«Πετώντας από λιμάνι σε λιμάνι» – Ανατρέπουν τα δεδομένα στις μεταφορές τα υδροπλάνα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Ο Νικόλας Χαραλάμπους, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Hellenic Seaplanes S.A. αποκλειστικά στον «Π»

Τα υδροπλάνα αποτελούν μια μεταφορική αλλά και τουριστική επιλογή που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στον μεταφορικό χάρτη της χώρας, προσφέροντας γρήγορες, ασφαλείς και άνετες πτήσεις, πετώντας από λιμάνι σε λιμάνι σε όλη την Ελλάδα. Ο κοντινός σταθμός με το πρώτο υδατοδρόμιο της Αθήνας θα είναι στον Άλιμο, ανοίγοντας έτσι τους ορίζοντες και τη σύνδεση της Αθηναϊκής Ριβιέρας με το υπόλοιπο δίκτυο υδατοδρομίων. Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Hellenic Seaplanes S.A. Νικόλας Χαραλάμπους εξηγεί στον «Π» σε τι στάδιο βρίσκεται η αδειοδότησή του, πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί και γιατί επελέγη ο Άλιμος ως προορισμός στρατηγικής σημασίας. Τα υδροπλάνα δεν είναι μια ακόμη τάση αλλά έρχονται για να μείνουν κατακτώντας το χώρο τους στις μετακινήσεις.


[Π]: Τα υδροπλάνα είναι μια τουριστική επιλογή που αφορά λίγους ή πολλούς; Και από την άποψη της οικονομικής προσέγγισης, αλλά και από την άποψη της χωρητικότητας ενός υδροπλάνου…

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Τα υδροπλάνα είναι μια μεταφορική και κατ’ επέκταση τουριστική επιλογή που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στο μεταφορικό χάρτη της χώρας, προσφέροντας γρήγορες, ασφαλείς και άνετες πτήσεις, πετώντας από λιμάνι σε λιμάνι σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλάνο της Hellenic Seaplanes, ο ιδανικός επιβάτης είναι αυτός που θέλει να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία πτήσης λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είτε πρόκειται για οικογένεια επιβατών είτε μεμονωμένους ταξιδιώτες διαφόρων ηλικιών είτε για επαγγελματικούς σκοπούς εξυπηρετώντας ανάγκες που απαιτούν γρήγορη μετακίνηση από προορισμό σε προορισμό.

Το γεγονός ότι είναι ένα μέσο οικονομικά προσεγγίσιμο αποδεικνύεται και από το τιμολογιακό πλάνο της εταιρείας που προσφέρει οργανωμένες-προγραμματισμένες πτήσεις που θεωρούνται value for money, εάν αναλογιστεί κάποιος και στη μικρή διάρκεια χρόνου που πραγματοποιούνται σε σχέση με την επιλογή άλλου μέσου, όπως ακτοπλοϊκού. Ενδεικτικά σε υδροπλάνα 12 έως 19 επιβατικών θέσεων όπως αυτά που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία για τη λειτουργία της, πραγματοποιείται ταξίδι απόστασης περίπου 170 χλμ, σε λιγότερο από 35’ και κόστος 70-80 ευρώ, αναλόγως προφανώς των αποσκευών ή έξτρα εξοπλισμού που επιθυμεί να μεταφέρει ο επιβάτης.

[Π]: Η κατασκευή ενός υδατοδρομίου τι απαιτεί; Είναι φιλική προς το περιβάλλον;

Ν.Χ.: Η κατασκευή ενός υδατοδρομίου απαιτεί συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις, μία εξ αυτών η περιβαλλοντική αδειοδότηση υδατοδρομίων. Όλες οι αδειοδοτήσεις πρέπει να χορηγηθούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η Hellenic Seaplanes και το δίκτυο υδατοδρομίων της, τα υδατοδρόμια “Hellenic Water Airports” που αδειοδοτεί και κατασκευάζει, έχει πρωταρχικό μέλημά της την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της περιβαλλοντικής ακουστικής.

Η κατασκευή ενός υδατοδρομίου και οι εγκαταστάσεις του είναι απόλυτα φιλικές με το περιβάλλον και ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν το κομμάτι αυτό. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις υδάτινες εγκαταστάσεις των υδατοδρομίων έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ειδικά απορροφητικών υλικών για την πρόληψη διαρροής καυσίμων ή λαδιών κατά την προσαποθαλάσσωση των υδροπλάνων.

Παράλληλα με το κατασκευαστικό πλαίσιο των υδατοδρομίων, η Hellenic Seaplanes ήδη από το 2021, έχει συνεργαστεί με ερευνητική εταιρεία με αντικείμενο τη μελέτη και καθοδήγηση της αερομεταφορικής εταιρείας σε κομμάτια που αφορούν τα καύσιμα μετακίνησης και την αντιστάθμιση εκπομπών άνθρακα, ώστε να έχουμε ταξίδια με υδροπλάνα ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον.

[Π]: Στον Άλιμο πρόκειται να αδειοδοτηθεί το πρώτο υδατοδρόμιο της Αθήνας αποτελώντας το σημαντικότερο βήμα για την ανάπτυξη των υδροπλάνων στην Ελλάδα. Πόσο μακριά ή κοντά βρίσκεται στην αδειοδότησή του;

Ν.Χ.: Για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Αλίμου θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του. Αναμένουμε λοιπόν την απαραίτητη αδειοδότηση από την αποκεντρωμένη περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να βάλουμε μπροστά τις διαδικασίες κατασκευής και κατά συνέπεια την ολοκλκήρωση του υδατοδρομίου Αλίμου.

Ευελπιστούμε πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις που θα δώσουν το πράσινο φως ώστε να εντάξουμε τον Άλιμο στο δίκτυο υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes και στη συνέχεια στο πλάνο πτήσεων της εταιρείας. 

[Π]: Μετά την αδειοδότηση, πόσα στάδια εκκρεμούν μέχρι την υλοποίησή του και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για να δούμε το υδατοδρόμιο να λειτουργεί;

Ν.Χ.: Αρχικά αφού το υδατοδρόμιο Αλίμου λάβει την άδεια ίδρυσης, για την οποία έχουμε ήδη καταθέσει αίτηση, σειρά παίρνει η αίτηση για την απόκτηση της άδειας λειτουργίας.

Μετά τον απαιτούμενο έλεγχο του τεχνικού φακέλου και την έγκριση της άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου από την αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία, θα προγραμματιστεί η κατασκευή των υποδομών του υδατοδρομίου. Την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του υδατοδρομίου ακολουθεί ο απαραίτητος έλεγχος τους, με την όλη διαδικασία για την εξασφάλισή της άδειας λειτουργίας να απαιτεί διάστημα περίπου έξι μηνών από την ημέρα υποβολής της αίτησής της.

[Π]: Γιατί επελέγη ο Άλιμος και όχι κάποιος άλλος παραλιακός Δήμος της Αθηναϊκής Ριβιέρας;

Ν.Χ.: Ο Άλιμος ως προορισμός έχει στρατηγική σημασία για τη Hellenic Seaplanes, καθώς λόγω της συνδυαστικής του γεωγραφικής θέσης απέχει ελάχιστα από το κέντρο της Αθήνας γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα προσβάσιμο και ελκυστικό.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η τοποθεσία του διευκολύνει τόσο τους επιβάτες που θέλουν να μετακινηθούν από/προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όσο και εκείνους που θέλουν να μετακινηθούν με υδροπλάνο ενώ προέρχονται από το λιμάνι του Πειραιά και τις γύρω περιοχές.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται και αναδεικνύεται εξίσου ο τουρισμός κρουαζιέρας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα υδροπλάνα ως συμπληρωματικό μέσο. Μέσα σε λίγο χρόνο, που δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά πτήσης, ο τουρίστας μπορεί να πραγματοποιήσει απόδραση σε κοντινά υδατοδρόμια όπως της Σίφνου και της Τήνου ή να πραγματοποιήσει μια περιηγητική πτήση πάνω από την Αττική διάρκειας μισής ώρας.

[Π]: Στα υδατοδρόμια που πρόκειται να αδειοδοτηθούν έχετε εντάξει και ακριτικές περιοχές εκτός από τις πολυσύχναστες τουριστικές. Είναι αυτό αποδοτικό για τον τουρισμό;

Ν.Χ.: Πρώτη και πηγαία αποστολή των υδροπλάνων είναι να ενώσουν την Ελλάδα, ταξιδεύοντας από λιμάνι σε λιμάνι. Να εξυπηρετούν προορισμούς που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο ή οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις τους δεν είναι εύκολες και συχνές ειδικά τους off season μήνες.

Η διευκόλυνση στην μεταφορά βοηθάει τον τουρίστα να επισκεφθεί και προορισμούς που δεν έχουν το brand name και την αίγλη των μεγάλων νησιών ανακαλύπτοντας κάτι εξίσου όμορφο και ενδιαφέρον, ενισχύοντας παράλληλα την τουριστική ταυτότητα της περιοχής, με αποτέλεσμα να γεννιούνται ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας, εμπορικές συνεργασίες μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων και τουριστικών γραφείων.

 Στον αντίποδα τα υδροπλάνα αποτελούν τη πλέον αποδοτικότερη λύση που χρειάζεται ο ντόπιος σε ακριτικά νησιά, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να μετακινηθεί μέσα σε λίγα λεπτά σε κοντινότερα μεγαλύτερα νησιά, όταν σε πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα έχουμε παρατηρήσει ακτοπλοικές μετακινήσεις για κοντινές περιοχές, να μην ξεπερνούν τις 2-3/ημέρα και να απαιτούν ταξίδια παραπάνω από μία ώρα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι τα υδροπλάνα εκτός από τις επιβατικές πτήσεις, χαρακτηρίζονται για την ευελιξία μετρατροπής τους και για άλλες χρήσης, όφελος που εξυπηρετεί τη γρήγορη διανομή μικρών εμπορευμάτων και την παροχή έκτακτης ιατρικής βοήθειας και αεροδιακομιδής ασθενών. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για έναν κάτοικο απομακρυσμένων περιοχών και οδήγησαν τη Hellenic Seaplanes να τα εντάξει στις παρεχόμενες αεροπορικές υπηρεσίες της.

[Π]: Προ πολλών ετών είχαμε δει να κάνουν την εμφάνισή τους και υδατοδρόμια και υδροπλάνα. Σήμερα, αποτελούν νέα μόδα; Ή είναι ένα νέο βήμα στον τουρισμό και στις θαλάσσιες μετακινήσεις που ήρθε για να μείνει;

Ν.Χ.: Αναμφίβολα τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα δεν αποτελούν μία ακόμα τάση, η Hellenic Seaplanes ήρθε για να μείνει έχοντας όραμα να αποτελέσει το διεθνές σημείο αναφοράς στον τομέα των αερομεταφορών με υδροπλάνα.

Για να επιτευχθεί αυτό, έχουμε μελετήσει καλά την πορεία των προκατόχων μας στην Ελλάδα, το τι πήγε καλά και το τι πήγε λάθος και έχοντας στελέχη με εξειδίκευση και εμπειρία στον αεροπορικό και ταξιδιωτικό κλάδο. Επίσης το υδροπλάνο σε αρκετές χώρες όπως οι Μαλδίβες και ο Καναδάς αποτελεί ένα καθημερινό μέσο μεταφοράς επομένως έχουμε δει στην πράξη εδώ και δεκαετίες τα πολύπλευρα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στον επιβάτη.

Στην ελληνική πραγματικότητα, το υδροπλάνο μπορεί να αποτελέσει μια άκρως επιτυχημένη επένδυση, με την προϋπόθεση ότι η εμπορική του αξιοποίηση θα προστατευθεί και θα στηριχθεί σε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υδατοδρομίων.

Η κατασκευή υδατοδρομίων σε νησιά, παραθαλάσσιους και παραλίμνιους προορισμούς φέρνει ως φυσικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών ή και μεγαλύτερων συμπλεγμάτων και την εξυπηρέτησή τους με δημιουργία απευθείας και συνδυαστικών πτήσεων που θα κάνουν βιώσιμη τη πτητική λειτουργία των υδροπλάνων.

Η τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με τις υποδομές και τα μέσα μετακίνησης και τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα αποτελούν τη νέα εθνική μεταφορική προοπτική, προσφέροντας μέσω της ναυσιπλοΐας συμπληρωματικές λύσεις στον ταξιδιώτη και προστιθέμενη αξία στην περιοχή που θα έχει το δικό της υδατοδρόμιο.

[Π]: Η Hellenic Seaplanes διαθέτει ήδη ένα δίκτυο κατασκευασμένων υδατοδρομίων ανά την Ελλάδα. Ποια η μέχρι σήμερα εμπειρία σας;

Ν.Χ.: Σημαντική επισήμανση ότι πολλά projects υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ετοιμότητας και αδειοδοτήσεων, με τα κατασκευασμένα υδατοδρόμια συνεχώς να αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, έως τώρα η Hellenic Seaplanes έχει στο πλάνο της την αξιοποίηση του υδατοδρομίου Πάτρας, συμμετέχοντας στο σχήμα που θα αναλάβει το management της υποδομής, της Σίφνου, ενώ έχει κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις της Πάτμου, έχει ολοκληρώσει τις την τοποθέτηση του σταθμού εξυπηρέτησης επιβατών στην Τήνο, κατασκεύασε τις υποδομές στη Σκύρο και βάζει πλώρη προσεχώς για τα έργα σε Σκόπελο, Αλόννησο, Καλαμάτα και Κυλλήνη.

Είναι δεδομένο ότι η Hellenic Seaplanes όσο ολοκληρώνει τα υδατοδρόμιά της, ταυτόχρονα μάχεται και αξιοποιεί συνεχώς νέους χώρους που έχουν τις προοπτικές να αποκτήσουν υποδομή υδατοδρομίου θέλοντας να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο εξυπηρέτησης υδροπλάνων.

[Π]: Υπάρχει προοπτική και για σύνδεση με το εξωτερικό ή τα υδροπλάνα αποτελούν ένα μέσο εγχώριας μετακίνησης;

Ν.Χ.: Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά το ταξίδι ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με την φιλοδοξία και ένα εφαρμόσιμο πλάνο!

Στη Hellenic Seaplanes έχουμε πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές κατά το πρόσφατο παρελθόν με ξένους φορείς για πραγματοποίηση πτήσεων και σύνδεση υδατοδρομίων της Ελλάδας με προορισμούς της Τουρκίας, όπως επίσης και για διασύνδεση της Ελλάδας με Αλβανία και Βουλγαρία αξιοποιώντας μελλοντικά υδατοδρόμια και υδάτινα πεδία σε λίμνες και παραθαλάσσιες περιοχές της Β. Ελλάδας.

Η τεχνογνωσία, η θέληση και η εμπειρία είναι ο οδηγός μας και σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα υδροπλάνα επιθυμούμε να διασφαλίσουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών αεροπορικής εξυπηρέτησης των επιβατών μας τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός μακροπρόθεσμα.


Νικόλας Χαραλάμπους

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Hellenic Seaplanes S.A.

Ο Νικόλας Χαραλάμπους, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes,  διαθέτει εκτεταμένη διεθνή εμπειρία στην ανάπτυξη & διαχείριση έργων, χρηματοδότηση επενδύσεων καθώς και δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων καινοτομίας.

Ως επιχειρηματίας και οραματιστής ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που πίστεψε στις δυνατότητες μιας καινοτόμου ιδέας, την επένδυση σε μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για την εξέλιξη και αναβάθμιση του μεταφορικού κλάδου της χώρας, την δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδροπλάνων παγκοσμίως, αναπτύσσοντας την πτητική λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Hellenic Seaplanes.

Τα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes θα αξιοποιήσουν τις πολύπλευρες δυνατότητες που προσφέρουν τα υδατοδρόμια της χώρας και έτσι θα υλοποιήσουν την αποστολή τους, να πραγματοποιούν ασφαλείς, γρήγορες και άνετες πτήσεις ταξιδεύοντας από λιμάνι σε λιμάνι σε όλη την Ελλάδα.

Η Hellenic Seaplanes έχοντας έως τώρα επενδύσει σε 20 υδατοδρόμια, κατασκευάζοντας τις χερσαίες και υδάτινες εγκαταστάσεις τους αλλά και τις υποστηρικτικές υποδομές των υδροπλάνων της, έχει στα προσεχή σχέδιά της την δημιουργία ακόμα 70 υδατοδρομίων σε ολόκληρη τη χώρα με μόνο στόχο να ενώσει την ενδοχώρα με τις παραθαλάσσιες, τις παραλίμνιες περιοχές και τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά της.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Ιουνίου 2023]

Scroll to Top