Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ζητείται Κυματοθραύστης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

  • Οι συνθήκες λειτουργίας των ιδρυμάτων που επιτελούν κοινωνικό έργο με τα δεδομένα που έχει φέρει ο κορωνοϊός.

Tο σκληρό πρόσωπο του κορωνοϊού βλέπουν στην καθημερινότητά τους τα προνοιακά ιδρύματα φροντίδας και προστασίας, παιδιών και ηλικιωμένων που βρίσκονται στα Νότια Προάστια. Όπως επηρεάστηκε η καθημερινότητα όλων μας, έτσι επηρεάστηκε και η λειτουργία των ιδρυμάτων – κοινωνικών δομών που επιτελούν έργο ουσίας και προσφοράς στους συνανθρώπους μας κάθε ηλικίας. Ο «ΠΑΛΜΟΣ» επικοινώνησε με ιδρύματα της περιοχής και τους έθεσε τέσσερα καίρια ερωτήματα, προκειμένου να καταγράψει τη νέα πραγματικότητα που έφερε η λήψη μέτρων για την προστασία και τη μη διάδοση του κορωνοϊού. Διαπιστώνει κανείς το πόσο επηρεάστηκε το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς, μιας και τα ιδρύματα αυτά στην πλειοψηφία τους παρέχουν έργο χάρη στις δωρεές των συνανθρώπων μας. Οι συζητήσεις με τους αρμόδιους μας ανέδειξαν ότι οι κοινωνικές δομές δυσκολεύτηκαν τόσο στην περίοδο του lockdown όσο και μετά, καθώς η πρόβλεψη του κράτους για μερική κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών ανακούφισε ελάχιστα. Τα προνοιακά ιδρύματα που στηρίζονται στις δωρεές παρουσίασαν μειωμένα έσοδα με τα έξοδα τους να παραμένουν πάγια. Ο κόσμος δυστυχώς είναι φοβισμένος με αποτέλεσμα οι δωρεές να έχουν μειωθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις ο κόσμος που θέλει να προσφέρει έχει βρει εναλλακτικούς τρόπους. Στο ρεπορτάζ μας απαντούν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, η Πόρτα Ανοιχτή στην Αργυρούπολη, η «Αγία Ταβιθά» στην Ηλιούπολη και η Αμυμώνη στο Ελληνικό. Επίσης παρουσιάζονται οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.


Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

  • Ο Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος απαντά στον «ΠΑΛΜΟ».

[Π]: Πόσο έχει επηρεάσει η νέα πραγματικότητα με τη λήψη μέτρων προστασίας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού το ίδρυμα;
Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος:
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την καθημερινότητα της ζωής μας σε παγκόσμιο επίπεδο, πόσο μάλλον για χώρους φροντίδας και προστασίας είτε παιδιών ή ηλικιωμένων. Δημιουργήθηκαν συνθήκες πρωτόγνωρες για όλους μας και, βέβαια, η λήψη μέτρων κατά την περίοδο του εγκλεισμού αλλά και σήμερα έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή μας. Το πρώτο διάστημα που η χώρα ήταν σε lockdown είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που πήραμε μέτρα προστασίας για τα παιδιά και το προσωπικό με το κλείσιμο των σχολείων, δηλαδή από τις 11/3. Η πρώτη αυτή περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Ευτυχώς, μετά τις πρώτες τρεις εβδομάδες, όλος ο πληθυσμός του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης αλλά και των άλλων προγραμμάτων μας σε όλη την Ελλάδα, αποδέχθηκε την κατάσταση και διαμόρφωσε ένα νέο τρόπο ζωής.
Σήμερα, σαφώς και ακολουθούμε τα μέτρα που ανακοινώνονται από το κράτος και σε επίπεδο σχολείων αλλά και σε επίπεδο της λειτουργίας του χώρου και όχι μόνο φροντίζουμε για την υγιεινή μας, για τη θερμομέτρηση όλων, τον ελεγχόμενο αριθμό των παιδιών μας που μετακινούνται προς τα έξω αλλά και των επισκέψεων μέσα στους χώρους μας. Δυστυχώς, πλέον, η ελεύθερη προσέλευση δωρητών, επισκεπτών, συγγενών δεν επιτρέπεται παρά μόνο μετά από συνεννόηση και βέβαια ούτε η επίσκεψη ομάδων όπως σχολεία κλπ.

[Π]: Ο κόσμος είναι φοβισμένος στο να προσφέρει σήμερα ή έχει ενισχυθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς;
Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος:
Δυστυχώς, ο κόσμος είναι φοβισμένος, πράγμα το οποίο έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δωρεές. Συγχρόνως, υπήρχαν και υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάστηκε να κλείσουν ή να υπολειτουργούν, άρα οι δωρεές τους προς εμάς αλλά και τους άλλους κοινωνικούς φορείς μειώθηκαν ή δεν έγιναν. Επίσης, σημαντική αιτία για τη μείωση των δωρεών είναι το ότι η κρίση έθιξε την Υγεία και Ασφάλεια των συνανθρώπων μας και οι εταιρείες που είχαν μία ρευστότητα έστρεψαν τις χορηγίες τους σε αυτό τον τομέα για να καλυφθούν τα κενά της κρατικής περίθαλψης και βέβαια καλά έκαναν που ενήργησαν για αυτόν τον σκοπό.
Το κυρίαρχο συναίσθημα σε αυτή την κρίση ήταν και είναι ο φόβος για τη ζωή και το άγνωστο. Συναισθήματα που δεν σου επιτρέπουν να σκεφτείς για την ανάγκη του συνανθρώπου όσον αφορά την οικονομική του δυσπραγία. Όταν αυτό το συναίσθημα καταλαγιάσει μέσα μας και αισθανθούμε μία ασφάλεια, τότε σίγουρα και πάλι το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς θα ενδυναμώσει στους συνανθρώπους μας.

«Δυστυχώς, ενώ το κράτος, και καλά έκανε, μερίμνησε
και μεριμνά για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων των επιχειρήσεων καθώς όλες οι απαλλαγές
ή διευκολύνσεις γίνονται με βάση τον φορολογικό κύκλο
εργασιών, για τα προνοιακά ιδρύματα, που δεν έχουν
φορολογικά εισοδηματικά κριτήρια αλλά μόνο δωρεές και ενώ τα έσοδά τους έχουν μειωθεί αλλά όχι οι υποχρεώσεις τους, δεν υπάρχει κανένα κρατικό ενδιαφέρον.»

[Π]: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε πρόβλεψη από το κράτος ώστε να μην επηρεαστεί στο μέγιστο δυνατό η λειτουργία του ιδρύματος;
Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος:
Μετά από μεγάλη προσπάθεια και αγώνα, πετύχαμε να ενταχθούν όλοι οι φορείς πρόνοιας και πιο συγκεκριμένα ο ΚΑΔ στον οποίο ανήκουμε στη δυνατότητα να μπορούμε να αναστείλουμε τη λειτουργία μέρους του προσωπικού μας και αυτό να πληρωθεί από το κράτος όπως και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Όμως, επειδή το 80% του προσωπικού μας, που είναι προσωπικό φροντίδας και παιδαγωγικό, δεν μπορεί να μην εργάζεται, στην ουσία αυτό το μέτρο μας ανακούφισε ελάχιστα. Δυστυχώς, ενώ το κράτος, και καλά έκανε, μερίμνησε και μεριμνά για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων των επιχειρήσεων καθώς όλες οι απαλλαγές ή διευκολύνσεις γίνονται με βάση τον φορολογικό κύκλο εργασιών, για τα προνοιακά ιδρύματα, που δεν έχουν φορολογικά εισοδηματικά κριτήρια αλλά μόνο δωρεές και ενώ τα έσοδά τους έχουν μειωθεί αλλά όχι οι υποχρεώσεις τους, δεν υπάρχει κανένα κρατικό ενδιαφέρον.

[Π]: Τι μέτρα έχουν ληφθεί υγειονομικά;
Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος:
Από τις 18/5 και παρακολουθώντας και ακολουθώντας τις εξαγγελίες και οδηγίες των αρμοδίων, έχουμε λάβει μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας αλλά και περιβαλλοντικά.

Στο επίπεδο της ατομικής υγιεινής και προστασίας υποχρεωτικά έχουμε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, υλικά αντισηψίας και καθαριότητας, αυξημένη καθαριότητα και απολύμανση από το προσωπικό καθαριότητας, τήρηση αποστάσεων, εκπαίδευση σε θέματα ατομικής προστασίας σε μικρούς και μεγάλους, συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση από ιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας. Έχουμε πλάνο διαχείρισης κρούσματος ή ύποπτου κρούσματος με τη δημιουργία σπιτιού διαχείρισης κρούσματος. Έχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και έχουμε ανά 15νθημερο ομάδες διαχείρισης του άγχους που προκαλείται από τις νέες αυτές συνθήκες.

Στα περιβαλλοντικά μέτρα έχουμε αποφασίσει ότι γίνονται: οι απολύτως απαραίτητες επισκέψεις από τρίτους και μόνο κατόπιν ραντεβού, η χρήση απομακρυσμένων μεθόδων για συναντήσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια, ο εντοπισμός και η προστασία ευπαθών ομάδων, θερμομετρήσεις και καταγραφή όλων όσων εισέρχονται στους χώρους μας, συστηματική καθαριότητα και τήρηση αποστάσεων, καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.


Αμυμώνη Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες

  • Η Μαρία Χονδρονάσιου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στην Αμυμώνη απαντά στον «ΠΑΛΜΟ».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

[Π]: Πόσο έχει επηρεάσει η νέα πραγματικότητα με τη λήψη μέτρων προστασίας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού το ίδρυμα;
Αμυμώνη:
Η επιρροή είναι σημαντική διότι καταρχήν τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας – αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τις δομές μας, τα προγράμματα κατά τη διάρκεια της γενικής καραντίνας, οπότε οι ωφελούμενοι μας παρέμειναν στα σπίτια τους. Αυτή η συνθήκη επηρέασε σοβαρά τόσο τους ωφελούμενους, όσο και τις οικογένειες τους. Στη συνέχεια, έχουμε ανοίξει, όμως κατά την επαναλειτουργία των δομών παρατηρήσαμε ότι αρκετοί γονείς λόγω φόβου εξάπλωσης, δεν στέλνουν τα παιδιά τους. Η αναστάτωση αυτή, έχει επιφέρει αναγκαστικές αναπροσαρμογές στα εκπαιδευτικά- θεραπευτικά προγράμματα μας. Επιπλέον όμως, εξ ανάγκης, βελτιώσαμε σημαντικά την εξοικείωση του Φορέα μας με τις νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούμε διαδικτυακά, να παρέχουμε εκπαίδευση αλλά και να συμμετέχουμε σε συναντήσεις, σεμινάρια και συνέδρια.

[Π]: Ο κόσμος είναι φοβισμένος στο να προσφέρει σήμερα ή έχει ενισχυθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς;
Αμυμώνη:
Ο κόσμος εξακολουθεί να μας στηρίζει, έχοντας βρει νέους τρόπους. Για παράδειγμα, ενώ έχουν αναβληθεί όλες οι εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει για την ενίσχυση του Συλλόγου, ο κόσμος αγοράζει προϊόντα από το e-shop μας και κάνει δωρεές μέσω της φόρμας e-donation στην ιστοσελίδα μας. Επίσης, ενώ οι εθελοντικές δράσεις έχουν περιοριστεί, υπάρχουν εθελοντές μας που εξακολουθούν να μας παρέχουν εξ’ αποστάσεως την ίδια υποστήριξη. Με άλλα λόγια, ο κόσμος προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα με το ίδιο αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς.

«Ο κόσμος εξακολουθεί να μας στηρίζει, έχοντας βρει νέους τρόπους αγοράζει προϊόντα από το e-shop μας και κάνει δωρεές μέσω της φόρμας e-donation στην ιστοσελίδα μας. Επίσης, ενώ οι εθελοντικές δράσεις έχουν περιοριστεί, υπάρχουν εθελοντές μας που εξακολουθούν να μας παρέχουν εξ’ αποστάσεως
την ίδια υποστήριξη.»

[Π]: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε πρόβλεψη από το κράτος ώστε να μην επηρεαστεί στο μέγιστο δυνατό η λειτουργία του ιδρύματος;
Αμυμώνη:
Όχι, διότι επιβλήθηκε η αναγκαστική αναστολή λειτουργίας των δομών μας, η οδηγία ήταν να κλείσουμε τις Δομές (πλην της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης). Δεν υπήρξε υποστήριξη – είναι ως ένα σημείο λογικό – για την κάλυψη αναγκών των οικογενειών.

[Π]: Τι μέτρα έχουν ληφθεί υγειονομικά;
Αμυμώνη:
Όλα όσα προβλέπει το Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, στο οποίο υπαγόμαστε (κατόπιν εγκυκλίων του ΕΟΔΥ). Στη δική μας περίπτωση, οι ωφελούμενοι αδυνατούν να φορέσουν μάσκα (λόγω πολυαναπηρίας), οπότε υπάρχει αυτό το “ρίσκο”, για το οποίο είναι ενημερωμένοι τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι οικογένειες.


Πόρτα Ανοιχτή Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών

  • Η Αλεξία Χαμόδρακα, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στην Πόρτα Ανοιχτή απαντά στον «ΠΑΛΜΟ».

[Π]: Πόσο έχει επηρεάσει η νέα πραγματικότητα με τη λήψη μέτρων προστασίας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού το Σωματείο σας;
Πόρτα Ανοιχτή:
Η λειτουργία των Προγραμμάτων μας ανεστάλη από τις 12 Μαρτίου έως και τις αρχές Ιουνίου 2020. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε άμεσα ένα πρόγραμμα για την εξ αποστάσεως δημιουργική απασχόληση των εξυπηρετουμένων μας, ενώ οι κοινωνικοί μας λειτουργοί και ψυχολόγοι παρείχαν καθημερινή υποστήριξη τόσο στους εξυπηρετούμενους όσο και στις οικογένειές τους.
Η επαναλειτουργία των Προγραμμάτων μας συνοδεύτηκε από έναν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό για την ασφαλή επιστροφή των εξυπηρετουμένων μας. Αρκετοί από αυτούς χρειάστηκε να συνεχίσουν να παραμένουν στο σπίτι τους, λόγω της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους. Όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας αναβλήθηκαν και καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την πορεία μας, παρ’όλες τις οικονομικές αντιξοότητες της τρέχουσας περιόδου.

[Π]: Ο κόσμος είναι φοβισμένος στο να προσφέρει σήμερα ή έχει ενισχυθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς;
Πόρτα Ανοιχτή:
Το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς υπάρχει πάντα και είναι εξαιρετικά πολύτιμη όποια στήριξη λαμβάνουμε, από όπου κι αν προέρχεται και ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι.
Ασφαλώς όμως η οικονομική αβεβαιότητα που ευρέως επικρατεί έχει κάνει τους ανθρώπους πιο επιφυλακτικούς, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ οι επιχειρήσεις και τα κοινωφελή Ιδρύματα επαναπροσδιορίζουν διαρκώς τις προτεραιότητες των χρηματοδοτήσεών τους, προσπαθώντας και εκείνοι να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες της εποχής.

«Aυτή τη στιγμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία σοβαρή μείωση καταβολής των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της
αντίστοιχα μειωμένης προσέλευσης των εξυπηρετούμενων. Αυτό
αυτόματα συνεπάγεται μείωση σημαντικού μέρους των εσόδων μας, το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα μπορέσει να καλυφθεί με
άλλους τρόπους. Εδώ θα χρειαστεί οπωσδήποτε η κρατική αρωγή.»

[Π]: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε πρόβλεψη από το κράτος ώστε να μην επηρεαστεί στο μέγιστο δυνατό η λειτουργία του Σωματείου;
Πόρτα Ανοιχτή:
Ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό το γεγονός ότι το κράτος ανέλαβε να καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές προς τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του lockdown. Αυτό μας έδωσε μια πολύτιμη ανάσα, αλλά και χρόνο για να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία σοβαρή μείωση καταβολής των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της αντίστοιχα μειωμένης προσέλευσης των εξυπηρετούμενων. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται μείωση σημαντικού μέρους των εσόδων μας, το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα μπορέσει να καλυφθεί με άλλους τρόπους. Εδώ θα χρειαστεί οπωσδήποτε η κρατική αρωγή.
Επιπλέον, αυτό που εξακολουθεί να λείπει από τη χώρα μας είναι η επαρκής κατ’οίκον εξυπηρέτηση και φροντίδα ατόμων με προβλήματα υγείας και διάφορες αναπηρίες. Η έλλειψη αυτή έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή τώρα, που ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται να παραμένουν στο σπίτι λόγω της πανδημίας έχει πολλαπλασιαστεί.

[Π]: Τι μέτρα έχουν ληφθεί υγειονομικά;
Πόρτα Ανοιχτή:
Πριν από την προσέλευση των εξυπηρετουμένων για τη νέα σχολική χρονιά, όλα τα μέλη του προσωπικού καθώς και μέλη του Δ.Σ. που προσέρχονται στο χώρο, έκαναν το test για το Covid-19 από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Έχουμε δημιουργήσει ένα υγειονομικό πρωτόκολλο ειδικώς σχεδιασμένο για τον Covid-19, βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία. Έχουμε προμηθευτεί με όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.), δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις στο χώρο μας, εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι θερμομετρούνται πριν από την είσοδό τους και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση υποψίας κρούσματος, υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διαχείρισής της, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο οποιαδήποτε πιθανότητα μετάδοσής του.


Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγία Ταβιθά»

  • Μας απαντάει ο κ. Παναγιώτης Βιδάλης, Πρόεδρος του ΚΑΦΑΔΗΛ του ΝΠΔΔ που έχει την φροντίδα της λειτουργίας της Μονάδας Ηλικιωμένων «Η Αγία Ταβιθά», εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών.

[Π]: Πόσο έχει επηρεάσει η νέα πραγματικότητα με τη λήψη μέτρων προστασίας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού το ίδρυμα;
Π.Β.:
Η πρωτόγνωρη απειλή του κορωνοϊού έχει οδηγήσει όλη την κοινωνία σε αναθεώρηση του τρόπου ζωής της και με αυτή την έννοια έχει επηρεάσει και τα δεδομένα της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγία Ταβιθά».
Στην μονάδα αυτή, δυναμικότητας 20 κλινών, που σήμερα φιλοξενούνται 15 ηλικιωμένοι και επειδή εξ ορισμού ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ατόμων, ισχύουν και τηρούνται ανέκαθεν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλείας, για ευνόητους λόγους.
Αυτό που άλλαξε ήταν όχι τόσο η ένταση των ήδη αυστηρών μέτρων, όσο η απομόνωση των φιλοξενουμένων από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο.
Απαγορεύτηκαν άμεσα οι έξοδοι των φιλοξενουμένων και οι επισκέψεις τρίτων, έγινε διακοπή των εκκλησιαστικών λειτουργιών και ακόμα πιο αυστηρή η τήρηση των σχετικών διαδικασιών απολύμανσης από υπαλλήλους φροντιστές, κλπ ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα «εισόδου» του ιού στην μονάδα από τον «έξω κόσμο» και την επαφή με τρίτα άτομα, εκτεθειμένα στον κίνδυνο μετάδοσης.
Αυτό υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή, που επηρέασε κυρίως τους ηλικιωμένους, αφού ενέτεινε το αίσθημα μοναξιάς και επιφόρτισε το προσωπικό με επιπλέον ευθύνες αντιμετώπισης του προβλήματος.

[Π]: Ο κόσμος είναι φοβισμένος στο να προσφέρει σήμερα ή έχει ενισχυθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς;
Π.Β.:
Κάτω από τις συνθήκες του lockdown, παρά τον δικαιολογημένο φόβο του κόσμου για αυτή την κατάσταση, είδαμε και ζήσαμε, αξιόλογες δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς γενικά στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου μας, το κοινωνικό παντοπωλείο και καταγράψαμε συγκεκριμένες προσφορές σε μάσκες, γάντια, φόρμες μιας χρήσης, κλπ από ενεργούς, διακεκριμένους συμπολίτες και συλλογικότητες της πόλης.

«Αυτό που άλλαξε ήταν όχι τόσο η ένταση των ήδη αυστηρών μέτρων, όσο η απομόνωση των φιλοξενουμένων από τον
οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο. Αυτό υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή, που επηρέασε κυρίως τους ηλικιωμένους, αφού ενέτεινε το αίσθημα μοναξιάς και επιφόρτισε το προσωπικό με επιπλέον ευθύνες αντιμετώπισης του προβλήματος.»

[Π]: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε πρόβλεψη από το κράτος ώστε να μην επηρεαστεί στο μέγιστο δυνατό η λειτουργία του ιδρύματος;
Π.Β.:
Η δομή αυτή ανήκει στον ΚΑΦΑΔΗΛ, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ηλιούπολης και χρηματοδοτείται μόνο από τον Δήμο, ο οποίος με αίσθηση της ευθύνης και της κοινωνικής του αποστολής, καλύπτει όλες τις ανάγκες που προκύπτουν, χωρίς να έχει έως τώρα ζητήσει κάποια ειδική ή έκτακτη οικονομική υποστήριξη από το κράτος.

[Π]: Τι μέτρα έχουν ληφθεί υγειονομικά;
Π.Β.:
Από την πρώτη στιγμή η Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων με την ευθύνη της διοίκησής της και του Δήμου ήταν εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όλων – εργαζομένων και ηλικιωμένων – με μάσκες, γάντια, χλωρίνες και καθαριστικά, αντισηπτικά κλπ.
Το προσωπικό υποβλήθηκε δύο φορές έως τώρα σε εξετάσεις μοριακού ελέγχου για τον ιό, με αρνητικά όλα τα αποτελέσματα και θα υποβάλλεται και στο μέλλον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με την ευκαιρία της συζήτησής μας αυτής, για άλλη μια φορά θα ήθελα να συγχαρώ, αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, καταρχήν τις οικογένειες των ηλικιωμένων για την κατανόησή τους, την Διευθύντρια, τους Προϊσταμένους και όλο το προσωπικό για το έργο τους και τέλος τον πατέρα Διονύσιο Χαμαράκη για την στήριξη της του.


Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών δομών και υπηρεσιών με στόχο την συνδρομή και την ελάφρυνση ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικά και ηλικιακά συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης λειτουργούν:

  • 2 Κοινωνικοί Ξενώνες Ενηλίκων σε Βούλα και Βουλιαγμένη
  • Πρόγραμμα Κοινωνικής σίτισης
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο
  • Κοινωνικό Φαρμακείο
  • Κοινωνικό Φροντιστήριο
  • Το Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι

Στο Ίδρυμα Κοινωνικού Ξενώνα Ενηλίκων στη Βουλιαγμένη, φιλοξενούνται άτομα (άποροι) που τους παρέχεται διαμονή, σίτιση και ψυχοκοινωνική φροντίδα. Δεν θεωρείται αμιγώς κλειστή δομή αφού οι φιλοξενούμενοι ενεργούν και οι ίδιοι για την επίλυση των προβλημάτων τους (εργασίας – υγείας – στέγης) και στηρίζεται η επανένταξη τους στην κοινωνία και στη ζωή γενικότερα.
Στη Στέγη Υπερηλίκων Βούλας φιλοξενούνται ηλικιωμένα άτομα και στους οποίους παρέχεται στέγη, διατροφή και φροντίδα με σκοπό να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Από την αρχή της πανδημίας, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έλαβε έγκαιρα συγκεκριμένα δραστικά μέτρα πρόληψης, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι τρόφιμοι των δύο δημοτικών δομών δεν θα εκτεθούν σε ‘’περιττό’’ κίνδυνο.
Όσον αφορά τη λειτουργία του Ξενώνα Ενηλίκων, που είναι μία δομή με εργαζόμενους, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ωφελούμενοι, υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού ανά 2,5 εβδομάδες. Επιπλέον, για την αποφυγή του συγχρωτισμού δεν λειτουργεί το καθιστικό και η τραπεζαρία, ενώ τα γεύματα διανέμονται στον κάθε τρόφιμο ξεχωριστά. Οι επισκέψεις έχουν απαγορευτεί και οι μετακινήσεις γίνονται κατόπιν άδειας και για συγκεκριμένο λόγο. Στη Στέγη Υπερηλίκων και σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία, υπάρχει σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων και επισκέψεων στις απολύτως απαραίτητες.
Παράλληλα, έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας: ατομικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, απολυμαντικά, κρεμοσάπουνα και αντισηπτικά για τα χέρια, ενώ οι προμηθευτές προσέρχονται τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Στους Δήμους πέφτει το μεγάλο βάρος να
εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή των βασικών ειδών σε όλες τις κοινωνικές ομάδες όπως η στέγη, η διατροφή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.»

Οι δύο κοινωνικές δομές στηρίζονται στο αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς των συμπολιτών μας, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν και από την αρχή της πανδημίας λειτουργούν απρόσκοπτα και στηρίζουν τους τρόφιμους.
Για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών γενικότερα και ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μας δήλωσε: «Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ειδικότερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε αλλά και την σοβαρή κοινωνική και οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι πρωταρχικό μέλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στους Δήμους πέφτει το μεγάλο βάρος να εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή των βασικών ειδών σε όλες τις κοινωνικές ομάδες όπως η στέγη, η διατροφή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχουμε την ευημερία των συνανθρώπων μας σε
απόλυτη προτεραιότητα και για όσο διαρκεί η πανδημία θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας και την παροχή των βασικών κοινωνικών αγαθών σε όσους το έχουν ανάγκη».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Οκτωβρίου 2020]

Κύλιση στην κορυφή