Γλυφάδα: Για την υπόθεση της αγοράς των Οικοπέδων Καρβελά… Τελικά πολιτική αγωγή κατά πάντων

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Για μια ακόμη φορά κλήθηκε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας να συζητήσει και να λάβει απόφαση για την εκ νέου ανάθεση σε δικηγόρο της άσκησης δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής για λογαριασμό του Δήμου Γλυφάδας για την ποινική υπόθεση που συζητείται ενώπιον του 3ου Τριμελούς Εφετείου Αθηνών και αφορά την αγορά των οικοπέδων Καρβελά. Οι τοποθετήσεις δε διέφεραν από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που το θέμα δεν πήρε μεγάλη έκταση.
Σημείωσε όμως στην αρχή του αρκετή ένταση, όταν η Αθηνά Λυγνού ζήτησε να προταθεί στη σειρά των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και να συζητηθεί πρώτο καθώς η κατάσταση της υγείας της δεν της επέτρεπε να μείνει για πολύ στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. «Θα ήθελα και να ακούσω το θέμα και να ψηφίσω», είπε η επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων απευθυνόμενη στο Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου δεδομένης της απουσίας της τους προηγούμενους μήνες.
Στην πρόταση αυτή επέμειναν και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Ηλιόπουλος και Βαγγελάτου. Έτσι οι όποιες μεμονωμένες αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων και η παράκληση του δημάρχου να συζητηθούν τα θέματα με τη σειρά τους και αν τύχει να χρονοτριβήσουν να το προτάξουν τότε, δεν βρήκαν έδαφος.
Ξεκινώντας η συζήτηση οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αποχώρησαν από την αίθουσα και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία όταν αυτή διεξήχθη.
«Αντιλαμβάνομαι την οργή των συναδέλφων, όμως εδώ υπάρχει ένα κατηγορητήριο» είπε η Αθηνά Λυγνού. Και στη συνέχεια τοποθετήθηκε εν συντομία τονίζοντας ότι ο Δήμος είναι θεσμός που εκφράζει τους πολίτες και πρέπει να παραστεί στη δίκη, να διεκδικήσει τα συμφέροντά του. Εξήγησε επίσης πως με την παράσταση πολιτικής αγωγής από πλευράς Δήμου δε σημαίνει ότι στρέφονται κατά των συναδέλφων. «Εμείς δε δικάζουμε. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά. «Το ανάθεμα μονοσήμαντα δεν πρέπει να το ρίξουμε. Εμείς ορίζουμε πολιτική αγωγή για όλους» είπε εκθέτοντας έτσι τη θέση της ίδιας και της παράταξής της.

Η πρόταση Νικολάου που είχε κατατεθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση, τέθηκε εκ νέου αυτούσια. Ζήτησε δηλαδή να παραστεί ο Δήμος ως πολιτική αγωγή σύμφωνα με το κατηγορητήριο που υπάρχει στο βούλευμα (δηλαδή κατά πάντων).
Μαζί με την απόφαση όμως, έπρεπε να γίνει και η ανάθεση σε συγκεκριμένο δικηγόρο. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά της ώρας για να συμφωνήσει το σώμα πως θα προτείνει τελικά τον κ. Αναστασόπουλο. Το δικηγόρο που είχε συντάξει και τη γνωμάτευση της Οικονομικής Επιτροπής. Με τη διευκρίνηση ότι δεν ψηφίζουν τη γνωμάτευση, αλλά μόνο το δικηγόρο.
Ο Τάσος Ταστάνης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το όνομα του δικηγόρου λέγοντας πως δεν δύναται να μπει το ίδιο άτομο που έχει εκφράσει άποψη, γι΄ αυτό και απείχε της ψηφοφορίας. Ο Θανάσης Ηλιόπουλος είπε ότι θα φαντάζει αντιφατική η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αν πάμε με τον ίδιο δικηγόρο.
Η πρόταση αυτή όπως διαμορφώθηκε φάνηκε να συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους, παίρνοντας μάλιστα συντριπτικό αριθμό από τις ψήφους της πρότασης για παράσταση βάσει της γνωμοδότησης της Ο.Ε.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήσαν δυο. Η πρώτη ήταν να τοποθετηθεί πολιτική αγωγή από πλευράς Δήμου βάσει της 9σέλιδης γνωμοδότησης (από το δικηγορικό γραφείο του Αναστασόπουλου) που είχε εισαχθεί από την Οικονομική Επιτροπή και η δεύτερη ήταν να παραστεί πολιτική αγωγή κατά πάντων με δικηγόρο τον κ. Αναστασόπουλο.
Η ψηφοφορία έδειξε τα εξής:
1η πρόταση: 2 ΥΠΕΡ (Βουγιουκλάκης, Καυκά) – 12 ΑΠΟΧΗ (Δορκοφίκης, Κισκήρας, Μηλιαρέση, Κουρουπάκης, Παπάζογλου Μ., Τσάγκλας, Παναγάκος, Πατεράκη, Μερίκου, Βοργιάς, Ταστάνης, Νικολάου) – 9 ΚΑΤΑ (Μητρόπουλος, Νιτσιόπουλος, Τζούβελης, Κασσέρης, Δίβαρης, Λυγνού, Μουλακάκης, Βαγγελάτου, Ηλιόπουλος)
2η πρόταση: 19 ΥΠΕΡ (Δορκοφίκης, Κισκήρας, Κουρουπάκης, Νικολάου, Παπάζογλου Μ., Νιτσιόπουλος, Μητρόπουλος, Τσάγκλας, Πατεράκη, Παναγάκος, Κασσέρης, Βοργιάς, Δίβαρης, Λυγνού, Μουλακάκης, Τζούβελης, Ηλιόπουλος, Βαγγελάτου, Μηλιαρέση) – 2 ΑΠΟΧΗ (Μερίκου, Ταστάνης)
Την Πέμπτη 29 Ιουνίου, έχει οριστεί η συνέχιση της διακοπείσας δίκης και εκεί αναμένεται η συνέχεια.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Ιουνίου 2017]

Scroll to Top