Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ο Γ. Κωνσταντάτος τα σπάει στον ΣΠΑΥ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

• Οι δέκα δράσεις που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»

Παρά την κωλυσιεργία που έχει προκαλέσει η πανδημία σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού δείχνει να μην επηρεάζεται. Αντιθέτως παρουσιάζει μια ανοδική πορεία και εξωστρέφεια που του έλειψε το προηγούμενο διάστημα. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος φαίνεται να έχει δώσει άλλον αέρα στον ΣΠΑΥ, γεγονός που φάνηκε από τις αρχές του 2020. Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η χρονιά υποδέχεται τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο στα γραφεία του ΣΠΑΥ στην Ηλιούπολη και ανακοινώνουν από κοινού την ενίσχυση του Συνδέσμου και του πολύτιμου έργου των Εθελοντικών Ομάδων των Δήμων γύρω από τον Υμηττό. Στον πυρήνα, στην καρδιά του Συνδέσμου, στο οικολογικό και ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ηλιούπολη υποδέχτηκε ο Πρόεδρος – Δήμαρχος τον Υπουργό, όπου πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τους 10 Δημάρχους του ΣΠΑΥ, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης γύρω από τον Υμηττό, ανακοινώνοντας τις 10 δράσεις που πρότεινε ο ΣΠΑΥ και οι οποίες θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης». Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Παλμό» ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος μίλησε μεταξύ άλλων για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς ΣΠΑΥ και ποια είναι η θέση του Συνδέσμου απέναντι στην δημιουργία κοιμητηρίου στους πρόποδες του Υμηττού στα σύνορα Αργυρούπολης και Ηλιούπολης.


Tα γραφεία του ΣΠΑΥ στην Ηλιούπολη επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, είχε τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους που μετέχουν στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, καθώς και με εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής, προκειμένου να συζητήσουν το πρόγραμμα 10 δράσεων για την προστασία και ανάπτυξη του Υμηττού, το οποίο θα χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από το «Αντώνης Τρίτσης».
Ο υπουργός επί δύο ώρες συζήτησε με τους 42 μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τη στήριξη του εθελοντικού κινήματος, καθώς -όπως επισήμαναν- είναι ο πρώτος υπουργός, που επισκέπτεται τα γραφεία του ΣΠΑΥ.
Απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου είναι η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων του Υμηττού και η ανάδειξη και προστασία του βουνού που επισκέπτονται χιλιάδες κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΑΥ, τον Υμηττό επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα περί το ένα εκατομμύριο κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, ενώ γύρω από το βουνό κατοικεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας. Γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη στήριξης πρωτοβουλιών για την προστασία και ανάδειξή του.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημερώθηκε από τον κ. Κωνσταντάτο και τους μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη για το έργο που έχει γίνει από τον ΣΠΑΥ με την καταγραφή των μονοπατιών, των πυροφυλακίων, τις δεξαμενές ύδατος για την πυροπροστασία, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη εξοπλισμού στις εθελοντικές ομάδες, τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως, με τη γραφειοκρατία, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα στην προσπάθεια που κάνουν για την προστασία του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου για την πρωτεύουσα.
Στους 11 Δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό δραστηριοποιούνται 14 εθελοντικές ομάδες, με περισσότερους από 300 εθελοντές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε:
«Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού σήμερα, την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, του αόρατου αλλά πολύ επικίνδυνου εχθρού που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι το σπουδαίο ρόλο των εθελοντών και του εθελοντισμού, των ανθρώπων που συμπαραστέκονται σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη σε πάρα πολλά μέτωπα την περίοδο αυτή, στη μάχη που δίνει το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά και στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, που συμβάλλουν σε όλα τα κοινωφελή προγράμματα προκειμένου να στηριχθούν οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας, με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και με άλλα προγράμματα στήριξης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Επισκέπτομαι, τα γραφεία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, θαυμάσιου ορεινού όγκου, ο οποίος συνδέεται με τη ζωή και το ευ ζην εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τους πάνω από 300 εθελοντές που δίνουν μάχη για την προστασία του ορεινού όγκου, του πρασίνου, του δάσους, για τη δυνατότητα να το επισκέπτονται εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι και να απολαμβάνουν την ομορφιά της φύσης. Τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και έχουμε συζητήσει με τους 11 Δημάρχους, με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ, τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον κύριο Κωνσταντάτο, ένα πρόγραμμα με 10 δράσεις και παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν τον ορεινό όγκο, θα υποστηρίξουν τις εθελοντικές ομάδες, θα ανασυγκροτήσουν όλο το σύστημα πολιτικής προστασίας και θα αναβαθμίσουν το σύνολο των υποδομών, ώστε ο Υμηττός να είναι ακόμα πιο όμορφος, να είναι προσβάσιμος σε εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να χαρούν τη φύση και το δάσος και να προσφέρει μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους ανθρώπους.

Επιμένω, με την πλήρη στήριξη και συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων για τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να νομοθετήσουμε το επόμενο τρίμηνο θεσμοθετώντας, ενισχύοντας το εθελοντικό κίνημα, πιστοποιώντας τη δράση όλων εκείνων, οι οποίοι μετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες, ώστε πολιτεία και εθελοντές να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Υμηττού.
Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα χρηματοδοτήσει το σύνολο των δέκα δράσεων που προτείνει ο Σύνδεσμος για την προστασία και ανάπτυξη του Υμηττού με όσα χρήματα χρειαστεί κύριε Δήμαρχε, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτό το στόχο που αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Πρόκειται για χρήματα Δήμαρχε των πολιτών, προέρχονται από τη δική τους τσέπη, μέσω της φορολογίας και επιστρέφουν στους πολίτες για να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους. Και αυτό, φυσικά, θα πρέπει να γίνει με όρους απόλυτης διαφάνειας, πράγμα για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος».
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, δήλωσε:

«Είναι ιστορική μέρα η σημερινή για τον ΣΠΑΥ, γιατί ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης εξέφρασε την επιθυμία την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού να επισκεφτεί τα γραφεία μας και να κάνουμε τηλεδιάσκεψη με τους 11 Δημάρχους των Δήμων του ΣΠΑΥ, υπολογίζεται ότι στους 11 Δήμους κατοικούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Δηλαδή πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας ζει γύρω από τον Υμηττό. Ήρθατε στον πυρήνα, στην καρδιά λειτουργίας του Συνδέσμου μας. Για εμάς είναι ακόμη πιο σημαντική η βούλησή σας να υποστηρίξετε, πλήρως, τις προτάσεις που καταθέσαμε, χωρίς φειδώ, χωρίς διαπραγματεύσεις. Είναι προτάσεις που έχουν καταρτισθεί από ειδικούς, δασολόγους και την επιστημονική ομάδα του ΣΠΑΥ. Δεν διστάσατε, προκειμένου να στελεχώσουμε και κυρίως να αναβαθμίσουμε συνολικά τον Υμηττό και τους 11 Δήμους, προκειμένου να τον θωρακίσουμε και να τον προστατεύσουμε και να κάνουμε προτεραιότητα όλων το να τον διατηρήσουμε ως πνεύμονα ζωής για την Αττική. Σας τιμά και την κυβέρνηση κι εσάς προσωπικά, να προχωρήσουμε στην προμήθεια του εξοπλισμού που ζητούν οι εθελοντές που είναι η κινητήριος δύναμη όλων των προσπάθειών μας, καταθέτουν την ψυχή τους κάθε χρόνο. Είναι οι άγρυπνοι φύλακες του βουνού μας. Τους ευχαριστούμε».

Οι δέκα δράσεις που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»

Οι δέκα δράσεις που προτείνει ο ΣΠΑΥ και οι οποίες θα ενταχθούν στο «Αντώνης Τρίτσης», όπως τις ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι:

  1. Αναβάθμιση των παρατηρητηρίων του Υμηττού για την ενίσχυση του πολύτιμου έργου της δασοπροστασίας.
  2. Προμήθεια νέων δεξαμενών νερού για την αύξηση των σημείων ανεφοδιασμού πυροσβεστικών οχημάτων και ελικοπτέρων.
  3. Παροχή νέων -12- πυροσβεστικών οχημάτων άμεσης επέμβασης για τους Δήμους και τις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυρόσβεσης γύρω από τον Υμηττό.
  4. Ενίσχυση των Εθελοντικών Ομάδων και των Στελεχών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων με πυροσβεστικό εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας.
  5. Δημιουργία σύγχρονων πυλών ενημέρωσης κοινού για λόγους Πολιτικής Προστασίας.
  6. Δημιουργία πρότυπων υπαίθριων περιβαλλοντικών χώρων για την ενίσχυση της φιλοδασικής συνείδησης.
  7. Δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων του ΣΠΑΥ και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την θωράκιση και την προστασία του Υμηττού, με την κωδική ονομασία Smart Υμηττός!
  8. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την καθιέρωση του Υμηττού ως το 1ο Zero Plastic Βουνό της Ευρώπης. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ίχνος πλαστικού στο βουνό της γειτονιάς μας.
  9. Χρηματοδότηση χρήσιμων μελετών για την προστασία και την ανάδειξη του Υμηττού.
  10. Ενίσχυση του στόλου του ΣΠΑΥ με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα – Carbon Free Hymettus.

Το σύνολο των δράσεων της μελέτης, την οποία στηρίζουν οι 11 Δήμοι που συναποτελούν τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, θα ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο στόχος υλοποίησης των έργων πρέπει ναι είναι διττός:
Πρώτον, μέσα από τα έργα πρέπει να επιτευχθεί η δραστική μεταβολή στην ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν στην Αθήνα και ειδικά στην περιοχή που περιβάλλει τον Υμηττό. Ζητούμενο είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Δεύτερον, τα έργα που θα γίνουν μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε και πάλι τους εθελοντές που, όπως είπε, δίνουν μάχη για την προστασία του Υμηττού και αποτελούν ένα πρότυπο δράσης και συμπεριφοράς για τους νεότερους.


Γιάννης Κωνσταντάτος, Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού:
«Στον ΣΠΑΥ είναι ξεκάθαρο ότι ο Υμηττός
δεν μπορεί να τσιμεντοποιηθεί»

[Π]: Έχετε κλείσει σχεδόν ένα χρόνο στην προεδρία τους ΣΠΑΥ. Τι έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες διοικήσεις;
Γιάννης Κωνσταντάτος:
Την απάντηση αυτή θα πρέπει να την δώσουν οι συνάδελφοι Δήμαρχοι και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, που γνωρίζουν τη λειτουργία του εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πάντως όπως οι ίδιοι είπαν στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο ΣΠΑΥ αναστήθηκε. Βαρύς ο όρος αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ΣΠΑΥ τα τελευταία χρόνια είχε περάσει στην απαξίωση, στην υπολειτουργία και θα έλεγα σε μια πολύ περιορισμένη στάση απέναντι σε μια σειρά ζητημάτων. Από το Φεβρουάριο του ‘20 που εξαγγείλαμε το μεγαλόπνοο σχέδιό μας για την Αναγέννηση του Υμηττού, στο οποίο 11 Δήμοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα τόσο στην πρόληψη και στην θωράκιση του Υμηττού, όσο και στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΣΠΑΥ και φυσικά στις παροχές μας προς όλους τους Δήμους-μέλη του Συνδέσμου. Το πρόγραμμα και όλα όσα έχουμε εξαγγείλει, υλοποιούνται με συνέπεια.

[Π]: Ποιο είναι το όραμά σας για τον Υμηττό;
Γ.Κ.:
Ο Υμηττός είναι ένα πανέμορφο βουνό, κατά την άποψή μου το πιο ωραίο βουνό της Αττικής, γιατί συνδυάζει μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα και μια μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και στους 11 Δήμους μας, μπορεί κανείς να συναντήσει μοναδικές ομορφιές που δεν μπορεί να συναντήσει πουθενά αλλού. Το όραμά μας είναι λοιπόν να φέρουμε τον Υμηττό στους Αθηναίους, αφού οι Αθηναίοι δεν πάνε στον Υμηττό. Τι εννοώ με αυτό; Ότι ενώ 1,5 εκατομμύριο πληθυσμού ζει γύρω του, οι περισσότεροι τον ανακαλύψαν τώρα με την πανδημία. Το όραμά μας είναι μέσα από την πιστοποίηση των μονοπατιών, τη δημιουργία δασικών περιβαλλοντικών πάρκων και τον smart Υμηττό, ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να επισκεφθεί και να γνωρίσει το βουνό. Να γίνει ο Υμηττός σημείο αναφοράς για τον Ελλαδικό και γιατί όχι για τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

[Π]: Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε τα γραφεία του ΣΠΑΥ για πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργός Εσωτερικών προκειμένου να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τους 11 Δημάρχους που απαρτίζουν τον ΣΠΑΥ και εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων.
Γ.Κ.:
Ήταν μία ιστορική στιγμή για τον ΣΠΑΥ όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τα γραφεία του Συνδέσμου, αλλά και γιατί ενέκρινε πλήρως τις προτάσεις μας. Οι συνάδελφοι Δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους πέρα από το συνολικό πλαίσιο έθεσαν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με πολύ κόπο και μόχθο, καλύπτοντας αυτές τις ιδιαιτερότητες, αλλά και έχοντας πάντα στο επίκεντρο τη συνολική εικόνα, διαμορφώθηκε και το τελικό πακέτο χρηματοδοτήσεων συνολικού κόστους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών το αγκάλιασε και θα το χρηματοδοτήσει πλήρως ώστε να φέρει εξοπλισμό στον ΣΠΑΥ, στους εθελοντές και στους Δήμους, θα κάνει έξυπνες εφαρμογές και ηλεκτρονικές πινακίδες στις εισόδους του βουνού σε κάθε Δήμο για την ενημέρωση των πολιτών, θα αναβαθμίσει και θα τοποθετήσει δεξαμενές πυρόσβεσης, θα αναβαθμίσει τα παρατηρητήρια και το κυριότερο θα εξασφαλίσει τα πυροσβεστικά οχήματα και τον πυροσβεστικό εξοπλισμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο κάθε Δήμος για να ενισχύσει τις εθελοντικές του ομάδες Δασοπροστασίας.

[Π]: O υπουργός δεσμεύτηκε να υλοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις και στους 11 δήμους. Έχετε θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα;
Γ.Κ.:
Καταθέτουμε τους φακέλους το επόμενο δίμηνο και προχωρούμε στη διαδικασίες διαγωνισμού. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, προκειμένου το 2022 να υλοποιηθούν όλες αυτές οι πολιτικές.

[Π]: Το θέμα της δημιουργίας κοιμητηρίου στους πρόποδες του Υμηττού στα σύνορα Αργυρούπολης και Ηλιούπολης και η επέκταση του ΚΥΤ έχει απασχολήσει έντονα τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας μεγάλες αντιδράσεις. Ποια είναι η θέση του ΣΠΑΥ για το συγκεκριμένο θέμα και ποιες ενέργειες έχουν γίνει;
Γ.Κ.:
Στον ΣΠΑΥ είναι ξεκάθαρο ότι ο Υμηττός δεν μπορεί να τσιμεντοποιηθεί.
Βασική μας θέση είναι να φύγει το ΚΥΤ και να δοθεί ο χώρος για δεντροφύτευση, όπως ήταν η δέσμευση στο μνημόνιο που είχε υπογραφεί, προ εικοσαετίας από τους δήμους Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.
Δυστυχώς για λόγους παραπολιτικής, έχουν μπλέξει ένα Δήμο που δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΠΑΥ, αυτόν του Αλίμου, ο οποίος έχει παραπληροφορήσει και τους πολίτες και τους δημότες του ότι δήθεν μπορεί εκεί να γίνει νεκροταφείο διότι είναι θέμα μόνο του Δήμου Ηλιούπολης.
Όμως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ένα θέμα του ενός Δήμου μόνο, είναι ένα θέμα όλης της περιοχής.
Ο ΣΠΑΥ δε θα μπορούσε να έχει άλλη θέση από το να μην επιτρέψει με δικές του νομικές ενέργειες την οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια στο βουνό. Το θέμα που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Αλίμου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης το έχει απορρίψει, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού – Αργυρούπολης το έχει απορρίψει,
κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις το έχουν απορρίψει, και τέλος ο ΣΠΑΥ επίσης το έχει απορρίψει.
Ο μόνος τελικά που επιθυμεί την τσιμεντοποίηση και υποβάθμιση του Υμηττού είναι ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης, του οποίου ο δήμος απέχει χιλιόμετρα από τον Υμηττό.
Ο κ. Κονδύλης αντί να κοιτάει πως θα υποβαθμίσει τον Υμηττό μας, θα μπορούσε να αξιοποιήσει το κτήμα Γερουλάνου, προκειμένου να φτιάξει νεκροταφείο για την πόλη του, αντί
να σχεδιάζει κέντρα παραγωγής ταινιών.

[Π]: Η πανδημία έχει επηρεάσει τον προγραμματισμό σας;
Γ.Κ.:
Προφανώς και έχει επηρεαστεί ο προγραμματισμός, τόσο γιατί το κέντρο βάρους έχει δοθεί στους Δήμους, όσο και κυρίως γιατί ο ΣΠΑΥ δεν έχει μία τεράστια ομάδα ανθρώπων, τρεις υπάλληλοι είναι όλοι και όλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι μείναμε και αδρανείς.
Αντιθέτως προχωρήσαμε σε σειρά ενεργειών και προγραμμάτων όπως δενδροφυτεύσεις, προγράμματα δασοπυροπροστασίας, καθαρισμοί από σκουπίδια και αποψιλώσεις ξερών χόρτων στην αντιπυρική περίοδο σε όλο το μήκος του Υμηττού.
Επίσης έγινε συντήρηση αντλιοστασίων, υδροβόλων και δεξαμενών πυρόσβεσης, τοποθετήθηκε σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου της στάθμης των δεξαμενών, δημιουργήθηκε κέντρο επιχειρήσεων στα γραφεία του Συνδέσμου που ενημερώνει τους εμπλεκόμενους στην Πολιτική Προστασία των 11 Δήμων σε πραγματικό χρόνο για τυχόν συμβάντα στον Υμηττό, συντηρήθηκαν παρατηρητήρια και άλλα πολλά τα οποία πραγματοποιήθηκαν με πάρα πολύ δύσκολο τρόπο γιατί η πανδημία επηρεάζει πάρα πολύ και τον ΣΠΑΥ στον τρόπο λειτουργίας του.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Δεκεμβρίου 2020]

Scroll to Top