Search
Close this search box.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Γλυφάδα: Ακροβατώντας στο.. ΔΑΚ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Με την παρουσία πλήθους δημοτών ξεκίνησε τις συνεδριάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας. Επειδή όμως η παρουσία πολιτών – πλην των καθιερωμένων του τύπου και των συνήθη παρισταμένων – δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, τις περισσότερες φορές προμηνύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που ζητά άμεσα λύση.
Έτσι αποδείχτηκε και το βράδυ της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου 2019, όπου στο Δημαρχείο της πόλης συγκεντρώθηκαν δεκάδες δημότες και κάτοικοι κάθε ηλικίας για να ζητήσουν να συζητηθεί το θέμα τους. Ποιο ήταν αυτό; Εκπρόσωποι του Γυμναστικού Συλλόγου ΑΧΙΛΛΕΑΣ, αθλούμενοι και γονείς, διατύπωσαν την άποψη ότι γίνεται «έξωση» του συλλόγου από τη χρήση αιθουσών του ΔΑΚ, ξαφνικά και αναίτια – όπως υποστήριξαν – και μάλιστα σε μια κρίσιμη, για την αγωνιστική χρονιά που έχει ξεκινήσει, περίοδο.
Ο Δήμαρχος αιφνιδιάστηκε από την παρουσία τους, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι στην πλειοψηφία τους και ζήτησε εκ προοιμίου από τους ιθύνοντες να εξετάσει η δημοτική αρχή το θέμα και να επανέλθουν με νεότερη συνάντηση την επόμενη ημέρα.
Οι διαμαρτυρίες όμως από τους παριστάμενους ήταν έντονες διότι όπως ισχυρίστηκαν δεν μπορούσαν να αφήσουν τις δουλειές τους το πρωί για να πάνε στο Δήμο και κυρίως ζητούσαν άμεσα λύση για εξεύρεση προσωρινού χώρου όσο διάστημα δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το ΔΑΚ.
Κουβέντα στην κουβέντα η ώρα πέρασε. Χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να εκφραστούν όλες οι απόψεις και μάλιστα πολλές διατυπώσεις επαναλάμβαναν και από τις δύο πλευρές τα ίδια πράγματα, προφανώς για να γίνει αντιληπτό σε όλους το μέγεθος του προβλήματος.
Από την διαλογική συζήτηση πολιτών και αιρετών, αλλά και από ένα ενημερωτικό έγγραφο που είχε διανείμει ο Σύλλογος προέκυψαν τα εξής.
Ενώ από το 2013 ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ έχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για παραχώρηση της χρήσης της Μεγάλης αίθουσας και της αίθουσας που βρίσκεται κάτω από τις κερκίδες του ΔΑΚ Γλυφάδας έναντι μηνιαίου τέλους πλέον και εξόδων καθαριότητας της αίθουσας στο οποίο είναι συνεπής ο Σύλλογος, όπως δήλωσε, ξαφνικά στα τέλη Αυγούστου προφορικά ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο για το ΔΑΚ δημοτικό σύμβουλο κ. Αγγελάτο, ότι θα πρέπει να καταβάλει αυξημένα τέλη ο Σύλλογος και μέχρι να αναπροσαρμοστεί το μίσθωμα δε θα του επιτρέπεται η χρήση της αίθουσας. Το Σωματείο στη συνέχεια επειδή ξεκινούσε η νέα αθλητική περίοδος επικοινώνησε στα τέλη Αυγούστου ξανά με τον δημοτικό σύμβουλο εκθέτοντας την κατάσταση και συμφωνήθηκε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα από τις 2 Σεπτεμβρίου οπότε και θα ξεκινούσαν οι εγγραφές. Όμως το πρωινό της 3η Σεπτεμβρίου οι υπεύθυνοι του συλλόγου πληροφορήθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τελικά την αίθουσα και τις υποδομές του ΔΑΚ μέχρι να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη χρήση αυτών. Από τότε ξεκίνησε και η προσπάθεια του συλλόγου να βρει μια άκρη και ένα μήνα μετά με παράσταση στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας περιόδου εκφράστηκαν οι αγωνίες για το μέλλον του σωματείου, για την αγωνιστική περίοδο των αθλουμένων, για τους υπαλλήλους που μένουν άνεργοι.
Οι παριστάμενοι αρχικά ζητούσαν να τους επιτραπεί η χρήση του χώρου ως έχει, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί απαιτείται αναβάθμιση του χώρου και εφαρμογή των διατάξεων που ορίζει η νομοθεσία για την ασφάλεια όλων όσων χρησιμοποιούν το ΔΑΚ. Τόνισε επανειλημμένα ότι δεν είναι ασφαλής ο χώρος. Τότε ένας κύριος είπε ότι αυτά θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη θερινή περίοδο και όχι τώρα που ξεκινά η νέα αγωνιστική χρονιά. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν μπορούσαν λόγω προεκλογικής περιόδου να συντελεστούν κάποια έργα διότι δεν επιτρεπόταν γι’ αυτό και τα δρομολόγησε στη νέα δημοτική περίοδο. Ένας άλλος κύριος υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη θητεία η δημοτική αρχή δεν κοίταξε τα όσα λέει στο ΔΑΚ. Τότε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας Περικλής Δορκοφίκης θύμισε ότι είχαν γίνει μεμονωμένες παρεμβάσεις όπως η αλλαγή των βατήρων κατάδυσης κλπ. Κατατέθηκαν βέβαια και απόψεις ότι μόνο για τον ΑΧΙΛΛΕΑ είναι ακατάλληλος ο χώρος αφού την ίδια περίοδο άλλοι κάνουν προπονήσεις ή χρήση του χώρου.
Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος αντιπρότεινε στην αρχή της συζήτησης να δοθεί η χρήση του χώρου στο σύλλογο με το παλαιό καθεστώς όμως με ευθύνη του συλλόγου για την ασφάλεια των μέχρι να γίνει η συνάντηση με τη δημοτική αρχή και να εξευρεθεί ένας άλλος χώρος.
Ο Τάσος Ταστάνης έθιξε ότι γίνεται επιλεκτική ενημέρωση και ότι πληροφορήθηκαν την κατάσταση μόλις προ πέντε λεπτών. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι όποτε γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό θα συμμετέχει.
Ο Τάσος Γκουριώτης βρήκε την θέση του Στέλιου Θεοδοσόπουλου ρεαλιστική και ζήτησε να εισακουστεί από την πλειοψηφία.
Ο Μάκης Φιλόπουλος πρότεινε να γίνει μια σύνθεση όλων των προτάσεων δηλαδή «να στεγαστεί προσωρινά ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ και να συζητηθεί το θέμα όποτε τον καλέσει η δημοτική αρχή».
Ο Δήμαρχος ήταν ανένδοτος ότι ο Δήμος θα κάνει ότι προβλέπει η νομοθεσία κατά πρώτον και κατά δεύτερον θα συζητήσει με το Σωματείο.
Ο Μάριος Κασσέρης, ο Νίκος Λεβετσοβίτης και ο Στρατής Παναγάκος προσπάθησαν με τις τοποθετήσεις τους να διευκολύνουν την διεξαγωγή της συζήτησης.
Νεοεκλεγείσες δημοτικές σύμβουλοι οι Γεωργία Βαμβακερού και Ελένη Καράχου ζήτησαν να γίνει σε νέα ημερομηνία η συνεδρίαση για να προλάβουν να ενημερωθούν και να λάβουν θέση.
Η Πρόεδρος υπερδημοκρατική άφησε να γίνει διάλογος και να τοποθετηθούν δις και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις.
Ο Παναγιώτης Γιάχος έθεσε το ερώτημα αν το θέμα είναι καταλληλότητας του χώρου ή οικονομικό;
Τα επιχειρήματα του Δημάρχου με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του ΔΑΚ που χρήζει πολλών παρεμβάσεων για να πληροί τις προδιαγραφές άνοιξε ένα νέο γαϊτανάκι συζητήσεων με τον Τάσο Γκουριώτη να ρωτά αφού το είχατε αφήσει σε αυτή την κατάσταση πέντε χρόνια, χάθηκε να το αφήσετε άλλες δέκα ημέρες;
Ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης τότε θύμισε το περιστατικό που συγκλόνισε όλη τη χώρα στη Χίο με τον τραυματισμό ενός νεαρού παιδιού από πτώση μπασκέτας. Και τόνισε ότι το πρόταγμα της ασφάλειας είναι το κυριότερο και δεν μπορεί να μπαίνει σε σύγκριση με άλλες παραμέτρους.
Ο Αλέξης Στεφανίδης ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να δεσμευτεί με πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με συνεργασία των Διοικούντων το Σωματείο με την Διοίκηση του Δήμου. Υποστήριξε ότι πρέπει ο χώρος να είναι ασφαλής και ότι το σωματείο χειρίστηκε με λάθος τρόπο το ζήτημα.
Η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Άννυ Καυκά επεσήμανε ότι πρέπει να ανακαινιστεί πλήρως ο χώρος και να προσπαθήσει ο Δήμος να παραχωρήσει μια άλλη αίθουσα για να αθλούνται τα παιδιά.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι ο σκοπός της διαμαρτυρίας από πλευράς του συλλόγου ήταν να βρεθούν υπό πίεση και να πουν «ας το αφήσουμε εδώ και πάμε παρακάτω». Ο ίδιος δήλωσε ότι μπορεί να βρεθεί μια αίθουσα αλλά όχι για αποκλειστική χρήση από τον σύλλογο που να κλειδώνει όλη την ημέρα. «Δεν είναι κάποιος απέναντί σας, δεν σας διώχνει, όταν όμως έρχεται ένα εξώδικο δεν υπάρχουν ελιγμοί», είπε.
Να σημειώσουμε ότι έγινε αναφορά και στον Γ.Σ. Γλυφάδας με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε πέρσι αντίστοιχη περίοδο όπου φτιαχνόταν ο στίβος. Τελικώς όλα τακτοποιήθηκαν ισχυρίστηκε η δημοτική αρχή ζητώντας από τους παριστάμενους να κάνουν υπομονή.
Η συζήτηση δεν κατέληξε σε άμεση λύση του προβλήματος. Απλώς εκτονώθηκε και δημοσιοποιήθηκε μια υφιστάμενη κατάσταση. Ο σύλλογος αναζητά λύσεις για να αθληθούν οι αγωνιζόμενοι του και οι ακαδημίες του, αναζητά βιοποριστική διέξοδο. Αποχωρώντας από την αίθουσα οι έντονοι διάλογοι συνεχίστηκαν σε πιο προσωπική επαφή παρεμβαίνοντας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεχιζόταν εντός αιθούσης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Οκτωβρίου 2019]

Scroll to Top