Εγγραφείτε στο Newsletter μας

«ΑΡΧΕΔΗΜΟΣ»: Το οικοσύστημα, η ιστορία και η μορφολογία του Υμηττού

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Εκδήλωση με κεντρικό θέμα τον Υμηττό διοργάνωσε ο Σύλλογος «Αρχέδημος» την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες επιστημονικές απόψεις για την ιστορία και τη μορφολογία του Υμηττού. Οι τρεις ομιλητές κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και να το καθηλώσουν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δίδοντας χρήσιμες πληροφορίες για το οικοσύστημά του.
Πρώτη έλαβε το λόγο η Αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Δρ. Αλεξάνδρα Μαρή με θέμα της ομιλίας της «Σπήλαια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Νότιο Υμηττό». Η κ. Μαρή αναφέρθηκε συνοπτικά στα σπήλαια που υπάρχουν στον Υμηττό και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στο σπήλαιο του Νυμφολήπτου στη Βάρη.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ κ. Απόστολος Αλεξόπουλος έκανε μια «συνοπτική γεωπεριβαλλοντική προσέγγιση του Υμηττού» παρουσιάζοντας τα πετρώματα, τους υδροφόρους ορίζοντες που διαπερνούν τον Υμηττό και αναφέρθηκε και σε άλλα συγκοινωνούντα δοχεία του όπως η Λίμνη της Βουλιαγμένης.
Τρίτος ομιλητής ο Νάσος Αναγνωστόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ο οποίος μίλησε για την «συμμετοχή του ορεινού όγκου του Υμηττού στην κλιματική αλλαγή».
Την εκδήλωση προλόγισε και έκλεισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αρχέδημος» κ. Γιάννης Δαμανάκης ο οποίος υπήρξε σύντομος και περιεκτικός λέγοντας ότι «Ο Υμηττός έχει να κάνει άμεσα με τη ζωή μας και είναι υποχρέωσή μας να τον προστατεύσουμε».
Κλείνοντας η εκδήλωση δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους που επιθυμούσαν να κάνουν παρεμβάσεις – σχόλια. Έτσι ο Δημήτρης Κιούκης τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική για την αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων του Υμηττού. Προσπάθησε να τοποθετηθεί και ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος όμως διεκόπη αμέσως η προσπάθειά του αυτή από τον Πρόεδρο λέγοντας του ότι θα γίνει άλλη εκδήλωση με αυτό το θέμα (για το ζήτημα των απορριμμάτων).
Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν και η Μαρία Σίνα, ο Δημήτρης Δαβάκης, ο Δημήτρης Μπελετσιώτης και πολλά γνώριμα πρόσωπα της Βάρης, αλλά και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Ιανουαρίου 2019]

Scroll to Top