Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Γνωρίζετε ότι η νευρική βουλιμία επηρεάζει τη στοματική υγεία;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η νευρική βουλιμία χαρακτηρίζεται από επίμονη ενασχόληση κάποιου με το βάρος του σώματός του, επαναλαμβανόμενα βουλιμικά επεισόδια (κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών σε μικρή χρονική περίοδο) ακολουθούμενα από αυτοπροκαλούμενο έμετο, χρήση καθαρτικών, αφαγία ή υπερβολική άσκηση για τον έλεγχο του βάρους.  Η νευρική βουλιμία – όπως και η νευρική ανορεξία – έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα δόντια.  Και στις δύο προαναφερθείσες διαταραχές η στοματική υγεία επιβαρύνεται. Κατά τον προκαλούμενο και κατά τακτά διαστήματα επαναλαμβανόμενο έμετο, το όξινο περιεχόμενο  του στομάχου εξέρχεται στη στοματική κοιλότητα προκαλώντας διάβρωση στα δόντια. Συγκεκριμένα, το εξωτερικό στρώμα του δοντιού , αδαμαντίνη (σμάλτο), προσβάλλεται , τα άλατά της διαλύονται, το δόντι « μαλακώνει» προοδευτικά και τέλος καταστρέφεται. Αυτή η διαδικασία αφορά πολλά δόντια, με τελικό αποτέλεσμα την εκτεταμένη βλάβη των δοντιών του στόματος. Επίσης, με τη διάβρωσή τους τα πίσω δόντια κονταίνουν, οδηγώντας σε μείωση της κάθετης διάστασης του προσώπου, με αποτέλεσμα μια πρόωρα γερασμένη εικόνα. Τα διαβρωμένα (λόγω νευρικής βουλιμίας) δόντια εμφανίζουν ευαισθησία σε κρύες, ζεστές τροφές και στα ποτά. Τέλος, χαρακτηριστικό των προσβεβλημένων δοντιών είναι η εύκολη και γρήγορη προσρόφηση χρωστικών από τροφές, ποτά, κάπνισμα, επιβαρύνοντας την ήδη άσχημη και πρόωρα γερασμένη εικόνα του στόματος. Η νευρική βουλιμία μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε κακή εφαρμογή των ορθοδοντικών μηχανημάτων και των εμφράξεων. Ωστόσο, η  αλλοίωση των δοντιών θα πρέπει να διαχωριστεί από άλλες αιτίες, προτού συσχετιστεί με τη νευρική βουλιμία.

 

Πώς επηρεάζει η νευρική βουλιμία τη στοματική υγεία;

Επανειλημμένα επεισόδια εμέτου είναι συνηθισμένα σε όσους υποφέρουν από νευρική βουλιμία. Ο έμετος απελευθερώνει οξέα του στομάχου που προκαλούν διάβρωση στην αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών. Η διάβρωση που σχετίζεται με επαναλαμβανόμενο έμετο οδηγεί σε λέπτυνση  της υπερώιας – γλωσσικής επιφάνειας των δοντιών, όπως και του κοπτικού χείλους των προσθίων δοντιών. Οι βλάβες είναι μη αντιστρεπτές και αυτοί οι ασθενείς μπορούν να αποκαταστήσουν το χαμόγελό τους μόνο με τη βοήθεια της Αισθητικής Οδοντιατρικής. Τα ούλα, ο βλεννογόνος του στόματος και οι σιελογόνοι αδένες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή και οίδημα. Τα χείλη μπορούν να γίνουν ξηρά και μπορεί να εμφανιστεί κακοσμία λόγω των συχνών εμέτων.

 

Θεραπεία της νευρικής βουλιμίας για την υγεία του στόματος :

Η αναζήτηση οδοντιατρικής θεραπείας για οποιεσδήποτε επιπλοκές στη γενική υγεία είναι σημαντική. Το στόμα κάποια στιγμή στη ζωή μας θα χρειαστεί μία οδοντιατρική επέμβαση, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για καθαρισμό των δοντιών και οδοντιατρικό έλεγχο είναι ένα μέτρο αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται από νευρική βουλιμία.

Συνήθως τα μέτρα που προτείνουν οι  οδοντίατροι είναι:

  • Βούρτσισμα των δοντιών αφού περάσει τουλάχιστον μία ώρα από τον εμετό.
  • Ξέπλυμα των δοντιών μετά τον έμετο με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό.
  • Χρήση φθοριούχων στοματοπλυμάτων.
  • Επαγγελματική βοήθεια για την αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής.

 

Θεραπεία της νευρικής βουλιμίας

Η ιατρική θεραπεία για τη νευρική βουλιμία είναι σημαντική. Παρόλο που ο οδοντίατρος μπορεί να θεραπεύσει τα στοματικά προβλήματα που σχετίζονται με την βουλιμία, να εφαρμόσει τοπικά φθόριο, όπως και να συστήσει καθημερινή χρήση φθοριούχων σκευασμάτων, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η βουλιμία αποτελεί σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος που θα πρέπει να θεραπευτεί από ειδικό γιατρό. Οι έφηβες κοπέλες και οι νεαρές γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία και βουλιμία. Όσοι υποφέρουν από βουλιμία αισθάνονται πως το φαγητό τους παρέχει άνεση και αίσθημα ελέγχου. Ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων  ποσοτήτων ανθυγιεινών τροφών προκαλεί ενοχές, ντροπή και φόβο για αύξηση του σωματικού βάρους και ο ασθενής χρησιμοποιεί καθαρτικά ή προκαλεί έμετο. Εκτός από τα στοματικά προβλήματα του εμέτου, η νευρική βουλιμία προκαλεί και άλλα προβλήματα υγείας αν δεν θεραπευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία ίσως αποτελούν και αιτία της διαταραχής. Η ιατρική θεραπεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αναγνώριση των αιτιών της νευρικής βουλιμίας και ανάκαμψη του οργανισμού. Αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές. Από την άλλη πλευρά, ο ασθενής θα μπορέσει να ζήσει καλύτερα αφότου αναζητήσει θεραπεία.

 

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Απριλίου 2016]

Scroll to Top