Δωδεκανήσου και Μακεδονίας: Στη μάχη κατά της κεραίας Δήμος Ηλιούπολης και Πολίτες

Ηλιούπολη

Η κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Μακεδονίας ξεσήκωσε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων του Δήμου με αποτέλεσμα την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου να καλέσουν σε συζήτηση τη Δημοτική Αρχή, τους Εκπαιδευτικούς, τους Μαθητές και τους Κατοίκους της περιοχής. Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν το πως θα πέσει η κεραία που απειλεί την υγεία παιδιών και κατοίκων. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους άμεσα ενδιαφερόμενους και παριστάμενους ότι βρίσκεται στο πλευρό τους στον αγώνα αποξήλωσης της κεραίας και στις επόμενες κινήσεις του Δήμου είναι να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας Vodafone. Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα της κεραίας και βουλευτές του Νότιου Τομέα και επεσήμανε πως η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να απομακρυνθούν όλες οι κεραίες που βρίσκονται κοντά σε σχολικές μονάδες. Την υπόθεση από πλευράς Δήμου θα χειριστεί ο νομικός σύμβουλος Νίκος Καραβέλος. Μεταξύ των παριστάμενων ήταν επίσης οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και συγκεκριμένα ο Χρήστος Κοκοτίνης, ο Τάσος Ευσταθίου, ο Γαβριήλ Αραμπατζής και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη που Θέλω» Γαβριήλ Αραμπατζής με μία σύντομη τοποθέτησή του πρότεινε την πλήρη καταγραφή των κεραιών της πόλης, την μέτρηση της
έντασης των εκπομπών με μηχάνημα που διαθέτει ο Δήμος, αλλά και την άμεση εμπλοκή του Δήμου στην διαδικασία της έκδοσης αδείας, μέσω της υπηρεσίας πολεοδομίας που μπορεί να περιέλθει στους κατά τόπους δήμους.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος της συγκέντρωσης αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής πολιτών, που θα συντονίσουν και θα κλιμακώσουν τις ενέργειες και τις δράσεις, για την ενημέρωση του θέματος αλλά και μέγιστη κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής, μαθητών, γονέων αλλά και γενικότερα των δημοτών της Ηλιούπολης.

Κι άλλη κεραία στο προσκήνιο

Η Δημοτική Παράταξη «Η Πόλη που Θέλω» έθιξε άλλο ένα ζήτημα κεραίας στο Δήμο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:
«Ενώ δεν φαίνεται να έχουν κοπάσει οι φωνές των κατοίκων, που διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου & Μακεδονίας και στην Αλεξ. Παναγούλη 22, με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΑΔΑ: 6ΣΗΙ639-ΑΜΙ, τροποποιείται η άδεια κεραίας που βρίσκεται στην οδό Μαρίνου Αντύπα 6. Συγκεκριμένα στην υπάρχουσα κατασκευή μπορούν να τοποθετηθούν δύο κεραίες (στην φωτογραφία, εικονίζεται καμουφλαρισμένη σε κάθετο λευκό κύλινδρο).
Να σημειωθεί ότι σε κοντινή απόσταση κάτω από 300 μέτρα βρίσκεται το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης αλλά και σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων το σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Υμηττού.
Να γίνει έλεγχος από τις υπηρεσίες του Δήμου για το εάν έχουν τοποθετηθεί νόμιμα και να συνδράμει η νομική υπηρεσία του Δήμου μας με την εμπειρία της για τη διακοπή λειτουργίας και απομάκρυνση των εν λόγω κεραιών.
Να ενημερωθούν οι δημότες για τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ακτινοβολία από κεραιοσυστήματα που είναι εγκατεστημένα κοντά σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς και για το πόσο συχνά και με ποιο τρόπο γίνεται ο έλεγχος ακτινοβολίας.
Ο Δήμος μας κατά πόσο θέλει και μπορεί να ελέγξει την τοποθέτηση και την λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας;»

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 15 Φεβρουαρίου 2020]