδή ότι αποφασίζει και δρα με βιασύνη και προχειρότητα, τόσο σε απλά, αλλά και σε πιο σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν την πόλη μας.
Ένα δείγμα των παραπάνω η διοργάνωση «ποδηλατάδας». Την Δευτέρα 1/6/2020, η διοίκηση του Δήμου ανακοίνωσε την διοργάνωση «ποδηλατάδας» για την Τετάρτη 3 Ιουνίου, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους. (Είδαμε και σχετικά άρθρα σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας την Τετάρτη.) Το χρονικό διάστημα των δύο (2) ημερών, μεταξύ της ανακοίνωσης και της πραγματοποίησης της εν λόγω δράσης, ήταν προφανώς ανεπαρκές για την ανάλογη αλληλογραφία που απαιτείται με φορείς για τον συντονισμό, σχεδιασμό και την προετοιμασία μιας αποτελεσματικής εκδήλωσης. Μία ημέρα μετά, στις 2 Ιουνίου με νέα ανακοίνωση, η δημοτική αρχή ενημερώνει ότι αναβάλλεται λόγω καιρού, αλλά και της επιθυμίας πολλών δημοτών για συμμετοχή στην διοργάνωση της “Ποδηλατάδας” για την Κυριακή 7/6/2020. Μια ομάδα ενεργών δημοτών, φίλων του ποδηλάτου προσπαθούν εδώ και καιρό, να πείσουν την δημοτική αρχή, για την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και την ανάδειξη της χρήσης του ποδηλάτου στην Ηλιούπολη ως μέσου μετακίνησης, άθλησης και διασκέδασης.
Για την διοργάνωση της εκδήλωσης της Κυριακής (που αρχικά είχε σχεδιαστεί για Τέταρτη), δεν υπάρχει απόφαση επιτροπής ποιότητας ζωής, όπως υπάρχει σε όμορους δήμους για ανάλογη δράση, επίσης δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει ανάλογο έγγραφο προς την Τροχαία για την έκδοση την ανάλογης αστυνομικής διάταξης. Επίσης δεν υπάρχει και καμία ενημέρωση και απόφαση του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού του δήμου, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διοργανώσει επιτυχημένα αντίστοιχες δράσεις.
Στην ανακοίνωση της αναβολής παρουσιάζεται ένας χάρτης της διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες. Επισημαίνουμε ότι η εκκίνηση της διαδρομής, όπως αυτή σημειώνεται στο χάρτη, προσδιορίζεται με κόκκινο κύκλο στην πλατεία Π.Π. Γερμανού (ΙΚΑ)!!!, αντί της πλατείας ΚΑΝΑΡΙΑ που προβλέπεται σύμφωνα με το πρόγραμμα της δράσης. Προφανώς κανείς δεν εξετάζει με την δέουσα προσοχή τι απεικονίζεται στο χάρτη αλλά να επιλέξεις μια πλατεία για εκκίνηση που έχει αρκετά μεγάλη υψομετρική διαφορά με τον τερματισμό, απέχει πολύ από το στόχο που έχεις και το πνεύμα της «Ποδηλατάδας».
Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

  • είτε οι υπεύθυνοι-συνεργάτες δεν γνωρίζουν την ανάγνωση του χάρτη της Ηλιούπολης και την υψομετρική διαφορά των πλατειών
  • είτε η προχειρότητα και η βιασύνη έχει γίνει πλέον η δεύτερη φύση της διοίκησης του Δήμου».

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Ιουνίου 2020]