Tο έγγραφο που ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Μ. Γαρυφαλάκης έστειλε στις 29/8/2016 προς την ασκούσα καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με το οποίο ζητά να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις εις βάρος πέντε δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης επειδή απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έγινε θέμα 5ωρης συζήτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησε στις 21:30 περίπου και μέχρι τις 23:50 συζητούσαν στα προ ημερησίας το μοναδικό αυτό θέμα που έθεσε η αντιπολίτευση. Μια πεντάλεπτη διακοπή μεσολάβησε… που μόνο πεντάλεπτη δεν ήταν αφού χρειάστηκε σχεδόν ολόκληρη ώρα για να καταλήξουν στο συμβιβαστικό κείμενο – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα δικαιολογούσε και τους απόντες και την κίνηση του Προέδρου. Στη 01:00 το θέμα έκλεισε ψηφίζοντας ομόφωνα την απόφαση του Δ.Σ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι τοποθετήσεις και το ψήφισμα
Στα προ ημερησίας το λόγο πήρε ο π. Δήμαρχος Θάνος Ορφανός ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια του Προέδρου αχαρακτήριστη και πρωτοφανή όχι μόνο για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου του Αλίμου αλλά και για το σύνολο των δήμων της χώρας. «Μια φορά έχει γίνει παρόμοιο περιστατικό τη θητεία 1994 – 1998 επί προεδρίας δικής μου αλλά από δημοτικό σύμβουλο σε άλλο δημοτικό σύμβουλο», είπε και εξέφρασε για μια ακόμη φορά τις ενστάσεις που έχουν για τον Πρόεδρο και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτή η κίνηση έγινε για να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση και για να λύσει τα προβλήματα που έχει η παράταξη του Δημάρχου. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ψήφισμα που κατέθεσαν προς ψήφιση και ζήτησε και από τους συμβούλους της διοίκησης να πάρουν θέση.
Ο Νίκος Τσαμπαρλής προκαταλαμβάνοντας τον Πρόεδρο για το χρόνο που θα χρειαζόταν προκειμένου να τοποθετηθεί ανέφερε εκ προοιμίου ότι έχει συντάξει το κείμενό του και το έχει ήδη χρονομετρήσει. Ζήτησε έτσι να μην τον διακόψει ο Πρόεδρος.
Στη συνέχεια η Ελένη Μπελιά αναφέρθηκε στις δικαιολογημένες απουσίες της για τις οποίες είχε ειδοποιήσει εγκαίρως την προηγούμενο Πρόεδρο του Δ.Σ. και συνέχισε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «Ο δήμαρχος, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, είχε εγκαίρως ειδοποιηθεί για την αδυναμία συμμετοχής μου στην επιτροπή, όταν λόγω των επιβεβλημένων απουσιών μου του είχα ζητήσει να παρακολουθεί την επιτροπή εκπρόσωπος της Δημοτικής μας Κίνησης ώστε να μη χαθεί η επαφή μας.Όλοι και όλες γνωρίζατε. Έτσι δεν είναι; Πείτε μου, συνάδελφοι, ήταν δικαιολογημένες οι απουσίες μου; Γιατί στην ανακοίνωση της παράταξής σας αναφέρεται ότι ήταν αδικαιολόγητες. Πείτε τώρα! Ας μπει σε ψηφοφορία, πρόεδρε, να πάρουν όλοι/ες θέση. Γιατί, όμως, ο δήμαρχος, αφού γνώριζε, δεν απέτρεψε τον πρόεδρο να συνεχίσει την αναφορά του, ακόμα και ύστερα από το έγγραφο της Αποκεντρωμένης που του ζητούσε αναλυτική αιτιολόγηση; Επειδή όλο αυτό το άηθες παιχνίδι στήθηκε με τη δική του έγκριση… Είναι απολύτως συνυπεύθυνος πολιτικά ο δήμαρχος. Κ. Γαρυφαλάκη, ενεργήσατε εντελώς αντιθεσμικά. Πρώτον επειδή δεν απευθυνθήκατε στην τότε πρόεδρο για να ενημερωθείτε. Κυρίως, όμως, επειδή, αντί να είστε ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας και της ισοτιμίας, τις υπονομεύσατε, στέλνοντας σε πειθαρχικό έλεγχο την πλειονότητα των πολιτικών αντιπάλων σας. Κάνατε χρήση διατάξεων του “Καλλικράτη” που χρόνια οι αιρετοί καταγγέλλουμε ότι πλήττει το αυτοδιοίκητο. Λειτουργήσατε με εμπάθεια και δόλο. Επιχειρήσατε να με διαπομπεύσετε ως δήθεν ασυνεπή, όταν όλοι γνωρίζατε ότι επέστρεψα ενώ η θεραπεία συνεχιζόταν. Κρίνουμε, λοιπόν, ότι δεν είστε σε θέση να κατέχετε ένα τόσο σημαντικό δημόσιο αξίωμα. Όσα συμβαίνουν καταδεικνύουν τη γύμνια της διοικούσας παράταξης. Δεν έχετε άλλον τρόπο, πολιτικό, να αντιμετωπίσετε τον έλεγχο και την κριτική που σας ασκεί το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι. Δείχνετε ακόμα περισσότερο την αλαζονεία σας και την απέχθειά σας προς τη δημοκρατία και τον σεβασμό. Δείξατε ότι δεν έχετε κανέναν ηθικό φραγμό. Πολύ ωραίο πρότυπο, αλήθεια… Συνυπεύθυνος σε αυτή την απρέπεια είναι και όποιος/α από τους συμβούλους προσφέρει κάλυψη με οποιονδήποτε τρόπο!»
Και η Κυριακή Καμαρινού με τη σειρά αναφέρθηκε στην απαράδεκτη και άδικη ενέργεια από πλευράς του Προέδρου και ζήτησε να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να συνεχιστεί η κανονική ροή των συνεδριάσεων. «Ο δημοτικός σύμβουλος λογοδοτεί στο λαό» τόνισε, εξηγώντας ότι το αυστηρό 2λεπτο που κρατά ο Πρόεδρος στις τοποθετήσεις τους δεν μπορεί να ισχύσει στην πράξη.
«Έχετε τελέσει ολίσθημα» είπε ο Χαρίλαος Μέξας και χαρακτήρισε την κίνηση του Προέδρου ως «χτύπημα κάτω από την μέση». Κάλεσε επίσης το Δήμαρχο «να δώσει λύση στο ατόπημα του Προέδρου».
«Η λειτουργία του Δ.Σ. δεν είναι δημοκρατική. Πρέπει να υπάρχει ελευθερία της έκφρασης» είπε ο Γιάννης Πέτσας και σχολίασε πως ο κανονισμός αυτός που ήταν πρόταση από την Κεντρική Διοίκηση δεν είναι εφαρμόσιμος. «Δε μας φοβίζει η αργία» τόνισε μεταξύ άλλων. Εξήγησε επίσης πως οι απουσίες του ήταν δικαιολογημένες κι αν του ζητείτο θα κατέθετε τις ιατρικές βεβαιώσεις για τις οποίες είχε ενημερώσει προφορικά.
Ο Νίκος Αλεξόπουλος στην τοποθέτησή του εξήγησε ότι θα υπερψηφίσει το ψήφισμα για λόγους ηθικούς και συμπαράστασης και έκανε λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Ερωτήματα επεξηγηματικά απήυθηνε ο Σάκης Τσάγκαρης προς τον Πρόεδρο όπως «με ποια αρμοδιότητα υπέγραψε υπηρεσιακά έγγραφα και γιατί εξαίρεσε από την κοινοποίηση τους αρμόδιους των υπηρεσιών». Τόνισε επίσης πως η κίνηση αυτή αποτελεί για την ιστορία του Άλιμου μια πρωτιά, που όμως δεν τους κάνει υπερήφανους.
Με το χρόνο των δύο λεπτών έπαιζαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και έχοντας το άγχος να προλάβουν να τοποθετηθούν πριν τους διακόψει ο Πρόεδρος. Έτσι το ψήφισμα κατάφερε να διαβάσει η δημοτική σύμβουλος κ. Αθανασοπούλου.
Το Ψήφισμα κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο και υπογράφουν οι παρατάξεις: ΑΛΙΜΟΣ ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ Θάνος Ορφανός, ΑΛΙΜΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Νίκος Τσαμπαρλής, ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ Ελένη Μπελιά και η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Παναγιώτα Προυντζοπούλου.
…………………………………………………….
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλίμου στη συνεδρίαση της 11.1.2017
Αφού έλαβε υπόψη του:
Α.-Τις από 29.8.2016 και 10.11.16 καταγγελίες / αναφορές που άσκησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ε. Γαρυφαλάκης, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τρεις συνεχόμενες αδικαιολόγητες (τάχα) απουσίες από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περίοδο ΠΡΙΝ από την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου (συνεπώς δεν είχε ο ίδιος καμία ευθύνη), κατά των δημοτικών συμβούλων Αθανασίου Ορφανού, τέως δημάρχου και επικεφαλής συνδυασμού, Ιωάννη Πέτσα, πρώην Προέδρου του Δ.Σ, Δήμητρας Κλεώπα-Μπίσμπα, Ελένης Μπελιά, επικεφαλής συνδυασμού, με στόχο και επιδίωξη την πειθαρχική δίωξη τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την εφαρμογή του άρθρου 68 του ν. 3852/2010, δηλαδή (εάν γίνουν δεκτές) τη θέση σε αργία αυτών, τις οποίες μάλιστα αυθημερόν κοινοποιούσε για να λάβουν γνώση, (εκτός από το δήμαρχο κ. Ανδρέα Κονδύλη και τις Υπηρεσίες), και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με επιπλέον σκοπό την ποινική δίωξή τους για παράβαση του καθήκοντος τους από δόλο ή βαριά αμέλεια.
Β.-Επισημαίνουμε ότι στα χρόνια της δημοκρατικής μεταπολίτευσης, ενώ υπήρχαν όμοιες διατάξεις και προβλέψεις σε όλους τους ισχύσαντες Δημοτικούς και Κοινοτικούς Κώδικες, κανένας από τους διατελέσαντες προέδρους του Δ.Σ. (Αλέκος Αλούκος, Μιχάλης Διγαλάκης, Αθανάσιος Ζαβράς, Αναστάσιος Κεφαλάς, Γιώργος Κίτσος, Ευστάθιος Κυριαζής, Ιωσήφ Κωνσταντινίδης, Σοφία Κωσταμπάρη, Θάνος Ορφανός, Σταμάτης Παπαθανασίου, Γιάννης Πέτσας, Παναγιώτα Προυντζοπούλου, Μιλτιάδης Σαμόλης, Μανώλης Φάρος, Αντώνιος Φουστέρης) δεν διανοήθηκε να ζητήσει παρόμοια δίωξη, όχι από οκνηρία, αλλά διότι διαπίστωνε αυτοπροσώπως, ως είχε υποχρέωση, το δικαιολογημένο των απουσιών των τότε δημοτικών συμβούλων.
Γ.-Ως αυτοδιοικητικοί, έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε και περιφρουρούμε εμπράκτως, εμείς πρώτοι, το κατοχυρωμένο Συνταγματικά (άρθρο 102) «αυτοδιοίκητο» έναντι της κρατικής εξουσίας. Για το οποίο «αυτοδιοίκητο» και για την κατάκτησή του, γενιές και γενιές δημοτικών συμβούλων, ανεξαρτήτως παρατάξεων, έχουν δώσει πολλές και σοβαρές πολιτικές μάχες. Αυτή η αρχή και καθολική αυτοδιοικητική αξία, τρώθηκε βάναυσα, με τις πιο πάνω ενέργειες. Άλλωστε, με βάση την αρχή της «λαϊκής κυριαρχίας» όλοι κρινόμαστε, για τις πράξεις ή παραλείψεις μας από το Λαό του Αλίμου, και όχι με επίκληση και επιβολή πειθαρχικών μέτρων. Από το Λαό και μόνο αντλούμε τη δύναμή μας.
Δ.-Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι, εκτός από αντίπαλοι στα δημοτικά πράγματα, πρώτα από όλα είμαστε άνθρωποι, με όλα τα συναισθηματικά και πολιτισμικά στοιχεία που η ιδιότητα αυτή όλων μας επιβάλλει, συνεπάγεται και συνεπιφέρει. Και αυτή η ιδιότητα πρέπει να υπερισχύει στις μεταξύ μας σχέσεις. Πολύ περισσότερο που γεννιόμαστε, κατοικούμε, ζούμε και βιώνουμε στον ίδιο τόπο, και γνωρίζουμε όλοι, τις ελπίδες και τις κακοτυχίες της ζωής του καθένα.
Ε.-Μετά από τα πιο πάνω, και για την υπεράσπιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης:
α) θεωρούμε άστοχες τουλάχιστον τις πιο πάνω αναφορές και καταγγελίες του Προέδρου, και
β) ζητάμε την άμεση ανάκλησή τους.
Για τις παρατάξεις:
ΑΛΙΜΟΣ ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ,
Θάνος Ορφανός
ΑΛΙΜΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ,
Νίκος Τσαμπαρλής
ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, Ελένη Μπελιά
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, Παναγιώτα Προυντζοπούλου
…………………………………………………….
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Αλέκα Αρμάου – Γιαννούτσου η οποία κινήθηκε στα όσα και η επικεφαλής της παράταξης της κ. Ελένη Μπελιά έθιξε. Τόνισε δε ότι «δεν υπάρχει διαδοχή θητείας και κάθε αιρετός ευθύνεται για τις πράξεις και παραλείψεις της θητείας του».
«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ως άνθρωπος και ως πολίτης και θεωρώ ότι εκτέλεσα τα καθήκοντά μου» είπε μεταξύ άλλων η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώτα Προυντζοπούλου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Διαμαντής και Ευαγγελίου στην τοποθέτησή τους υπερασπίστηκαν τον Πρόεδρο και τόνισαν πως έπραξε ορθώς διότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινδύνευε με παράβαση καθήκοντος.
Η θέση του Προέδρου Μ. Γαρυφαλάκη
Ο Πρόεδρος κατέβηκε από τη θέση του και πήρε μια θέση δημοτικού συμβούλου για να τοποθετηθεί. Ξεκίνησε να εξιστορεί τη σειρά με την οποία έγιναν τα γεγονότα και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η απερχόμενη πρόεδρος έπρεπε να τον είχε ενημερώσει. Ιδιαίτερα για την περίπτωση υγείας της Ελένης Μπελιά ανέφερε ότι από μόνος του έκανε εκτενή και ιδιαίτερη αναφορά θίγοντας πιθανούς λόγους υγείας της. Όσον αφορά τον Κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. και κατά πόσο είναι εφαρμόσιμος ο κ. Γαρυφαλάκης είπε ότι βρήκε έναν κανονισμό και τον ακολουθεί. Οι διακοπές που γίνονταν εκτός μικροφώνου και ο διάλογος που δημιουργήθηκε έκανε τον Πρόεδρο να σταματήσει την τοποθέτησή του και να επιστρέψει στη θέση του.
Ο λόγος στον Δήμαρχο
Τον επίλογο των τοποθετήσεων έκανε ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. Συνοψίζοντας τα όσα προηγήθηκαν στην πολύωρη συζήτηση είπε μεταξύ άλλων: «Κανείς δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της κίνησης του Προέδρου» (και προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία θύμιζε τα όσα είπε στις προηγούμενες τοποθετήσεις της για το αντίθετο). Για το αν θα έπρεπε ο Πρόεδρος να ειδοποιήσει τηλεφωνικά και φιλικά τους συμβούλους πριν στείλει το έγγραφο ο Δήμαρχος απάντησε πως δεν βλέπει φιλικό το κλίμα των συνεδριάσεων. Ανέφερε επιπλέον πως έχουν τύχει περιστατικά στη θητεία του όπου έκαναν μια πράξη και μετά βρήκαν τον μπελά τους από τον ίδιο άνθρωπο που είχε κάνει την πρόταση. Εξήγησε επίσης ότι η Αποκεντρωμένη είχε τρεις επιλογές και επέλεξε από τις τρεις την αυστηρότερη. «Πυροβολούμε τον Πρόεδρο και αφήνουμε στο απυρόβλητο την Αποκεντρωμένη που κινήθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο» είπε. «Η Αποκεντρωμένη έχει κάνει καψώνια με ή χωρίς λόγους πολλές φορές στους Δήμους» είπε ο Ανδρέας Κονδύλης τονίζοντας πως οι εποχές άλλαξαν και πέρασαν στο άλλο άκρο. «Εκεί που ένας τρελός έκανε μια καταγγελία και δεν του έδιναν σημασία, τώρα ο τρελός που κάνει καταγγελία είναι ικανός να ξεσκονίσει όλους με ελέγχους». Με το παράδειγμα αυτό ήθελε να τονίσει τα όσα στη συνέχεια είπε. «Ποιος μας κατοχυρώνει ότι ένας πολίτης δε θα έκανε το ίδιο»; Για τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που ακούστηκαν στις τοποθετήσεις εκφράστηκε με δυσαρέσκεια. «Έχουμε δεχτεί αμέτρητες καταγγελίες από συμβούλους της αντιπολίτευσης. Χτυπήματα πολλαπλά κάτω από τη μέση». Εκτίμησε την κατάσταση λέγοντας πως η διαδικασία που ξεκινά είναι καθαρά τυπική και εκτιμά ότι δε θα έχει κυρώσεις για τους συναδέλφους του.
Η «5λεπτη» διακοπή και η τελική απόφαση
Έχοντας διανύσει αρκετά λεπτά της ώρας και ύστερα από έντονο διάλογο που προηγήθηκε, δέχτηκε το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου να μεσολαβήσει μια πεντάλεπτη διακοπή προκειμένου να συνταχθεί ένα κείμενο – αντί του ψηφίσματος – όπου σύσσωμοι θα στήριζαν ομόφωνα. Το πέντε λεπτά έγιναν μια ώρα. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε και η απόφαση που ομόφωνα ψηφίστηκε είναι η εξής:
«Μετά τη διεξοδική συζήτηση που διεξήχθη στο δημοτικό συμβούλιο δόθηκαν διευκρινήσεις από τις οποίες προέκυψε ότι κατά το χρόνο που είχαν πραγματοποιηθεί οι απουσίες είχε ενημερωθεί προφορικά η τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία τις είχε κρίνει δικαιολογημένες.
Τα γεγονότα αυτά δεν ήταν γνωστά στο νέο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και θα διαβιβαστούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προς γνώση και για τις περαιτέρω ενέργειες.
Όλες οι παρατάξεις συμφωνούν να επιδιώξουν καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία για την επίτευξη άρτιας και αρμονικής διοικητικής και πολιτικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και συνολικά του Δήμου».
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 14 Ιανουαρίου 2017]