Νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας ο Αντώνιος

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη

Τρεις οι υποψήφιοι για την πλήρωση της θέσης

Νέο Μητροπολίτη έχει η Μητρόπολη της Γλυφάδας από την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σαλώνων κ. Αντώνιο. Η ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη προήλθε ύστερα από δύο ψηφοφορίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και στις οποίες οι υποψήφιοι ήταν τρεις. Ο Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Γλυφάδας κ. Αλέξιος Ψωίνος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και ο Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης.
Η απόσταση μεταξύ των υποψηφίων δεν ήταν μεγάλη. Θα χαρακτήριζε κανείς την διαδικασία πραγματικό ντέρμπι αφού ο Αλέξιος και ο Αντώνιος ισοψήφισαν. Όμως η ψηφοφορία ήρθε να αναδείξει ως νέο Μητροπολίτη τον Αντώνιο.
Ρεπορτάζ από τη διαδικασία καθώς και το βιογραφικό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Αντωνίου παρουσιάζει ο «ΠΑΛΜΟΣ» στο τρέχον φύλλο του.

Η Μητρόπολη της Γλυφάδας έχει από την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 νέο Μητροπολίτη, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σαλώνων κ. Αντώνιο. Οι υποψηφιότητες για τη θέση ήταν τρεις: ο Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και ο Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της εκτάκτου συγκλήσεως της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.
Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 14 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος.
Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 52
2) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, ψήφους 50
3) Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, ψήφους 21
Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, με 38 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, έλαβε 38 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.
Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι Εψηφισμένοι Μητροπολίτες, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Περιστερίου κ. Κλήμης και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Βιογραφικό του Νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος (κατά κόσμον Διονύσιος Αβραμιώτης) εγεννήθη στην Κέρκυρα. Έλαβε εγκύκλιες σπουδές στην Αθήνα. Εφοίτησε στο Α’ Οικονομικό Γυμνάσιο Αθηνών. Εν συνεχεία εσπούδασε στο Νομικό, Θεολογικό και Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και αρκετά καλά Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.
Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Ασωμάτων – Πετράκη, όπου εγκαταβίωσε επί 30 συνολικά έτη, τα 25 εκ των οποίων διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος. Επί 4 έτη εγκατεβίωσε στις Ιερές Μονές Ξηροποτάμου και Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος, όπου διηκόνησε ως εφημέριος και Γραμματεύς.
Διάκονος εχειροτονήθη το 1979, τη ευλογία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, υπό του τότε Διαυλείας και νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και Πρεσβύτερος εχειροτονήθη το 1981 υπό του αειμνήστου Γέροντός του, Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου.
Εχειροτονήθη Επίσκοπος Σαλώνων την 10ην Μαρτίου 2012 υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και εξελέγη Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης την 20ήν Μαρτίου 2019.
Υπηρέτησε ως ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Πρεβέζης και ως εφημέριος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου. Διεκρίθη ιδιαιτέρως ως ιεροκήρυξ και εξομολόγος.
Από το 1988 υπηρετεί στην Οικονομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, της οποίας είναι Γενικός Διευθυντής από την 1ην Απριλίου 2011. Κατά την διάρκεια της θητείας του συνετέλεσε στην ανόρθωση των οικονομικών της Εκκλησίας, στην κατασκευή αρκετών κτηρίων και στην ριζική ανακαίνιση του Συνοδικού Μεγάρου.
Έχει συγγράψει άρθρα και επιστημονικές μελέτες.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Μαρτίου 2019]