Πρόσθετη χρηματοδότηση έργων ανάπλασης στους Δήμους του Νότιου τομέα της Αθήνας, ζητάει ο Β. Σπανάκης

Άλιμος Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

Την πρόσθετη χρηματοδότηση έργων ανάπλασης στους Δήμους του Νότιου τομέα της Αθήνας, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους, ζήτησε ο Βουλευτής Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Σπανάκης ρωτάει μεταξύ άλλων εάν υπάρχει ειδικός προγραμματισμός για τους Δήμους του Νότιου τομέα, στο πλαίσιο των προσκλήσεων και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Πρόσθετη χρηματοδότηση έργων ανάπλασης στους Δήμους του Νότιου τομέα της Αθήνας από το Πράσινο Ταμείο»
Στους Δήμους της Β3΄ Περιφέρειας του Νότιου Τομέα της Αθήνας (Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου) υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσα από την υλοποίηση έργων πρασίνου και δημιουργίας περισσότερων ελεύθερων χώρων.
Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή μπορεί και οφείλει να σταθεί το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Πράσινο Ταμείο», σκοπός το υ οποίου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 η αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, διατύπωσε κατά πλειοψηφία θετική γνώμη για την τοποθέτηση νέου Προέδρου στον εν λόγω Φορέα.
Από τότε μέχρι σήμερα το «Πράσινο Ταμείο» έχει εκδώσει πολλές προσκλήσεις με δυνητικούς δικαιούχους τους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου να εκτελεστούν απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου και έργα ανάπλασης και αναβάθμισης σε πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους και παιδικές χαρές, έργα ποδηλατόδρομων, παρεμβάσεις διευκόλυνσης της πρόσβασης ΑμεΑ κ.α.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο ρόλος του «Πράσινου Ταμείου» είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όχι μόνο γιατί αποτελεί το επίσημο όργανο άσκησης της περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και γιατί μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση στους Δήμους για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.
Να σημειωθεί ότι η πολιτική για το περιβάλλον έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα από την Κυβέρνηση. Επιπλέον, με βάση πολλές έρευνες κοινής γνώμης, οι προκλήσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η εισαγωγή στη χώρα μας πρακτικών της κυκλικής οικονομίας που έχουν επιτευχθεί σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται ως υψηλής προτεραιότητας ανάγκες από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιες προσκλήσεις ή χρηματοδοτικά προγράμματα έχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη το Πράσινο Ταμείο και ποιοι είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι τους;
2) Ποιες εντάξεις νέων έργων ή πληρωμές άλλων που είναι σε εξέλιξη έχουν γίνει με δικαιούχους τους Δήμους του Νότιου τομέα της Αθήνας κατά το διάστημα της θητείας σας;
3) Υπάρχει ειδικότερος προγραμματισμός για τους Δήμους του Νότιου τομέα της Αθήνας στο πλαίσιο των προσκλήσεων που εξελίσσονται ήδη;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Φεβρουαρίου 2020]