Οι Πόντιοι της Γλυφάδας δεν ξεχνούν, επιμένουν και τιμούν την ιστορία τους

Γλυφάδα

5375Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της τον πρώτο μήνα του χρόνου η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», στην αίθουσα των γραφείων της έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από νωρίς. Άλλωστε είναι πολλοί οι φίλοι του συλλόγου και του Προέδρου και ας μην είναι όλοι ποντιακής καταγωγής.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Τιλγκερίδης αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, δήμαρχο, δημοτικούς συμβούλους, βουλευτές, προέδρους σωματείων, εκπροσώπους βουλευτών, πολιτευτές κ.α. έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ιδιαίτερα αιχμηρός και χωρίς να δίδει περιθώρια αμφισβήτησης των λεγομένων του είπε μεταξύ άλλων:5417 «Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία», τόνισε ο κ. Τιλγκερίδης, «που Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, αρνείται δημόσια τη Γενοκτονία, αμαυρώνοντας βίαια και ανερυθρίαστα τη μνήμη των προγόνων μας. Λαός που έχει σταθερή πυξίδα πορείας προσανατολισμένη στην ιστορία του, τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις του, δεν κινδυνεύει». Και συνέχισε… «Εμείς, όπως και κάθε ποντιακό σωματείο, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και τώρα με μεγαλύτερο πείσμα μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την ουσιαστική και διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Ολοκλήρωσε έτσι την ομιλία του και καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου.
IMG_2929Αναφορά έκανε ο κ. Τιλγκερίδης και στα τμήματα που λειτουργούν στο σύλλογο και συμβάλλουν στη συνέχεια και τη διάδοση των ποντιακών εθίμων. Τέσσερα χορευτικά τμήματα, τμήμα λύρας, διαλέκτου, παραδοσιακής μαγειρικής, θεάτρου, ομάδα μωμογέρων, καθώς και τμήμα μελέτης της ποντιακής ιστορίας.
Δείγμα της καλής δουλειάς των τμημάτων είδαμε και στη εκδήλωση της βασιλόπιτας όπου ακούσαμε τα κάλαντα στα ποντιακά αλλά και ένα παραμύθι – δείδαγμα αλλά και τις ημέρες της εβδομάδας από τα μικρότερα μέλη της Ένωσης που έκλεψαν και την παράσταση.
IMG_2933Η πίτα ήταν προσφορά του Αρτοποιείου – Ζαχαροπλαστείου ΖΙΑΚΑΣ! Το φλουρί βρήκε ο εκπρόσωπος του συλλόγου συνταξιούχων εκπαιδευτικών κ. Γιώργος Κολώνης, ο οποίος ένιωσε και ιδιαίτερα τυχερός λέγοντας το και δια μικροφώνου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου και της Ν.Δ Σοφία Βούλτεψη, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Τζούβελης, Άννα Καυκά, Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Μάριος Κασσέρης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρθυμιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Παναγάκος, η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Σάσα Πατεράκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Δημήτρης Ακρίβος, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Μαρία Παπάζογλου, Νίκος Παπάζογλου, Γιώργος Αγγελόπουλος (αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ), Στέλιος Κουρουπάκης (πρόεδρος του Γκολφ), Νίκος Λεβετσοβίτης, Δημήτρης Τσακίρης κ.α.

5625Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο και φίλο Κυριάκο Τιλγκερίδη για την ιδιαίτερη τιμή και το αφιερωμένο κομμάτι από τη βασιλόπιτα στον ιδρυτή του Παλμού και πατέρα μου, Δημήτρη Φιλιππόπουλο, καθώς και για τις ευχές του! 

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Ιανουαρίου 2016]