Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου και των τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

PRP (Platelet Rich Plasma)

Η αυτόλογη θεραπεία με πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια (PRP, Platelet Rich Plasma) χρησιμοποιείται σήμερα με εξαιρετικά αποτελέσματα σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένης της ορθοπαιδικής.
Στην ορθοπαιδική ειδικότητα, η θεραπεία με PRP αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση για την αποκατάσταση βλαβών ή τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος και της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, με φυσικό τρόπο. Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως. Οι εγχύσεις PRP αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από τον οξύ και χρόνιο μυοσκελετικό πόνο οδηγώντας στην ταχύτερη αποκατάσταση και την συντομότερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος και του αθλητή

Αυτόλογο πλάσμα εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια (PRP). Τι είναι;

Το PRP (Platelet Rich Plasma) είναι Πλάσμα αίματος εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια (2 με 4 φορές περισσότερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων). Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα γνωστά για την συμμετοχή τους στην πήξη του αίματος Όταν ενεργοποιούνται στο σώμα, απελευθερώνουν πρωτεΐνες επούλωσης, που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες δρουν συνεργικά επιταχύνοντας την αποκατάσταση μιας βλάβης.

Η μέθοδος

Είναι μία μη χειρουργική θεραπεία. Πραγματοποιείται με μια ένεση από συμπυκνωμένο τμήμα του αίματος του ιδίου του ασθενούς, το οποίο με κατάλληλη επεξεργασία εμπλουτίζεται σε αιμοπετάλια.
Η αποτελεσματικότητα του PRP βασίζεται στην ιδιότητά του να μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιμοπεταλίων στην περιοχή ενός χόνδρινου ελλείματος ή βλάβης ενός ιστού, όπου απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες αυξητικών παραγόντων και βιοενεργών πρωτεϊνών, που προάγουν τη δημιουργία νέου αγγειακού δικτύου και ανάπλαση του αρθρικού χόνδρου.

Πώς γίνεται;

Αφού ληφθεί μια μικρή ποσότητα αίματος, από τον ίδιο τον ασθενή (η διαδικασία είναι απλή, όμοια με αιμοληψία για μία τυπική εξέταση αίματος) τοποθετείται σε ειδικό δοχείο και υποβάλλεται σε φυγοκέντριση για 5 λεπτά ώστε να απομονωθεί το πλάσμα που περιέχει τα αιμοπετάλια.
Η έγχυση δύναται να γίνει και υπό την καθοδήγηση υπερήχου για απόλυτη ακρίβεια. Τα αιμοπετάλια συνεχίζουν την παραγωγή και έκκριση των αυξητικών παραγόντων περίπου για τις πρώτες 7 ημέρες.

Που γίνεται;

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, γίνεται στο χώρο του ιατρείου, ολοκληρώνεται στον ίδιο χρόνο, δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας, μιας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί- ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος- με μέγιστο αριθμό τις τρεις εγχύσεις.
Οι εγχύσεις αποδεδειγμένα, ανακουφίζουν από οξύ και χρόνιο πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων
Περιπτώσεις που
μπορεί να γίνει χρήση της μεθόδου PRP:
• Χονδροπάθεια
• Οστεοαρθρίτιδα
• Τενοντίτιδα
• Μυϊκές Θλάσεις
• Κακώσεις Ιστών
● Διάστρεμμα ποδοκνημικής
● Τενοντίτιδα αχιλλείου
● Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης)
● Τενοντίτιδα περονιαίων

Σημεία Εφαρμογής:

• Γόνατο
• Ώμος
• Αγκώνας
• Πηχεοκαρπική / Άκρα Χείρα
• Ισχίο / Λεκάνη
• Ποδοκνημική- άκρο πόδι.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η έγχυση αυτόλογου πλάσματος εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια (PRP) παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
● Μειώνει σημαντικά τον πόνο
● Αποτελεί εναλλακτική φυσική θεραπεία έναντι των συμβατικών θεραπειών (φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης)
• Ανώδυνη θεραπεία
• Πραγματοποιείται στο χώρο του Ιατρείου
• Δεν απαιτείται νοσηλεία
• Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας
• Διάρκεια μεθόδου περίπου 30 λεπτά
● Προωθεί και επιταχύνει τη διαδικασία αυτοεπούλωσης, επιτυγχάνοντας σημαντική κυτταρική αναγέννηση
● Αποκλείει τους κινδύνους των ανοσολογικών αντιδράσεων και μόλυνσης από μεταδοτικές ασθένειες
Στο ιατρείο χρησιμοποιείται η πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την απομόνωση και την συμπύκνωση των αιμοπεταλίων του δότη (αυτόλογα), που προσφέρει PRP υψηλής ποιότητας, ώστε να επιταχυνθεί η αναγέννηση των ιστών και η γρήγορη επούλωση του τραυματισμένου ιστού και της άρθρωσης.

Ιωάννης Οκταποδάς, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός
Γλυφάδα, e-mail: g.oktapodas@gmail.com

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Νοεμβρίου 2019]

Scroll to Top