Χρήστος Ιακωβάτος: «Απαραίτητη η δημιουργία πάρκου για κατοικίδια ζώα»

Απόψεις Γλυφάδα

Ένας λαός δείχνει τον πολιτισμό του ανάλογα με τη συμπεριφορά που έχει με τα ζώα. Τα κατοικίδια ζώα δεν είναι για επίδειξη, για προβολή, για τόνωση του «εγώ», αντιθέτως είναι η αγάπη μας προς τους συμπαθείς αυτούς φίλους μας που προσφέρουν καθημερινά ότι πολυτιμότερο έχουν για το καλό του ανθρώπου. Εμείς οφείλουμε να τα φροντίζουμε, να τα προστατεύουμε, να εκτιμούμε τις ανάγκες τους, να τους συμπαραστεκόμαστε. Παρατηρούμε ότι λίγοι είναι αυτοί που έχουν σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Λίγοι είναι εκείνοι που δείχνουν την ανθρωπιά τους με πολύ αγάπη και λίγο εγωισμό. Τα κατοικίδια θέλουν και αυτά το χρόνο τους, το χώρο τους και να μην τα παραμελούμε. Θέλουν τακτική ιατρική φροντίδα και όσοι δεν νοιώθουν ικανοί να ανταπεξέλθουν σε αυτά καλό θα ήταν να μην αναλαμβάνουν τη φροντίδα ενός ζώου. Να μην τα παίρνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά να τα εγκαταλείπουν στους δρόμους και στο έλεος του Θεού. Οι νόμοι ορίζουν υποχρεώσεις έναντι των ζώων και όπως διαπιστώνετε ελάχιστοι τους τηρούμε. Προβλήματα όμως πολλές φορές δημιουργούν και τα κατοικίδια, όχι από υπαιτιότητά τους βεβαίως, αλλά από την ανευθυνότητα που δείχνουν οι ιδιοκτήτες αφού δεν φροντίζουν γι’ αυτά π.χ. μαζεύοντας τις ακαθαρσίες τους και έτσι προκαλούν την αγανάκτηση των συμπολιτών μας που κινούνται στην πόλη.
Με το άρθρο μου αυτό έρχομαι να ενώσω τη φωνή μου μαζί με αυτούς που πραγματικά αγαπούν τα ζώα και ενδιαφέρονται για αυτά. Πρόταση μου είναι η δημιουργία ενός δημόσιου πάρκου ζώων όπου οι φιλόζωοι και οι έχοντες κατοικίδια θα μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν τη βόλτα τους (πάντα με σεβασμό στους γύρω μας). Στο πάρκο αυτό θα υπάρξει υποδομή ώστε τα σκυλιά να τρέχουν, να παίζουν με ασφάλεια και μαζί με άλλα ζώα και έτσι θα δοθεί και η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους να γνωρίζονται και να συζητούν. Παράλληλα θα μπορούσε να εξεταστεί και η δημιουργία ενός κυλικείου με το σκοπό να δημιουργηθεί επιπλέον θέση εργασίας και παράλληλα ο άνθρωπος αυτός να είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του χώρου. Ο Δήμος θα μπορέσει να συνδυάσει πολλαπλά οφέλη, αφού θα έχει ταυτόχρονα και έσοδα.
Έτσι θα δείξουμε ότι είμαστε μια κοινωνία πολιτισμένων ανθρώπων που έχουμε αισθήματα και όχι ρομποτάκια μιας απάνθρωπης κουλτούρας. Ελπίζω η πρόταση μου αυτή να βρει και άλλους συμπαραστάτες ώστε με την τυχόν εκλογή μου, αυτά τα λόγια να γίνουν πράξη.

° Γράφει ο Χρήστος Ιακωβάτος – Ελεύθερος Επαγγελματίας και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας με την παράταξη «Η Γλυφάδα μας» – Γιώργος Παπανικολάου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Απριλίου 2019]