Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Γιώργος Χατζηδάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης: «Ούτε μια ημέρα χαμένη για το Δήμο»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Διανύει τον 6ο μήνα Διοίκησης στη θητεία 2019 – 2023 και κάποιος θα έλεγε ότι είναι νωρίς για να γίνει ένας μίνι απολογισμός ή μια απλή καταγραφή πεπραγμένων και στόχων για τα όσα οι προκλήσεις επιβάλλουν. Ο Δήμος Ηλιούπολης δεν ξεφεύγει από τον κανόνα των ΟΤΑ με τα προβλήματα που οι δημότες και κάτοικοι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Έχει όμως την ιδιαιτερότητα στη νέα Διοίκηση λόγω του Κλεισθένη να κεντρίζει το ενδιαφέρον αφού με την απλή αναλογική η δημοτική αρχή έχει και μειοψηφία δημοτικών συμβούλων. Πως διοικείται στην πραγματικότητα ένας Δήμος με απλή αναλογική, πως κύλησαν οι πρώτοι πέντε μήνες, ποια τα πρώτα βήματα και οι στόχοι, ποιες οι παρεμβάσεις που θα αναμένουν οι Ηλιουπολίτες στην τρέχουσα δημοτική περίοδο; Τι συμβαίνει με τη δημόσια περιουσία; Για όλα αυτά και άλλα πολλά συζήτησε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης με την Διευθύντρια του «Παλμού» και Δημοσιογράφο Έφη Φιλιπποπούλου στη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο Ηλιούπολης.

[Π]: Κύριε Δήμαρχε, είστε ικανοποιημένος από τα πρώτα βήματα; Θεωρείτε ότι πάτε στο σωστό δρόμο ή ότι έχει χαθεί το 5μηνο που προηγήθηκε, λόγω της μεταβατικής περιόδου;
Γιώργος Χατζηδάκης:
Υπήρξε μια μεταβατική περίοδος μέχρι την ανάληψη των νέων καθηκόντων και αναφέρομαι στο τρίμηνο που μεσολάβησε από τις εκλογές και μετά. Δυστυχώς η πόλη ήταν εντελώς παρατημένη σε όλα τα επίπεδα. Από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλάβαμε, βρήκαμε 700 εκκρεμή ζητήματα σε καθαριότητα και πράσινο. Οπότε σηκώσαμε αμέσως τα μανίκια και οι δημότες διαπίστωσαν ότι γίνονται σημαντικά βήματα στην καθαριότητα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η σωστή διαχείριση του προσωπικού αλλά και ο σωστός συντονισμός και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα σε επίπεδο καθαριότητας. Κομβικό σημείο είναι και η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, τη στιγμή που σήμερα φθάνει μόλις στο 5% στο Δήμο μας και που ο μέσος όρος στους υπόλοιπους Δήμους είναι στο 15%. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε πλέον και τρίτο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πόλη, δηλαδή μαζεύονται πιο άμεσα οι μπλε κάδοι.

[Π]: Το πρόβλημα ήταν στην αποκομιδή ή στη διαλογή από τους δημότες;
Γ.Χ.:
Και τα δυο είναι σημαντικά. Η καθυστέρηση όμως στην αποκομιδή είχε ως αποτέλεσμα πολλά υλικά να τα κλέβουν. Κινούμαστε ταχύτατα πλέον και βλέπουμε ότι αυξάνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά στο Δήμο μας. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι για να αναπτυχτεί η ανακύκλωση πρέπει να πάμε σε λογική προγραμμάτων που έχουν να κάνουν και με τα οργανικά απόβλητα. Ήδη το κράτος και η περιφέρεια έχει βάλει ως προτεραιότητα το ζήτημα των οργανικών αποβλήτων και ο Δήμος μας είναι έτοιμος να ενταχθεί σε όλα αυτά τα προγράμματα, αλλά προτεραιότητά μας είναι στα σχολεία της πόλης μας, για να μάθουν τα παιδιά από μικρά το πόσο σπουδαία και σημαντική είναι η ανακύκλωση. Έτσι διαμορφώνουμε παιδεία ανακύκλωσης στους αυριανούς πολίτες.
Για να ενισχύσουμε την καθαριότητα στην πόλη και να αποφύγουμε τη δημιουργία μίνι χωματερών με πεταμένα κλαδιά και ογκώδη σε πεζοδρόμια της πόλης, από τις 10 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσουμε το καθορισμένο πρόγραμμα αποκομιδής κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων. Έτσι θα γνωρίζουν οι δημότες ποια ημέρα και ώρα θα περνά από τη γειτονιά τους και θα κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Όσο θα αυξάνεται η ανακύκλωση θα έχουμε και περισσότερα οφέλη, περιβαντολλογικά και οικονομικά για το Δημότη. Έχουμε μελετήσει ότι θα μπορέσουν να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα δημοτικά τέλη στους δημότες αν αυξηθεί η ανακύκλωση.
Όπως ξέρετε από τις πρώτες μας δράσεις ήταν η μείωση των δημοτικών τελών στην αρχή της θητείας μας κατά 3% σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης. Επίσης εξετάζουμε και το ζήτημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης – έχουμε έτοιμη μελέτη – που θα δώσει επιπλέον κίνητρα στους δημότες.
Από την αρχή του 2020, αρχίσαμε να διαχειριζόμαστε τον προϋπολογισμό που συντάξαμε ως νέα δημοτική αρχή. Θα δουν λοιπόν οι δημότες μας άμεσα να υλοποιούνται έργα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των υποδομών της πόλης με προτεραιότητα τους ανοιχτούς και κλειστούς αθλητικούς χώρους, τις παιδικές χαρές (μέσα στο 2020). Έργα ασφαλτοστρώσεων σε καίριους οδικούς άξονες που είχαν λακκούβες και ζημιές. Σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους έχουν γίνει αναπλάσεις. Επίσης στα σχολεία μας μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος». Συνεχίζουμε και με νέα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια Αττικής. Εμείς κάνουν τις μελέτες και επιβλέπουμε το έργο.
Από τις πρώτες μας κινήσεις ήταν η στήριξη των φοιτητών της πόλης μας, με τη δημιουργία φοιτητικής γραμμής. Ένα λεωφορείο που συνδέει την Ηλιούπολη με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη και εξυπηρετεί περίπου 170 παιδιά.
Σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επεκτείνεται ήδη το Wi-Fi και εντός του μήνα ανακοινώσαμε επίσημα ότι μια σειρά πιστοποιητικών θα υποβάλλεται και θα εκδίδεται ηλεκτρονικά για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία στο δημότη.
Εκτίμησή μου είναι ότι οι δημότες βλέπουν σταθερά βήματα να γίνονται και να αναπτύσσεται το έργο για το οποίο μας εξέλεξαν.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επανέρχεται το ζήτημα της δημοκρατίας στην πόλη. Πλέον είδατε ότι γίνονται συγκεντρώσεις στις γειτονιές. Αυτό συνέβαλε στο να καταρτίσουμε και τον προϋπολογισμό μας και το τεχνικό πρόγραμμα από τις ιδέες και απόψεις των πολιτών.
Επίσης οι συναντήσεις με τον Δήμαρχο κάθε Τρίτη και Τετάρτη, όπου δέχομαι το κοινό. Εκατοντάδες δημότες έχουν έρθει μέχρι σήμερα. Τα όσα αναφέρουν καταγράφονται και υλοποιούνται άμεσα. Είδατε ότι πλέον η πρόσβαση στα social media είναι ελεύθερη. Ακούγονται όλες οι απόψεις. Δεν μπλοκάρεται κανένας και υπάρχει και από αυτή την πλευρά πολυφωνία, αίσθηση δημοκρατίας. Ανακοινώσαμε επίσης ότι πλέον όλες οι δημοτικές παρατάξεις θα εκφράζονται μέσα από το siteτου Δήμου με ανακοινώσεις, απόψεις. Αυτό είναι δημοκρατία, αυτό επιβάλει να ακούγονται όλες οι απόψεις και να έχουν ελεύθερο βήμα και ο δημότης να επιλέγει.

«Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής
και δική μου να μπορέσουμε
να βρούμε τις συναινέσεις
για να μπορέσουμε να έχουμε
και τις απαιτούμενες
πλειοψηφίες σε ένα δημοτικό συμβούλιο.»

Γιώργος Χατζηδάκης
Δήμαρχος Ηλιούπολης

[Π]: Αναφερθήκατε στις συναντήσεις με τους δημότες. Ήταν μόνο δύο. Καλύψανε όλο το φάσμα;
Γ.Χ.:
Έχουμε κάνει δύο και μέσα στο Φλεβάρη έχουμε προγραμματίσει άλλες 3. Να ξέρετε αυτές οι συναντήσεις θα είναι διαρκείς. Η λογική δεν είναι να κάνουμε 5, 6, 8 και να το τελειώσουμε. Θα είμαστε κάθε χρόνο. Και όπως έχουμε δεσμευτεί θα κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε δημόσια σε ανοιχτή εκδήλωση για να μπορεί ο δημότης αντιλαμβάνεται τι έχουμε κάνει και τι προγραμματίζουμε να κάνουμε. Πρέπει να τα εξηγούμε στον κόσμο. Για εμάς προτεραιότητα είναι και το θέμα του οδοφωτισμού αλλά η μελέτη είναι μια διαδικασία και η γραφειοκρατία επιβάλλει κάποιους μήνες αναμονής μέχρι να ξεκινήσει το έργο. Ευελπιστούμε μέχρι τα τέλη του 2020 να έχει ολοκληρωθεί όλος ο διαγωνισμός για να αλλάζουμε τον οδοφωτισμό και να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Επίσης είναι κάποια έργα κομβικά για την πόλη όπως το διαδημοτικό αντιπλημμυρικό έργο Βύρωνα Ηλιούπολης, το οποίο έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κι είναι στη φάση της αξιολόγησης από την πλευρά της περιφέρειας αττικής και πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα έργα από το Βύρωνα και μέσα στο καλοκαίρι στην Ηλιούπολη.

[Π]: Είχατε την ευχέρεια και το χρόνο να αναμορφώσετε τον προϋπολογισμό με βάση το δικό σας όραμα και τα όσα σας είπαν οι πολίτες;
Γ.Χ.:
Είχαμε την εμπειρία των προηγούμενων ετών. Πήραμε και ιδέες από τις γειτονιές αλλά και από την επιτροπή διαβούλευσης που πρώτη φορά λειτούργησε ουσιαστικά στην πόλη μας (μεγάλη συμμετοχή, διάρκεια και πολλές απόψεις που κατατέθηκαν). Όλα αυτά συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικά ένας διεκδικητικός προϋπολογισμός που έρχεται να καλύψει με βάση και τα οικονομικά του Δήμου μας, τις ανάγκες των δημοτών και να επιλύσει τα ζητήματα καθημερινότητας των.
Άρα νομίζουμε ότι είναι ένας καλός προϋπολογισμός και ένα καλό τεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται και να βλέπει ο δημότης το αποτέλεσμα.
Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο όπου η δική μας παράταξη έχει μόνο 6 στους 41 δημοτικούς συμβούλους. Υπήρχαν βέβαια κάποιες ανεξαρτητοποιήσεις, η συμμετοχή της παράταξης των «Συνεργών για την Ηλιούπολη» στη δημοτική αρχή με θετικό πρόσημο προς τη Διοίκηση.
Παρόλα αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής και δική μου να μπορέσουμε να βρούμε τις συναινέσεις για να μπορέσουμε να έχουμε και τις απαιτούμενες πλειοψηφίες σε ένα δημοτικό συμβούλιο.

[Π]: Την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε μιλούσαμε υποθετικά για την απλή αναλογική. Τώρα πιστεύετε ότι είναι καλό το μέτρο; Έχετε βρεθεί σε ένα περιβάλλον που σας έχουν αποδεχτεί οπότε και γι’ αυτό έχετε συναινέσεις από άλλους χώρους;
Γ.Χ.:
Στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν από την πλευρά της αντιπολίτευσης δύο απόψεις. Υπάρχουν πράγματι οι παρατάξεις που έρχονται συζητάνε, προτείνουν, που βρίσκουμε που μπορούμε κι εμείς να υποχωρήσουμε ως δημοτική αρχή και βρίσκουμε συναινέσεις και μπορούμε και περνάμε τα θέματα. Δυστυχώς υπάρχουν και κάποιες παρατάξεις με στείρα αντιπολίτευση. Αν παρακολουθήσει κάποιος το δημοτικό συμβούλιο θα δει απόψεις που δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα και έχουν τη λογική της στείρας αντιπολίτευσης και τίποτα άλλο. Παρόλα αυτά νομίζω ότι αν δούμε συνολικά το δημοτικό συμβούλιο η πλειοψηφία των δημοτικών
συμβούλων είναι στην κατεύθυνση της συναίνεσης και της εύρυθμης
λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και της επιλογής αν θέλετε της συμβιβαστικής πρότασης. Δυστυχώς δεν είναι από όλους. Περίμενα ότι κάποιες παρατάξεις θα δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, θα καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις και δε θα έχουν τη λογική, αντιπολίτευση
για την αντιπολίτευση. Δυστυχώς βιώνουμε και τέτοια περιστατικά. Ευτυχώς φαίνεται ότι ο κόσμος τους απομονώνει. είναι σοφός και γνωρίζει και απομονώνει τέτοιου είδους πρακτικές. Το θετικό είναι ότι ακόμα και στην ίδια την παράταξή τους απομονώνονται τέτοιες απόψεις. Βλέπετε ότι υπάρχουν παρατάξεις που υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αποχωρούν από αυτές τις παρατάξεις μη εγκρίνοντας τη στάση αυτή.

[Π]: Είστε υπέρμαχος να συνεχιστεί η απλή αναλογική;
Γ.Χ.:
Είμαι υπέρμαχος. Όμως τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι πολύ ώριμα για να το κάνουν πράξη. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει η διαρκής επαφή και συζήτηση μέσα στο Δ.Σ. για να μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Και βέβαια να ξέρετε ότι κι αυτοί που είναι υπέρμαχοι εκμεταλλεύονται το νόμο που δίνει αυξημένες δυνατότητες στη δημοτική αρχή. Για παράδειγμα στον προϋπολογισμό ο νόμος λέει ότι η άποψη της δημοτικής αρχής πλειοψηφεί αν δεν υπάρχει καμία άλλη αντιπρόταση. Ακόμη κι αν έχει ελάχιστες ψήφους. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν κάποιες παρατάξεις ψηφίζοντας λευκό ή κατά χωρίς να φέρνουν αντιπρόταση γνωρίζοντας ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής ακόμη και με μια ψήφο θα περάσει. Αυτό αποδυνάμωσε την υποχρέωσή τους να καταθέτουν προτάσεις.

[Π]: Έχετε κάνει αντιδήμαρχος Οικονομικών, είναι και το επάγγελμά σας συναφές, είναι εύκολο ένας που δεν ασκεί διοίκηση να καταθέσει πρόταση; Μήπως είναι ουτοπικό αυτό;
Γ.Χ.:
Όχι καθόλου. Το να έρθεις σαν αντιπολίτευση και να πεις ότι θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν α, β, γ, τεχνικά έργα στο Δήμο δεν έχει σχέση με το να γνωρίζεις ή όχι τον προϋπολογισμό. Και πράγματι κάποιες προτάσεις ακούστηκαν, τις εντάξαμε στο τεχνικό πρόγραμμα. Μάλιστα στο Δήμο μας, οι περισσότεροι έχουν περάσει από διοίκηση οπότε γνωρίζουνε. Το ζήτημα είναι να μας καταθέτουν προτάσεις κι εμείς θα τους διευκολύνουμε. Δηλαδή ας μας δώσουν ποιες προτάσεις θέλουν να γίνουν στην πόλη και το ζήτημα για το πως πρέπει να κατανεμηθούν τα κονδύλια σωστά και πως πρέπει να ενταχθούν μπορούμε να τους διευκολύνουμε πως να το κάνουνε.

[Π]: Δημόσια Περιουσία στο Δήμο Ηλιούπολης…
Γ.Χ.:
Στις 8 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους βουλευτές όλων των κομμάτων του Β3 νότιου τομέα σχετικά με το θέμα της Δημόσιας Περιουσίας στον Δήμο Ηλιούπολης. Άλλαξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, ανέλαβε ο κ. Βλαστός και έχουμε ζητήσει να κάνουμε ένα ραντεβού άμεσα ως Διοίκηση όπου θα συμμετέχουν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Είναι κομβικό το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίηση για κοινωφελής σκοπούς όλων των ακινήτων που υπάρχουν στο Δήμο μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση στο Χαλικάκι που είναι μια μεγάλη περιοχή στην πόλη μας. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, περίπου 5 εκ. και λείπει ένα χαρτί. Ποιο; Της παραχώρησης από την πλευρά της ΕΤΑΔ των συγκεκριμένων στρεμμάτων στο δήμο Ηλιούπολης για την ανάπλασή του. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πάρα πολλές για κοινωφελής σκοπούς χρήσεις (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, πολιτιστικό κέντρο, πάρκα) περνάνε από το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων και της δημόσιας περιουσίας.
Άλλωστε όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι τα δημόσια ακίνητα αν δεν είχαν ασχοληθεί και δεν είχαν προσφύγει δικαστικά οι δήμοι και κυρίως ο δήμος Ηλιούπολης αυτή τη στιγμή θα ήταν στα χέρια των καταπατητών, των Ναστέων. Ήταν ένας αγώνας που ξεκίνησε επί του αείμνηστου Ανδρέα Κιντή το 1984 και ολοκληρώθηκε το 2018 το δικαστήριο, όπου πλέον πέρασαν όλα στα χέρια του δημοσίου και από εκεί έχουμε να κάνουμε με τους δανειστές.

[Π]: Αν είναι να παραχωρηθούν, θα πρέπει να παλέψετε αυτό να γίνει χωρίς αντίτιμο.
Γ.Χ.:
Ε βέβαια, θυμάστε την κατάπτυστη επιστολή που είχε στείλει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΑΔ που ουσιαστικά έλεγε ότι το Χαλικάκι σας το παραχωρούμε με ενοικίαση. Δηλαδή ένας χώρος δημόσιος που με τους δικούς μας αγώνες καταφέραμε να ανήκει στο δημόσιο και όχι στους καταπατητές, με έξοδα και αγώνα όλων των δημοτών και όλων των δημοτικών αρχών. Αυτή τη στιγμή είναι ανεπίτρεπτο να συζητάμε για ενοικίαση. Πρέπει να δοθεί εδώ και τώρα.

[Π]: Πιστεύετε ότι η επικοινωνία σας με τους δημότες είναι σε καλό επίπεδο;
Γ.Χ.:
Προσπαθώ αλλά πρέπει να το βελτιώσω ακόμη περισσότερο να είμαι έξω στην πόλη και να μιλάω με τους δημότες. Φροντίζω όσο μπορώ να είμαι εκτός γραφείου. Είχαμε πει ξανά ότι είναι λάθος να κλειστείς σε ένα γραφείο και να καταλήξεις να διαχειρίζεσαι μια κατάσταση. Χρειάζεται αυτή η επικοινωνία, η άμεση επαφή με τον κόσμο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Φεβρουαρίου 2020]

Scroll to Top