Ο λογαριασμός στους δημότες για το 2024!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Τα έξοδα που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι για το 2024, καθώς και οι αυξανόμενες ανάγκες και τα κόστη λόγω της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, της ακρίβειας και των ανατιμήσεων βάζουν στο τραπέζι των Διοικήσεων έναν μεγάλο «πονοκέφαλο».

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών προκειμένου οι νέες δημοτικές αρχές να καταφέρουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Τόσο οι χρεώσεις για το τέλος ταφής, όσο και η αύξηση του μισθού των δημοτικών υπαλλήλων από την αρχή του έτους φέρνουν σε οικονομικό αδιέξοδο τους Δήμους που έχουν ανοιχτές οφειλές και χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, από την αρχή του έτους για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται, οι Δήμοι θα πληρώνουν πρόστιμο 35 ευρώ για το 2024, ενώ πρόστιμο θα επιβληθεί και αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023. Με στόχο να πιεστούν οι Δήμοι να αυξήσουν τα ποσοστά τους στην ανακύκλωση, το πρόστιμο κάθε χρόνο θα βαίνει αυξανόμενο. Ήδη έχουν παρακρατηθεί 129 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ, την κρατική επιχορήγηση για την λειτουργία των δήμων.

Είναι γνωστό δε, ότι οι Δήμοι θα πρέπει να καταθέτουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και επομένως κάθε αύξηση εξόδων θα πρέπει να συνοδεύεται και από αύξηση εσόδων.

Σύμφωνα με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης η παρακράτηση ποσοστού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για τις οφειλές των δήμων στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών είναι αντισυνταγματική και γι’ αυτό η ΚΕΔΕ σχεδιάζει να προσφύγει στο ΣτΕ.

Οι Δήμοι Αλίμου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελληνικού Αργυρούπολης και Ηλιούπολης για το 2024 κράτησαν στα ίδια επίπεδα τα Δημοτικά Τέλη, αποδεικνύοντας στους πολίτες τους ότι ο σωστός προγραμματισμός, η χρηστή διοίκηση, η οργανωμένη διαχείριση της αποκομιδής και η συνεργασία τους με τους πολίτες αποδίδει καρπούς.

Ο Δήμος Γλυφάδας έκανε το βήμα να αυξήσει κατά 12,5% τα δημοτικά τέλη στηριζόμενος στο σκεπτικό ότι υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2024 για το τέλος ταφής και η οποία θα πρέπει «να καλυφτεί από αναλογική και δίκαιη αναπροσαρμογή των συντελεστών για το επιπλέον έξοδο που πρόεκυψε». Ήταν δηλαδή ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν κατάφερε να απορροφήσει, τουλάχιστον προς ώρας.

Αντίθετα από ό,τι πιστεύεται ευρέως, τα δημοτικά τέλη δεν είναι γενικά έσοδα ενός Δήμου, αλλά έχουν πολύ συγκεκριμένο προορισμό: Τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων. Καθώς η νομοθεσία θεωρεί τις υπηρεσίες αυτές ανταποδοτικού χαρακτήρα, δεν επιτρέπει στους Δήμους να καλύπτουν τα έξοδα αυτά (όπως τη μισθοδοσία του προσωπικού καθαριότητας, τα καύσιμα και τα κόστη συντήρησης των απορριμματοφόρων, το ρεύμα για τον δημοτικό φωτισμό κ.ο.κ.) από άλλες πηγές εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι Δήμοι έχουν προβλέψει απαλλαγή από δημοτικά τέλη ή μείωσή τους για απόρους, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους, σύμφωνα με τους ορισμούς της νομοθεσίας και λαμβάνοντας υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Άλιμος

Σταθερά τα δημοτικά τέλη με τέσσερις συντελεστές χρέωσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου πέρασε κατά πλειοψηφία την απόφαση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2024 κατά τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Στην τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης είπε πως, η δημοτική αρχή τηρεί αυτό που είχε υποσχεθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, την ώρα που πάρα πολλοί δήμοι στην Αττική αλλά και στην Ελλάδα αυξάνουν τα δημοτικά τους τέλη κατά 8, 10 και 12%.

« Όχι σε αυξήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι, «παρά το γεγονός ότι τα δημοτικά μας τέλη παραμένουν σταθερά και αμετάβλητα από το 2001,  η πόλη είναι πιο καθαρή, το πράσινο είναι περισσότερο, όπως και πολλά άλλα, έστω κι αν έχει υπάρξει αύξηση στα καύσιμα, στα ανταλλακτικά και σε άλλα λειτουργικά έξοδα».

«Προσπάθειά μας, είναι να παρέχουμε συνεχώς καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με τα ίδια Δημοτικά Τέλη χωρίς να τους επιβαρύνουμε περισσότερο και ταυτόχρονα να ξοφλάμε δάνεια προηγουμένων εποχών”, συμπλήρωσε, ενώ τους προέτρεψε να τηρούν τους κανόνες της ανακύκλωσης για κάθε είδος ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας τους μπλε, πράσινους και καφέ κάδους, γιατί έτσι ο Δήμος θα έχει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο επιστρέφει στην κοινωνία.

Τα δημοτικά τέλη και φόροι αφορούν άπαντα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου, περιλαμβανομένων και των εκτός σχεδίου πόλεως κειμένων. Η ανάγκη της υπηρεσίας καθαριότητας και φωτισμού στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, είναι αναντίρρητα αναγκαία λόγω της υφιστάμενης έντονης δόμησης και της συγκέντρωσης πολλών απορριμμάτων από την ύπαρξη πολλών και μεγάλων επιχειρήσεων, συχνά με βαρείες και οχλούσες χρήσεις γης (π.χ. βιοτεχνίες).

Όσον αφορά την παραλιακή ζώνη, κατά τους θερινούς μήνες η συγκέντρωση λουομένων είναι ιδιαιτέρως αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν δε και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου παρουσιάζεται αυξημένη προσέλευση πελατών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην Ακτή του Ήλιου προτείνεται 4ος συντελεστής για τους μη στεγασμένους χώρους, γιατί πρόκειται κυρίως για χώρους πρασίνου και αμμουδιά και απαρτίζεται από εποχιακές επιχειρήσεις.

Ειδικά για τη Μαρίνα Αλίμου τα τέλη πάσης φύσεως που θα πληρώνει η εταιρεία διαχείρισης του λιμένα θα ανέρχονται σε ποσοστό 1% επί των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 36 του Ν.2160/1993 όπως τροποιήθηκε και ισχύει. Η παρούσα πρόβλεψη εξυπακούεται ότι ισχύει μόνο για την εταιρεία διαχείρισης λιμένα και όχι για τις λοιπές επιχειρήσεις που τυχόν δραστηριοποιούνται εντός της Μαρίνας και οι οποίες καταβάλλουν κανονικά Δημοτικά Τέλη και φόρους.

Ο συντελεστής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων παραμένει 0,31 € ανά m2 (άρθρο 25 παρ. 3 του Ν. 1828/89).

Οι νεοαναγειρόμενες οικοδομές κατά την χορήγηση βεβαίωσης παροχής εργοταξιακού ρεύματος, δεν απαλλάσσονται από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και υπολογίζονται με συντελεστή 1,50€ ανά m2 με εμβαδόν τον τυπικό όροφο.

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Οι υψηλές επιδόσεις ανακύκλωσης κράτησαν τα τέλη στα ίδια επίπεδα και το 2024

Η επίδοση της τοπικής κοινωνίας στην ανακύκλωση έσωσε τον προϋπολογισμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, καθώς η εξάπλωση του καφέ κάδου, αύξησε σημαντικά το ποσοστό εκτροπής από την ταφή.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο πρώτος της χώρας που σήμερα υλοποιεί ήδη πιλοτικά το «πληρώνω όσο πετάω» σε επιχειρήσεις εστίασης, στοχεύοντας να επεκτείνει την εφαρμογή του στις κατοικίες.

Έτσι, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος, σε μια απόφαση που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή και ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Νοεμβρίου 2023.

Η λογική χρέωσης των δημοτικών τελών είναι «λίγα από πολλούς» και τα ποσά σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι υπερβολικά. Για παράδειγμα μια κατοικία 100 τ.μ. στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης χρεώνεται μέσω των λογαριασμών ενέργειας δημοτικά τέλη 152 ευρώ τον χρόνο ή 12,7 ευρώ τον μήνα. Κατανοεί κανείς εύκολα ότι σε αυτά τα ποσά, όποιος υπόσχεται ή απαιτεί μειώσεις κυρίως στοχεύει στις εντυπώσεις παρά στην ουσία του οικονομικού προβλήματος ενός νοικοκυριού.

Από τη στιγμή λοιπόν που το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων αυξήθηκε σημαντικά με το τέλος ταφής που επιβάλλεται σε κάθε τόνο αποβλήτων που οδεύει σε ΧΥΤΑ, οι Δήμοι έχουν μόνο δύο διεξόδους για να ισορροπήσουν τον λογαριασμό: Είτε να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, είτε να μειώσουν άλλους συντελεστές κόστους.

Άλλη μία διαδεδομένη δοξασία για την περιοχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ότι «έχει τα ακριβότερα δημοτικά τέλη» απομυθοποιείται. Η αλήθεια είναι ότι ο συντελεστής 1,52 ευρώ ανά τ.μ. κατοικίας που ισχύει από το 2016 ενιαία για τα 3Β είναι ένας μέσος συντελεστής για το Λεκανοπέδιο τουλάχιστον.

Ο πρώην Δήμος Βουλιαγμένης, επί Κασιδόκωστα, πράγματι είχε από τους υψηλότερους συντελεστές με 2,25 ευρώ ανά τ.μ. κατοικίας κάτι που άλλαξε μόλις το 2013, προφανώς συντελώντας στη διάδοση του μύθου για τα ακριβά 3Β μέχρι σήμερα.

Γλυφάδα

Το τέλος ταφής αστικών απορριμμάτων φέρνει αύξηση 12,5%

Το ποσό του 1.468.591€ καλείται να καλύψει επιπλέον των λοιπών δαπανών του ο Δήμος Γλυφάδας για το έτος 2024. Από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το Τέλος ταφής των αστικών απορριμμάτων θα προκύψει επιπλέον επιβάρυνση για τον Προϋπολογισμού του Δήμου Γλυφάδας για το έτος 2024 η όποια υπολογίζεται σύμφωνα με τις ποσότητες που απόθεσε απορρίμματα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σε συνδυασμό με τις τιμές ανά τόνο απόβλητων σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 38 του Ν. 4819/2021 και ανέρχεται στο συνολικό ποσό του 1.468.591 € και το οποίο ποσό θα πρέπει να καλυφτεί από αναλογική και δίκαιη αναπροσαρμογή των συντελεστών για το επιπλέον έξοδο που πρόεκυψε.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας που ελήφθη στις 29 Δεκεμβρίου 2023, καθορίστηκε το ύψος των συντελεστών Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους Καθαριότητας – Φωτισμού, για το έτος 2024, έναν για τους στεγασμένους χώρους τους χρησιμοποιούμενους για Κατοικία σε 1,17€ , έναν για τους στεγασμένους χώρους τους χρησιμοποιούμενους για άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας σε 3,98 € και έναν για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς σε 1,17 €.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Γλυφάδας το 2017 είχε προβεί σε μια οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών ύψους 10%. Στη συνέχεια το 2022, προχώρησε σε κατάργηση του πρασινόσημου, ενός τέλους που συναντούσε κανείς στο Δήμο Γλυφάδας. Επί Δημαρχίας του αείμνηστου Θεόδωρου Σπονδυλίδη, προστέθηκε στα δημοτικά τέλη με σκοπό ο Δήμος να εξασφαλίσει χώρους πρασίνου και αναψυχής στις διάφορες περιοχές της Γλυφάδας. Τότε που ακόμη ο χαρακτήρας της περιοχής διαμορφωνόταν και που δεν είχε χτιστεί και η τελευταία σπιθαμή της. Το ύψος του είχε οριστεί στο 25% των δημοτικών τελών και ο Δήμος το εισέπραττε μέσα από τους λογαριασμούς παροχών ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την απόφαση αυτή τα δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά είχαν μειωθεί από το 1,30€/τμ στο 1,04€/τμ και στις Επιχειρήσεις από το 4,41 €/τμ στο 3,53€/τμ.

Ελληνικό Αργυρούπολη

Η χρηστή Διοίκηση Κωνσταντάτου ανακουφίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που το έχουν μεγάλη ανάγκη!

Σε μια περίοδο κρίσης, οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών για κάθε σπιτικό, ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης παραμένει αρωγός στις προσπάθειες των συμπολιτών του και στην επιθυμία τους για εξοικονόμηση πόρων.

Αφουγκραζόμενη πλήρως, η Δημοτική Αρχή, τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής, λαμβάνει την απόφαση και εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο να μη γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2024, κρατώντας τα σταθερά στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές.

Η σκληρή δουλειά και ο σωστός προγραμματισμός  που εφάρμοσε η διοίκηση Κωνσταντάτου στα 9 χρόνια της θητείας της, έρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να δείξουν την αποτελεσματικότητά της διοίκησης και να συνδράμουν  έμπρακτα στη μείωση της αγωνίας και στην προσπάθεια για μια καθημερινότητα με όσο το δυνατόν λιγότερες έννοιες.

«Παρά τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, καύσιμα κά), στεκόμαστε στο πλευρό όλων των δημοτών του Ελληνικού και της Αργυρούπολης και τους εγγυόμαστε πως θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό τις υψηλού επιπέδου παροχές (καθαριότητα, ανακατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις κλπ) όπως τους έχουμε συνηθίσει!

Διατηρούμε σταθερά χαμηλά τα δημοτικά τέλη, σε μια κομβική περίοδο που όλα έχουν πάρει την ανιούσα, και παρά την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών καθαριότητας και οδοφωτισμού, λόγω της ενεργειακής κρίσης, τις αυξήσεις στα περιβαλλοντικά τέλη ταφής απορριμμάτων κ.α. δεσμευόμαστε ότι δε θα γίνει καμία μείωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες από πλευράς Δήμου.

Η νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας έφερε αποτελέσματα και μας δίνει τη δυνατότητα καλύπτοντας με ίδιους πόρους τα κόστη, να αφομοιώσουμε τις αυξήσεις προς όφελος των δημοτών μας!», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 και η απόφαση πάρθηκε Κατά Πλειοψηφία.

Ηλιούπολη

Πάγωμα στα δημοτικά τέλη για το 2024

Καθώς όμως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη περίοδο σημαντικών ανατιμήσεων στην ενέργεια, τα δημοτικά τέλη πολύ δύσκολα θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο στους περισσότερους ΟΤΑ της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι πιέζονται πολύ έντονα να ανεβάσουν σημαντικά τους συντελεστές χρέωσης των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μια ειλημμένη κυβερνητική απόφαση, η οποία παρά τις έντονες πιέσεις δεν αναιρείται, είναι η αναδρομική χρέωση των δήμων με σημαντικά αυξημένα ποσά για τις ποσότητες των αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές (το λεγόμενο τέλος ταφής).

Ο Δήμος Ηλιούπολης διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα, μετά από απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στις 19 Δεκεμβρίου 2023.

Το 2020 και το 2021 η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προβεί δύο φορές σε μείωση των δημοτικών τελών σε μια προσπάθεια ανακούφισης των πολιτών, αναγνωρίζοντας ότι η τοπική κοινωνία δοκιμάστηκε από τις αρνητικές συνέπειες της περιόδου της πανδημίας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Ιανουαρίου 2024]

Scroll to Top