Δεν κλείνει η Παιδική Στέγη στο Ασκληπιείο Βούλας

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη
  • Με δέσμευση της νέας Διοίκησης του Ασκληπιείου Βούλας…
    Μπαίνει σε μεταβατική περίοδο
  • Επίσκεψη του Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Γιάννη Μπαλάφα στη Διοίκηση και στις δομές του Νοσοκομείου

Σε ρόλο «δημοσιογράφου» με την ιδιότητα του Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μπαλάφας είχε το πρωινό της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου 2020, συνάντηση με τον Διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας κ. Ανδρέα Πλεμμένο και τον Αναπληρωτή Διοικητή κ. Αιμίλιο Βουγιουκλάκη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία με τη νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου, η καταγραφή των αναγκών του Ασκληπιείου σε κάθε τομέα και η ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση των δομών, την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και των υλικοτεχνικών ελλείψεων. Η Παιδική Στέγη που λειτουργεί εντός του Νοσοκομείου δε θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση αφού τις τελευταίες ημέρες το θέμα έχει απασχολήσει εργαζόμενους και διοίκηση και έχει πάρει διαστάσεις. Τόσο ο Διοικητής όσο και ο Αναπληρωτής Διοικητής ανέπτυξαν στον Βουλευτή κ. Γιάννη Μπαλάφα τα σχέδια της νέας Διοίκησης για τη Δομή και ποια είναι η προσωρινή λύση που εκείνοι προτείνουν και ετοιμάζονται να υλοποιήσουν το προσεχές διάστημα.

Στις 10 το πρωί είχε οριστεί η συνάντηση στα γραφεία της Διοίκησης του Ασκληπιείου με τον Βουλευτή του Β3 Νότιου Τομέα με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπαλάφα. Ο Βουλευτής είχε εξοπλιστεί με το απαραίτητο καταγραφικό υλικό, ένα μπλοκάκι κι ένα στυλό και σημείωνε με ακρίβεια τα όσα του απαντούσαν στις ερωτήσεις του ο Διοικητής του Ασκληπιείου κ. Ανδρέας Πλεμμένος και ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης. Στη συζήτηση συμμετείχαν και η Δήμητρα Ζήση (νοσηλεύτρια) με την Πέγκυ Καϊνανά (τεχνολόγος – ακτινολόγος).
Η συζήτηση οδήγησε στα εξής συμπεράσματα. Το Ασκληπιείο έχει ανάγκες και αυτές εστιάζουν στις ιατρικές ειδικότητες και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να έχει πληρότητα, στους επικουρικούς νοσηλευτές που πρέπει άμεσα να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου καλύπτοντας πάγιες ανάγκες και με προοπτική μονιμοποιήσεων, η έλλειψη του μαγνητικού τομογράφου που αναγκάζει ασθενείς να πηγαίνουν σε ιατρικά κέντρα ιδιωτικά για να κάνουν τις εξετάσεις τους, και η μεταβατική περίοδος για την παιδική στέγη μέχρι να λειτουργήσει ξανά εντός του νοσοκομείου υπό συνθήκες ασφάλειας και προδιαγραφές που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα τονίστηκε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στα ΤΕΠ. «Η εικόνα ενός νοσοκομείου είναι η εφημερία του και εξετάζουμε τρόπους να μειώσουμε το χρόνο αναμονής», τόνισε ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης. «Το νοσοκομείο βρίσκεται σε καθημερινή ορθοπεδική εφημερία και ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε και άλλες ειδικότητες που απαιτούνται στις εφημερίες και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση με το υφιστάμενο προσωπικό που δεν επαρκεί», τόνισε ο Διοικητής Ανδρέας Πλεμμένος για να δείξει τις ανάγκες του νοσοκομείου σε ανθρώπινο δυναμικό.

Οι περιπέτειες της Παιδικής Στέγης

Η Παιδική Στέγη λειτουργεί για πάρα πολλά χρόνια εντός του νοσοκομείου και ο ρόλος της είναι η φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων του νοσοκομείου. Παλιότερα είχε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, είχε φθάσει και τα 70 παιδιά όπως ακούστηκε στη συνάντηση της Πέμπτης, ενώ στις μέρες μας αριθμεί μόλις έξι. Η ανάγκη να ανακαινιστεί το κτίριο που στεγάζει τη δομή αυτή, οδήγησε την προηγούμενη διοίκηση στο να πάρει μια απόφαση, στην οποία κατέληξαν από κοινού εργαζόμενοι και γονείς, ελλείψει άλλης προσωρινής λύσης. Ποια ήταν αυτή; Αφού θα έπρεπε αναγκαστικά να αλλάξουν κτίριο προκειμένου σε εκείνη τη θέση να δημιουργηθεί Παιδοψυχιατρική Κλινική (7 κλινών που εκκρεμούσε από το 2011 και για το οποίο πίεζε η Περιφέρεια), αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο κτίριο που βρίσκεται στην πάνω πύλη του Νοσοκομείου, όπου στεγαζόταν παλιά η Τράπεζα, προσωρινά μέχρι να δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή. Η πρόταση για την Τράπεζα ήταν της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου που στηριζόταν με έγκριση από την Πολεοδομία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Κανείς δεν ήθελε την Τράπεζα όμως συμβιβάστηκαν ελλείψει άλλης προσωρινής λύσης.

Η νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου όμως εξετάζει μια άλλη εξέλιξη στη μετεγκατάσταση της δομής όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής κ. Μπαλάφας. Τόσο ο Διοικητής όσο και ο Αναπληρωτής Διοικητής επέμειναν ότι η δομή δε θα κλείσει. Εξετάζουν την αξιοποίηση μιας δωρεάς που έχει το νοσοκομείο από δεκαετίας. Για το μεταβατικό διάστημα που θα χρειαστεί ο Αναπληρωτής Διοικητής ήρθε σε επαφή με τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Δήμος δέχτηκε να γίνει αρωγός και να στεγάσει τα παιδιά αυτά, σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου που βρίσκονται στα σύνορα του Ασκληπιείου. Η νέα Διοίκηση τόνισε ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης που αναφέρεται σε κτίριο εντός του νοσοκομείου τονίζοντας ότι είναι ακατάλληλο. Τότε οι παριστάμενες εργαζόμενες στη συνάντηση τόνισαν ότι τον χώρο αυτό τον έχει προτείνει με μελέτη της η Τεχνική Υπηρεσία και τον έχει εγκρίνει η Πολεοδομία. Ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης επέμεινε ότι πρέπει τα παιδιά, είτε πρόκειται για ένα είτε για περισσότερα να είναι σε δομές με προδιαγραφές ασφαλείας. Μάλιστα ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα υπογράψει Μνημόνιο το Ασκληπιείο με το Δήμο, ώστε όλα αυτά να μην είναι στον αέρα.
Εν τω μεταξύ το σωματείο των Εργαζομένων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το μέλλον της Παιδικής Στέγης και αναφέρει τα όσα πληροφορείται από τους εργαζόμενους γονείς. Έτσι, στις 30 Ιανουαρίου έκανε αίτημα για συνάντηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου. «Πληροφορηθήκαμε ότι διενεργείτε συναντήσεις με τους συναδέλφους γονείς της Παιδικής Στέγης, όπου τους ενημερώνετε ότι η Παιδική Στέγη κλείνει από τον Σεπτέμβριο του 2020. Σας ενημερώνουμε ότι η Γενική Συνέλευση Εργαζομένων του Νοσοκομείου μας έχει αποφασίσει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο τη συνέχισή τα, από πλέον των 50 ετών, λειτουργίας της Παιδικής Στέγης. Κρίνουμε χρήσιμη, επίσης, την μελέτη των πρακτικών πρόσφατης συνεδρίασης του ΔΣ του Νοσοκομείου μας, επί της λειτουργίας της προηγούμενης Διοίκησης (Ρούπας – Τσαμασίρου) και των αποφάσεων που ελήφθησαν. Επειδή κρίνουμε ως απολύτως κρίσιμη τη μεταξύ μας επικοινωνία και την ενημέρωση του ΔΣ του σωματείου μας, ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας την Τρίτη 4/2/2020», αναφέρει το Σωματείο στο αίτημα που κατέθεσε.
Η συνάντηση όπως πληροφορηθήκαμε δεν έγινε.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Φεβρουαρίου 2020]