Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Απαραίτητος ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος πριν το πρώτο κουδούνι!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Σε λίγες ημέρες το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει! Τα παιδιά μαζί με τους γονείς αρχίζουν να ετοιμάζουν τις σχολικές τσάντες, τα τετράδια, τα μολύβια, τις κασετίνες. Όμως, τις μέρες αυτές θυμηθείτε να προγραμματίσετε και έναν οδοντιατρικό έλεγχο!
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα για να προγραμματιστεί αυτή η επίσκεψη. Είναι μάλιστα προτιμότερο να γίνεται για προληπτικούς λόγους, καθώς είναι ανώδυνη και έτσι χτίζεται μια υγιής μελλοντική σχέση του παιδιού με τον οδοντίατρο. Πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, λοιπόν, επισκεφτείτε τον οδοντίατρο για έναν προληπτικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει καθαρισμό και φθορίωση των δοντιών, προστατεύοντας τα δόντια από τερηδόνα και διαφυλάσσοντας τη στοματική υγεία των παιδιών σας. Κατά τον έλεγχο, αν εντοπιστούν δόντια με έντονες σχισμές μπορούν να τοποθετηθούν προληπτικές εμφράξεις (sealants), προφυλάσσοντας τα από μελλοντικό τερηδονισμό. Δυστυχώς, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας περισσότερα από 2 στα 3 ελληνόπουλα εμφανίζουν τερηδόνα σε 2-3 δόντια πριν συμπληρώσουν το 12ο έτος της ηλικίας τους και σχεδόν 8 στα 10 έχουν μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή. Ο καθυστερημένος εντοπισμός ενός τερηδονισμένου δοντιού μπορεί να δημιουργήσει αποστήματα, προβλήματα στη μάσηση και σίγουρα επείγουσες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Σε τέτοιες καταστάσεις το παιδί αποσυντονίζεται από το καθημερινό του πρόγραμμα και σίγουρα η επίσκεψη είναι επώδυνη, επηρεάζοντας αρνητικά τη μελλοντική του σχέση με τον οδοντίατρο. Επίσης, ο πονόδοντος, επίμονος και συνεχής, αποσπά τη συγκέντρωση του παιδιού όχι μόνο από το διάβασμα αλλά και από το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Συχνά το παιδί εμφανίζεται οξύθυμο, κουρασμένο ή υποτονικό. Επιπλέον, η δύσοσμη αναπνοή, τα βρώμικα ή χαλασμένα δόντια στην πρόσθια περιοχή γίνονται πολλές φορές αντικείμενο αρνητικών σχολίων ή και κοροϊδίας από τους συμμαθητές του, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική του κατάσταση, όπως και τη διαδικασία της μάθησης.
Την περίοδο αυτή μπορεί, επίσης, να προγραμματιστεί και η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό αν το παιδί είναι στην ηλικία των επτά ετών. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη ελέγχεται η σύγκλειση των δοντιών και η επάρκεια χώρου για τα δόντια που θα ανατείλουν αργότερα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν σε συντομότερη και απλούστερη θεραπεία. Αντίθετα η καθυστερημένη διάγνωση του προβλήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την κακή σύγκλειση των δοντιών με προβλήματα στη μάσηση και την ομιλία και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας. Αν μάλιστα τα οδοντικά προβλήματα είναι εμφανή, το παιδί μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με πειράγματα στο σχολείο κινδυνεύοντας να αποκτήσει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν το παιδί ή ο έφηβος φορά ήδη σιδεράκια χρειάζεται μια προληπτική αξιολόγηση πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Κατά την αξιολόγηση αυτή ο ορθοδοντικός θα εξετάσει την πορεία της θεραπείας και θα κάνει απαιτούμενες προσαρμογές στο πλάνο της θεραπείας.

Προγραμματίστε λοιπόν, μία επίσκεψη στον οδοντίατρο ή και τον ορθοδοντικό πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μην ξεχνάτε καλό βούρτσισμα πρωί και βράδυ και σωστές διατροφικές συνήθειες!
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !!

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος 

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 7 Σεπτεμβρίου 2019]

Scroll to Top