Από τον Άλιμο ξεκίνησε το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στις παραλίες

Άλιμος

Πρεμιέρα στις 5 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, έκανε το «Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις παραλίες» με το Φωτοβολταϊκό Κινητό Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης να ξεκινά το ταξίδι του από την Ακτή Α΄ του Αλίμου.
Ξεκίνησε ένα road – show στις παραλίες της χώρας, με έναρξη από τις παραλίες της Αττικής και συγκεκριμένα από τον Άλιμο, που θα επεκταθεί σε νησιά της χώρας μας, ενώ θα διαρκέσει έως αρχές Σεπτεμβρίου 2020.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΟΑΝ κ. Νικόλαος Χιωτάκης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας κ. Γ. Κρεμλής. Επίσης παρόντες ήταν Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αλίμου καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης Σταύρος Γεωργάκης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιάννη Αντζινάς.
Το Κινητό Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είναι ενεργειακά αυτόνομο (καθώς χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά πάνελς) και επιτυγχάνει τη «Διαλογή στην Πηγή», ενώ προσφέρει αντίτιμο στους πολίτες που ανακυκλώνουν πλαστικές, γυάλινες ή μεταλλικές συσκευασίες.

Όπως ανέφερε ο κύριος Πάιατ, το πολύ σημαντικό ατού αυτού του περιπτέρου είναι ότι είναι μεταφερόμενο. Επομένως, μπορεί να μεταφερθεί σε όλες τις παραλίες της Αττικής – και όχι μόνο– αλλά και στα νησιά, βοηθώντας έτσι να αναπτυχθεί και να εμπεδωθεί μια κουλτούρα ανακύκλωσης η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ το περιβάλλον και να συμβάλει στην ανακύκλωση, ιδιαίτερα των αποβλήτων σε πλαστικό.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, αφού πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως φωτοβολταϊκό κινητό σπιτάκι. Ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας αλλά και τον Αμερικανό πρεσβευτή που συμβάλλει, όπως είπε, καταλυτικά στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου και του τομέα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το μήνυμα του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη προς το κοινό ήταν το εξής: «Σας παρακαλούμε, κάντε την
Ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια, καθημερινό τρόπο ζωής.
Να μάθουμε στη νέα γενιά ότι η ανακύκλωση έχει τεράστια αξία. Γιατί δίνουμε μια επιπλέον ευκαιρία σε κάθε υλικό να μετατραπεί ξανά σε πρώτη ύλη και στη συνέχεια σε ένα νέο προϊόν, χωρίς να χρειαστεί να αντλήσουμε εκ νέου φυσικούς πόρους για τη δημιουργία του…. Η Ανακύκλωση και κυρίως η σωστή ανακύκλωση δημιουργεί ένα καθαρό-υγιές περιβάλλον τόσο σήμερα, όσο και αύριο. Προστατεύει την υγεία και την ποιότητα ζωής, τη δική μας και των παιδιών μας».

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη παρέμβασή του τόνισε ότι στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όλοι πρέπει να είμαστε μια ομάδα και ανακοίνωσε ότι στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», του οποίου οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες από τον Πρωθυπουργό και τον ίδιο, το 10% του προγράμματος θα αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Επισήμανε ότι χωρίς τους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα σημείωσε τον θετικό ρόλο του πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ηλεκτροκίνηση και θύμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών πριν από μήνες είχε νομοθετήσει τη δυνατότητα των Δήμων και των Περιφερειών να προμηθεύονται ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είναι ξεχωριστή χαρά που βρίσκομαι στο ωραιότερο -κατά την προσωπική μου γνώμη- μέρος, στον ωραιότερο χώρο αστικού περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το νότιο τμήμα της Αθήνας μας, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, είναι το ωραιότερο αστικό μέρος της Ευρώπης». Στη συνέχεια, τόνισε τον μοναδικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην προστασία του Περιβάλλοντος, τη στήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών στο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ενώ εξήγγειλε ότι σε δεκαπέντε μέρες περίπου ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσουν αναλυτικά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα καινοτόμο πρόγραμμα έργων σε όλη την Αυτοδιοίκηση ύψους 2.500.000.000 ευρώ, από το οποίο θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γιώργος Λιανός, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πρεσβευτής της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Ο Δήμαρχος Αλίμου προσέφερε στον Υπουργό Εσωτερικών έναν σχετικό με την εκδήλωση πίνακα από την εταιρεία Envipco και στον Αμερικανό πρέσβη ένα Λεύκωμα του Δήμου Αλίμου.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Ιουνίου 2020]