Εγγραφείτε στο Newsletter μας

«Τι Mαρίνα θέλουμε;» – Κινητοποιήσεις και εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στη Βουλιαγμένη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Το αμέσως επόμενο διάστημα της ψήφισης της ΜΠΕ για τη «νέα» Μαρίνα Βουλιαγμένης από το Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου Δήμου, ξεκίνησε κινητοποίηση κατοίκων και δημοτικών συμβούλων που δεν είναι σύμφωνοι με την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να υπερψήφισε τη γνωμοδότηση στις 18 Μαΐου όμως η στάση δεν ήταν ομόφωνη αφού κατά τάχθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Θάνος Ματόπουλος και Κώστας Πασακυριάκος. Μάλιστα λίγες μόνο ημέρες μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 20 Μαΐου ο Κώστας Πασακυριάκος απευθύνθηκε στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος και ζήτησε γνωμοδότηση επί της μελέτης, ώστε να υπάρχει μία τοποθέτηση από έναν ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα. Εν τω μεταξύ ομάδα κατοίκων της Βουλιαγμένης ξεκίνησε να ενημερώνει τους συνδημότες της για τα σχέδια της νέας Μαρίνας όπως παρουσιάστηκαν στην ΜΠΕ εκφράζοντας συνάμα την αντίθεσή της στην ανάπτυξη της υφιστάμενης εγκατάστασης. Επίσης, αρωγοί στην κίνηση των κατοίκων στάθηκαν και τα μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης Πολιτών 3Β». Η πρώτη προσπάθεια για συγκέντρωση των κατοίκων δεν στέφθηκε με επιτυχία, αφού ο άστατος καιρός την ανέβαλε ελάχιστα λεπτά της ώρας πριν διεξαχθεί. Στη συνέχεια η ολιγομελή παράσταση από την «Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών 3Β» προκάλεσε από την αντίπαλη άποψη χλευασμό. Ήρθε όμως η ειρηνική και με πρόγραμμα συγκέντρωση της Τετάρτης 10 Ιουνίου να δείξει ότι η Βουλιαγμένη αν θέλει μπορεί να συγκεντρωθεί και να συμπεριλάβει ηχηρά ονόματα της πολιτικής και επώνυμης σκηνής.


Αναβλήθηκε η πρώτη κίνηση των κατοίκων

Η πρώτη κινητοποίηση των κατοίκων ορίστηκε για την 1η Ιουνίου. Αρχικά ο χώρος συγκέντρωσης είχε επιλεγεί να είναι ένα καφέ στην πλατεία Βουλιαγμένης, μετά όμως λόγω του κόσμου που δήλωνε συμμετοχή άλλαξε η τοποθεσία και έτσι ορίστηκε για την πλατεία Βουλιαγμένης. Τελικώς, ο άστατος καιρός με τις ψιχάλες και τη συννεφιά οδήγησε τους διοργανωτές να αναβάλλουν την εκδήλωση ενημέρωσης για τη νέα Μαρίνα.

Δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας

Με λίγες ημέρες διαφορά η «Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης» καλούσε τους πολίτες να συναντηθούν ανήμερα της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» στις 5 Ιουνίου για να διαμαρτυρηθούν με συμβολικό τρόπο ενάντια στα σχέδια της νέας Μαρίνας. Η εκδήλωση δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα από πλευράς συμμετοχής κόσμου, παρόλα αυτά οι διοργανωτές με δελτίο τύπου δημοσιοποίησαν και τη θέση τους και τις φωτογραφίες με τους λιγοστούς συμμετέχοντες.
Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν: «Στις συζητήσεις που έγιναν στα “πηγαδάκια” κυριάρχησε το θέμα της σχεδιαζόμενης μαρίνας και των καταστροφών που θα προκαλέσει τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και που αναπόφευκτα θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και όλα αυτά γίνονται στο βωμό της “ανάπτυξης” και των “επενδύσεων”, δηλαδή για τα κέρδη λίγων Με δεδομένο μάλιστα ότι και στο δάσος της χερσονήσου της Βουλιαγμένης συντελείται ήδη μεγάλη ζημιά από τις τουριστικές εγκαταστάσεις της πολυεθνικής Jermyn Real Estate γίνεται φανερό ότι η Βουλιαγμένη, αλλά και η γύρω περιοχή θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Αν σε αυτά προστεθεί και ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, και μάλιστα σε προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, (στη Σχολή Ευελπίδων), εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τις συνθήκες ζωής που θα διαμορφωθούν στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τη γύρω περιοχή.
Για τους λόγους αυτούς όλοι και όλες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να γίνει συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων και των πολιτών ανεξάρτητα από πολιτικές και ή παραταξιακές επιλογές. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην εκδήλωση ήρθαν για συμπαράσταση αγωνίστριες από την Κυψέλη και το Χαλάνδρι».
Κλείνοντας η «Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης» καλούσε όλα τα μέλη της να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των κατοίκων της Βουλιαγμένης και να παραβρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιούσαν στην Πλατεία Δημαρχείου Βουλιαγμένης το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουνίου.

Η κίνηση «Πασακυριάκου»: Γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για τη Μαρίνα της Βουλιαγμένης

Σε έκτακτη ενημέρωση κάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιογράφους τοπικών Μέσων Ενημέρωσης του Δήμου, ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικός σύμβουλος. Θέμα της ενημέρωσης η Μαρίνα της Βουλιαγμένης.
Ο Κώστας Πασακυριάκος παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου, την 13 σελίδων γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του ίδιου, το οποίο εστάλη από τις 20 Μαΐου, δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Το Επιμελητήριο εξέδωσε τη γνωμοδότησή του την Τρίτη 9 Ιουνίου, μετά από μελέτη όλων των δεδομένων της ΜΠΕ.
«Καλούμε τους συνδημότες μας να διαβάσουν και τη γνωμοδότηση αλλά και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να σχηματίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη επί ενός μεγάλου ιδιωτικού έργου», καταλήγει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στην πλατεία Βουλιαγμένης

  • 180 υπογραφές σε κείμενο που ζητά να γίνουν νομικές ενέργειες

Ο καιρός ήταν σύμμαχος για τους διοργανωτές και ευνόησε την παρουσία δεκάδων κατοίκων και δημοτών της Βουλιαγμένης αλλά και των όμορων κοινοτήτων να συγκεντρωθούν στην Κεντρική Πλατεία Βουλιαγμένης και να συμμετέχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης εναντίον της νέας Μαρίνας.
Από τα πρόσωπα που αμέσως ξεχώρισαν ήταν ο γνωστός ποινικολόγος και Βουλιαγμενιώτης Αλέξης Κούγιας, καθώς και ο Παναγιώτης Κόνσουλας και ο Δημήτρης Τζιώτης. Η συγκέντρωση κύλησε με πρόγραμμα και οι ομιλητές ήσαν σύντομοι. Το λόγο έδινε η Θάλεια Ασλανίδου – Λιγούρα. Και εισηγητές – ομιλητές ήταν ο Γιώργος Γκιώνης, ο Αλέξης Κούγιας, ο Διονύσης Κοντονής, ο Γιάννης Κλαυδιανός, ο Δημήτρης Μάντζαρης και ο Δημήτρης Τζιώτης. Κατόπιν, μίλησαν από τους συγκεντρωμένους κατά σειρά ο Παναγιώτης Κόνσουλας, ο Κώστας Πασακυριάκος (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης), ο Θάνος Ματόπουλος (επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών), ο Πέτρος Θανόπουλος, ο Μπάμπης Καρίμαλης (πρ. Πρόεδρος ΕΟΤ), η Κατερίνα Παλούμπη και η Έλενα Μανιάτη.

Αλέξης Κούγιας: «Αν υπάρχει δίκαιο θα το βρούμε»

Στο πλευρό των κατοίκων Βουλιαγμένης που λένε «Όχι στην επέκταση της Μαρίνας» στάθηκε και ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας. Όντας από τους πρώτους ομιλητές στη συγκέντρωση της Τετάρτης, εξήγησε σε όλους πως έχουν τα πράγματα χωρίς να τους «φουσκώνει τα μυαλά». Για την ακρίβεια είπε ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα των κατοίκων που διοργάνωσε την εκδήλωση και έχει άριστη συνεργασία και ενημέρωση. Είχε μιλήσει με τον κ. Κόνσουλα και την κα Ασλανίδου. Ενώ τυχαία την επομένη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου είχε συναντήσει τον Παντελή Κασιδόκωστα, ο οποίος του είχε πει ότι καταστρέφεται η Βουλιαγμένη, αν θες να βοηθήσεις να μην καταστραφεί».
«Αν μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σαν άνθρωπος πρώτα και ως νομικός μετά κι εγώ και οι συνεργάτες μου, θα ήθελα να έχω στα χέρια μου την αρχική σύμβαση μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας με τους αγοραστές της εκτάσεως», τόνισε και εξήγησε πως έχουν νομικά τα πράγματα.
Επίσης συμβούλεψε την κα Ασλανίδου ότι ανεξαρτήτως της καλής προθέσεως πρέπει να υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία. Έτσι τους πρότεινε να πάνε στο Δήμο και να αιτηθούν τη σύμβαση και αντίγραφα των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου από τη συνεδρίαση της 18ης Μαΐου.
«Για μένα είναι αδιανόητο να μην είμαι συμπαραστάτης. Δεν υπάρχει θέμα αμοιβής μου, ούτε με ενδιαφέρει καν. Εδώ είναι το σπίτι μας, το σπίτι των παιδιών μας, πρέπει να το προστατεύσουμε. Κι επειδή η Βουλιαγμένη δεν είναι συνηθισμένη σε αγώνες γιατί είναι ελιτίστικη κοινωνία, αυτή η συγκέντρωση είναι σημαντική. Όλα τα χρόνια που είμαι εδώ είναι από τις σημαντικότερες» τόνισε.
«Νομίζω ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, αν έχει νομική βάση. Αν υπάρχει παρανομία θα την αναδείξουμε. Αν υπάρχει δίκαιο θα το βρούμε. Ξεκινάμε έναν ευπρεπή αγώνα. Κανείς δεν κέρδισε στο ΣτΕ σε θέματα περιβαντολλογικά. Ακόμη και οι πιο ισχυροί έλληνες επιχειρηματίες έχασαν» είπε μεταξύ άλλων.

Κώστας Πασακυριάκος: «Σωτήρες» δεν υπάρχουν

Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι συμμετείχε αρκετός απλός κόσμος στη συγκέντρωση της Τετάρτης 10 Ιουνίου στη Βουλιαγμένη με αίτημα «Όχι στην επέκταση της μαρίνας» ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Πασακυριάκος.
«Σωτήρες» της Βουλιαγμένης δεν υπάρχουν. Ούτε νομικοί, ούτε πολιτικοί. Η αναζήτηση «αποκλειστικά υπευθύνων» εντός των ορίων του δήμου μας, δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα αν οι κάτοικοι θέλουν ο αγώνας τους, να έχει αποτέλεσμα. Το ΜΟΝΟ που έχει σημασία και το μόνο από το οποίο εξαρτάται το εάν θα προστατευθεί το περιβάλλον και ο χαρακτήρας της περιοχής, για όσους πιστεύουμε ότι υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από την επέκταση, είναι η σωστή και πλήρης ενημέρωση και κυρίως η οργάνωση και κινητοποίηση του κόσμου στην κατεύθυνση της πίεσης και της διεκδίκησης προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς που έχουν αποφασιστικό ρόλο για το έργο».

Τα επόμενα βήματα

Το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται ήδη στην Περιφέρεια Αττικής και αναμένεται η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Με βάση το νέο περιβαλλοντικό νόμο, αν αυτό δεν γίνει σύντομα, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει κανονικά και χωρίς γνωμοδότηση του συμβουλίου. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα κάνει αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Το ζήτημα της μαρίνας έχει κι άλλα στάδια έως ότου οριστικοποιηθούν οι μελέτες και εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Ιουνίου 2020]

Scroll to Top