Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος, φαρμακοποιός – Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος μιλάει στον «Παλμό».
Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησής του από την παράταξη του Δημάρχου Γλυφάδας επανέρχεται ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος με αποκλειστική συνέντευξή του στον ΠΑΛΜΟ. Εμφανίζεται αποφασισμένος και σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνει για την κίνησή του αυτή. Αντιθέτως, μας τονίζει ότι έχει μετανιώσει που δεν διαχώρισε τις θέσεις του νωρίτερα αφού «όσο περνάει ο καιρός, οι λόγοι που με οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν προστεθεί σε αυτούς κι άλλοι».
Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος έχει ταυτίσει το όνομά του με την προσφορά, με τον εθελοντισμό, με την πανταχού παρουσία του στον συνάνθρωπο που τον έχει ανάγκη. Έχει γνώσεις, έχει όραμα, έχει προγραμματισμό και θέληση ώστε η Γλυφάδα να αλλάξει και να γίνει πραγματικά μια όμορφη πόλη αντάξια των κατοίκων και των δημοτών της.
Σε πείσμα ορισμένων που «δεν του το είχαν» παίρνει την απόφαση να κάνει το επόμενο βήμα όπως μας αποκαλύπτει στο τέλος της συνέντευξης. «Είμαι άνθρωπος της προσφοράς και του εθελοντισμού. Δεν έχω μάθει να κρύβομαι όταν οι συνθήκες απαιτούν δράση. Θα κάνω ότι χρειάζεται, μαζί και δίπλα σε άλλους ικανούς συμπολίτες μας, ώστε η Γλυφάδα να βρεθεί ξανά εκεί που πιστεύουμε ότι της αξίζει».
Η ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Θεοδοσόπουλου έκανε από την πρώτη στιγμή αισθητό στην τοπική κοινωνία το γεγονός ότι στην παράταξη του νυν Δημάρχου Γλυφάδας δεν είναι όλα ρόδινα. Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, είναι ο πρώτος που αποφάσισε να διαχωρίσει τους δρόμους του από την διοικούσα το Δήμο παράταξη και ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή του την κίνηση είχε αναλυθεί εκτενώς στην επιστολή που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της 12ης Ιουλίου 2018 και στη συνέχεια στην προηγούμενη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΠΑΛΜΟ, στις 28 Ιουλίου με αφορμή και την εθνική τραγωδία που έπληξε τη χώρα από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.
Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος έχει ταυτίσει το όνομά του με την προσφορά, με τον εθελοντισμό, με την πανταχού παρουσία του στον συνάνθρωπο που τον έχει ανάγκη. Έχει γνώσεις, έχει όραμα, έχει προγραμματισμό και θέληση ώστε η Γλυφάδα να αλλάξει και να γίνει πραγματικά μια όμορφη πόλη αντάξια των κατοίκων και των δημοτών της.
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν του έδωσαν τις δυνατότητες για να πράξει τα όσα εκείνος έχει φανταστεί για τη Γλυφάδα του αύριο. Ένα πρώτο στίγμα μας το είχε δώσει άλλωστε από το καλοκαίρι για το τι ακριβώς θα περιμέναμε από τον Στέλιο Θεοδοσόπουλο. Το ραντεβού μας έγινε ξανά και σας μεταφέρουμε τα όσα συζητήθηκαν και τα όσα ο ίδιος μας αποκάλυψε…
[Π]: Κύριε Θεοδοσόπουλε, έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την ημέρα που ανεξαρτητοποιηθήκατε από την παράταξη του κ. Παπανικολάου. Με το χέρι στην καρδιά, έχετε μετανιώσει γι’ αυτή σας την απόφαση;
Στέλιος Θεοδοσόπουλος: Για το μόνο πράγμα που έχω μετανιώσει κυρία Φιλιπποπούλου είναι που δεν ανεξαρτητοποιήθηκα νωρίτερα. Όσο περνάει ο καιρός, οι λόγοι που με οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν προστεθεί και άλλοι. Και να σας θυμίσω τον πιο καίριο που ήταν τη στιγμή που ο Νομός Αττικής βίωνε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική καταστροφή, ζητήσαμε τα οχήματα της πολιτικής προστασίας του Δήμου για να επιχειρήσουμε για την αποφυγή της καταστροφής στο Μάτι, επικουρικά στην Πυροσβεστική, και ο Δήμαρχος κ. Παπανικολάου αρνήθηκε να μας τα παραχωρήσει. Σε αυτό δε χωρά καμία ηθική και πολιτική διαχείριση.
“Είμαι άνθρωπος της προσφοράς και του εθελοντισμού. Δεν έχω μάθει να κρύβομαι όταν οι συνθήκες απαιτούν δράση. Θα κάνω ότι χρειάζεται, μαζί και δίπλα σε άλλους ικανούς συμπολίτες μας, ώστε η Γλυφάδα να βρεθεί ξανά εκεί που πιστεύουμε ότι της αξίζει.”
[Π]: Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και ήρθε – αν και αρκετά καθυστερημένα – το θέμα πρότασης μέλους από πλευράς Δήμου για το Δ.Σ. του Φορέα που θα διαχειρίζεται το Ελληνικό, δημόσια δηλώσατε ότι θεωρείτε λάθος, για να μην πω τραγικούς, τους χειρισμούς του Δημάρχου στο θέμα της επένδυσης του Ελληνικού. Εξηγείστε μας τι εννοείται…
Σ.Θ.: Να τα πάρουμε από την αρχή: πριν αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου Γλυφάδας, είχαμε απολύτως ξεκάθαρη άποψη ως παράταξη υπέρ της επενδύσεως και διατυμπανίζαμε τα οφέλη για όλους τους όμορους Δήμους, φυσικά και για την Γλυφάδα μας. Από κάποια στιγμή και μετά, παρατήρησα μια μεταστροφή στην στάση του Δημάρχου και μας κατέστησε γνωστό ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στις συζητήσεις με τους επενδυτές και με τον Δήμαρχο του όμορου Δήμου του Ελληνικού- Αργυρούπολης, ο οποίος ζήταγε την χωρική του αναλογία να την μετατρέπει σε αντίστοιχη διεκδίκηση προνομίων και εσόδων. Μπορεί η χωροθέτηση του πόλου του Ελληνικού να ανήκει κατά 85% στον Δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης αλλά προσωπικά αντέταξα να συζητηθεί τουλάχιστον σαν κέρδος της Γλυφάδας η πρόταση της διαδραστικότητας και απρόσκοπτης επικοινωνίας μεταξύ των δημιουργουμένων περιοχών και του εμπορικού κέντρου της Γλυφάδας, των μαρίνων της πόλης μας και του Υμηττού με αρχιτεκτόνημα αναλόγου ύφους με την επένδυση του πόλου του Ελληνικού ,απευθυνόμενο σε κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες με σκοπό την ανάπτυξη και δελεαστική παρουσίαση των υποδομών της πόλης μας.
Στην όλη διένεξη με τον όμορο Δήμο αποκορύφωμα υπήρξε η συζήτηση για την χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης που απαιτούνταν για τις ανάγκες της επένδυσης σε σημείο γειτονικό στον Δήμο μας, δηλαδή ο χώρος μεταφόρτωσης των απορριμμάτων της επένδυσης να χωροθετείται δίπλα στην Γλυφάδα.
Ξεσηκωθήκαμε λοιπόν όλοι οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και δηλώσαμε την συμπαράσταση μας στις διεκδικήσεις του Δημάρχου Παπανικολάου για το καλό της πόλης μας. Οι εξελίξεις δυστυχώς είναι γνωστές: όσα ζητήματα διεκδίκησε για λογαριασμό της πόλης μας είχαν αρνητική εξέλιξη για τον Δήμο μας και εντέλει ο ίδιος δήλωσε συναίνεση με την τελευταία πρότασή του “αρκεί η λειτουργία του παραπάνω σταθμού να δημιουργεί την λιγότερη δυνατή όχληση” στην περιοχή αυτή της πόλης μας που συνορεύει με αυτόν. Επίσης αναφέρουμε και κατέστη εκ των πραγμάτων σαφές ότι τα πιθανά έσοδα και προνόμια που δημιουργούνται για τους όμορους δήμους δεν θα κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των τριών δήμων, αλλά με την αναλογία που προκύπτει από τον χωρικό καταμερισμό του χώρου της επένδυσης, δηλ. Ελληνικό – Αργυρούπολη 85%, Γλυφάδα 10%, Άλιμος 5% περίπου καθώς και στον δημιουργούμενο φορέα διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων της επένδυσης ο Δήμος Ελληνικού θα έχει τριπλάσια εκπροσώπηση από τον Δήμο μας και πρόεδρος του φορέα θα είναι ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντάτος, κοκ. Μετά το αρχικό σοκ, διερεύνησα αρκετά το θέμα και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα οφείλονται στην αδικαιολόγητη αδιαλλαξία που επέδειξε ο κύριος Παπανικολάου στις προσωπικές συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της επένδυσης και με τους υπόλοιπους Δημάρχους. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον κύριο Κωνσταντάτο γιατί έκανε το καλύτερο δυνατό για τους συμπολίτες του και ο δήμος του, από πιο «φτωχός» μεταξύ των τριών σύντομα θα είναι πανίσχυρος οικονομικά λόγω των εσόδων από την επένδυση; Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει γιατί προάσπισε τα συμφέροντα του Δήμου του ενώ ο δικός μας Δήμαρχος κ. Παπανικολάου με την ακατανόητη επιμονή του πιθανώς να ζημιώσει το σύνολο των Γλυφαδιωτών μετατρέποντας την Γλυφάδα από κέντρο των νοτίων προαστίων σε δήμο δευτέρας κατηγορίας; Προφανώς αντιλαμβανόμενος το κακό που έχει γίνει, έφτασε να μην ορίσει ούτε καν τον ένα εκπρόσωπο που δικαιούμαστε στον φορέα διαχείρισης της επένδυσης του Ελληνικού (ισχυριζόμενος ότι έχασε το email που μας καλούσε να ορίσουμε εκπρόσωπο) και να τον ορίσει, κατόπιν πίεσης, εκτός προθεσμιών. Τον καλώ, έστω και σήμερα, και ας έχει γίνει το κακό που έγινε στον Δήμο μας, να αφήσει τους εγωισμούς και να μετάσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των επενδυτών και τον κ. Κωνσταντάτο για να περισώσει ότι σώζεται…. αν σώζεται πλέον.
“Για το μόνο πράγμα που έχω μετανιώσει είναι που δεν ανεξαρτητοποιήθηκα νωρίτερα. Όσο περνάει ο καιρός, οι λόγοι που με οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν προστεθεί κι άλλοι”.
[Π]: Ένα φλέγον θέμα της τρέχουσας δημοτικής θητείας είναι οι δια περιφοράς συνεδριάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και βέβαια βρίσκονται υπό διερεύνηση ύστερα από καταγγελίες που έχουν γίνει. Ποια είναι η δική σας θέση;
Σ.Θ.: Όπως θα γνωρίζετε κυρία Φιλιπποπούλου, μόλις μας έγινε γνωστό το συγκεκριμένο σοβαρότατο ζήτημα, έκανα αμέσως αναφορά μαζί με κάποιους συναδέλφους της συμπολίτευσης στον Εισαγγελέα και το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Δεν θα ήθελα προσωπικά να επεκταθώ παραπάνω, γιατί αυτή η συζήτηση πληγώνει το κύρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
[Π]: Υιοθετείτε τις απόψεις περί αυταρχικού μοντέλου διοίκησης και συγκεντρωτισμό στο πρόσωπο του Δημάρχου;
Σ.Θ.: Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς ή κουτσομπολιά. Οι δημότες της πόλης μας δεν μας στήριξαν για να ασχολούμαστε με αυτά. Αυτά που με αφορούν και μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποβαθμιστεί ως όργανο και επί της ουσίας ο Δήμαρχος δεν μπορεί να προκαλέσει ούτε την σύγκλιση του, ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν διαρκώς ότι δεν ζητείται πλέον ποτέ η γνώμη τους, ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι πλέον κακή λόγω λάθος προγραμματισμού, οι εξαγγελίες για πακτωλό ευρωπαϊκών χρημάτων στο δήμο μας έμειναν μόνο εξαγγελίες.. Ας σταματήσω εδώ… και θα επανέλθω αργότερα.
[Π]: Δηλαδή κ. Θεοδοσόπουλε ο κύριος Παπανικολάου δεν έφερε τον Ευρωπαϊκό αέρα που υποσχόταν στην πόλη; Δεν έκανε τίποτα καλό; Αυτό μας λέτε;
Σ.Θ.: Ποτέ δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο. Το πολύ σημαντικό επίτευγμα της ιδρύσεως νέου νεκροταφείου, οι πολλοί και καλαίσθητοι δημόσιοι χώροι που φτιάχτηκαν, οι νέοι παιδικοί σταθμοί, ακόμα και τα «κλασσικά» έργα των πεζοδρομίων και των ασφαλτοστρώσεων έχουν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην πόλη.
[Π]: Αλλά ακόμα και αυτά τα έργα λοιδορούνται…
Σ.Θ.: Εγώ κρατάω μόνο τις επισημάνσεις όσων δεν έχουν υστερόβουλες σκέψεις στα λεγόμενα τους. Δυστυχώς έχουν εν μέρει δίκαιο σε μερικά από αυτά που αναφέρουν. Το πολύ σημαντικό έργο του νέου νεκροταφείου δεν πέρασε ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο και ενημερωνόμαστε ότι θα κληθούμε να εγκρίνουμε την δωρεά κατόπιν της υλοποιήσεως της!!! Το απεύχομαι αλλά πολύ φοβάμαι μήπως αυτές οι πρακτικές απομακρύνουν τους μεγάλους ευεργέτες της πόλης μας που έχουν καταθέσει και την ψυχή τους. Οι δαπάνες για τους κοινόχρηστους χώρους είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες σε όμορους δήμους, εσχάτως αναπλάθεται τμήμα της Μεταξά χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη εγκεκριμένη, επιτροπή παραλαβής του έργου κοκ. Αυτές οι λάθος πρακτικές, πολλές φορές υποβαθμίζουν το όποιο έργο επιτελείται.
“Το πολύ σημαντικό έργο του νέου νεκροταφείου δεν πέρασε ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο και ενημερωνόμαστε ότι θα κληθούμε να εγκρίνουμε την δωρεά κατόπιν της υλοποιήσεως της !!! Το απεύχομαι αλλά πολύ φοβάμαι μήπως αυτές οι πρακτικές απομακρύνουν τους μεγάλους ευεργέτες της πόλης μας που έχουν καταθέσει και την ψυχή τους”.
[Π]: Οι δικές σας προτεραιότητες κύριε Θεοδοσόπουλε, αν αναλαμβάνατε την διοίκηση του Δήμου ή αν βρισκόσασταν στην θέση του κ. Παπανικολάου, ποιες θα ήταν;
Σ.Θ.: Πρώτο μου μέλημα θα ήταν να δημιουργήσω ξανά ένα κλίμα συνεργασίας στις υπηρεσίες του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλοι είναι απαραίτητοι και δεν πρέπει να επικρατεί το δίκαιο του ενός. Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες που θα έπαιρνα, σίγουρα θα περιελάμβαναν, πρωτίστως, την τουριστική ανάπτυξη της Γλυφάδας προς όφελος όλων μας, μέσω συγκεκριμένων δράσεων που υλοποιούνται σε πολλές αντίστοιχες πανέμορφες ευρωπαϊκές πόλεις σαν την Γλυφάδα μας. Μια ανάπτυξη ισορροπημένη, από την οποία θα ωφελούνταν όχι μόνο όσοι επιχειρούν στην πόλη αλλά και οι απλοί δημότες μέσω της αύξησης πχ της απασχόλησης. Η Γλυφάδα θα γινόταν το μεγαλύτερο ανοιχτό εμπορικό κέντρο της Ευρώπης. Με σύγχρονες μαρίνες, τις οποίες θα διεκδικούσα να επιστρέψουν στην ιδιοκτησία του Δήμου μας, με συγκεκριμένο πλάνο προσέλκυσης τουριστών στα ξενοδοχεία της πόλης μας, με δράσεις για την δημιουργία αθλητικών, τουριστικών υποδομών και χώρων περιπάτου και αναψυχής στον ασφαλή από πυρκαγιές Υμηττό μας στην Τερψιθέα, με απομάκρυνση του τραμ από το εμπορικό κέντρο της πόλη μας.
Εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στρατηγικών πλεονεκτημάτων της ισόρροπης πράσινης ανάπτυξης, ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής προς όφελος των δημοτών μας, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων με σεβασμό στην ιστορική θέση της πόλης μας. Ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών για την ενίσχυση των αδυνάτων οικονομικά συμπολιτών μας, ανάπτυξη εκπαιδευτικών υποδομών δια βίου μάθησης και ανοικτού Πανεπιστημίου, αξιοποίηση του υπόλοιπου ποσού του τέλους «πρασινόσημου» για αγορά ελεύθερων χώρων στην περιοχή της Τερψιθέας και κατάργησή του με σκοπό την μείωση των τελών που πληρώνουν οι δημότες μας και παράλληλη ανάπτυξη αθλητικών υποδομών στην ίδια περιοχή (κολυμβητήριο, γήπεδα 5χ5, γήπεδα τένις).
Δημιουργία Κέντρου Προστασίας του Πολίτη – Δημότη με τμήματα συμβουλευτικά – ιατρικά – μεταφοράς ασθενών – πολιτικής προστασίας και μέριμνας, καθώς και ανακύκλωση επιδοτούμενη πέντε σημείων με bonus στους δημότες μας.
Πολλές από τις απαιτούμενες υποδομές θα δημιουργούταν με ευρωπαϊκά κονδύλια, και όχι από τις εισφορές των δημοτών μας όπως γίνεται σήμερα. Θα μπορούσα να σας μιλάω για ώρες κυρία Φιλιπποπούλου… αλλά προτιμώ τα έργα.
[Π]: Κλείνοντας, από τα λεγόμενα σας καταλαβαίνω ότι είστε έτοιμος για το μεγάλο βήμα και την διεκδίκηση της δημαρχίας της πόλης μας. Καλά το έχω καταλάβει;
Σ.Θ.: Εγώ κυρία Φιλιπποπούλου είμαι άνθρωπος της προσφοράς και του εθελοντισμού. Έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου και της προσωπικής μου περιουσίας σε αυτές τις αξίες. Δεν έχω μάθει να κρύβομαι όταν οι συνθήκες απαιτούν δράση. Είναι προφανές λοιπόν ότι και σε αυτή την περίσταση θα κάνω ότι χρειάζεται, μαζί και δίπλα σε άλλους ικανούς συμπολίτες μας, ώστε η Γλυφάδα να βρεθεί ξανά εκεί που πιστεύουμε ότι της αξίζει.
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Νοεμβρίου 2018]