Διήμερες εκδηλώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών στο 12o Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

12o_2262_Διήμερες εκδηλώσεις έγιναν στο 12ο Νηπιαγωγείο Γλυφάδας, στις 19 και 20 Νοεμβρίου γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων των παιδιών. Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ οι εκπαιδευτικοί του 12ου Νηπιαγωγείου ετοίμασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με τα παιδιά να είναι πρωταγωνιστές στις εκπαιδευτικές δράσεις και μέσα από το παιχνίδι βίωσαν τι σημαίνει να είσαι παιδί, ποια είναι τα δικαιώματά σου, τι γίνεται όταν καταπατούνται και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό.
Στις 19 Νοεμβρίου η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα διάβασε το βιβλίο της «Τα γουρουνάκια της ευτυχίας» και τα παιδιά έζησαν το παραμύθι μέσα από τον αναπαραστατικό τρόπο παρουσίασης.
Την επόμενη ημέρα τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους έλαβαν μέρος σε εργαστήρι με κατασκευές και έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια. Κατασκεύασαν το δικό τους «Ευχόδεντρο» από τις παλάμες των παιδιών γράφοντας ποιο 12o_2241_δικαίωμα εύχονται να έχουν όλα τα παιδιά… Αγάπη, φαγητό, φροντίδα, σπίτι, υγεία, ειρήνη, φιλία, παιχνίδι, εκπαίδευση…

H 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα απο τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101) (ΦΕΚ 192/2.12.92), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Scroll to Top