Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ψαλλίδας Νίκος, Πρόεδρος Δ. Σ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: «Η καθημερινότητα του Δημότη και η παραγωγή έργου δεν μπορούν να τεθούν σε δεύτερη μοίρα»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης < 1 λεπτό

Συμβούλια με… τηλεδιάσκεψη

Εξι Πρόεδροι – του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και των Δημοτικών Συμβουλίων Αλίμου, Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελληνικού Αργυρούπολης και Ηλιούπολης – μιλούν στον «ΠΑΛΜΟ» για την εμπειρία της τηλεδιάσκεψης. Ήταν παντού οι συνεδριάσεις επιτυχείς; Υπήρξαν απρόοπτα; Είναι ο κατάλληλος τρόπος για συνεδριάσεις στο μέλλον ή η δια ζώσης συνεδρίαση δύσκολα αντικαθίσταται; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που τους θίξαμε. Επίσης τους ρωτήσαμε δεδομένης της εφαρμογής της απλής αναλογικής ποια είναι η δική τους άποψη, είτε έχουν να κάνουν με δημοτική αρχή πλειοψηφούσα είτε μειοψηφούσα. Όλοι τους άκρως ομιλητικοί μας μεταφέρουν τις απόψεις τους.


[Π]: Ποια η εμπειρία σας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη; Υπήρχε απαρτία, δυνατότητα διαλόγου και εξωστρέφειας προς το ευρύ κοινό;
ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣ:
Ο Δήμος μας πραγματοποίησε πολύ νωρίς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης και μέχρι σήμερα είναι ο μόνος Δήμος που διέθετε τη βούληση και τις τεχνικές υποδομές να κάνει ταυτόχρονη μετάδοση της συνεδρίασης μέσω διαδικτυακής τηλεόρασης. Η εμπειρία ήταν διαφορετική αλλά ταυτόχρονα χρήσιμη. Υπήρχε μεγάλη απαρτία και διεξήχθη διάλογος υψηλού επιπέδου. Σε ότι αφορά την εξωστρέφεια, ο συνδυασμός της οδηγίας να είναι ο κόσμος σπίτι του σε συνδυασμό με το νεοτερισμό της διαδικασίας είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ επισκεψιμότητας μέσω διαδικτύου καθώς η συγκεκριμένη ανάρτησε πέτυχε περισσότερες από 5.000 επισκέψεις. Για να πραγματοποιηθεί όμως η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης και να κυλήσει ομαλά σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μετάδοση υπήρξαν αρκετές τεχνικές δυσκολίες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τους συνεργάτες μας και οφείλω να τους αναφέρω και να τους ευχαριστήσω.

[Π]: Δια Ζώσης (κεκλεισμένων των θυρών), με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς; Ποιον από τους τρεις τρόπους θα επιλέγατε ως καλύτερο για τη διεξαγωγή δημοτικών συμβουλίων και γιατί;
Ψ.Ν.:
Ήδη έχουμε κάνει χρήση και των τριών εναλλακτικών λύσεων που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συνεδρίαση των συλλογικών μας οργάνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα έλεγα πως η κάθε διαδικασία έχει τη χρησιμότητα της, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.
Η δια περιφοράς συνεδρίαση είναι μία χρήσιμη διαδικασία, η οποία διευκολύνει την έγκριση και την διεκπεραίωση θεμάτων γρήγορα και ευέλικτα. Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις του συμβουλίου μας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα και επιλέχθηκαν κυρίως για διαδικαστικά θέματα προς ψήφιση καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία δεν ευνοεί τον διάλογο σε βάθος και την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του συμβουλίου, διαδικασία που είναι χρήσιμη για να οδηγηθούμε σε καλύτερες αποφάσεις.
Αυτή η ανάγκη καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από το συμβούλιο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης όπου είχαν όλοι οι σύμβουλοι τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος. Θα έλεγα όμως πως επειδή οι περισσότεροι από εμάς συμμετείχαμε σε αντίστοιχη διαδικασία πρώτη φορά, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι στη χρήση των νέων τεχνολογιών χρειάζονται κάποιον χρόνο προσαρμογής, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία διαλόγου.
Τέλος, την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του συμβουλίου μας, “κεκλεισμένων των θυρών”. Υπήρξε σχολαστική επιμέλεια για την τήρηση όλων των μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, οι σύμβουλοι έκαναν χρήση όλης της αίθουσα και όχι μόνο των εδράνων τα οποία χρησιμοποιούν στις δημόσιες συνεδριάσεις, απολυμάνθηκε ο χώρος πριν τη συνεδρίαση ενώ κατά τη διάρκεια γινόταν απολύμανση του μικροφώνου που χρησιμοποιούσαν οι ομιλητές και υπήρχε αντισηπτικό αλλά και προστατευτικές μάσκες στην είσοδο και εντός της αίθουσας για όποιον επέλεγε να τα χρησιμοποιήσει. Κύλησε ομαλά μία πολύωρη συνεδρίαση, έγινε ουσιαστικός διάλογος σε όλα τα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις. Όλη η συνεδρίαση μεταδόθηκε στη διαδικτυακή τηλεόραση (γι’ αυτό και τα εισαγωγικά στο κεκλεισμένων των θυρών) του Δήμου ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε όσους δημοσιογράφους το επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση από χώρο εκτός της αίθουσας.

Ως Πρόεδρος, θεωρώ χρέος μου να εκπροσωπώ ισάξια το σύνολο των μελών του συμβουλίου και να επιδιώκω στο σύνολο των αποφάσεων σύνθεση μέσω διαλόγου και αποδοχή των τελικών προτάσεων από
όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό συμβούλων.

[Π]: Έμειναν πίσω θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ή θα λέγατε ότι κύλησε το διάστημα όπως θα κυλούσε και υπό κανονικές συνθήκες;
Ψ.Ν.:
Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δήλωσε πως απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση και προφύλαξη της δημόσιας υγείας αλλά ταυτόχρονα η συνέχιση της ομαλής και παραγωγικής λειτουργίας του Δήμου. Στο πνεύμα αυτό συντάχθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο και κάνοντας χρήση όλων των εργαλείων που τέθηκαν στη διάθεση μας από την κυβέρνηση, (δια περιφοράς συνεδριάσεις, χρήση τηλεδιάσκεψης και συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών) η παραγωγή έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ισάξιο με αυτό που θα υπήρχε σε κανονικές συνθήκες. Η καθημερινότητα του Δημότη και η παραγωγή έργου δεν μπορούν να τεθούν σε δεύτερη μοίρα.

[Π]: Πότε υπολογίζετε ότι θα επιστρέψετε στη διεξαγωγή κανονικών συνεδριάσεων;
Ψ.Ν.:
Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από τους ειδικούς επιστήμονες που εξετάζουν συνέχεια τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις. Εμείς συνεχίζουμε την παραγωγή του έργου μας παρά τους περιορισμούς και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και μπορούμε να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή ανοιχτών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε και πάλι στην αίθουσα μας ενεργούς δημότες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες του οργάνου.

[Π]: Εκτός από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είστε και έμπειρος γιατρός. Θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σχόλιο για την πανδημία και την άποψη σας για τα μέτρα αντιμετώπισης του.
Ψ.Ν.:
Κατ’ αρχάς θέλω να εξάρω και να ευχαριστήσω με τη σειρά μου όλο το προσωπικό που εργάζεται στις υγειονομικές δομές της χώρας. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υποστηρικτικό προσωπικό των δομών αυτών είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και αυτοθυσίας, παρά την μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., το οποίο παρά την απαξίωση τόσο χρόνων έβγαλε την χώρα ασπροπρόσωπη.
Σε ότι αφορά τα μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, υπάρχει συνεργασία με λαμπρούς επιστήμονες, εισακούγεται η γνώμη τους και για το λόγο αυτό η Ελλάδα έχει γίνει θετικό σημείο αναφοράς παγκοσμίως. Πιθανόν να έχουν γίνει λάθη σε κάποιους χειρισμούς αλλά αν υπολογίσουμε τον όγκο των αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν έχει αντιμετωπίσει κανένας στο παρελθόν πανδημία τέτοιου μεγέθους, τα λάθη ήταν ελάχιστα και κρίνοντας από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, επουσιώδη.

[Π]: Πως θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι σήμερα θητεία σας στην Προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου δεδομένης και της εφαρμογής της απλής αναλογικής;
Ψ.Ν.:
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στο Δήμο μας δεν παράγει κάποιο αποτέλεσμα καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών διασφαλίζει μία ευρεία πλειοψηφία 24 συμβούλων σε σύνολο 33. Ως Πρόεδρος όμως, θεωρώ χρέος μου να εκπροσωπώ ισάξια το σύνολο των μελών του συμβουλίου και να επιδιώκω στο σύνολο των αποφάσεων σύνθεση μέσω διαλόγου και αποδοχή των τελικών προτάσεων από όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό συμβούλων.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Μαΐου 2020]

Scroll to Top