Σπάει την αδράνεια ο Σ.Π.Α.Υ.

Σε περίοδο δημιουργίας

Νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) αναδείχτηκε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης. Και οι δύο μάλιστα με καθολική αποδοχή αφού από τους 20 ψηφίσαντες έλαβαν 19 ψήφους.
Οι εκλογές που έλαβαν χώρα στα γραφεία του ΣΠΑΥ στην Ηλιούπολη την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, σηματοδότησαν την νέα εποχή του συνδέσμου και φανέρωσαν σε τι κλίμα θα κινηθεί η επόμενη ημέρα. Από τα 22 μέλη τελικώς στην ψηφοφορία συμμετείχαν τα 20 αφού, δύο από τα τρία μέλη της Γλυφάδας επέλεξαν να αποχωρήσουν. Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος παρέμεινε εκπροσωπώντας έτσι το Δήμο Γλυφάδας. Αρχική τους θέση ήταν να αναβληθούν οι εκλογές όμως κατόπιν διαλογικής συζήτησης των μελών και ηχηρής παρέμβασης του Γιάννη Κωνσταντάτου και του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, αποφάνθηκαν να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκλογές ανάδειξης νέου Διοικητικού σχήματος και σε δεύτερο χρόνο να τεθούν τα εκκρεμή ζητήματα. Άλλωστε χωρίς Διοίκηση δεν δύναται να αποφασίσει ο Σύνδεσμος για όσα αφορούν τον ίδιο και τα μέλη του ειδικότερα.

Οι εκλογές που έγιναν στα γραφεία του ΣΠΑΥ στην Ηλιούπολη, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου ανέδειξαν το νέο Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (τακτικό και αναπληρωματικό) με διετή θητεία.
Από τους 22 εκλέκτορες παρόντες στην ψηφοφορία ήσαν οι 20 καθότι προηγουμένως δύο μέλη από τον Δήμο Γλυφάδας είχαν αποχωρήσει. Προτού αποχωρήσουν έθεσαν ως αίτημα να αναβληθούν οι εκλογές και την άποψή τους αυτή υπεραμύνθηκαν επίσης και οι Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής και Κρωπίας. Όταν πήραν το λόγο και τα άλλα μέλη του Συνδέσμου, η ζυγαριά έγειρε στο να διεξαχθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία και να μην καθυστερήσει η ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Τόσο ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, όσο και ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισαν ότι στην περίπτωση που δεν γίνουν οι εκλογές θα αποχωρήσουν από τον Σύνδεσμο οι Δήμοι τους. Ο δε Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υπεραμύνθηκε της άποψης ότι όσο αργεί ο ΣΠΑΥ να συγκροτηθεί σε σώμα θα πηγαίνουν πίσω ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί ο Σύνδεσμος και με δεδομένο ότι μπροστά έχουμε μια αντιπυρική περίοδο να οργανώσουμε, χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Αυτή η θέση έπεισε και τα υπόλοιπα μέλη ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και έτσι η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά. Χρέη Προεδρεύοντος εκτελούσε σε όλη τη διαδικασία ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, ο οποίος προέβη σε σύντομη αναφορά για τους σκοπούς του συνδέσμου.
Μια και μοναδική υποψηφιότητα κατατέθηκε για την Προεδρία του ΣΠΑΥ και αυτή ήταν από τον Γιάννη Κωνσταντάτο. Ομοίως και για τη θέση του Αντιπροέδρου, μοναδική υποψηφιότητα ήταν αυτή του Γιώργου Χατζηδάκη. Και οι δύο αναδείχτηκαν με καθολική αποδοχή αφού από τους 20 ψηφίσαντες, συγκέντρωσαν 19 θετικές ψήφους και 1 λευκό. Στη συνέχεια υποψηφιότητα για Τακτικό Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής έθεσε ο Θεόδωρος Γρίβας και για Αναπληρωματικό Μέλος ο Λάμπρος Γούμενος.
Οι 11 δήμοι που είναι μέλη του Συνδέσμου εξέλεξαν τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το έργο που έχει επιτελέσει τόσο στο δήμο του όσο και στον Υμηττό.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα 26 χρόνια από την ίδρυση του ΣΠΑΥ εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης σ’ αυτή την τιμητική θέση που όμως είναι και πολύ ουσιαστική αφού αφορά στην προστασία όλου του Υμηττού.
Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης από την αρχή της πρώτης του θητείας εφήρμοσε καινοτόμες πρακτικές για την προστασία του βουνού εγκαθιστώντας υδροβόλα, κάμερες θερμικής ανίχνευσης, πυροσβεστικό όχημα και εθελοντική ομάδα για τη φύλαξη του βουνού με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε μία πυρκαγιά κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών στα διοικητικά όρια του δήμου του.
Όλα αυτά αποτελούν εχέγγυα προς τους συναδέλφους του ότι από τη θέση του προέδρου του ΣΠΑΥ θα φροντίσει κατά τον ίδιο τρόπο όλο τον ορεινό όγκο του Υμηττού.
Μετά την εκλογή του ο Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που οι συνάδελφοί μου με εξέλεξαν στην προεδρία του ΣΠΑΥ. Η εκλογή αυτή έρχεται ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας που κάνουμε εδώ και πέντε χρόνια πάντα σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ, ώστε να προστατεύσουμε, να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε τον Υμηττό για να τον χαίρονται όλοι οι πολίτες αφού ο Υμηττός είναι ένα μοναδικό και ιστορικό βουνό.
Έχω όρεξη για δουλειά και είμαι έτοιμος να καλέσω τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους στο ΣΠΑΥ για να αναδιοργανώσουμε πλήρως το Σύνδεσμο. Να βρούμε όλα αυτά τα στοιχεία που θα καταστήσουν τον Υμηττό πρωταγωνιστή και σε θέματα προστασίας αλλά και σε επισκεψιμότητα, ώστε χιλιάδες άνθρωποι να τον απολαμβάνουν με ασφάλεια και κυρίως με ποιότητα.
Ξεκινάμε δουλειά από την επόμενη ημέρα για το καλό του Υμηττού».

Τα μέλη του ΣΠΑΥ

 1. Δήμος Αγίας Παρασκευής: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΔΑΒΑΡΗ
 2. Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΟΥΤΟΓΛΟΥ
 3. Δήμος Βύρωνα: ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΟΣ
 4. Δήμος Γλυφάδας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΜΠΙΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΑΛΤΣΑΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
 5. Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
 6. Δήμος Ζωγράφου: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΩΔΑΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
 7. Δήμος Ηλιούπολης: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ
 8. Δήμος Καισαριανής: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΙΤΣΕΛΛΗΣ
 9. Δήμος Κρωπίας: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΙΒΑΣ
 10. Δήμος Παιανίας: ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΜΑΔΗΣ
 11. Δήμος Παπάγου Χολαργού: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Νοεμβρίου 2019]