Αφανή Βάρη πλειστηριασμένου ακινήτου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γράφει η Δίβαρη Σ. Μαρία – Αναστασία, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

Μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού με τη σύνταξη της έκθεσης κατακύρωσης, ο υπερθεματιστής οφείλει να καταβάλει το πλειστηρίασμα. Με την καταβολή ολόκληρου του ποσού, λαμβάνει το πλειστηριαζόμενο ακίνητο ελεύθερο βαρών. Αν ο πλειστηριασμός ακυρωθεί, αναβιώνουν αυτοδικαίως οι υποθήκες και οι προσημειώσεις που εξαλείφθηκαν• ο υποθηκοφύλακας έχει υποχρέωση να κάνει σχετική σημείωση στα ειδικά βιβλία, όταν του προσαχθεί αντίγραφο της ακυρωτικής απόφασης.

Έτσι, ο υπερθεματιστής δε φέρει τα βάρη του ακινήτου τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο οικείο Υποθηκοφυλακείο, ήτοι προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις και αποκτά το ακίνητο ελεύθερο βαρών. Ζήτημα γεννάται αναφορικά με τα λεγόμενα αφανή βάρη του ακινήτου, όπως φόροι, τέλη και οφειλές σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά οφειλές προς ΕΥΔΑΠ προβλέπεται ρητώς ευθύνη τόσο του αρχικού ιδιοκτήτη του ακινήτου, όσο και του υπερθεματιστή.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, ο υπερθεματιστής απαλλάσσεται μεν από τα βάρη που αναφέρονται στο άρθρο 1005 παρ. 3 ΚΠολΔ (υποθήκες, κατασχέσεις, προσημειώσεις κτλ), παρά ταύτα ενδέχεται να φέρει τυχόν αφανή βάρη του πλειστηριασμένου ακινήτου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Δεκεμβρίου 2022]

Scroll to Top