Ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη… Επί τάπητος η απομάκρυνση του ΚΥΤ και το… διαδημοτικό κοιμητήριο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ψήφισμα με ξεκάθαρη θέση και εναλλακτική πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού Αργυρούπολης

Παραμένει μείζον θέμα και επικαιρότατο το τι μέλλει γενέσθαι με την έκταση του υφιστάμενου ΚΥΤ ύστερα από την επιστολή της ΑΔΜΗΕ προς τους τρεις Δημάρχους Ηλιούπολης, Αλίμου και Ελληνικού Αργυρούπολης που είδε το φως της δημοσιότητας. Η συνέχεια γνωστή καθώς ακολούθησε μια σειρά ανακοινώσεων και δημόσιου «διαλόγου» ενώ τα δημοτικά συμβούλια Αλίμου και Ηλιούπολης έφεραν επίσης προς συζήτηση το θέμα ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις τους.
Ήταν τώρα η σειρά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης να το συζητήσει για να εκφράσει κι αυτός επίσημα μέσα από το συλλογικό του όργανο την θέση του απέναντι στην επέκταση ή μη του υφιστάμενου ΚΥΤ, στη δημιουργία ή μη διαδημοτικού κοιμητηρίου στον ίδιο χώρο κλπ.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Τσαρπαλής, ακολουθώντας τη θέση της Διοίκησης κάλεσε στη συνεδρίαση αυτή να παραστούν και οι συνάδελφοί τους δημοτικοί σύμβουλοι των όμορων Δήμων Αλίμου και Ηλιούπολης. Η προσέλευση δεν ήταν εκείνη που θα έδιδε και το κλίμα ομόνοιας και ότι υπάρχει το περιθώριο να βρεθεί μια κοινή λύση. Βέβαια όσοι από τους «φιλοξενούμενους» παρέστησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης 17 Ιουνίου πήραν το λόγο χωρίς χρονομέτρηση και βιασύνες.
Τι συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 17 Ιουνίου, ποιοι προσήλθαν, ποιοι όχι και γιατί, αναλύεται στο ρεπορτάζ του «Παλμού».


Στο «Μίκης Θεοδωράκης» συνεδρίασε δια ζώσης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020. Πρώτο θέμα που μονοπώλησε και τη συνεδρίαση ήταν η συζήτηση για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

Η πρόσκληση και η ανταπόκριση των όμορων

Αρκετές ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνεδρίαση και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Τσαρπαλής έστειλε μια επιστολή στους συναδέλφους του Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων Αλίμου και Ηλιούπολης καλώντας τους να παραστούν στη συνεδρίαση της Τετάρτης 17 Ιουνίου όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του ΚΥΤ από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του. Στην πρόσκληση αυτή ζητούσε να γίνει κοινοποίηση σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για να λάβουν γνώση.
Μια ημέρα πριν την συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Στέφανος Διαμαντής απάντησε στην επιστολή αυτή (η οποία δημοσιοποιήθηκε από ιστοσελίδα τοπικού μέσου του Αλίμου) με έντονο ύφος ζητώντας μεταξύ άλλων διευκρινήσεις στα εξής:
«Τι εννοείτε προσκαλώντας τον Δήμο Αλίμου; Επιθυμείτε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση σας το σύνολο των κατοίκων της πόλης μας; Μάλλον όχι. Επιθυμείτε να παρευρεθούν αιρετοί της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης; Μα αυτούς δεν τους προσκαλείτε, αλλά απλά τους ενημερώνετε μέσω της κοινοποίησης. Επιθυμείτε να παρευρεθεί στη συνεδρίασή σας ο Δήμαρχος Αλίμου; Μα τότε, γιατί η πρόσκληση δεν απευθύνθηκε στο Δήμαρχό μας;»
Και συνεχίζει: «Ας υποθέσουμε ότι τέλος πάντων ο Δήμος Αλίμου καταφθάνει στο Δημοτικό σας Συμβούλιο. Δεν το αναφέρετε στην πρόσκληση. Ποιος ο ρόλος του προσκεκλημένου; Παρακολουθεί τη συνεδρίαση ως απλός θεατής; Συμμετέχει; Μα, για να συμμετάσχουν εκπρόσωποι άλλων Δήμων σε Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να υπάρξει κοινή πρόσκληση όλων των Προέδρων Δ.Σ. προς όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων, πράγμα που δεν έχει συμβεί».
Και κλείνει: «Αγαπητέ συνάδελφε, λυπάμαι, αλλά ευλόγως καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η πρόσκλησή σας στερείται σοβαρότητος. Εστάλη μόνο και μόνο για να αποκτήσετε το άλλοθι «εμείς καλέσαμε τον Άλιμο σε διάλογο, αλλά αρνήθηκε». Ο κάθε εχέφρων καταλαβαίνει ότι τέτοιες συμπεριφορές a priori αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο σοβαρής προσέγγισης των δύο πλευρών. Είναι και θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Τσαρπαλής κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης ενημέρωσε το σύνολο του δημοτικού του συμβουλίου και τους φιλοξενούμενους παριστάμενους ότι στο Δήμο Αλίμου δεν βρήκε πρόσβαση στα στοιχεία των δημοτικών συμβούλων αφού αρνήθηκαν να του τα δώσουν. Έτσι πρωτοκόλλησαν την επιστολή με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Στέφανος Διαμαντής θα τη γνωστοποιούσε στα μέλη του δικού του συμβουλίου. Εκφράστηκαν συνάμα απορίες κατά πόσο ενημερώθηκε η αντιπολίτευση του Δήμου Αλίμου. Έλαβε γνώση αλλά δεν ήρθε από επιλογή ή ήταν μέσα στην άγνοια;
Από την Ηλιούπολη πάλι η Διοίκηση σύσσωμη ήταν άφαντη. Παρέστησαν μόνο οι παρατάξεις «Πρώτα η Ηλιούπολη», «Η Πόλη που Θέλω» και «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά», που σημαίνει ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Γεωργάκης γνωστοποίησε την επιστολή στους συναδέλφους του και εκείνοι με τη σειρά τους έκριναν αν θα παραστούν ή όχι.

Οι τοποθετήσεις και το Ψήφισμα του Δ.Σ.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πως έφτασαν στις συζητήσεις του σήμερα, ποια ήταν η στάση του Δήμου του καθώς και των όμορων Δήμων και ξεκαθάρισε ότι «όσο είμαι Δήμαρχος θα μπλοκάρω κάθε ενέργεια στην επέκταση του ΚΥΤ. Αν θέλουν οι Ηλιουπολίτες να εγκληματήσουν θα μας βρουν απέναντι». Τόνισε επίσης ότι χαιρετίζει την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης για την απομάκρυνση του ΚΥΤ και είναι μαζί τους. Δήλωσε έτοιμος να κάνει ανά πάσα στιγμή διαδημοτικό συμβούλιο με τους τρεις Δήμους για να συζητηθεί το θέμα.
Αναφερόμενος στην απουσία των συναδέλφων από τους όμορους Δήμους, κυρίως της Διοίκησης είπε χαρακτηριστικά «Είναι πολιτική δειλία που δεν ήρθαν». Παράλληλα έκανε δύο αντιπροτάσεις για να βρεθεί μια χρυσή τομή για όλους. Πρότεινε στο υφιστάμενο κοιμητήριο Αργυρούπολης να γίνει επέκταση και μέρος του χώρου του να δοθεί στην Ηλιούπολη προκειμένου να αποσυμφορήσει το δικό της κοιμητήριο. Στη δε δεύτερη πρόταση κάλυπτε και το Δήμο Αλίμου αφού πρότεινε όλοι μαζί να διεκδικήσουν διαδημοτικό κοιμητήριο εντός του πρ. Αεροδρομίου. Στην πρώτη πρόταση απάντηση δεν έλαβε ποτέ από τον Δήμαρχο Ηλιούπολης Γιώργο Χατζηδάκη όπως είπε αφού δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση. «Να είμαστε όλοι μπετόν, μια γροθιά στην απομάκρυνση του ΚΥΤ», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια επανέλαβε τα σημεία του ψηφίσματος που πρότεινε για να ξεκαθαρίσει τη θέση της Διοίκησης.

Ο Χρήστος Κορτζίδης έκανε κάποιες προσθήκες στο σχέδιο του ψηφίσματος οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τη διοίκηση χωρίς δεύτερη σκέψη. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα συναντηθεί με ΑΔΜΗΕ και ΥΠΕΚΑ. Και αυτή η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή από τη δημοτική αρχή.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο και οι υπόλοιποι επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, όμως όταν ήρθε η ώρα του ψηφίσματος, δεν το ψήφισαν οι εξής παρατάξεις: του Γιώργου Ιωαννίδη, του Νάσου Σπυρόπουλου, ενώ ο Μιχάλης Γαζής ψήφισε ότι αφορά το ΚΥΤ και δεν ψήφισε για κοινό σύγχρονο κοιμητήριο μέσα στην επένδυση.

ΨΗΦΙΣΜΑ του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης για το ΚΥΤ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης τηρώντας διαχρονικά αταλάντευτη θέση υπέρ της απομάκρυνσης του Κ.Υ.Τ. απο την Β Ζώνη Υμηττού:
1) Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στο συγκεκριμένο χώρο, με αντάλλαγμα την δημιουργία ΚΥΤ 400 kv, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
2) Ζητά, για τους ίδιους λόγους, την άμεση απομάκρυνση του ΚΥΤ των 150 kv.
3) Ζητά επίσης την δενδροφύτευση του συνόλου του χώρου μετά την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί και τη χρήση του ως κοινόχρηστου πρασίνου.
4) Διεκδικεί τη δημιουργία σύγχρονου διαδημοτικού νεκροταφείου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.
5) Θεωρεί ότι το νέο επικείμενο ΠΔ για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού πρέπει να είναι αυστηρότερο του προηγούμενου και ειδικότερα να μην επιτρέπει την λειτουργία ΚΥΤ.
Το ΔΣ εκφράζει τη βούλησή του να υποστηρίξει τις παραπάνω θέσεις του, μαζί με τους πολίτες, με κάθε νομικό και κινηματικό τρόπο.

Οι «φιλοξενούμενοι» σε προτεραιότητα

Μετά τον οικοδεσπότη Δήμαρχο το λόγο πήραν οι φιλοξενούμενοι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι. Κοινή θέση όλων ήταν ότι δεν επιθυμούν την επέκταση του ΚΥΤ και βλέπουν με θετικό πρόσημο τις προτάσεις του Ελληνικού Αργυρούπολη είτε για εκμετάλλευση χώρου στο υφιστάμενο κοιμητήριο Αργυρούπολης, είτε με τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου εντός της επένδυσης.

«Οι δύο Δήμοι μας έχουν κάνει πολλούς αγώνες για το βουνό μας. Δε συνηγορούμε σε συζητήσεις σκοτεινού επιπέδου και κλειστών γραφείων», είπε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «Πρώτα Η Ηλιούπολη» Στάθης Ψυρρόπουλος. «Δε θα ήθελα να μεταφέρω την πολιτική μας αντιπαράθεση στο δημοτικό σας συμβούλιο. Όμως δεν κληθήκαμε από τον κ. Χατζηδάκη να συζητήσουμε οπότε μην περιμένετε να σας φωνάξει. Ως επικεφαλής θα θέσω το θέμα του διαδημοτικού κοιμητηρίου στο Δήμο σας στην δημοτική μας ομάδα και κατόπιν στο δημοτικό συμβούλιο της Ηλιούπολης». Επίσης τόνισε ότι δεν τιμά τη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης ότι δεν ήρθε. «Έπρεπε να έρθει και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά. «Αν η Διοίκηση της Ηλιούπολης συνεχίσει αυτή την πολιτική θα προβούμε και σε άλλα μέτρα», είπε κλείνοντας ο Στάθης Ψυρρόπουλος.

Αναφορά στην επιτυχία που είχαν οι κοινοί αγώνες των τριών Δήμων για τη δημόσια περιουσία έκανε ο Γαβριήλ Αραμπατζής επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη που Θέλω». Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις υφιστάμενες αποφάσεις του ΣτΕ και πρότεινε να τις προχωρήσουν για να εφαρμοστούν. Για το ΚΥΤ δήλωσε υπέρ της δενδροφύτευσης του χώρου και για το κοιμητήριο υποστήριξε την άποψη που είχε καταθέσει και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης του, ότι υπάρχει έκταση 36 στρεμμάτων που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ηλιούπολης ώστε οι πολίτες της να μην μετακινούνται σε άλλη πόλη.

Η Χριστίνα Σερέτη, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη», μίλησε ως εκπαιδευτικός όπως τόνισε. Έτσι ξεκίνησε λέγοντας πως τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν να αγαπούν το βουνό και να το προστατεύουν και βουνό για τα παιδιά αυτά είναι ο Υμηττός. «Φτάνει πια η ‘αξιοποίηση’ του Υμηττού. Να σταθούμε βράχος και να υπερασπιστούμε το βουνό», είπε. Και συνέχισε: «Στον αξιακό μου κώδικα αντίκειται το αφού θα φάμε το 400άρι γιατί να μην πάρουμε αντισταθμιστικά; Με τον κ. Χατζηδάκη έχουμε βγει από την ίδια μήτρα και δε θεωρώ ότι είμαστε αντιπολίτευση. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε μαζί και στη ζωή και στο θάνατο».

Εκπροσωπώντας την παράταξη «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά» ο Μιχάλης Κουρής ζήτησε να παραμείνει η πρόταση του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης για συνύπαρξη στο κοιμητήριο της Αργυρούπολης άλλωστε δεν είναι μακριά. Ζήτησε επίσης να του εξηγήσει ο Δήμαρχος τη συνάντηση των 4 Δημάρχων (Γλυφάδας, Αλίμου, Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου) την προηγούμενη ημέρα. «Η πραγματικότητα είναι ότι τους ενοχλεί ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της επένδυσης είναι στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης», απάντησε ο ίδιος.

Τις τοποθετήσεις έκλεισε η κα Δημητρίου εκπροσωπώντας την Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης. Ζήτησε από τον Δήμαρχο όντας και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ να εφαρμόσει ενιαία πολιτική προστασίας του Υμηττού και υπενθύμισε τις εκκρεμότητες κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών στον Προφήτη Ηλία αλλά και του αυθαιρέτου κτίσματος παραπλεύρως. «Θέλουμε πράσινο Υμηττό, να γκρεμιστεί η αυθαιρεσία σε όλη του την έκταση. Κάντε την αρχή. Δείξτε μας ότι το εννοείτε», είπε.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Ιουνίου 2020]

Scroll to Top