Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από τον Μάριο Κασσέρη, Δάσκαλο Ειδικής Αγωγής, Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Γλυφάδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γλυφάδα, 11 Ιουλίου 2022

Προς:

Πρωθυπουργικό Γραφείο
Υπόψη Αξιότιμου Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπουργείο Οικονομικών
Υπόψη Αξιότιμου Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Υπουργούς – Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. του Νότιου Τομέα Αττικής

 κ.κ. Δένδια Νικόλαο, Κυρανάκη Κωνσταντίνο, Χατζηδάκη Διονύσιο, Θεοχάρη Χάρη, Βούλτεψη Σοφία, Παπαδημητρίου Μπάμπη, Καλλιάνο Ιωάννη, Σπανάκη Βασίλειο.

Εκπρόσωπο Τύπου Νέας Δημοκρατίας κ. Γαϊτάνη Αναστάσιο.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κκ. Υπουργοί,
Αξιότιμοι κκ. Βουλευτές,

Αξιότιμε κ. Εκπρόσωπε Τύπου Νέας Δημοκρατίας,

σας γράφω αυτή την επιστολή σχετικά με την αδικαιολόγητη και ληστρική αύξηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην περιοχή της Κάτω Γλυφάδας, μια αρνητική εξέλιξη που επιφέρει δυσβάσταχτο επιπλέον κόστος στις ζωές των κατοίκων της περιοχής.

Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι εκτός από το προσωπικό μου πρόβλημα και την  απόφασή μου να απευθυνθώ σε εσάς, ως Αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γλυφάδας και Αντιδήμαρχος επί σειρά ετών), εκφράζω και εκπροσωπώ τις απόψεις και άλλων δημοτών.

Οι παππούδες μας ήρθαν στη Γλυφάδα το 1920 και λίγο αργότερα, τότε που η Γλυφάδα ήταν ακόμη ένα ψαροχώρι – τόπος  για τους λουόμενους των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Κατάφεραν τότε να χτίσουν μικρά σπίτια και οι γονείς μας επίσης τη δεκαετία του 1960 περίπου έχτισαν τις πρώτες κατοικίες τις οποίες και κληρονομήσαμε. Τα οικόπεδα είναι στην πλειοψηφία τους 600 τ.μ.. Τότε, όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπήρχαν οι κανόνες δόμησης της σημερινής εποχής, ούτε ειδικοί φόροι των ακινήτων όπως σήμερα. Φυσικά οι οικονομικές δυνατότητες των γονέων μας δεν επέτρεπαν να χτίσουν μεγάλα σπίτια και δεν μπόρεσαν να καλύψουν πλήρως το συντελεστή δόμησης. Τα περισσότερα δε σπίτια λόγω της παλαιότητας δεν έχουν τη στατική δυνατότητα να αντέξουν το βάρος ενός επιπλέον ορόφου.

Εξίσου υπέρογκες αυξήσεις είχαμε και σε περιπτώσεις διαμερισμάτων, ακόμη και αποθηκών!

Με τη δυνατότητα απόκτησης βίζας από πολίτες άλλων χωρών που θα αγόραζαν ακίνητα αξίας 250.000 € και πάνω, οι κατασκευαστές αξιοποίησαν κάθε οικόπεδο και οι τιμές των ακινήτων  άρχισαν να εκτινάσσονται και να πωλούνται «πολυτελείς κατοικίες» σε υπερβολικά υψηλές τιμές.

Είμαστε οικογένειες που ασπαζόμαστε ιδεώδη και πρακτικές που κατά καιρούς κι εσείς έχετε εκφράσει δημόσια σε συνεντεύξεις σας. Είμαστε νοικοκυραίοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικροεπιχειρηματίες που προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος, παρά τα όσα έχουμε υποστεί από την οικονομική ασφυκτική κρίση της χώρας, του Κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης που μας έχει προκύψει τώρα. Προσπαθούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας, να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Παλεύουμε για την προσωπική μας οικονομική επιβίωση, με εισοδήματα που έχουν πληγεί και δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία 12 χρόνια.

Όταν λάβαμε τα ενημερωτικά έντυπα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν πιστεύαμε αυτά που βλέπαμε. Αυξήσεις 185%, 250%,  300% και  πολύ παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τρία παραδείγματα αύξησης του ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

Από 1.300 € σε 2.900 €

Από 3.800 € σε 11.500 €

Από 1.200 € σε 3.400 €

Όχι μόνο μικρή αύξηση δεν διαπιστώσαμε όπως ανακοίνωνε το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει μία μικρή μερίδα ακινήτων, απεναντίας είδαμε οι αντικειμενικές αξίες σχεδόν να διπλασιάζονται από 2.100 € το τ.μ. σε 3.800 €. Είμαστε θεωρητικά τόσο πλούσιοι, αλλά στην πράξη δεν μπορούμε να επιβιώσουμε.

Είναι ωφέλιμο να έχετε υπόψη σας:

  • Είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι και μικροβιοπαλαιστές.
  • Κληρονομήσαμε τα παλαιά σπίτια των γονέων μας τα οποία δεν αντέχουν επιπλέον όροφο.
  • Ακόμη και αν άντεχαν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να καλύψουμε το συντελεστή δόμησης χτίζοντας τα υπολειπόμενα τ.μ.
  • Ο υπολογισμός φόρου του δικαώματος  του υψούν υπολογίζεται με αντικειμενική αξία χωρίς εκπτώσεις και επιπλέον μας ανεβάζει κατηγορία ως προς την κλίμακα φορολόγησης.

Με την υπάρχουσα κατάσταση μία επιλογή μας παρουσιάζεται: Να πουλήσουμε τα σπίτια μας στις γνωστές εταιρείες που καραδοκούν. Αν η αύξηση αυτή έγινε από λάθος, δεν ανησυχούμε γιατί θα διορθωθεί άμεσα. Αν όμως έγινε εν γνώσει των αρμοδίων, τότε δεν σας κρύβω ότι σε όλους μας γεννάται το ερώτημα αν η δεδομένη αύξηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έγινε ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Να πουληθούν δηλαδή οι ιδιοκτησίες σε συμφέροντα με όποια πιθανή εμπλοκή επιτήδειων της πολιτικής σκηνής ή των γύρω από αυτή.

Αλήθεια κ. Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι ως συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, με το μισθό μας ή τη σύνταξή μας θα μπορέσουμε να καταβάλουμε στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια 45.000 € για  ΕΝ.Φ.Ι.Α. συν 10.000 € για μεταβίβαση στο παιδί μας το σπίτι των παππούδων μας; Μπορεί να ταμιευτεί τέτοιο ποσό;

Δεν είμαι σε θέση να προτείνω λύσεις. Δεν θεωρούμε λογικό σε ένα οικόπεδο των 600 τ.μ. που έχει κτίσματα παλαιά 380 τ.μ. να υπολογίζεται το υπόλοιπο των 100 τ.μ. με τέτοιο τρόπο που να διπλασιάζει – πολλαπλασιάζει υπερβολικά τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Ίσως και η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (που πιθανόν να αντέχουν οι οικοδομές) με απαλλαγή της φορολόγησης του δικαιώματος του υψούν, να είναι μια μέση λύση, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει δυνατότητα δόμησης, ενώ ταυτόχρονα θα προωθείται η οικολογική ενεργειακή πολιτική.

Το βέβαιο είναι ότι ζητάμε  από εσάς προσωπικά να σκύψετε στο πρόβλημά μας, στην αδικία που έχει συντελεστεί, και να δώσετε τις κατευθύνσεις προς επίλυση του θέματος, δηλαδή την άμεση μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Από την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Οικονομικών ζητάμε να αναθεωρήσει τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. τόσο των παλαιών κατοικιών με δικαίωμα υψούν όσο και των διαμερισμάτων στην περιοχή μας.

Από τους Υπουργούς – Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. του Νότιου Τομέα Αττικής και τον Εκπρόσωπο Τύπου να ασκήσουν κάθε επιρροή για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης.

Πιστεύοντας ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο και λογικό αίτημά μας σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Κασσέρης Μάριος

Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής

Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γλυφάδας

Τηλ. 6936918900

Ηλεκτρ. Δ/νση:kas.marios@gmail.com

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Ιουλίου 2022]

Scroll to Top