Πτώση κολώνας φωτισμού σε παιδική χαρά στη Βάρκιζα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Ενα πολύ επικίνδυνο περιστατικό σημάδεψε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Το απόγευμα της Πέμπτης 17 Αυγούστου, στη γεμάτη από κόσμο παιδική χαρά πλατεία Ζησιμοπούλου της Βάρκιζας, μια φωτιστική στήλη σωριάστηκε με πάταγο στο έδαφος, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Εμβρόντητοι οι γονείς κάλεσαν τις δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση. Έπειτα κάλεσαν την Άμεση Δράση που έσπευσε στο σημείο, καλύπτοντας την πεσμένη κολώνα, ενώ λίγο αργότερα δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάλυψαν τα γυμνά και υπό τάση καλώδια που φανερώθηκαν.
Το επόμενο πρωί οι δημοτικές υπηρεσίες απομάκρυναν όλες τις κολώνες, καθώς και οι υπόλοιπες αναφέρθηκε ότι έγερναν επικίνδυνα. Εν συνεχεία σφράγισαν όλη την πλατεία Ζησιμοπούλου, κατόπιν εντολών της δημοτικής αρχής, μιας και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας.
Το γεγονός σχολιάστηκε με οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους περισσότερους δημότες να επισημαίνουν ότι δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες από το προηγούμενο ατυχές περιστατικό, στην πλατεία του Διλόφου, όπου βυθίστηκε ξαφνικά ένα μεγάλο κομμάτι, λόγω ενός μεγάλου και άγνωστου μέχρι τότε πηγαδιού…

Το πήρε “πάνω του” ο Κωνσταντέλλος

Σχεδόν τρία 24ωρα μετά το συμβάν, την Κυριακή, και μετά την κατακραυγή για την απουσία της διοίκησης του Δήμου, που έδινε μόνο διαδικτυακές μάχες σχολίων στο Facebook, η δημοτική αρχή εξέδωσε μια …τετρασέλιδη ανακοίνωση στην οποία ξεχώριζε η φράση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ότι αναλαμβάνει “προσωπικά την πλήρη πολιτική ευθύνη”. Στο κείμενο αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι “η πτώση ενός στύλου δημοτικού φωτισμού μέσα σε μια πολυσύχναστη πλατεία είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός και ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, κάτι που θα μπορούσε όμως να έχει συμβεί”.
Η παραδοχή της ευθύνης παρόλ’ αυτά δεν σήμαινε τίποτα περισσότερο από το “προχωράμε παρακάτω”, χωρίς την παραμικρή ερμηνεία του συμβάντος και την πραγματική απόδοση ευθυνών. Για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο προφανώς όλοι έκαναν διαχρονικά άριστα τη δουλειά τους – δημοτικοί υπάλληλοι, αντιδήμαρχοι, εργολάβοι – και κάποια “κακιά στιγμή” έφερε το μοιραίο. Άλλωστε, σε ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο της δήλωσης του Δημάρχου αναφέρεται το εξής: “Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η υπερπροσπάθεια ανάταξης και συντήρησης του συνόλου του εξοπλισμού της πόλης κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτη σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει πιθανά και άλλο συμβάν, όσο σκληρό και αν αυτό ακούγεται”…
Όπως σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Δαβάκη, Σπύρος Βαλάτας, για το θέμα, “το να παιρνει ο Δήμαρχος πάνω του την ευθύνη δεν σημαίνει ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κάνει καλά την δουλειά του, ή ότι επειδή προσπαθεί ή δεν πάει διακοπές, είναι κατάλληλος για την θέση του. Στις σοβαρές κοινωνίες η προσπάθεια δεν αρκεί, αλλά το αποτέλεσμα”, ζητώντας έμμεσα την αντικατάσταση του Νίκου Βάση, από τη θέση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ατύχημα παρά την πιστοποίηση

Πάντως το πλέον ενδιαφέρον σημείο της εκτενούς ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής ήταν ότι η παιδική χαρά όπου σημειώθηκε το ατύχημα ήταν πιστοποιημένη.
Για την ακρίβεια, η πιστοποίηση αφορά μόνο τα παιχνίδια και τα δάπεδα και όχι τον υπόλοιπο δημοτικό εξοπλισμό που αποδείχτηκε επικίνδυνος. Όπως έγινε φανερό με τον άσχημο τρόπο οι ακριβές και απαραίτητες από το νόμο πιστοποιήσεις, για χάρη των οποίων οι περισσότερες παιδικές χαρές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έμειναν για καιρό κλειστές ή χωρίς όργανα, δεν εγγυώνται παρά τη στοιχειώδη ασφάλεια για τα παιδιά.
Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του Δήμου, από τις 52 συνολικά παιδικές χαρές του Δήμου, “έχουν ήδη πιστοποιηθεί 30 παιδικές χαρές στην πόλη, όπου μπορούν πλέον να παίζουν τα παιδιά μας με ασφάλεια, ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές παιδικές χαρές (σχεδόν 18 ακόμα) θα έχουν ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο”.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Αυγούστου 2017]

Scroll to Top