Στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας για τη διαβούλευση Σ.Ο.Α. και Σ.Μ.Π.Ε.
• Ο Δήμος Γλυφάδας είχε εμπρόθεσμα καταθέσει τις προτάσεις του
Ηρθε – επιτέλους – στο δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας το θέμα του Ελληνικού και συγκεκριμένα οι θέσεις και οι προτάσεις του Δήμου Γλυφάδας επί του Σ.Ο.Α. και της Σ.Μ.Π.Ε. για το Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού στα πλαίσια της «καλοκαιρινής» διαβούλευσης. Τι κι αν η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από τις 25 Αυγούστου.. Το δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας κατάφερε τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017 να έχει την απαραίτητη απαρτία, παρόλο που η δημοτική αρχή είχε κάνει μια προσπάθεια να συγκαλέσει συμβούλιο στις 23 Αυγούστου, όμως η έλλειψη απαρτίας δεν ευόδωσε. Προκειμένου να είναι εμπρόθεσμη η δημοτική αρχή απέστειλε τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου όπως εισηγήθηκε ο Δήμαρχος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, οι οποίες κινήθηκαν πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες. (Το πλήρες κείμενο δημοσίευσε ο ΠΑΛΜΟΣ στο φύλλο της 2ας Σεπτεμβρίου 2017).
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας κλήθηκε να συνεδριάσει διπλά. Είχε μια ειδική και μια τακτική συνεδρίαση και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που όταν έφθασε η ώρα του Ελληνικού αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι – διοίκησης και αντιπολίτευσης – είχαν αποχωρήσει. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι δε δέχονταν κατόπιν εορτής να συζητήσουν για το Ελληνικό, ένα θέμα που πολλές φορές ζήτησαν να φέρει η δημοτική αρχή. Οι ίδιοι που υποστήριξαν αυτή τη θέση αποχώρησαν πριν ξεκινήσει η συζήτηση με αποτέλεσμα ούτε αυτή τη φορά – έστω και κατόπιν εορτής – να συζητήσουν για το μείζον θέμα του Ελληνικού. Όταν ο Δήμαρχος τους υπενθύμισε ότι συγκάλεσε συμβούλιο και στις 23 Αυγούστου, εκείνοι αποκρίθηκαν ότι ήταν σε διακοπές.
Κοντά στις 11 το βράδυ είχαν μείνει ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι και μετρημένοι στα δάχτυλα δημότες – πολίτες. Όλοι όσοι έμειναν έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα και εξέθεσαν τις δικές τους απόψεις αν και δεν συμφωνούσαν με όλους.
Ο Τάσος Ταστάνης, επικεφαλής παράταξης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» εξέφρασε την άποψη ότι η εικόνα της άδειας αίθουσας προκαλεί θλίψη και τόνισε πως τα ζητήματα από την επένδυση είναι δύο. Η ιδιωτικοποίηση και η τσιμεντοποίηση. Τόνισε πως και ο ίδιος είναι αρχιτέκτονας όμως θα πρέπει στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι πλέον δεν μπορούμε να χτίσουμε άλλο. Επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο το πάρκο, ότι εμμένει σε αυτή την άποψη και έφερε παραδείγματα με τις πρόσφατες αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τέλος ανέφερε ότι άλλα έγιναν πριν το MOU και άλλα μετά γεγονός που δείχνει αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία από την πλευρά του επενδυτή. «Δεν μπορείς πάντοτε να λες ναι. Καταψηφίζω την εισήγησή σας» είπε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και κατέθεσε στα πρακτικά τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα ενώ προέτρεψε όσους επιθυμούν να διαβάσουν το κείμενο των 99 σελίδων που κατέθεσε στη διαβούλευση η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο.
Ο Νίκος Παπάζογλου (φωτό), δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και επιχειρηματίας, τόνισε πως όταν μια χώρα έχει έτοιμο αεροδρόμιο όπως του Ελληνικού «δεν το καταστρέφει». Έκανε αναφορά στο γήπεδο του γκολφ της Γλυφάδας και πρότεινε την επέκτασή του εντός της επένδυσης κάνοντας την πρόταση διοργάνωσης διεθνών τουρνουά που θα φέρουν άμεσα και τουρισμό και επενδύσεις στην περιοχή. Εξέφρασε την ανησυχία του για την τοπική αγορά. Εκτίμησή του είναι ότι η όμορη επένδυση θα πλήξει τους μαγαζάτορες του Δήμου. «Η Γλυφάδα για μένα, θα ερημώσει» είπε χαρακτηριστικά.
Το λόγο πήραν κι άλλοι σύμβουλοι της διοίκησης και της αντιπολίτευσης καθώς επίσης και ένας εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα. Όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας η εισήγηση της δημοτικής αρχής – δηλαδή οι θέσεις που έχει ήδη στείλει – πέρασε κατά πλειοψηφία με τις κ.κ. Μερίκου και Βαγγελάτου να καταψηφίζουν. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι κατά την ψηφοφορία ο κ. Ταστάνης είχε αποχωρήσει με αποτέλεσμα να μην καταψηφίσει την εισήγηση.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Σεπτεμβρίου 2017]