Αργυροπούλου Νατάσα, Πρόεδρος Δ. Σ. Γλυφάδας: «Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μιας πόλης στο δημοτικό της συμβούλιο»

Συμβούλια με… τηλεδιάσκεψη

Εξι Πρόεδροι – του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και των Δημοτικών Συμβουλίων Αλίμου, Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελληνικού Αργυρούπολης και Ηλιούπολης – μιλούν στον «ΠΑΛΜΟ» για την εμπειρία της τηλεδιάσκεψης. Ήταν παντού οι συνεδριάσεις επιτυχείς; Υπήρξαν απρόοπτα; Είναι ο κατάλληλος τρόπος για συνεδριάσεις στο μέλλον ή η δια ζώσης συνεδρίαση δύσκολα αντικαθίσταται; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που τους θίξαμε. Επίσης τους ρωτήσαμε δεδομένης της εφαρμογής της απλής αναλογικής ποια είναι η δική τους άποψη, είτε έχουν να κάνουν με δημοτική αρχή πλειοψηφούσα είτε μειοψηφούσα. Όλοι τους άκρως ομιλητικοί μας μεταφέρουν τις απόψεις τους.


[Π]: Ποια η εμπειρία σας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη; Υπήρχε απαρτία, δυνατότητα διαλόγου και εξωστρέφειας προς το ευρύ κοινό;
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ:
Η πανδημία που χτύπησε και τη χώρα μας πριν από τρεις μήνες άλλαξε τα πάντα στη ζωή όλων μας. Έφερε τα πάνω κάτω στην επαγγελματική, στην οικογενειακή, στην κοινωνική μας ζωή. Οι συνεδριάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Πολύ γρήγορα προσαρμοστήκαμε στη νέα πραγματικότητα και αξίζουν στον Δήμαρχο, στους αντιδημάρχους και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους συγχαρητήρια για αυτό. Προσέξτε: Προσαρμοστήκαμε ως δημοτικό συμβούλιο χωρίς την παραμικρή έκπτωση στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου, στην πολυφωνία, στην αποτελεσματική διοίκηση της πόλης μας σε καιρό κρίσης. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν στις τηλε-συνεδριάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, υπήρχε ζωηρός διάλογος, ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων. Αυτή η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου εκτιμώ ότι είχε αντανάκλαση και στην ομαλή συνέχιση του έργου της δημοτικής αρχής, που σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά της και με το παραπάνω και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίστηκε από όλους.

[Π]: Δια Ζώσης, με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς; Ποιον από τους τρεις τρόπους θα επιλέγατε ως καλύτερο για τη διεξαγωγή δημοτικών συμβουλίων και γιατί;
Α.Ν.:
Δεν χωρεί αμφιβολία: Από την αρχαία Αθήνα μέχρι σήμερα, η διά ζώσης συνεδρίαση κάθε εκλεγμένου συλλογικού οργάνου αναζωογονεί τα κύτταρα της δημοκρατίας. Αποτελεί ένα ζωντανό φόρουμ κατάθεσης προτάσεων, δημιουργικού διαλόγου, ζύμωσης και σύνθεσης τάσεων και απόψεων. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μιας πόλης στο δημοτικό της συμβούλιο. Από εκεί και πέρα, η τηλεδιάσκεψη αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση και πιστεύω ότι η βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας, η βελτίωση δηλαδή του τρόπου με τον οποίο γίνεται η συνεδρίαση online, θα της δώσει περισσότερους “πόντους” στο μέλλον.

Όλο το τελευταίο τρίμηνο το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας λειτούργησε σαν μια καλοδουλεμένη ορχήστρα! Τα θέματα εισάγονταν στο δημοτικό συμβούλιο εγκαίρως
και καλά μελετημένα, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική
και ζητήματα κρίσιμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας επιλύονταν γοργά

[Π]: Έμειναν πίσω θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ή θα λέγατε ότι κύλησε το διάστημα όπως θα κυλούσε και υπό κανονικές συνθήκες;
Α.Ν.:
Πολλοί αναγνώστες σας θα έχουν δει το διάστημα της καραντίνας βιντεάκια με μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού να συντονίζονται μέσω διαδικτύου και να παίζουν γνωστά κομμάτια. Όλο το τελευταίο τρίμηνο το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας λειτούργησε σαν μια καλοδουλεμένη ορχήστρα! Τα θέματα εισάγονταν στο δημοτικό συμβούλιο εγκαίρως και καλά μελετημένα, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική και ζητήματα κρίσιμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας επιλύονταν γοργά: Ασφαλτοστρώσεις, ανακατασκευές πεζοδρομίων και πλατειών, επιτάχυνση της ανακύκλωσης, μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας είναι μερικά μόνο από τα θέματα που συζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το δημοτικό μας συμβούλιο και προχώρησε άμεσα η επίλυσή τους στη συνέχεια.

[Π]: Πότε υπολογίζετε ότι θα επιστρέψετε στην δια ζώσης συνεδρίαση;
Α.Ν.:
Υπάρχουν επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Γλυφάδας αυτό το διάστημα: Η ομαλή επαναλειτουργία των σχολικών μας μονάδων, όπως και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η ενίσχυση με κάθε τρόπο, ιδίως αυτό το διάστημα, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Η στήριξη των επιχειρήσεων της πόλης, που πλήττονται από την κρίση αυτή. Η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί. Με αυτά ασχολείται η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο. Η διά ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι κάτι που θα γίνει εν καιρώ, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις οδηγίες των ειδικών.

[Π]: Πως θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι σήμερα θητεία σας στην Προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου δεδομένης και της εφαρμογής της απλής αναλογικής;
Α.Ν.:
Η απλή αναλογική, που έχει δημιουργήσει πράγματι σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς Δήμους στη χώρα, δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Δήμου Γλυφάδας, καθώς ο Γιώργος Παπανικολάου, μετά από μια πολύ επιτυχημένη θητεία την πενταετία 2014-2019, επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 80%, άρα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και μεγάλη κατάκτηση του δημοτικού μας συμβουλίου το γεγονός ότι παρά την αδιαμφισβήτητη και ιστορικά πρωτόγνωρη λαϊκή εντολή στο πρόσωπο του Δημάρχου και στην παράταξή του εν γένει, στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας εκπροσωπούνται οι πάντες, ακούγονται οι πάντες, συζητιούνται τα πάντα και μάλιστα διεξοδικά και τα δικαιώματα της μειοψηφίας γίνονται απολύτως και απεριόριστα σεβαστά. Έχοντας την τιμή να προεδρεύω του δημοτικού μας συμβουλίου, έχω ως πρώτο και τελευταίο μου μέλημα σε κάθε συνεδρίαση να ακούγονται όλες οι φωνές, να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες και να λειτουργούμε συλλογικά, προς όφελος των δημοτών μας.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Μαΐου 2020]

Ad