Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Πεζοπορικές διαδρομές στον Υμηττό

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Τοπικό Δίκτυο Πεζοπορικού Τουρισμού στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Συμπλήρωσε τον κρίκο της αλυσίδας το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εγκρίνοντας ομόφωνα την μελέτη ανάπτυξης και προβολής του Τοπικού Δικτύου Πεζοπορικού Τουρισμού Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το θέμα είχε απασχολήσει ξανά το δημοτικό συμβούλιο, όπου και παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της πρότασης από τους μελετητές και στη συνέχεια αφού έγιναν μικρές τροποποιήσεις, πέρασε με ομόφωνες αποφάσεις από τα Τοπικά Συμβούλια των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων αλλά και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου για να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την οριστική έγκριση.
Η σχετική μελέτη συντάχθηκε από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μονοπάτια της Ελλάδας» και μετά από ενέργειες και εισήγηση του Συλλόγου «Αρχέδημος», ο οποίος και οραματίστηκε το έργο για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, χρηματοδοτήθηκε από την ΑΜΚΕ «Αιγέας» του κ. Θανάση Μαρτίνου.
Η πρώτη παρουσίαση της μελέτης έγινε σε ειδική δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Αρχέδημος» στις 15 Ιανουαρίου στη Βούλα και στη συνέχεια επίσημα παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 29 Ιανουαρίου.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, ολοκληρωμένη και τροποποιημένη μπήκε στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της υλοποίησης. Ενός έργου που συμβαδίζει με τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον άνθρωπο κοντά στη φύση.
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εισηγούμενος το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της 24ης Φεβρουαρίου τόνισε ότι η ουσιαστική τροποποίηση που έγινε στη μελέτη αφορούσε το τμήμα που εκτεινόταν προς τη Γλυφάδα. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε μήκος 3 χλμ που εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Γλυφάδας και προστέθηκε 1,5 χλμ στην περιοχή της Βουλιαγμένης ενώ τροποποιήθηκε και η χάραξη στα όρια της Βάρης με προσθήκη ενός ακόμη τμήματος 700 μέτρων. Ο λόγος που αφαιρέθηκε το μήκος στη Γλυφάδα ήταν επειδή ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν μπορεί να λάβει απόφαση για ένα δίκτυο εκτός των ορίων του.
Ο διαχειριστής περιβάλλοντος Φοίβος Τσαραβόπουλος και ο αρχιτέκτων μηχανικός Σπύρος Κίνιας παρουσίασαν τη μελέτη ανάπτυξης πεζοπορικών διαδρομών τον νότιο Υμηττό στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το δίκτυο μονοπατιών Νοτίου Υμηττού είναι ένα έργο που σε πρώτη φάση ανάπτυξης θα έχει μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα. Ενώνει σημεία φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συνδέει το βουνό με τον αστικό ιστό και παρέχει πολλά τμήματα με εύκολες πεζοπορίες. Για το μονοπάτι αυτό έχει καταρτιστεί επίσης σχέδιο προβολής και διαχείρισης σε βάθος πενταετίας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ταυτότητας, τη δημιουργία ιστοσελίδας και εφαρμογής, καθώς και την πιστοποίηση της διαδρομής με το μοναδικό σήμα παγκοσμίου εμβέλειας, το Green Flag Trails.
Ο σχεδιασμός βασίζεται στις υφιστάμενες πεζοπορικές διαδρομές, τα αρχέγονα χωμάτινα μονοπάτια αλλά και τους δημοτικούς δρόμους.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αφορούν βελτίωση της βατότητας των μονοπατιών με καθαρισμό της βλάστησης χρησιμοποιώντας χειροκίνητα εργαλεία. Παρεμβάσεις συμβατές με τα διατάγματα προστασίας του Υμηττού αλλά και με τις ισχύουσες χρήσεις γης, όπως επεσήμανε ξανά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπορικού τύπου χρήση. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και δύο ποσά της τάξεως των 25.000 ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την διαμόρφωση των περιπατητικών διαδρομών και για την προμήθεια πινακίδων σήμανσης (ξύλινοι πάσσαλοι και πινακίδες).
Εκτιμάται ότι η ανάδειξη σημαντικών σημείων ενδιαφέροντος όπως το σπήλαιο του Αρχέδημου, το Αρχαίο κάστρο της Λαθούριζας, το μνημείο των ΛΟΚ και η αρχαία αμαξιτή οδός στο Καβούρι, ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στο Λαιμό και η Λίμνη Βουλιαγμένης θα αυξήσουν την προσέλκυση του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή.
Σήμερα ο Δήμος έχει λάβει μια προέγκριση από το Δασαρχείο Πεντέλης, από την Σπηλαιολογική Υπηρεσία και την Εφορεία Αρχαιοτήτων και εκκρεμεί η έγκριση του Δασαρχείου Πειραιά. Στις 3 Μαρτίου επρόκειτο να συζητηθεί και στο Φορέα Διαχείρισης Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 7 Μαρτίου 2020]

Scroll to Top