Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη
  • Λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά λόγω περιοριστικών μέτρων

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παραβρέθηκε την Κυριακή 31 Μαΐου 2020, στην Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων Καταδρομένων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι της Βουλιαγμένης. Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκπρόσωποι των Κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Εκκλησίας.
Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, όπως συμβαίνει άλλωστε ανελλιπώς τα τελευταία 70 χρόνια για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση των Αξιωματικών και των Οπλιτών των Δυνάμεων Καταδρομών που «Έπεσαν Εν Πολέμω». Οι καταδρομείς τυγχάνουν κοινωνοί βαριάς παράδοσης, σκληρής και συνεχούς εκπαίδευσης. Όχι μόνο για να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερες επιχειρησιακές απαιτήσεις, αλλά και για να καταλάβουν ακριβώς, να αποκτήσουν επίγνωση αυτής της ιδιαίτερης ένδοξης ιστορίας και παράδοσης. Να καταλάβουν στα χνάρια ποιων ακριβώς βαδίζουν.

[…] Η θυσία τους αποτελεί μέχρι σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τις γενιές των Ελλήνων Καταδρομέων, αλλά και για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η παρακαταθήκη τους αποτέλεσε τη μαγιά με την οποία ζυμώθηκαν οι σύγχρονες ειδικές δυνάμεις της Ελλάδας.
[…] Αποτελεί καθήκον όλων μας να αγωνιστούμε για τα ιδανικά, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Χώρας, ώστε οι θυσίες τους να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Δηλώνοντας υπερήφανος αλλά
και βέβαιος γι’ αυτό που είναι οι Έλληνες Καταδρομείς, σας ευχαριστώ».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Υποκλίνομαι ευλαβικά αναμνησκόμενος τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Αθανάτους πεσόντες των Ιερών Λόχων της Ελλάδος και τους ηρωϊκώς πεσόντες Καταδρομείς στους παντοειδείς υπέρ της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας αγώνες του Έθνους.

Αποτίω φόρο τιμής σε αυτούς τους γενναίους, που ξεπερνώντας τα όρια της μετριότητας, έγιναν ήρωες, σύμβολα αρετής, παραδείγματα προς μίμηση και αξεπέραστα πρότυπα. Στους ατρόμητους εκείνους Ιερολοχίτες και Καταδρομείς, που παραμερίζοντας κι αυτό ακόμη το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως, έχυσαν το τίμιο αίμα τους για τα ιερά και τα όσια της Φυλής μας, πορευόμενοι, πάνω στο άνθος της νιότης τους, προς την αθανασία, αφού επιτέλεσαν το Χρέος τους στο έπακρο. Αυτό το Χρέος, το Χρέος προς την Πατρίδα και το Έθνος, στάθηκε ο οδηγός και η φλόγα, που πύρωνε το νου και πυρπολούσε τις καρδιές εκείνων των μεγάλων, ηρωικών και υπέροχων Ελλήνων, επώνυμων και ανώνυμων, που στελέχωσαν διαχρονικά τους Ιερούς Λόχους των Θηβών και του Πελοπίδα, του Δραγατσανίου και του Νικόλαου Υψηλάντη και του πλέον πρόσφατου, του Ιερού Λόχου της Μέσης Ανατολής και του Χριστόδουλου Τσιγάντε. Προμαχούντες από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, με κάθε κόστος και με κάθε τίμημα, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»’, μας δίδαξαν και πάντοτε θα μας διδάσκουν ποιο είναι το πραγματικό Χρέος προς την Πατρίδα και πώς αυτό αποπληρώνεται…

[…] Η ευθύνη που μας κληροδοτούν οι ήρωες πεσόντες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς είναι βαριά. Ως επίγονοι, έχουμε την ιερή υποχρέωση να κρατήσουμε τη Σημαία μας ψηλά, όπως την κράτησαν εκείνοι.
«Άραγε, αν απαιτηθεί, θα μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοί τους»’, θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει.
Ναι, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι εάν και όποτε απαιτηθεί θα τα καταφέρουμε. Διότι το υλικό και ο σπόρος από το οποίο ήταν φτιαγμένοι οι Έλληνες που τα κατάφερναν και νικούσαν στο παρελθόν, δεν έχει χαθεί, παραμένει αναλλοίωτος. Διότι τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ηχούν διαρκώς στο μυαλό μας:
«Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα’ ρθουνε, θα περάσουν,
Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι κι οι νεκροί’».
[…] Τιμή και δόξα στους ήρωες πεσόντες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς! Αθάνατοι!».

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιουνίου 2020]