Αρθροσκόπηση Ώμου – Μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη διάγνωσης και αντιμετώπισης των περισσοτέρων παθήσεων της ωμικής ζώνης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος MD, MSc Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιμ. Γ’ Ορθοπαιδικής κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Η αρθροσκόπηση στον ώμο, είναι μια επεμβατική διαδικασία που ο Ορθοπαιδικός χειρουργός χρησιμοποιεί για να κάνει άμεση επισκόπηση της άρθρωσης, διάγνωση της πάθησης και τελικώς να αποκαταστήσει το πρόβλημα από το οποίο πάσχει ο ασθενής. 

Ποια είναι η διαδικασία; Υπάρχουν χειρουργικές τομές;

Δε γίνονται οι κλασσικές μεγάλες τομές της ανοιχτής χειρουργικής. Διαμέσου μίας μικρής οπής κάτω του 1 εκ. εισάγεται μία λεπτή κάμερα που θα μας δώσει την εικόνα της άρθρωσης του ώμου σε πολύ υψηλή ανάλυση και σε συνδυασμό με άλλες 2 εώς 3 παρόμοιες οπές περιμετρικά του ώμου θα αποκτήσουμε πρόσβαση για να διορθωθούν τελικώς οι ενδαρθρικές και εξωαρθρικές βλάβες.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια εξαρτάται από το είδος και τη χρονιότητα της βλάβης που πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Συνήθως διαρκεί από 1 έως  1½ ώρα για τις περισσότερες των περιπτώσεων.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη της αρθροσκόπησης μπορεί να αποκαταστήσει το σύνολο σχεδόν των παθήσεων του ώμου, εξαιρουμένων των καταγμάτων αυτού.

Η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται από Ορθοπαιδικούς με εξειδίκευση στη χειρουργική του ώμου για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ενδεικτικά μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παρακάτω παθήσεις:

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ανοιχτές μεθόδους;

  • Ελάχιστα επεμβατική και ατραυματική μέθοδος
  • Υψηλή διαγνωστική αξία
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τη δημιουργία δύσμορφων ουλών
  • Μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
  • Ταχεία αποκατάσταση
  • Αυθημερόν νοσηλεία

Θα υπάρχει πόνος μετά το χειρουργείο;

Επειδή αποφεύγουμε τις ανοιχτές τομές και την κακοποίηση των μαλακών μορίων και των ιστών προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στο σημείο της βλάβης, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς περιορισμένος και αντιμετωπίζεται πλήρως με τα κοινά παυσίπονα.

Ποιο είναι το είδος αναισθησίας που χρησιμοποιείται;

Όπως στα μεγαλύτερα κέντρα χειρουργικής ώμου έτσι και εδώ προτιμούμε τη γενική αναισθησία καθώς ο Ιατρός μπορεί να εργαστεί με μεγαλύτερη άνεση και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο ασθενής δε βιώνει τη δραματική εμπειρία να νιώθει το χέρι του πλήρως αισθητικά και κινητικά ανίκανο μετά το τέλος της όπως συμβαίνει με τα νευρικά block και τις μεθόδους τοπικής αναισθησίας.

Οι πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας είναι απειροελάχιστες, πρακτικά μηδενικές, ενώ αυξημένες είναι αυτές των νευρικών αποκλεισμών.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική παρακολούθηση;

Ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο 3-4 ώρες μετά την επέμβαση ενώ θα του τοποθετηθεί ένας απλός νάρθηκας (φάκελος) και θα του δοθούν οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιεί το χέρι του τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Σε κάθε οπή τοποθετείται από ένα ράμμα το οποίο αφαιρείται 8-10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Στη συνέχεια θα σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης και κινησιοθεραπείας με ασκήσεις σε συνεργασία με έμπειρους φυσικοθεραπευτές, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού και της πάθησης την οποία αντιμετωπίζουμε.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη καθημερινότητά μου;

Μετά την αρθροσκόπηση ώμου οι ασθενείς σχετικά σύντομα, δηλαδή μέσα στις πρώτες εβδομάδες αποκατάστασης, αποκτούν μία ελεγχόμενη κινητικότητα που τους επιτρέπει να κάνουν την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας τους, όπως το να πλυθούν, να ντυθούν αυτόνομα, να φάνε, να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή και να γράψουν. Παράλληλα ακολουθούν ένα ειδικό ασκησιολόγιο στο σπίτι τους για την ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Ιουνίου 2023]

Scroll to Top