Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ στο Β3 Νότιο Τομέα: Πολιτική με έργο για την κοινωνία – Συνέντευξη στον «Π»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Υποψήφιος Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας με τη ΝΔ αποκλειστικά στον «Π»

  • Συνέντευξη στον Παύλο Φιλιππόπουλο

Hρθε η ώρα της κάλπης να αποδείξει ότι οι πολίτες του Β3 Νότιου Τομέα επιβραβεύουν το έργο και τις ενέργειες του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο ίδιος στα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ κλήθηκε να σηκώσει το βάρος σε δύο Υπουργεία με ισχυρά χαρτοφυλάκια. Τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατάφερε να φέρει εις πέρας δύσκολες υποθέσεις και να λύσει ζητήματα που πλέον φέρουν την υπογραφή του προς όφελος των πολιτών. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π» μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την πορεία του και ζητά από τους πολίτες να του δώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη, η οποία θα μεταφρασθεί σε ισχυρότερες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Με δύο λέξεις: «Δώστε μου δύναμη, να γίνω η δύναμή σας»!

[Π]: Έχετε διατελέσει Υπουργός σε δύο πολύ καίρια Υπουργεία, αυτό του Εσωτερικών και του Προστασίας του Πολίτη. Σε κάθε Υπουργείο, ποιο είναι το έργο που θα ξεχωρίζατε και είσαστε υπερήφανος που φέρει την υπογραφή σας;
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ:
Κατά τη θητεία μου ως Υπουργός Εσωτερικών θεωρώ σημαντικές τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν:

  • Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
  • Κυβερνησιμότητα των Δήμων
  • Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 3,5 δις ευρώ, είναι εμβληματικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί προσέφερε πόρους για έργα ουσίας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Οι Δήμοι του Νότιου Τομέα θα επωφεληθούν με έργα 250 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Δεν είναι όμως το μόνο έργο που φέρει μεν την προσωπική μου σφραγίδα, υλοποιήθηκε όμως, χάρη στη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κυβερνησιμότητα των Δήμων επετεύχθη χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο αφού η απλή αναλογική είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Η ψήφος των αποδήμων είναι επίσης σημαντική. Θυμίζω σε όλους μας ότι όλα τα ελληνόπουλα, όλη η γενιά του brain drain ηλικίας μέχρι 30 ετών, έχει πλέον φωνή. Και με μόνο μία ηλεκτρονική αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών απέκτησε τη δυνατότητα να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίζει από τη χώρα στην οποία ζει, εργάζεται ή σπουδάζει. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τη νέα γενιά των Ελλήνων ομογενών που βρίσκεται στο εξωτερικό, είναι πατριωτικό μας καθήκον να δημιουργούμε γέφυρες για την επιστροφή τους στη μητέρα πατρίδα. Για να κρατήσουμε ισχυρό και ανεξίτηλο τον δεσμό τους με την Ελλάδα.
Για πρώτη φορά το βράδυ των εκλογών θα μεταδοθούν αποτελέσματα από διάφορές περιοχές του πλανήτη. Είναι κάτι που προσπαθούσαμε εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Τώρα έγινε το πρώτο βήμα. Ελπίζω ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεφύγουν από τις ιδεοληψίες τους και να δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε ακόμα πιο εύκολη τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

[Π]: Σε ό,τι αφορά το έργο σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τι θα προτάσσατε;
Τ.Θ.:
Τους τελευταίους 21 μήνες που υπηρετώ ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ακολουθούμε ένα σαφές σχέδιο, με πρώτη προτεραιότητα την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την κατασκευή του Φράχτη ώστε να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την απειλή τρομοκρατίας που θα συνεπάγονταν μια άλλη πολιτική.
Ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε το ρόλο της Αστυνομίας. Ενισχύουμε την παρουσία της στους δρόμους και στις γειτονιές. Δημιουργούμε νέες αποτελεσματικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όπως είναι η ίδρυση των 18 γραφείων για την ενδοοικογενειακή βία και των υπηρεσιών που ασχολούνται με την παραβατικότητα των ανηλίκων. Προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Αστυνομία ώστε να απαλλαγούν οι αστυνομικοί μας από πάρεργα και να αφοσιωθούν στο αστυνομικό τους έργο. Εκσυγχρονίζουμε και κάνουμε διαρκή την εκπαίδευσή τους σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ..
Αυτό το σχέδιο φέρνει αποτελέσματα και είμαστε αποφασισμένοι να το συνεχίσουμε όλο το επόμενο διάστημα, κάνοντας πράξη την αναγκαία αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο μια αστυνομία, σύγχρονη, ανθρώπινη, φιλική στους πολίτες και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα

[Π]: Αυτή τη φορά ρίχνεστε στη μάχη του σταυρού και μάλιστα σε μια δύσκολη εκλογική περιφέρεια, αυτή του Β3 Νότιου Τομέα. Σκεφτήκατε ότι θα ήταν καλύτερα να είχατε την «άνεσή» σας όντας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας;
Τ.Θ.:
Είμαι ένας άνθρωπος που προέρχεται από την κοινωνία. Έχω 38 χρονια ένσημα ως δάσκαλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, εργαζόμενος και ιδιοκτήτης γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων, τις μετοχές της οποίας πούλησα, πριν από τις προηγούμενες εκλογές, όταν ο πρωθυπουργός μου ανακοίνωσε ότι θα με συμπεριελάμβανε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η πολιτική αποτελούσε για πολλά χρόνια την ενασχόλησή μου αλλά μπήκα σε αυτήν ενεργά μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως σύμβουλος στρατηγικής ήμουν δίπλα του στον αγώνα που έκανε για την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ και μετά από 4 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας. Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει όραμα και όχι «άνεση». Προσφορά για έργο χωρίς περιορισμούς. Έχει ευθύνες η πολιτική και συχνές προκλήσεις.
Ο Νότιος Τομέας είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Περιλαμβάνει 13 δήμους με διαφορετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Είναι οι γειτονιές με τις οποίες είμαι ταυτισμένος ανθρώπινα, κοινωνικά, συναισθηματικά, πολιτικά. Έζησα με την οικογένειά μου, εργάστηκα, ήταν η έδρα της εταιρείας μου για 20 χρόνια. Έχω ισχυρούς δεσμούς, έχω συνεργαστεί με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με εθελοντικές οργανώσεις και ευρύτερα με την κοινωνία των πολιτών.

[Π]: Έχετε πλήρη εικόνα των ζητημάτων που απασχολούν τους Δήμους που καλύπτει ο Β3 Νότιος Τομέας;
Τ.Θ.:
Ως υπουργός Εσωτερικών συνεργάστηκα με τους δήμαρχους του Νοτίου Τομέα δίνοντας λύση σε σημαντικά προβλήματα. Όταν ανέλαβα τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η σχέση αυτή συνεχίστηκε στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών. Ενισχύθηκαν σημαντικά με ανθρώπινο δυναμικό τα Αστυνομικά Τμήματα και αυξήθηκαν οι νυχτερινές περιπολίες.

[Π]: Το όραμά σας για τον Νότιο Τομέα ποιο είναι;
Τ.Θ.:
Όραμά μου είναι να αναδειχθεί η συγκεκριμένη περιφέρεια σε ένα ισχυρό πρότυπο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Επειδή πιστεύω βαθιά ότι η Νότια Αθήνα μπορεί να μας δείξει πρώτη την εικόνα μιας νέας Ελλάδας. Οι γειτονιές του Νότου, είναι γειτονιές πολύμορφες, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και αναπτυξιακή δυναμική. Στόχος είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι βιώσιμη, δίκαιη, με κοινωνική συνοχή, αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Η επένδυση του Ελληνικού, το συγκλονιστικό παραλιακό μέτωπο, ο πανέμορφος Υμηττός είναι μερικά μόνο που καθιστούν τις νότιες γειτονιές της Αθήνας μοναδικές.
Με τους πολίτες, με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούμε να κάνουμε τον Νότιο Τομέα Αθηνών πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Με ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές, καλύτερα εισοδήματα για όλους, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή.

[Π]: Υπάρχει κάποια στιγμή που θα ξεχωρίζατε από την περιοδεία σας στο Νότιο Τομέα και που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;
Τ.Θ.:
Στις περιοχές αυτές δεν πάω μόνο την προεκλογική περίοδο. Οι πολίτες των περιοχών αυτών μπορούν να με δουν να περπατάω στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου και της Γλυφάδας ή στην δασική περιοχή του Υμηττού. Μου αρέσει να παίζω και ποδόσφαιρο για καλό σκοπό. Πρόσφατα βρέθηκα στο γήπεδο του Μοσχάτου και σούταρα από 3 πέναλτι στον Παναγιώτη Κελεσίδη και Χρήστο Αρβανίτη. Ήμουν σε φόρμα και ευστόχησα στα πέντε.

[Π]: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν όντας «βομβαρδισμένοι» καθημερινά από πληθώρα ειδήσεων, που ίσως να εξυπηρετούν και πολιτικές σκοπιμότητες, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου;
Τ.Θ.:
Στην πολιτική μετράει η αξιοπιστία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δοκιμάστηκε και κράτησε την χώρα όρθια. Ο λαός έχει μνήμη και γνώση. Δεν ξεχνά τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με κλειστές τράπεζες, τα σύνορα ξέφραγο αμπέλι, την παράνομη μετανάστευση, την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, την τοξικότητα, το μίσος και τον διχασμό. Θέλει να προχωρήσει μπροστά. Προχωράμε με σχέδιο με τεκμηριωμένες δεσμεύσεις για την ανάπτυξη, καλύτερους μισθού περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ασφάλεια, καλύτερο κράτος στην υγεία και σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Αυτή είναι η πρόταση της Ν.Δ.

[Π]: Όταν βρεθεί στην κάλπη ο ψηφοφόρος γιατί θα πρέπει να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία και γιατί θα πρέπει να δώσει σταυρό εμπιστοσύνης στον Τάκη Θεοδωρικάκο;
Τ.Θ.:
Οι πολίτες ζητούν πολιτικούς με εμπειρία, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα. Τα 38 χρόνια ένσημα που έχω ως επαγγελματίας στην αγορά εγγυώνται για την εμπειρία και την εργατικότητά μου. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύθηκε τα Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αλλά και η προηγούμενη «θητεία» μου ως Υπεύθυνου Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, εγγυώνται την αποτελεσματικότητά μου. Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη, η οποία θα μεταφρασθεί σε ισχυρότερες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Με δύο λέξεις θα τους έλεγα: «Δώστε μου δύναμη, να γίνω η δύναμή σας»!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Μαΐου 2023]

Scroll to Top