Οι δέκα Δήμαρχοι – μέλη του ΣΠΑΥ είπαν με μια φωνή: «ΓΛΥΦΑΔΑ, ΣΤΟ ΚΑΛΟ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
  • Δυσμενείς κριτικές για μια «σεβαστή» απόφαση αποχώρησης
  • Συγκίνησε η πρόταση του Στέλιου Θεοδοσόπουλου να κάνει έρανο για να καλύψει στον Σύνδεσμο το κενό που αφήνει η αποχώρηση της Γλυφάδας.

Κούνησε το μαντήλι στο Δήμο Γλυφάδας ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού κάνοντας δεκτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί αποχώρησής του από τον Σύνδεσμο. Αν και η αρχική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΑΥ ήταν να απορριφθεί η πρόταση και να εξεταστεί μια αποχώρηση το 2023, τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος εισηγήθηκε να γίνει αποδεκτή η αποχώρηση και να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ακούγοντας την εισήγηση του οι Δήμαρχοι – μέλη με ένα στόμα αναφώνησαν «στο καλό» και ευχήθηκαν η επόμενη διοίκηση στο Δήμο Γλυφάδας να τον φέρει ξανά στην ανοιχτή αγκαλιά του ΣΠΑΥ, μιας και το βουνό είναι ενιαίο και δε γνωρίζει σύνορα ή ανταποδοτικά. Κι άλλοι Δήμαρχοι έκαναν λόγο για προσωπικές διαφορές σε παλαιότερες θητείες που όμως ουδέποτε τους οδήγησαν στη σκέψη να αποχωρήσουν από τον ΣΠΑΥ. Συγκίνησε και προκάλεσε ρίγη η πρόταση του Στέλιου Θεοδοσόπουλου να κάνει συμβολικό έρανο για να καλύψει το ξαφνικό κενό που αφήνει η Γλυφάδα με την αποχώρησή της, προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία του Συνδέσμου.

Με μια εισήγηση – καταπέλτη του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου 2021. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν δύο με τη «συζήτηση και λήψη απόφασης αναφορικά με την 126/21 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας «περί αποχώρησης από τον ΣΠΑΥ», να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τις τοποθετήσεις.

Η εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου – αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιάννη Κωνσταντάτο, τον Αντιπρόεδρο Βασίλη Θώδα και το τακτικό μέλος Θεόδωρο Γρίβα – σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση της, έλαβε την υπ’ αριθμ. 49/2021 απόφαση με την οποία εισηγείτο την απόρριψη της απόφασης του Δήμου Γλυφάδας περί άμεσης αποχώρησης από τον ΣΠΑΥ για λόγους δημοσίου συμφέροντος και στην περίπτωση που ο Δήμος Γλυφάδας επιμείνει σε αυτή του την απόφαση, θα δρομολογηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για το επόμενο έτος, ήτοι το 2023.

Ερχόμενος όμως ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Κωνσταντάτος στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενημέρωσε το σύνολο των παριστάμενων Δημάρχων και μελών, ότι η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλάζει. «Εισηγούμαστε να γίνει δεκτή η αποχώρηση του Δήμου Γλυφάδας από τον Σύνδεσμο άμεσα και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2022. Να επιστρέψει τα οχήματα και τον εξοπλισμό που έχει λάβει (τα οποία σε επόμενη συνεδρίαση θα αποφασίσει ο Σύνδεσμος που θα τα κατανείμει)», είπε ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα.

Τόνισε με έντονο τόνο και εκφράζοντας την αγανάκτησή του ότι ο Δήμος Γλυφάδας χρησιμοποιεί ψευδώς το επιχείρημα ότι δεν έχει λάβει ανταποδοτικά των εισφορών του αφού έχει πάρει 680.000 ευρώ. Επεσήμανε πολλάκις ότι η πολιτική για την προστασία του Υμηττού είναι ενιαία και δεν έχει σύνορα στο βουνό μας. «Το οξυγόνο που αναπνέει 1,5 εκ. πληθυσμού γύρω από τον Υμηττό δεν αποτιμάται ανταποδοτικά σε χρήματα ούτε ο Υμηττός αντιμετωπίζεται σαν οικόπεδο του κάθε Δήμου. Η φιλοσοφία του ΣΠΑΥ άλλωστε είναι να συμβάλλουν όλοι οι Δήμοι από κοινού δημιουργώντας μια υποστηρικτική δύναμη πολλαπλασιαστικής ισχύος που θα καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες του οικοσυστήματος του Υμηττού χωρίς σύνορα και χωρίς την «κουρτίνα» της ανταποδοτικότητας», όπως αναφέρετε και στην εισήγηση του θέματος.

Έκανε μια αναφορά στη διετία της θητείας που εξέπνευσε που παρά την πανδημία πραγματοποιήθηκαν από τον ΣΠΑΥ ενέργειες και δράσεις που αποδεικνύουν τόσο τους ισχυρισμούς της Διοίκησης όσο και ότι πληρούνται άπαντες οι ειδικοί σκοποί του Συνδέσμου.

Διάβασε ένα μήνυμα από το Δήμο Θεσσαλονίκης το οποίο ζητά να του σταλεί από τον ΣΠΑΥ η ιδρυτική διακήρυξη και η σύσταση των Δήμων – μελών προκειμένου και εκεί να αναπτυχθεί αντίστοιχος Σύνδεσμος.

Ο Πρόεδρος Γιάννης Κωνσταντάτος γνωστοποίησε επίσης ότι την προηγούμενη ημέρα βρέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ζήτησε με έμφαση να του επιτραπεί να αποχωρήσει από τον ΣΠΑΥ άλλως θα ζητήσει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος ενημερώνοντας το σώμα προκάλεσε δημόσια το Δήμαρχο Γλυφάδας να απευθυνθεί σε κάθε αρμόδιο όργανο ζητώντας να γίνει διαχειριστικός έλεγχος τόσο στη διοίκησή του, όσο και στην προηγούμενη του τότε Δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου. Του έδωσε διορία ενός μηνός για να το πράξει σε αντίθετη περίπτωση θα είναι «πολιτικά δειλός» και «ανάξιος να λέγεται Δήμαρχος ενός ιστορικού Δήμου όπως η Γλυφάδα», είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε πως «εμείς βάλαμε χρήματα, δεν φάγαμε» για να κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν φοβάται κανέναν έλεγχο.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Κωνσταντάτος διεμήνυσε πως αν δεν το κάνει ο Δήμαρχος Γλυφάδας αυτό θα ζητήσει ο ίδιος να γίνει έλεγχος για το νέο κοιμητήριο στον Υμηττό, για τα μονοπάτια, για κάθε πράξη. «Εγώ από ρουφιάνους είχα επιθεωρητές στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης που με ξεσκονίσανε και βγήκα καθαρός», είπε με έμφαση.

Εξηγώντας την ένταση της ομιλίας του, έκανε σαφές στους παριστάμενους ότι η απόφαση αυτή του Δημάρχου Γλυφάδας έρχεται σε μια περίοδο που ο ΣΠΑΥ έχει εξωστρέφεια, έχει έργο, έχει δράσεις, έχει πανελλήνια αναγνώριση και ο μόνος λόγος είναι η προσωπική κόντρα στο πρόσωπό του. Απαντώντας στο επιχείρημα του Δημάρχου Γλυφάδας ότι ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης είναι τσακωμένος με πολλούς, εξήγησε πως έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με 8 ακόμη Δήμους, πως με όλους τους αυτοδιοικητικούς έχει άριστες σχέσεις και πως με τους μόνους που βρίσκεται σε κόντρα είναι με τους Δημάρχους Γλυφάδας και Αλίμου επειδή θέλουν να του πάρουν το Ελληνικό.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος ξεκαθάρισε πως δε θα δεχτεί καμία υπονόμευση στις δράσεις του Συνδέσμου και πως στην περίπτωση που θα διαταραχθούν τα επιχορηγούμενα προγράμματα που έχει εξασφαλίσει ο Σύνδεσμος με την αποχώρηση του Δήμου Γλυφάδας λόγω του ότι έχουν ήδη εγκριθεί μελέτες, προϋπολογισμοί κλπ, θα κινηθεί εναντίον των Δημοτικών Συμβούλων που έλαβαν αυτή την απόφαση.

Κλείνοντας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου να γίνει μέλος του Συνδέσμου ο Δήμος Αθηναίων και εξέφρασε την άποψη ότι η αγκαλιά του ΣΠΑΥ παραμένει ανοιχτή για τον επόμενο Δήμαρχο Γλυφάδας που θα θελήσει να επιστρέψει.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξήγησε πως ο Σύνδεσμος μπορεί να πάρει απόφαση να μείνει ή να φύγει ο Δήμος Γλυφάδας. Στην περίπτωση που παρθεί μια απόφαση για παραμονή τότε θα πρέπει η Αποκεντρωμένη να αποφανθεί αν αποχωρεί ή όχι ο Δήμος Γλυφάδας. «Αν νομίζετε ότι η Γλυφάδα πρέπει να παραμείνει, εγώ θα παραιτηθώ από Πρόεδρος», είπε ο Γιάννης Κωνσταντάτος εξηγώντας ότι η επιθετική επιστολή του Γιώργου Παπανικολάου προς τα μέλη του Συνδέσμου προσβάλλει όλους τους συμμετέχοντες καθώς και εγείρει ερωτηματικά για τις υπηρεσίες των Δήμων που ο ΣΠΑΥ έχει παραχωρήσει τη λειτουργία του, σε Βύρωνα και Ηλιούπολη.

Τη λύπη τους εξέφρασαν σύσσωμοι οι δέκα Δήμαρχοι – μέλη του ΣΠΑΥ που κλήθηκαν να συζητήσουν την απόφαση περί αποχώρησης από το Σύνδεσμο του Δήμου Γλυφάδας. Όλοι κινήθηκαν στην ίδια λογική, συμφώνησαν πλήρως με την εισήγηση του Προέδρου Γιάννη Κωνσταντάτου και τόνισαν ότι θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους γιατί από αυτή τη διαδικασία το πιο πιθανό είναι να πληγεί η καλή εικόνα του Συνδέσμου και να υποβαθμιστεί – επισκιαστεί το έργο που επιτελείται την τελευταία διετία. Ακούστηκε μάλιστα από τα χείλη πολλών ότι ο Δήμαρχος Γλυφάδας είχε ειλημμένη την απόφαση του αφού εδώ και δύο χρόνια δεν πάτησε ποτέ στο Σύνδεσμο, σε καμία συνεδρίαση. Μάλιστα είπαν ότι από τη στιγμή που ακούστηκε ότι θα παραμείνει Πρόεδρος ο Γιάννης Κωνσταντάτος ζήτησε να φύγει επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για προσωπικές αντιδικίες. Όλοι αναγνώρισαν ότι ο Σύνδεσμος πήρε τα πάνω του με την Προεδρεία του Γιάννη Κωνσταντάτου και όλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν τίθεται θέμα ανταποδοτικότητας – ούτε εισφοράς χρημάτων – όταν ο στόχος είναι το πράσινο και η προστασία του βουνού. Τέθηκε μάλιστα και πρόταση από το Δήμαρχο Ηλιούπολης να γίνει ξανά κρούση στο Δήμο Δάφνης Υμηττού για να ενταχθεί εκ νέου στα μέλη του Συνδέσμου. Επιστολή είχε κάνει προ μηνών ο Πρόεδρος Γιάννης Κωνσταντάτος όμως συμφωνήθηκε να γίνει μια νέα προσπάθεια επαφών από όλα τα μέλη. Επίσης εισηγήθηκαν οι Δήμοι Αθηναίων και Δάφνης Υμηττού αλλά και κάθε άλλος που επιθυμεί να γίνει μέλος, αλλά δεν έχει επαφή με το βουνό, να καταβάλλει συμβολική συνδρομή. Με ένα στόμα και μια φωνή υποστήριξαν ότι αν χρειαστεί βοήθεια σε κάποιο συμβάν η Γλυφάδα θα σπεύσουν να βοηθήσουν και ας μην είναι μέλος του ΣΠΑΥ, ενώ όλοι εξέφρασαν την ελπίδα πως μια μελλοντική δημοτική αρχή θα επανεξετάσει το θέμα επιστροφής του Δήμου Γλυφάδας στο Σύνδεσμο. Όσον αφορά τη χρηματική εισφορά του Δήμου Γλυφάδας που θα στερηθεί ο Σύνδεσμος, όλοι τους είπαν να συνδράμουν για να μη λείψει.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, ο Γραμματέας Θεόδωρος Γρίβας, οι Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, Κρωπίας Β. Κιούσης, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης, Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και τα μέλη από το Δήμο Ηλιούπολης Χριστίνα Σερέτη και Χρήστος Καλαρρύτης, από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης Βασίλης Κρητικός, από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δήμητρα Σουτόγλου και Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, από το Δήμο Παπάγου Χολαργού Χρήστος Πετράκης και από το Δήμο Γλυφάδας Στέλιος Θεοδοσόπουλος.

Με λογική και συναίσθημα η τοποθέτηση του Στέλιου Θεοδοσόπουλου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης Συγκινητικός ήταν ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος που μίλησε με τη λογική και το συναίσθημα. Αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας όπου ο ίδιος και μέλη της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν να παραμείνει ο Δήμος ως μέλος του ΣΠΑΥ. Μάλιστα θέσανε και ψήφισμα το οποίο όμως η διοίκηση δεν έκανε δεκτό στην πλειοψηφία της. Ευχήθηκε και αυτός με τη σειρά να του να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και είπε πως σε περίπτωση που ο Υμηττός μείνει απροστάτευτος υπεύθυνος θα είναι ο Δήμαρχος Γλυφάδας και υπόλογος για ό,τι συμβεί στο βουνό. Στη συνέχεια μίλησε με συναίσθημα ευχαριστώντας όλους για την διαδρομή, την εμπειρία και τη συνεργασία που είχαν. «Θα συνεχίσουμε ως εθελοντές με τις λίγες δυνάμεις που έχουμε να προσφέρουμε για το βουνό μας», είπε και ανέφερε ότι θα κάνουν συμβολικό έρανο από τα μέλη της ομάδας τους για να συμβάλλουν στη μείωση του ελλείματος που δημιουργεί το κενό της Γλυφάδας. Μια πρόταση που συγκίνησε όλους και που έκανε άπαντες να συμφωνήσουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Τουναντίον, θα συμβάλλουν όλοι εκείνοι για να έχουν πάντα κοντά τους τον Στέλιο Θεοδοσόπουλο και τους εθελοντές του. «Στέλιο, είσαι ψυχάρα», είπε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος συνοψίζοντας πως αυτό ακριβώς είναι ο Σύνδεσμος και τα μέλη του.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Δεκεμβρίου 2021]

Scroll to Top