Χάκερ “χτύπησαν” το ΥΠΕΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Μια από τις πρώτες κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα μας με στόχο τη δημοσιοποίηση αρχείων και στοιχείων σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Από τη σελίδα στο Facebook με όνομα “Anonymous Greece” κοινοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου ένας σύνδεσμος από τον οποίο καθένας μπορεί να κατεβάσει στον υπολογιστή του έναν φάκελο με αρχεία συνολικού μεγέθους περίπου 1GB. Σε έναν φάκελο περιέχονταν 1.216 έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος και σε έναν άλλο φάκελο 1.323 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Από την ίδια σελίδα στις 24 Σεπτεμβρίου είχε προαναγγελθεί επίθεση στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος με το σχόλιο “Είστε αδύναμοι μπροστά μας! Ο λαός μας δεν σας φοβάται! Όλα θα τα βρείτε μπροστά σας!”, ενώ μετά από μια ηλεκτρονική επίθεση που είχε στόχο τη δυσλειτουργία της ιστοσελίδας, ένα νέο μήνυμα ανέφερε: “Η ΤτΕ ήταν μια δοκιμή. Δεν ήταν ακριβώς επίθεση, ήταν προειδοποίηση! Τα χειρότερα έρχονται!”.
Οι επιθέσεις αυτές, που εξαντλούν τους πόρους της ιστοσελίδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον προσβάσιμες, δεν δημιουργούν κάποιο δομικό πρόβλημα, πέρα από μια περίοδο αναστολής λειτουργίας. Όμως η ομάδα αυτή κλιμάκωσε τη δράση της, δημοσιοποιώντας τον μεγάλο φάκελο με αρχεία.
Μετά τη διαρροή, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωσε: “Οι ισχυρισμοί περί υποκλοπής και διαρροής βάσεων δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος είναι παντελώς ανυπόστατοι. Οι φερόμενες ως αποκαλύψεις 1217 αρχείων, που εμπεριέχουν διοικητικές αποφάσεις, παρουσιάσεις από συνέδρια και άλλα δεδομένα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά στοιχεία που είναι ανακοινώσιμα και διαθέσιμα στο κοινό μέσα από το δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος”.
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτήν αναφέρεται: “Με αφορμή δημοσιεύματα περί διαρροής στο διαδίκτυο, εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες του, επισημαίνεται ότι: Τα αρχεία τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, εμφανιζόμενα ως προϊόν υποκλοπής, είναι δημόσια αρχεία, αναρτημένα στις διάφορες ιστοσελίδες του υπουργείου”.
Οι διαψεύσεις της διαρροής δεν μπορούν πάντως να μειώσουν το συμβάν. Από το πλήθος των αρχείων και τη μορφή τους μπορεί κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι πράγματι υπεκλάπησαν από το σκληρό δίσκο κάποιου ή κάποιων συνδεδεμένων στο δίκτυο υπολογιστών, όπου διείσδυσαν οι ψηφιακοί εισβολείς. Τα ίδια τα αρχεία, στο βαθμό που μπορεί κανείς να τα διατρέξει εν συντομία, δεν φαίνεται πραγματικά να αποκαλύπτουν κάποιο κρυμμένο μυστικό. Πρόκειται για αποφάσεις, βάσεις δεδομένων, εγκυκλίους και γενικά υλικό που προορίζεται για το κοινό στη φάση όμως που αποθηκεύεται πριν την κοινοποίησή του στο διαδίκτυο. Ήταν λοιπόν μια επιτυχημένη ενέργεια για τα δεδομένα των χάκερ που πέρασαν ένα επίπεδο ασφάλειας.
Η υπόθεση αυτή ενδέχεται μάλιστα να έχει και συνέχεια, αν πιστέψουμε τις αναρτήσεις της συγκεκριμένης σελίδας, που μέχρι τώρα βγήκαν αληθινές. Απευθυνόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και την Τράπεζα Πειραιώς γράφουν (στις 25 Σεπτεμβρίου): “2 Βάσεις δεδομένων είναι στα χέρια μας. Μία λάθος κίνηση και όλα θα δημοσιευθούν και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας!”.
Οι Anonymous Greece φαίνεται να έχουν ως κύριο στόχο τους το τραπεζικό σύστημα και ειδικά το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. “Όλα τα ξένα κοράκια έχουν πάρει θέση και περιμένουν πώς και πώς να αρπάξουν τις περιουσίες των φτωχών Ελλήνων πολιτών” αναφέρεται σε “μήνυμά” τους προς την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο καταλήγει με τη φράση “σύντομα θα σας δώσουμε τα κλειδιά στο χέρι”.
Από το πλήθος των εγκωμιαστικών σχολίων και της αλληλεπίδρασης που έχουν στο Facebook αυτές οι αναρτήσεις, φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί που περιμένουν κάτι ή που πιστεύουν ότι αυτή η δράση μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Η ιδέα ενός μασκοφόρου εκδικητή που με όπλο το ποντίκι και το πληκτρολόγιο θα διαγράψει τα αρχεία του κράτους, ίσως είναι μια κάποια ελπίδα στα μάτια απελπισμένων ανθρώπων που πνίγονται από τις οφειλές τους, ωστόσο το όλο αυτό σύστημα δεν εξαρτάται από λίγα κλικ, όπως αφελώς κάποιοι πιστεύουν…

Δεν υπάρχουν ελληνικά Wikileaks

Η μαζική διαρροή επίσημων αρχείων θύμισε σε αρκετούς τα Wikileaks, τη διεθνή ιστοσελίδα αποκάλυψης και δημοσιοποίησης αρχείων μεγάλης πολιτικής και ιστορικής σημασίας. Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για κάτι ανάλογο. Πρώτον, διότι μάλλον πρόκειται για υποκλοπή (αν όντως είναι υποκλοπή) τυχαίων αρχείων που δεν έχουν κάποια εσωτερική συνοχή και η επεξεργασία τους δεν φωτίζει κάποια πλευρά της πραγματικότητας που έμενε μέχρι πρότινος στο σκοτάδι. Και δεύτερον, διότι την αποκάλυψη αυτή (όποιο και αν είναι το μέγεθός της) δεν την έκανε κάποιος άνθρωπος εντός του μηχανισμού που είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένα αρχεία.
Το διεθνές κίνημα των Anonymous είναι μια πολύ χαλαρή ενότητα ανθρώπων που σκέφτονται με το δικό τους τρόπο το “κοινό καλό” και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα κενά ασφαλείας των εσωτερικών δικτύων για να το προωθήσουν όπως εκείνοι θεωρούν καλύτερα. Από μόνες τους αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα, στο βαθμό που χτυπούν ένα μέσο (το διαδίκτυο) και όχι τις βάσεις του συστήματος. Η δύναμη της δημοσιότητας αντιθέτως, όταν έχει συγκεκριμένο στόχο, μπορεί να κλονίσει σοβαρά ακόμη και τις ισχυρότερες κυβερνήσεις.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top