Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ηλιούπολη: Εκδήλωση Μνήμης για την Ηρώ Κωνσταντοπούλου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Τίμησε την Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου ο Δήμος Ηλιούπολης πραγματοποιώντας εκδήλωση μνήμης μπροστά από το άγαλμά της στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ). Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Βρίσκομαι εδώ πρώτη φορά με την νέα μου ιδιότητα – του Δημάρχου της πόλης – σ’ αυτήν την εκδήλωση τιμής, που διαχρονικά οργανώνει ο Δήμος μας, τιμώντας τον αγώνα ενός παιδιού, της αγωνίστριας Ηρώς Κωνσταντοπούλου. Μιας 17χρονης κοπέλας, που στα άγουρα χρόνια της, δεν βολεύτηκε να μείνει αμέτοχη, σ’ αυτό που συνέβαινε τότε στην πατρίδα της. Η ιστορία της Ελλάδας την έχει εγγράψει για πάντα στο Μεγάλο Βιβλίο των Ηρώων της: Των αγωνιστών που με την δράση τους άναψαν μικρές φωτιές! Που έγιναν περισσότερες! Που ενώθηκαν μαζί! Που θέριεψαν! Και που στο τέλος έφεραν την ελευθερία από τις δυνάμεις της ξένης κατοχής. Η Ηλιούπολη τίμησε την ηρωίδα δίνοντας το όνομά της στην λεωφόρο, που διασχίζει την πόλη και στήνοντας το άγαλμά της εδώ που βρισκόμαστε. Το πορτραίτο της φτιαγμένο από την μητέρα της Ελένη, κοσμεί το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με το πιάνο της.
Κρατάμε στην καρδιά μας αυτό που συμβολίζει η Ηρώ, η ζωή της κι η θυσία της:
•Την δίψα της για μάθηση και γνώση.
•Την ευαισθησία της για τη χώρα της και τα δεινά του λαού της.
•Την αγάπη της για τη ζωή, για μια καλύτερη κι ελεύθερη ζωή .
•Την ανυπότακτη στάση της, που αντί να σιωπήσει και να συμβιβαστεί, αντιστάθηκε στους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.
•Την αντοχή της στα βασανιστήρια της Γκεστάπο.
•Την περήφανη στάση της ως το τέλος!
Αυτό το τέλος της, που έγινε η αρχή του τέλους των κατακτητών!
Όμως ας μην ξεχνάμε, ότι ακόμα ο λαός μας σηκώνει βάρη, η ελευθερίες του ακόμα δοκιμάζονται, η ειρήνη ακόμα κινδυνεύει κι ο φασισμός ακόμα προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι!
Κρατάμε στην ψυχή μας και στέλνουμε στην κοινωνία το μήνυμα της:
•Η Νεολαία είναι η ελπίδα. Πάντα κάποιοι την θεωρούν «χαμένη», και πάντα η ζωή τους διαψεύδει.
•Η Παιδεία κι η γνώση ανοίγουν ορίζοντες και δρόμους στη ζωή.
•Η μελέτη της Ιστορίας αλλά και η έρευνα για την αλήθεια, βοηθάνε τον πολίτη και τη χώρα στην αυτογνωσία και στην αποφυγή λαθών στο μέλλον.
•Η Συμμετοχή στα κοινά της πόλης μας, της Χώρας μας και του Κόσμου όλου, είναι ο μόνος τρόπος για να αντιπαλέψουμε σχεδιασμούς άλλων για τις ζωές μας.
•Η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι αγαθά που δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε στην συλλογική μας προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον.
Να συγχαρώ όλους εσάς, που τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας την ηρωίδα Ηρώ Κωνσταντοπούλου και όλους όσους συνέβαλλαν στην γιορτή αυτή, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά των δύο Σχολείων, για την συλλογική τους προσπάθεια με την συμπαράσταση των Διευθυντών και των εκπαιδευτικών τους».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Κεντρικής Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κ. Βασίλης Μπρακατσούλας καθώς επίσης
χαιρετισμό απηύθυνε και Εκπρόσωπος του Παραρτήματος Ηλιούπολης της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης -Τουπαλάς Βαγγέλης, Κοπανά Δήμητρα, Τασιοπούλου Στεφανία, Κουτέλη Αθηνά, Μερτζιώτη Δέσποινα, Τζεγιαννάκη Ευαγγελία, Παπακωνσταντίνου Ηλέκτρα – απήγγειλαν ποιήματα.
Από το 2ο Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης συμμετείχαν οι Θεοδωρακοπούλου Ελπίδα (Κιθάρα) Ματζούκου Μαρία (Βιολί), Ζουπάντη Ναταλία και Βέργου Ευαγγελία. Εκφώνηση έγινε από την μαθήτρια του 4ου Λυκείου Ηλιούπολης Μαρία Δημητροπούλου.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο αφού προηγήθηκε ενός λεπτού σιγή.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Οκτωβρίου 2019]

Scroll to Top