Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: Επίτιμος Δημότης ο Αριστείδης Πατρινός

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Με ομόφωνη απόφασή του, στις 15 Ιουλίου 2019, το δημοτικό συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανακήρυξε τον επιστήμονα Αριστείδη Πατρινό σε επίτιμο Δημότη του «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπο της και ελάχιστη αναγνώριση, της παγκοσμίου εμβέλειας, προσωπικότητάς του». Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε συνοπτικά στο βιογραφικό του τιμώμενου προσώπου και εξήγησε πως η ημερομηνία της απονομής του τίτλου έχει οριστεί σε συνεννόηση με τον κ. Πατρινό αφού θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η ανακήρυξη του κ. Αριστείδη Πατρινού σε “Επίτιμο Δημότη Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης” θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2019. Η ώρα και το μέρος θα ανακοινωθούν μόλις οριστικοποιηθούν.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ανακηρύξει ήδη σε επίτιμους δημότες του τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, τον Δημήτρη Νανόπουλο, τον Σταμάτιο Κριμιζή και την Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ.

Ποιος είναι ο κ. Αριστείδης Πατρινός

Ο Αριστείδης Πατρινός είναι ο γενετιστής πίσω από τη δημιουργία των πρώτων συνθετικών βακτηριδιακών κυττάρων στο J. Craig Venter Institute των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1947 και αποφοίτησε με άριστα από την Αμπέτειο Σχολή του Καϊρου το 1965. Σπούδασε μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα από όπου αποφοίτησε το 1970. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μηχανική των Ρευστών και στην Αστροναυτική στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ (Ph.D. 1975).

Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rochester (1975-1976) και ερευνητής σε θέματα κλιματικών αλλαγών στα Ερευνητικά Κέντρα Oak Ridge National Laboratory (1976-1980) του Τενεσσί και Brookhaven National Laboratory (1980-1988) της Νέας Υόρκης.

Από το 1988 έως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας στην εποπτεία του τις ερευνητικές δραστηριότητες του τομέα της μικροβιακής έρευνας, της δομικής Βιολογίας, της πυρηνικής Ιατρικής καθώς και της παγκόσμιας περιβαλλοντικής αλλαγής. Από αυτή την στρατηγικής σημασίας θέση, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Το 2006 έγινε Πρόεδρος της εταιρείας Synthetic Genomics οι δραστηριότητες της οποίας επικεντρώνονται στην βιοτεχνολογία, στην ανάπτυξη της συνθετικής βιολογίας, σε ιατρικές εφαρμογές και στον τομέα της ενέργειας για την παραγωγής βιοκαυσίμων. Το Νοέμβριο του 2012 ανέλαβε Αναπληρωτής Διευθυντής στο κέντρο CUSP (Center for Urban Sciences and Progress) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Έχει λάβει πλήθος βραβείων, χρυσών μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων μεταξύ των οποίων είναι και τρείς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (Presidential Rank Award – 1999, 2001, και 2004). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την πρόοδο της επιστήμης, της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας. Είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας TEN (Tsakos Energy Shipping). Είναι συγγραφέας πλήθους επιστημονικών δημοσιεύσεων.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Ιουλίου 2019]

Scroll to Top