Έσπασε το ταμπού των χρήσεων γης στη Βούλα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης < 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Απόφαση να τροποποιηθεί το Ρυμοτομικό Σχέδιο και οι χρήσεις γης στο κέντρο της Βούλας έλαβε τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Πρόκειται για ένα θέμα ταμπού επί πολλά χρόνια καθώς και ένα παραδοσιακό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ συνδυασμών σε προεκλογικές περιόδους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου είχε δώσει κατηγορηματικές υποσχέσεις ότι δεν θα θίξει το καθεστώς των χρήσεων γης στη Βούλα την προεκλογική περίοδο του 2014, χαρακτηρίζοντας “λάσπη” τις κατηγορίες των υπόλοιπων παρατάξεων (Πανά, Δαβάκη και δόγκα) περί κρυφής ατζέντας Κωνσταντέλλου. Για το λόγο αυτό άλλωστε και κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος των 3Β επέμεινε ιδιαίτερα για να αποδείξει ότι η παρέμβαση που εισηγήθηκε και τελικώς υπερψηφίστηκε είναι “τακτοποιητικού χαρακτήρα”, η οποία μάλιστα “προστάτεψε από πιθανές επιβαρυντικές χρήσεις το εμπορικό κέντρο της Βούλας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επικαλέστηκε μια νομοθεσία του 2014 την οποία “δεν πήρε χαμπάρι έγκαιρα ο Δήμος” όπως είπε και πλέον δεν μπορεί να ασκήσει κάποιο νόμιμο μέσο εναντίον των ρυθμίσεών της, η οποία κατά τη δική του ερμηνεία επιτρέπει να χωροθετηθούν βαριές και οχλούσες χρήσεις σε όλο τον Δήμο παρά την αντίθετη γνώμη του Δήμου. Κατά τον Δήμαρχο, μόνο τρόπος προστασίας από αυτές είναι η εξειδίκευση των χρήσεων. Εισήγηση της διοίκησης ήταν να επαναδιατυπωθούν ρητά οι υπάρχουσες σήμερα εμπορικές χρήσεις στη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου.
Προς επίρρωση των λεγομένων του δημάρχου τοποθετήθηκε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, Γιούλη Ηλιοπούλου, η οποία τόνισε ότι “ο όρος καταστήματα που περιέχεται στο Προεδρικό Διάταγμα του 1985 είναι εκ των ων ουκ άνευ να συγκεκριμενοποιηθεί”.
Παίρνοντας το λόγο ως πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, η Ηλέκτρα Τσιριγώτη υπογράμμισε ότι πρόκειται για “καθαρά τακτοποιητικού χαρακτήρα απόφαση” και ανέλυσε ότι η με το υφιστάμενο καθεστώς των χρήσεων “η λειτουργία ιατρείων και τραπεζών δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε παράνομη”. Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας πρόσθεσε ότι η σημερινή λειτουργία βασιζόταν σε μια απλή ερμηνεία της νομικής υπηρεσίας του Δήμου η οποία προωθούσε χάρες και μια πελατειακή λογική.
Υπέρ της πρότασης τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος. “Τις περισσότερες σημερινές χρήσεις τις έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία”, όπως εξήγησε. “Ναισ τη σημειακή αλλαγή χρήσεων, να μην επιβληθεί καμία περαιτέρω”, είπε.
Και ο Δημοσθένης Δόγκας, επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης τάχθηκε υπέρ της εισήγησης, διευκρινίζοντας όμως ότι συναινεί στη συγκεκριμενοποίηση των υφιστάμενων χρήσεων της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου, μόνο για το κομμάτι από την οδό Ζεφύρου ως την οδό Διγενή (δηλ. μόνο για τον “πεζόδρομο”).
Αντίθετος με την εισήγηση της δημοτικής διοίκησης δήλωσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Δημήτρης Κιούκης. Δικαιολογώντας την αρνητική του ψήφο, είπε πως το κέντρο της Βούλας λειτουργεί με το υφιστάμενο καθεστώς πολύ καλά. “Η Βούλα δέχεται μια διαρκή επίθεση για αλλαγή των χρήσεων γης και η απόφαση αυτή δημιουργεί μείζον θέμα για το μέλλον”, όπως επισήμανε.
Εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων ζήτησαν και πήραν το λόγο για το θέμα. Οι Στέλιος Γκίκας, Άννα Σκουλούδη και Μάκης Σταύρου εναντιώθηκαν στην πρόταση της δημοτικής διοίκησης, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως “κερκόπορτα” για αρνητικές εξελίξεις, ενώ κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της περιοχής.
Κατά την ψηφοφορία, οι σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Κίνησης, Μαρία Σίνα και Λευτέρης Αργυρουδάκης (απόντων των υπολοίπων) είπαν “παρών”. Απόντες ήταν οι σύμβουλοι της παράταξης Δαβάκη και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Δεκεμβρίου 2017]

Scroll to Top