Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ο Υμηττός πάντα φιλόξενος περιμένει τους πολίτες

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
  • 11 Δήμοι, Μια Αποστολή: Η Αναγέννηση του Υμηττού μας

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης παρουσιάστηκε επίσημα το όραμα για τον Υμηττό. Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε επανειλημμένα το σύνθημα ότι οι έντεκα δήμοι έχουν μια και μόνη κοινή αποστολή, να αναγεννήσουν τον Υμηττό και να τον κάνουν προσιτό σε όλες τις κατηγορίες πολιτών ακόμη και στις ευπαθείς κινητικά ομάδες. Παρουσίασε τους πέντε άξονες που θα κινηθεί, τα πρώτα σχέδια με εικόνες και παραδείγματα και ζήτησε την αρωγή των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος καθώς και των βουλευτών προκειμένου ο Υμηττός να πάει στους πολίτες. «Αφού οι Αθηναίοι δεν πάνε στο βουνό, ήρθε η ώρα να πάει το βουνό στους Αθηναίους», είπε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο της νέας Διοίκησης του ΣΠΑΥ που φέρει και την προσωπική υπογραφή του Προέδρου του και Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου παρουσιάστηκε σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνου Αραγώση, καθώς και βουλευτών του Νότιου Τομέα, εθελοντικών οργανώσεων, φορέων και πολιτών.

Αν και οικοδεσπότης Δήμαρχος ήταν ο Γιώργος Χατζηδάκης του Δήμου Ηλιούπολης, το καλωσόρισμα το έκανε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος. Εισηγούμενος το θέμα της συνεδρίασης του Συνδέσμου που ήταν δημόσια και ανοιχτή στο κοινό όπως επεσήμανε παρουσίασε τους πέντε άξονες που θα κινηθεί. Αυτοί είναι: 1. Θωράκιση του Υμηττού – 2. Ανάδειξη του Υμηττού σε Παγκόσμιο Σημείο Αναφοράς – 3. Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης – 4. «Έξυπνος Υμηττός» – 5. Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός.
Στη συνέχεια ανέλυσε έναν προς έναν τους άξονες παρουσιάζοντας και αντίστοιχα παραδείγματα από το Δήμο του. Για να μην παρεξηγηθεί ότι περιαυτολογεί και διαφημίζει το έργο του, τόνισε ότι «δε διαφημίζω το Δήμο μου, αλλά έχω ως οδηγό το έργο που έχουμε κάνει στο Ελληνικό Αργυρούπολη».
Η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Υμηττό θα φέρει το #ΥΜΗΤΤΟΣ365 τονίζοντας ότι «365 ημέρες του χρόνου και κάθε μια είναι και μια μοναδική ημέρα για τον Υμηττό». Στον ίδιο συμβολισμό ανακοίνωσε την πρώτη δράση που θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο και αυτή θα αφορά 365 μαθητές με 365 δέντρα που θα φυτευτούν σε κάθε Δήμο. Επεσήμανε ότι ο νέος σχεδιασμός προβλέπει και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να μπορούν να χαρούν τον Υμηττό και γι’ αυτό ζήτησε από τους παρόντες βουλευτές να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Εξήγησε ότι ο «έξυπνος» Υμηττός είναι αυτός που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία και την αξιοποιεί προς όφελος του. «Ότι και να συζητάμε. αν δεν βάλουμε μέσα τον άνθρωπο και την ψυχή του, δεν μπορείς να πετύχεις αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Η επόμενη ημέρα φέρνει στις εθελοντικές ομάδες, τις ομάδες των Δήμων που υπολειτουργούν χρηματοδότηση από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού προκειμένου να ενισχυθεί η δράση και ο εθελοντισμός.
Επεσήμανε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η συχνότητα του ΣΠΑΥ που σήμερα παραμένει ανενεργή. Ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι όλα όσα ανέφερε είναι προς το στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες να βλάψει ο οιοσδήποτε το βουνό.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς και ορισμένοι Δήμαρχοι μέλη του ΣΠΑΥ. Οι φορείς που ήσαν παρόντες έδειχναν να έχουν ήδη μελετήσει τις προτάσεις αυτές γι’ αυτό και οι τοποθετήσεις τους ήταν στοχευμένες επί του θέματος που παρουσιάστηκε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι βρίσκεται πολλές φορές στον Υμηττό για να χαλαρώσει από τις σκοτούρες που φέρνει η συμμετοχή στα κοινά. «Ο στόχος είναι το βουνό να φιλοξενεί για περπάτημα χιλιάδες ανθρώπους», είπε και τόνισε ότι ο Υμηττός είναι για την περιοχή και τους κατοίκους της ένα ιστορικό και περιβαντολλογικό κεκτημένο το οποίο διασφαλίζοντάς το μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Έκανε επίσης αναφορά στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Έργων που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών και στο οποίο περιλαμβάνονται στόχοι κοινωνικοί και αναπτυξιακοί. «Θεωρώ ότι ταιριάζουν απόλυτα με τους δικούς σας στόχους. Θεωρώ ότι και οι τρεις πλευρές μπορούμε να συνεργαστούμε. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε τον Υμηττό», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι ένα τυχαίο βουνό ο Υμηττός, που έχει τραγουδήσει γι’ αυτό ο συνεπώνυμός μου Μάνος Χατζηδάκις», είπε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι μια σοβαρή υπόθεση για να την αγνοούμε. Όλοι νοιαζόμαστε για τα σπίτια μας. Κανονικά δε χρειάζεται κανένα Υπουργείο και κανένας Δήμος για να προστατεύει τον Υμηττό, γιατί είναι το σπίτι μας», τόνισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψουν ο ΣΠΑΥ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και άλλοι φορείς προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά σε όσα ακούστηκαν.
«Δεν είναι ζητούμενο ο Υμηττός να μετατραπεί σε αστικό πάρκο. Διατηρεί άγρια ομορφιά και πανίδα. Δεν έχει γίνει ακόμη μέρος της πόλης και πρέπει να διαφυλαχτούν αυτά τα στοιχεία του. Η δική μας ευθύνη είναι να διαφυλάξουμε το σπίτι μας και να ακούσουμε τη φωνή των παιδιών μας που συνέχεια μας μιλούν για την κλιματική αλλαγή, μακριά από κόμματα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφορά στον ΣΠΑΥ, έκανε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και π. Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς, και στο ότι πρέπει να παραμείνει ζωντανός αφού είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος που έχει ως στόχο την προστασία του Υμηττού. «Θα δώσουμε τον αγώνα μας το φιλόδοξο σχέδιο του ΣΠΑΥ να πάρει σάρκα και οστά. Τα έργα αυτά είναι έργα πρόληψης», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. «Όλοι μαζί, Δήμοι, Υπουργεία και κυρίως οι εθελοντές να δημιουργήσουμε αυτό που πρέπει για το αύριο», είπε.

«Να μην μεταφέρουμε τις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό», επεσήμανε με κάθε τρόπο και παράδειγμα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. «Ο Υμηττός να είναι επισκέψιμος και ελκυστικός. Να έχεις εναλλακτικές να τρέξεις, να περπατήσεις, να κάνεις ποδήλατο, να αναρριχηθείς», ανέφερε.

Στις Ζώνες Προστασίας του Υμηττού καθώς και στα προστατευόμενα είδη του αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Ενημέρωση ότι μελλοντικές αντίστοιχες δράσεις θα λάβουν χώρα σε όλους τους Δήμους έκανε ο Γιώργος Χατζηδάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης και Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ.

Με τον δικό του τρόπο έκανε αισθητή την παρουσία του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Σε μια άκρως αναλυτική τοποθέτηση έκανε αναφορά στα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θέτοντας επί τάπητος και επιπλέον ζητήματα στο σχεδιασμό. Εστίασε στους άξονες που παρουσιάστηκαν και τόνισε ότι είναι πρώτης προτεραιότητας η διαδικασία της δημιουργίας περιπατητικών διαδρόμων πιστοποιημένων. «Καλό δείγμα ότι θα τους έχουμε κοντά μας, τώρα πρέπει να τους πιάσουμε από το γιακά και να τους βάλουμε μέσα», είπε χαριτολογώντας για τους προλαλήσαντες παριστάμενους σε Υπουργεία και Γραμματείες.

Από την Γλυφάδα το Δήμαρχο εκπροσώπησε ο Δημήτρης Τσαμπίρας. Ξεκίνησε μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Γιώργου Παπανικολάου και τον δικαιολόγησε για την απουσία του από την σημαντική συνεδρίαση λέγοντας ότι «προσωπικές εργασίες δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί». Στη συνέχεια εξήρε το έργο που παρουσιάστηκε από τον ΣΠΑΥ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δείξατε αναβάθμιση του ΣΠΑΥ. Ο Δήμος Γλυφάδας έχει πολύ μεγάλο κομμάτι. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε 7 εισόδους και δύο λατομεία ανενεργά». Έκανε κουβέντα επίσης για τους εθελοντές τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ώστε να έρθουν κι άλλοι. «Ήμουν πολύ τυχερός που υπήρξα στον ΣΠΑΥ με τον Νίκο Χαρδαλιά, έναν άνθρωπο που βάζει τον ΣΠΑΥ πάνω από το σπίτι του», είπε κλείνοντας.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος στον απόηχο της τοποθέτησης του Δημήτρη Τσαμπίρα, θύμισε στο σώμα ότι περιμένει ακόμη από τη Γλυφάδα να στείλει τις απαντήσεις της. «Θα ξεκινήσουμε από τη Γλυφάδα, όπως δημόσια έχω δεσμευτεί αρκεί να μας δείξει την πρότασή της».

Ακούστηκαν κι άλλες τοποθετήσεις. Το γενικότερο κλίμα ήταν φιλικό και προς την ίδια κατεύθυνση. Η επόμενη ημέρα φέρνει πολύ τρέξιμο στη Διοίκηση του ΣΠΑΥ προκειμένου να αρχίσει έστω και τμηματικά η υλοποίηση όσων παρουσιάστηκαν.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Ιανουαρίου 2020]

Scroll to Top