Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ελληνικό: «Η Πρωτεύουσα των Επενδύσεων»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Η καρδιά του Ελληνικού χτυπούσε το βράδυ της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου 2019 στην Αργυρούπολη. Στο Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» προσήλθαν από τους όμορους Δήμους αλλά και από όλη την Ελλάδα επίτιμοι προσκεκλημένοι του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, μπροστά στους οποίους ξετυλίχτηκε το όραμα και το σχέδιο για την ανάπλαση του Ελληνικού από τα στόματα των ίδιων των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων. Η εκδήλωση συνδύασε την παράδοση, με την ανάπτυξη και το μοντέρνο στοιχείο, ενώ είχε και μουσική έκπληξη. Παρόντες μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργοί, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και εκλεκτοί καλεσμένοι από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος από νωρίς στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου, καλωσόριζε όλους τους προσκεκλημένους δια χειραψίας και έβρισκε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί μαζί τους και να ανταλλάξει σύντομες κουβέντες. Όποιος έφθανε έπαιρνε τη θέση του για να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία και διεξαγωγή της εκδήλωσης, βάσει του προγράμματος. Η ασυνέπεια βέβαια των περισσοτέρων, αναγκαστικά πήγε την έναρξη της εκδήλωσης πιο πίσω χρονικά από το αρχικώς ορισθέν.

Στον προθάλαμο του «Μίκης Θεοδωράκης» είχαν στηθεί περίπτερα από τις επενδυτικές εταιρείες για να παρουσιάσουν το προφίλ τους και οι οποίες διένειμαν ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά μπλουζάκια. Το «Μίκης Θεοδωράκης» ήταν θωρακισμένο –αστυνομία και κλούβα – και οργανωμένο έτσι ώστε να μπαίνουν σε αυτό μόνο όσοι είχαν πρόσκληση ανά χείρας και το όνομά τους στη λίστα. Οργανωτικά λάθη υπήρξαν (αναμενόμενο σε μεγάλες διοργανώσεις), όχι όμως σε βαθμό που να φανούν ή να χαλάσουν την εκδήλωση.
Τα φώτα χαμήλωσαν, στην μεγάλη ψηφιακή οθόνη εμφανίστηκαν παλιές εικόνες του Ελληνικού και στη μέση της σκηνής με παραδοσιακή στολή ντυμένος ένας λυράρης. Με μουσικά ακούσματα ποντιακής λύρας (κεμπετζές) σήμανε η έναρξη της εκδήλωσης.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Γιάννης Κωνσταντάτος. Μίλησε για την ιστορία του Ενιαίου Δήμου του αφού προέρχεται από τα Σούρμενα και την Αργυρούπολη και αφού καλωσόρισε όλους ζήτησε να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι Έλληνας Πόντιος στο Ελληνικό, στην Αργυρούπολη. Με αφορμή τα ακούσματα της ποντιακής λύρας πέρασε το μήνυμα ότι «επενδύσεις χωρίς σεβασμό στην παράδοση δεν είναι δεκτές». Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην πολύπαθη πορεία του ερημωμένου χώρου που έφθασε να γίνει μέχρι και hot spot για τους μετανάστες. Τόνισε ότι στάθηκε ως Δήμος στο ύψος των περιστάσεων, φρόντισε για τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη, αλλά πίστευε ότι το μέλλον του Ελληνικού είναι να αξιοποιηθεί». Στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον ενεργό ρόλο των Δημάρχων. «Κάποιοι αυτοδιοικητικοί σηκώσαμε το μικρό ανάστημά μας και είναι τώρα το Ελληνικό η πρωτεύουσα των επενδύσεων, αλλά μην ξεχνάμε πως φτάσαμε ως εδώ». Έκανε αναφορά στις εγκαταστάσεις που είχε εντός του πρώην Αεροδρομίου ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης με το αμαξοστάσιο, το δημαρχείο, υπηρεσίες και θύμισε ότι τις μετέφερε ενόψει της επένδυσης. Εκεί ήταν που έκανε και αναφορά στις διεκδικήσεις του Δήμου δηλαδή, την κατασκευή νέου σύγχρονου δημαρχιακού μεγάρου, ανέγερση μεγάρου ποντιακού ελληνισμού Σουρμένων, Κατασκευή πεζογέφυρας στη Λ. Βουλιαγμένης, Κατασκευή σύγχρονου σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων κ.α.
Αναφερόμενος στο έργο τόνισε ότι «θα μπορούσε κάποιος να το πει ελιτίστικο, όμως είναι και ένα έργο που απευθύνεται σε όλο τον λαό. Και η φτωχή και η πλούσια οικογένεια θα βρίσκει στο Ελληνικό, σημείο αναφοράς», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας τόνισε ότι η δημιουργία, το φως και η εξέλιξη είναι τρία δύσκολα χαρακτηριστικά που όμως ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης έδειξε ότι έχει και ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Τον Γιάννη Κωνσταντάτο διαδέχτηκε στο βήμα ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Πρώτο μέλημα του οποίου ήταν να συγχαρεί τον π. Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την έμπνευση του έργου. Έπειτα έκανε αναφορά στον οικοδεσπότη Δήμαρχο και χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ιστορική. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο χρόνος που απαιτείται για να διευθετηθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και η υπογραφή των ΚΥΑ είναι τόσο μεγάλος που θα χρειαστούν 3.000 χρόνια. Θέλησε έτσι να δείξει ότι η σημερινή Κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και ότι ο ίδιος προσωπικά το έτρεξε ως η πρώτη του δουλειά με το που ανέλαβε το Υπουργείο. «Χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού, υπήρξε πρωτοφανής συντονισμός όλων των υπουργείων», είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διαγωνισμό που επρόκειτο να διεξαχθεί την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου. «Έχει έρθει η ώρα να χτίσουμε την νέα Ελλάδα, που θα αφήσει πίσω της την παθογένεια του παρελθόντος», είπε και στο λόγο του πρόσθεσε ιστορική χροιά. «Κάθε νέα εποχή έχει ένα σύμβολο. Για την νέα Ελλάδα, το Ελληνικό και η επένδυσή του θα αποτελέσει το σύμβολο της Ελλάδας που θα είναι ανταγωνιστική, φωτεινή, θα παράγει πλούτο, θα είναι παράδειγμα προς μίμησιν». Κλείνοντας έκανε αναφορά στον Επιτάφιο του Περικλέους και εξήρε πολιτικά το ήθος και τη στάση του Γιάννη Κωνσταντάτου.

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί η αυτοδιοίκηση και σε αυτό μπήκε μπροστά», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να συμμετέχουμε ως Περιφέρεια στο περήφανο σπίτι των Ποντίων» και καταχειροκροτήθηκε.

Στους ομιλητές και δύο εκπρόσωποι της Lamda Development, ο Διευθύνων Σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου και ο Δημήτρης Ζωντανός. «Είναι η πρώτη φορά που είμαστε προ των πυλών», είπε ο Οδυσσέας Αθανασίου εξηγώντας ότι στις μέχρι σήμερα ομιλίες του μιλούσε περισσότερο θεωρητικά. Αφού περιέγραψε εν τάχει το πως θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων, πως θα δημιουργηθεί μια έξυπνη πόλη, τόνισε ότι θα υπάρχει χώρος για συνεργασίες προς όλους σε όλα τα επίπεδα. «Τώρα είναι ο καιρός», είπε χαρακτηριστικά σα να προσκαλούσε επιχειρηματίες να συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό. «Στη Lamda δεν πάψαμε να πιστεύουμε στο έργο. Δεν μπορείς να εκπληρώσεις ένα όραμα, αν δεν έχεις πάθος και πίστη σε αυτό». Στο ίδιο μήκος κύματος, πιο περιγραφικά μέσα από σειρά εικόνων, φωτογραφιών και διαφανειών, ο Δημήτρης Ζωντανός παρουσίασε τον χωροταξικό σχεδιασμό της επένδυσης. «Το σχεδίασαν Έλληνες για Έλληνες», είπε και άνοιξε την ομιλία του. «Κάτω από το 30% είναι η κάλυψη του χώρου άρα το 70% είναι ανοιχτοί επισκέψιμοι χώροι. Δε θεωρούμε το πάρκο υποχρέωση, αλλά καταπληκτική ευκαιρία να γίνει επισκέψιμο σε όλους. Πιστεύω ότι σύντομα δε θα χρειάζονται οι φωτογραφίες και θα τα δείτε όλα μπροστά σας», τόνισε.

Για τον Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού μίλησε ο νομικός κ. Βρεττός. «Είναι το μάτι που βλέπει τα πάντα, το χέρι που εκτελεί». Αναφέρθηκε σε λίγο πολύ γνωστά θέματα του φορέα για τη σύνθεσή του, τις αρμοδιότητες του, τα έσοδά του και τη συνεργασία του με τον επενδυτή. Εκείνο που έκανε εντύπωση και χαρακτήρισε ως «πυρηνικό κουμπί» ήταν ότι «ο φορέας θα αξιολογείται από τον ίδιο τον επενδυτή. το συμβατικό πλαίσιο της επένδυσης δίνει στον επενδυτή τη δυνατότητα να αξιολογεί τον φορέα και αν τον βρει ανεπαρκή να μπορεί να ζητήσει αντικατάσταση του φορέα ή και κατάργησή του. Επομένως πιστεύω ότι το πυρηνικό κουμπί και μόνο δια της υπάρξεώς του μπορεί να φέρει το δημιουργικό άγχος για να πάνε τα πράγματα μπροστά».

Τις παρουσιάσεις ολοκλήρωσαν εκπρόσωποι των εταιρειών Hard Rock International και Mohegan Gaming & Entertainment. Αν και οι δύο ξένοι προσπάθησαν να χαιρετήσουν και να ευχαριστήσουν στα Ελληνικά. Στη συνέχεια η ομιλία του έγινε στην Αγγλική γλώσσα.
Ο κ. Κοντομέρκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mohegan, συστήθηκε στο ακροατήριο μιλώντας ελληνικά, αφού είναι Έλληνας γεννημένος στην Αμερική. Ο πατέρας του κατάγεται από το Καρπενήσι και η μητέρα του από την Ναύπακτο, όμως προ 40 ετών πήγαν στην Αμερική όπου και έμειναν. «Πιστεύουμε ότι το σχέδιό μας για το Ελληνικό είναι απαράμιλλο και θα δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο ψυχαγωγίας για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος είναι να συνδυάσουμε ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό και ταυτόχρονα επαγγελματικό σχέδιο, το οποίο θα προσφέρει στους επισκέπτες άριστη εξυπηρέτηση, ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχαγωγίας ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει στη χώρα πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της MGE και πρόσθεσε ότι «Η παγκόσμια εμπειρία μας, καθώς και η φήμη μας επιτρέπουν να έχουμε στρατηγικές συμμαχίες με εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Paramount, Live Nation, η Coca Cola, οι NY Yankees, οι Boston Celtics, η Ticket master, το WNBA και άλλοι πόλοι. Η προσθήκη της Virgin και του Hilton στο χαρτοφυλάκιο των στρατηγικών συνεργατών μας συνεχίζει να ενδυναμώνει τη θέση της MGE ως τον κύριο διαχειριστή ολοκληρωμένων τουριστικών resorts παγκοσμίως».

Μέσω βίντεο χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Hard Rock International Τζιμ Αλεν και ζήτησε συγγνώμη που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση αυτή. Τον εκπροσώπησε όμως δια ζώσης ο John Eder ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί ένας παγκοσμίου φήμης προορισμός, ένα Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα που δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα τυχερά παιχνίδια – το βάρος πέφτει στην ψυχαγωγία». Χαρακτήρισε το Ελληνικό «εκπληκτική διεθνή πύλη-πόλη» και θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη τη δέσμευση της Lamda Development και της οικογένειας Λάτση να αναλάβει το 100% της επένδυσης. Υποστήριξε ότι από τη στιγμή που ληφθεί απόφαση για την άδεια, η Hard Rock θα χρειαστεί από 22 έως 28 μήνες για την κατασκευή του έργου, από το οποίο θα προκύψουν «εκπληκτικές ευκαιρίες απασχόλησης», με προτίμηση στην εντοπιότητα, στους κατοίκους της Αθήνας και τους Έλληνες».
Κλείνοντας την ομιλία του έκανε μια έκπληξη στους παριστάμενους.. καλώντας στη σκηνή τον Σάκη Ρουβά. Ο Έλληνας τραγουδιστής κατάφερε να μετατρέψει το «Μίκης Θεοδωράκης» σε μεγάλη μουσική σκηνή και τραγούδησε ένα μικρό ποτ πουρί μεγάλων και γνωστών επιτυχιών του.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Οκτωβρίου 2019]

Scroll to Top