Σκουπίδια παντού: Κίνδυνος εν όψει

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

Η περίοδος της ευημερίας άφησε το αποτύπωμά της κληρο- νομώντας μας το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ήταν το δείγμα της ευημερίας και της ευμάρειας και λίγοι έδιναν τότε σημασία σε αυτό που ερχόταν, όπως κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας και πληθώρα πρώτων υλών και χώρους εναπόθεσης των σκουπιδιών που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε. Οι περισσότεροι από εμάς υπεύθυνοι και ανεύθυνοι, στρουθοκαμηλίζουμε διότι δεν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη λαίλαπα που έρχεται να ταράξει συθέμελα τον τρόπο ζωής μας, τον πολυδιαφημιζόμενο δυτικό τρόπο ζωής. Αυτόν που πατάει επάνω στους άλλους για να έχει τη δική του ευημερία. Τα απόβλητα της Ευρώπης πηγαίνουν σε χώρες της Αφρικής, και τα απόβλητα των ΗΠΑ πηγαίνουν όπου συμφέρουν αυτές. Έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα. Κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε διότι δεν μας συμφέρει να τα δούμε. Εάν κάναμε ότι ήταν συμφέρον της ανθρωπότητας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Σκοτώνουμε καθημερινά τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε και βάζουμε κάθε τι το φυσικά υγιές στην άκρη διότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο κέρδος και στην πλήρη εκμετάλλευση του πλούτου αγνοώντας ότι αυτό σκοτώνει σιγά-σιγά και εμάς διότι η φύση έχει δικούς της νόμους τους οποίους επιβάλει με μεγάλη αυστηρότητα.
Θα μου πείτε καλά θα γυρίσουμε στην εποχή που οι μετακινήσεις γινόντουσαν με τον γάιδαρο; Όχι, η αλόγιστη όμως χρήση μας φέρνει όλο και πιο συχνά στο τέλος, οπότε οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα χειρότερες. Αγνοούμε τη γνώμη των ειδικών και μεγιστοποιούμε την άποψη των πολιτικών, κάτι που είναι σε αντίθεση. Η μεγιστοποίηση της δύναμης των ΜΜΕ έχει υπερβεί κάθε όριο. Έχει διαλύσει την ανθρώπινη σκέψη, την ανταλλαγή απόψεων και έχει επιβάλει την γνώμη του ξερόλα ως την μόνη αλάνθαστη. Το τίμημα όπως φαίνεται θα είναι βαρύ για όλους, και ας κάνουμε ότι δεν ακούμε ή ότι δεν βλέπουμε. Υπάρχουν ακόμα φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τις παραμερίζουμε, μερικές φορές τις λοιδορούμε κιόλας, και όλα αυτά στο όνομα του κέρδους. Γίνονται κάποιες κινήσεις, αλλά είναι τόσο αδύναμες που δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η εποχή μας δεν είναι εποχή των κινημάτων, είναι του διαδικτύου. Έχουν καθηλώσει τους νέους να μην μπορούν να αντιδράσουν σωστά διότι δεν τους συμφέρει αυτό. Προτιμούν να ασχολούνται με το top model και με άλλες τηλεοπτικές σαχλαμάρες παρά με τη ζωή τους, και τη ζωή του κοινωνικού συνόλου. Θα βρεθεί αυτός που θα κινητοποιήσει όλο αυτό το δυναμικό; Ας το ελπίσουμε.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και ψηφίσματα

Η εβδομάδα που πέρασε έφερε στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα των απορριμμάτων. Αυτή τη φορά αιτία ήταν η ψήφιση του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου στη Βουλή με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» όπου μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε και το άρθρο 179 το οποίο υπήρξε επίμαχο για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον ηλεκτροφωτισμό των Δήμων. Η ΠΟΕ ΟΤΑ προκήρυξε μια σειρά κινητοποιήσεων με απεργίες την Τρίτη 22 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και αποκορύφωμα την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου.
Σε ανακοινώσεις της η ΠΟΕ ΟΤΑ τονίζει: «Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν την απόσυρση του άρθρου 179 του «Αναπτυξιακού» Νομοσχεδίου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα στους Δημάρχους με μειοψηφίες να εκχωρούν στους ιδιώτες τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, σε κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών, μέσω της αύξησης των Δημοτικών Τελών. Ζητούν επίσης την απόσυρση των άρθρων του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» που στραγγαλίζουν και θέτουν κηδεμόνες στην συνδικαλιστική έκφραση Συλλόγων και Συνδικάτων για να πειθαρχήσουν και να συμμορφωθούν στις κυβερνητικές πολιτικές, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού των Δήμων, καθώς και διασφάλιση της καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας».
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις άμεσα έδειξαν στους δρόμους των πόλεων τι σημαίνει να μην μαζεύονται τα απορρίμματα. Οι δημοτικές αρχές έγκαιρα έβγαλαν ανακοινώσεις ενημερώνοντας τους δημότες και παράλληλα ζητώντας τους να κρατήσουν τα σκουπίδια στα σπίτια τους προκειμένου να διευκολύνουν την κατάσταση.
Στο Δήμο Ηλιούπολης, η υπηρεσία τοποθέτησε προσωρινά μέχρι την Παρασκευή (25/10), σε κατάλληλα σημεία της πόλης ανοιχτά κοντέινερ, για απόθεση απορριμμάτων από τους Δημότες. Συγκεκριμένα τρία ανοιχτά κοντέινερ στο οικόπεδο της Πλατείας Παλαιών Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ), άλλα δύο στο τέρμα της Πατριάρχου Γρηγορίου και επίσης δύο στο οικόπεδο επί της Εθνάρχου Μακαρίου και Ζολώτα. Η κίνηση αυτή ενίσχυε την άποψη ότι «Το δικαίωμα των εργαζομένων για απεργία είναι δημοκρατικό δεδομένο, όπως φυσικά και το δικαίωμα των πολιτών για πόλη ασφαλή και καθαρή». Βέβαια, δεν έκριναν όλοι οι δημότες θετικά αυτή την κίνηση σχολιάζοντας ότι κάποιες γειτονιές παρέμεναν πιο επιβαρυμένες. Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων δήλωσε με ανακοίνωσή της και η παράταξη “Ηλίου-πόλις, Ανθρώπινη πόλη”. Ενώ ο Γαβριήλ Αραμπατζής πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν αν επιθυμούν να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες ή να παραμείνει με τον δημόσιο χαρακτήρα της. «οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες μέσα από τα δημοτικά τέλη και πρέπει να έχουν το λόγο σε τόσο σοβαρά θέματα» τόνισε μεταξύ άλλων.
Στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων εκπροσωπούμενος από την πρόεδρο του Μαρία Παπαδοπούλου έφερε προς ψήφιση ένα ψήφισμα που εν συντομία παρουσίαζε τα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα με την ψήφιση αυτού του άρθρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν διαλογικής συζήτησης ομόφωνα το στήριξε ενώ κατατέθηκε κι άλλο ένα ψήφισμα από την Λαϊκή Συσπείρωση Ελληνικού Αργυρούπολης το οποίο ψήφισε μόνο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Κατά τη γνώμη μας είναι πιο αναλυτικό το ψήφισμά μας, ενώ για το ψήφισμα της ΠΟΕ ΟΤΑ εκφράζουμε μια επιφύλαξη. Ψηφίζουμε όμως και τα δύο» είπε ο Γιώργος Ιωαννίδης.
Στο Δήμο Αλίμου που την ίδια ημέρα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο ο Πρόεδρος των Εργαζομένων ζήτησε το λόγο και ενημέρωσε εν συντομία για τις εξελίξεις των απεργιακών κινητοποιήσεων, για τη στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ, για το τι θα σημαίνει ο ιδιώτης στην καθαριότητα κλπ. Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας πως «ο υπάλληλος που είναι καλός στη δουλειά του υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της εργασίας του».

Κόντρα Δημάρχου Γλυφάδας και ΠΟΕ ΟΤΑ

Από τους Δήμους που τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν γέμισαν οι δρόμοι σκουπίδια ήταν ο Δήμος Γλυφάδας. Κυρίως οι κεντρικοί δρόμοι έμειναν καθαροί, και περιστασιακά με πιο αραιή συχνότητα μαζεύονταν τα απορρίμματα και από τους άλλους δρόμους της πόλης. Ο Δήμαρχος μη μπορώντας να στείλει τα απορρίμματα στη χωματερή και προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες λόγω ειδικών συνθηκών με απευθείας ανάθεση «μίσθωσε μέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων χωρητικότητας 30m3, μεταφορά και εναπόθεση σε νόμιμο τελικό αποδέκτη» με συνολικό κόστος 15.500€ (ΑΔΑ: ΩΔΣΙΩ91-Ι06). Με τις κινητοποιήσεις όμως των εργαζομένων να κλιμακώνονται, η ΠΟΕ ΟΤΑ δεν ήθελε απεργοσπάστες στο κίνημά της. Έτσι την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου βρέθηκε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στη Γλυφάδα και διαμαρτυρήθηκε για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.
Ο Δήμαρχος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε για το γεγονός:
«Η Γλυφάδα μας όλες αυτές τις μέρες παραμένει πεντακάθαρη.
Γιατί ο αυτονόητος και δεδομένος σεβασμός μας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στις συλλογικές τους διεκδικήσεις, δεν μπορεί κάθε φορά να συνεπάγεται υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.
Δεν γεμίσαμε σκουπίδια λόγω της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, διότι στην πόλη μας η σχέση εργαζομένων στην καθαριότητα και δημοτικής αρχής είναι αγαστή, είναι σχέση συνεργασίας και αγάπης.
Μαζί καθόμαστε κάθε φορά στο τραπέζι και λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, όσο δύσκολα και σύνθετα κι αν είναι.
Τα προηγούμενα χρόνια στη Γλυφάδα λάβαμε δύσκολες αποφάσεις που είχαν όμως σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του μόνιμου προσωπικού μας στην υπηρεσία καθαριότητας (υπήρχε απόλυτη ανάγκη) και τη ριζική αναβάθμιση του σχετικού εξοπλισμού και των υποδομών. Τα αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας δημοτικής αρχής και εργαζομένων υπήρξαν εξαιρετικά.
Και τώρα που χρειάστηκε, οι εργαζόμενοί μας βγήκαν μπροστά – τους ευχαριστούμε από καρδιάς – για να μην γεμίσει με τόνους σκουπιδιών η πόλη μας και μπει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους εκτός Γλυφάδας και σήμερα κινητοποιήθηκαν και έκαναν «επίσκεψη» στο αμαξοστάσιό μας συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από άλλους Δήμους για να σταματήσει με το έτσι θέλω η αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη μας.
Με τις πράξεις και τις αποφάσεις μας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε τη δημόσια λειτουργία της καθαριότητας στην πόλη μας με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνδικαλιστικά τερτίπια σε ζητήματα καθαριότητας και δημόσιας υγείας δεν χωράνε. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους κάποιοι αυτό.
Η δημοτική μας αρχή, η αρμόδια αντιδήμαρχος Άννυ Καυκά, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά, αδιάκοπα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Προέχει η δημόσια υγεία. Προέχει το κοινό καλό». Και συμπλήρωσε με ερωτήματα:

«Απίστευτα πράγματα!

Επειδή αυτές τις μέρες δεν σταματήσαμε καθόλου την αποκομιδή απορριμμάτων και η Γλυφάδα παραμένει καθαρή, μας καταγγέλλει ακούω στις ειδήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι στο αμαξοστάσιό μας δημιουργήσαμε παράνομη χωματερή.

Γιατί όμως η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν λέει ότι αυτή η κατάσταση – η προσωρινή δηλαδή συγκέντρωση διαφόρων υλικών – δημιουργείται αυτές τις μέρες λόγω της δικής της απεργίας;

Γιατί δεν λέει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι συγκεντρώνουμε προσωρινά στο αμαξοστάσιό μας κλαδιά και άλλα υλικά που μαζεύουμε από την πόλη για να μη συγκεντρώνονται στους δρόμους και τις πλατείες λόγω της απεργίας;
Γιατί δεν λέει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι έχει αποκλείσει τη Φυλή και την ανακύκλωση (Κορωπί) και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε εκτάκτως να μισθώνουμε κοντέινερ για να αποθηκεύουμε προσωρινά τα απορρίμματα και τα υλικά που μαζεύουμε από τους κάδους και τους δρόμους, ώστε να διαφυλάξουμε μαζί με τους εργαζομένους μας τη δημόσια υγεία στη Γλυφάδα;

Επαναλαμβάνω:
Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, όλοι μαζί στη Γλυφάδα, δημοτική αρχή και εργαζόμενοι, θα κάνουμε τα πάντα για να προτάξουμε και αυτές τις μέρες το αυτονόητο, το αγαθό δηλαδή της δημόσιας υγείας».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ήρθε και η επίσημη θέση της ΠΟΕ ΟΤΑ για την επίσκεψη στο ΣΜΑ της Γλυφάδας. Με τίτλο «ΑΠΟ ΕΞΩ ΚΟΥΚΛΑ… ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΑΝΟΥΚΛΑ…!!!ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΓΚΟΛΦ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου βρέθηκε στην ανάγκη και στην υποχρέωση να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και το «Αναπτυξιακό» Νομοσχέδιο, με το άρθρο 179 του οποίου εκχωρούνται οι υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Ο.Τ.Α. στα ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τα έβαλε με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που θέλησαν να σταματήσουν, όπως κατήγγειλε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Γλυφάδα. Απέκρυψε, όμως, ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό την Τρίτη και Τετάρτη, 22 και 23 Οκτωβρίου 2019, βρίσκονταν σε 48ωρη απεργία.
Προφανώς, ακολουθώντας την γραμμή της Κυβέρνησης, που θέλει να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία, ο κ. Παπανικολάου υπερασπίστηκε το προσωπικό, που λειτούργησε απεργοσπαστικά και θέλησε να εμφανιστεί ως «σωτήρας» της Γλυφάδας, απευθυνόμενος στους πολίτες, λέγοντας ότι «προέχει η Δημόσια υγεία», «το Δημόσιο καλό» και ότι θα συνεχιστεί η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Μόνο, ο κύριος Δήμαρχος Γλυφάδας λησμόνησε να ενημερώσει τους δημότες του αλλά και όλη την χώρα, ότι τα απορρίμματα, που συλλέγονται στον Δήμο καταλήγουν σε μεγάλο μέρος τους σε παράνομη χωματερή, η οποία έχει δημιουργηθεί κοντά στο Γκολφ. Για ποια Δημόσια Υγεία και Δημόσιο καλό κόπτεται ο Δήμαρχος Γλυφάδας, καταγγέλλοντας ως «μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνδικαλιστικά τερτίπια» την αντίδραση των εργαζομένων μπροστά στην απειλή και τον κίνδυνο να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους;
Προφανώς, υπάρχουν και άλλα πράγματα, που ο κύριος Παπανικολάου, λησμόνησε να πει στους δημότες της Γλυφάδας αλλά και σε όλη την Ελλάδα: Στο «Αναπτυξιακό» Νομοσχέδιο προβλέπεται διάταξη και συγκεκριμένα το «φωτογραφικό» άρθρο 185, που τον «απαλλάσσει» από την υπόθεση των δια περιφοράς συνεδριάσεων, για την οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις.
Με το άρθρο 185 παραγράφεται μονομιάς η ογκώδης δικογραφία στο 120/2019 Πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) για τις 62 εικονικές συνεδριάσεις του Δ.Σ., της Ο.Ε. και της Ε.Π.Ζ. στις οποίες ελήφθησαν αποφάσεις για την διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου Γλυφάδας μέσω προμηθειών, αναθέσεων έργων και υπηρεσιών, προσλήψεις, αναμορφώσεις προϋπολογισμών, άδειες καταστημάτων, μεταφορές χρημάτων κ.α.

Είναι αυτό που λέει ο λαός μας, δανεικά ξύνονται οι γάιδαροι… Ο κ. Παπανικολάου από υπόλογος γίνεται κατήγορος των εργαζομένων που αγωνίζονται για το αυτονόητο. Κι αυτό με τις πλάτες της κυβέρνησης που τον καλύπτει σε ενέργειες που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας και έχουν ζημιώσει τον Δήμο αλλά και το Δημόσιο, σύμφωνα με το ως άνω πόρισμα. Και έχει το θράσος να μιλάει για… Δημόσιο καλό».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Οκτωβρίου 2019]