Πότε χρειάζεται ένας γονιός να απευθυνθεί σε παιδοψυχολόγο;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γράφει η Παναγιώτα Κοβάνη, Ψυχολόγος, MSc. Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Οικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών-εφήβων

Ως γονιός, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί λίγη πρόσθετη υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να το βοηθήσει να ανταπεξέλθει καλύτερα. Πέρα από εμφανείς ενδείξεις όπως επιθετικότητα, αδυναμία διαχείρισης θυμού, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμοί κλπ, υπάρχουν κι άλλες πιο έμμεσες ενδείξεις, οι οποίες ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση, μπορεί να είναι σημαντικό να διερευνηθούν περισσότερο.

Αλλαγές στον ύπνο, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου ή μειωμένου ύπνου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται άγχος ή θλίψη. Ίσως το παιδί να έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, γιατί υπάρχουν πράγματα που πιθανόν να το απασχολούν στο σχολείο ή την οικογένεια και τα οποία δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να αξιολογήσει περαιτέρω τι βιώνει το παιδί και να εφαρμόσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και της υποκείμενης αιτίας.

Απομόνωση στο σπίτι.

Αν δείτε το παιδί ή τον έφηβο να περνάει περισσότερο χρόνο στο δωμάτιό του και να μην προσεγγίζει την οικογένεια ή τους φίλους του, αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειαστεί να λάβει κάποια επιπλέον υποστήριξη. Να προσέχετε πόσο χρόνο περνάνε μόνα τους στο δωμάτιό τους. Ενώ τα περισσότερα μέλη της οικογένειας μπορεί να θέλουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, ο πολύς χρόνος πιθανόν να σημαίνει και κάτι παραπάνω που να χρειάζεται διερεύνηση.

Προσκόλληση.

Η προσκόλληση μπορεί να σηματοδοτεί άγχος. Η προσκόλληση συμβαίνει όταν ένα παιδί δεν αισθάνεται την αυτοπεποίθηση ή την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσει το να είναι μόνο του. Μέσα από τις συνεδρίες το παιδί θα βοηθηθεί, ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αυτό το συναίσθημα του “μπορώ να το κάνω” και “μπορώ να το καταλάβω!”. Η εμπιστοσύνη επίσης των γονέων στις δυνατότητες του θα το ενισχύσει, ώστε να αναπτύξει ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση.

Απόσυρση από δραστηριότητες που του αρέσουν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, να προσδιορίσουμε εάν η αδιαφορία σχετίζεται με τη διάθεση έναντι της κούρασης από την ενασχόληση με αυτή τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί που γενικά του αρέσει η ζωγραφική και ξαφνικά σταματάει να ζωγραφίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί απλώς να το βαρέθηκε αλλά εάν υπάρχουν κι άλλα που μας προβληματίζουν, μπορεί αυτό να σημαίνει και κάτι περισσότερο. Ο ψυχολόγος, μπορεί περαιτέρω να αξιολογήσει τι βρίσκεται πίσω από την αλλαγή στα ενδιαφέροντά του.

Αλλαγές στην υγιεινή και τη διατροφή.

Αυτό είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι ότι το παιδί σας μπορεί να βιώνει άγχος ή θλίψη. Είναι χρήσιμο να διατηρείτε ένα πρόγραμμα για τα γεύματα και να διασφαλίζετε ότι τα παιδιά τηρούν την καθημερινή υγιεινή, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το ντους.

Όλα τα παραπάνω πάντα τα εξετάζουμε και σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα. Είναι πολύ σημαντικό όμως και βασική προϋπόθεση οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους και να συζητάνε μαζί τους, προκειμένου να εντοπίσουν οποιαδήποτε αλλαγή το συντομότερο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Σεπτεμβρίου 2023]

Scroll to Top