2018: Δημοτική ανασκόπηση της χρονιάς σε Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Μια δημοτική ανασκόπηση στη χρονιά που αφήνει το 2018 επιχειρεί στο σημερινό του φύλλο ο «ΠΑΛΜΟΣ». Τα γεγονότα όπως τα ανέδειξε το ρεπορτάζ και τα κατέγραψε κάθε φύλλο του «Παλμού» από την αρχή του χρόνου για να θυμηθούμε μαζί τις σημαντικότερες ειδήσεις. Άλλες ευχάριστες και άλλες όχι, άλλες γενικές και άλλες οικογενειακές, όμως κατά γενική ομολογία αριθμητικά πολλές! Είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε βλέποντας ξανά το πόσο γεμάτη από ειδήσεις ήταν η χρονιά που αποχαιρετάμε…
Κοιτάζοντας μπροστά υποδεχόμαστε – πάντα με αισιοδοξία – τη νέα χρονιά, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα όσα μας δίδαξε το παρελθόν. Ας ξεκινήσουμε ανά Δήμο και ανά μήνα…

Ιανουάριος
Στις 3 Ιανουαρίου υπεγράφη παρουσία του Υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις Αλέξανδρου Φλαμπουράρη, και με εισήγηση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστης Πέρκα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα: Έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης του ακινήτου «Αστέρας Βουλιαγμένης» στη Βουλιαγμένη Αττικής, από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η πράξη αυτή έδιδε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα ώστε πολύ γρήγορα να επαναλειτουργήσει το συγκρότημα καλύπτοντας πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Βέβαια, τα έργα στο εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, είχαν ξεκινήσει με όλες τις νόμιμες άδειες ήδη από το καλοκαίρι του 2017…
Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Β. Παύλου με ανοιχτή επιστολή αναφέρεται στην Δημοτική Ενότητα Βούλας και λέει χαρακτηριστικά: «αποχαιρέτα την τη Βούλα που χάνεις, από κηπούπολη στην κάνει γενικής κατοικίας».
Χορηγίες στην τοπική κοινωνία κάνει ο Αστέρας Βουλιαγμένης που υπέγραψε σύμφωνο συναντίληψης με τον Δήμο, όπως να χρηματοδοτήσει έργα κόστους 650.000€ στο Δήμο και να δώσει απασχόληση σε 400-500 ανθρώπους σε θέσεις που δεν απαιτούν κάποια επαγγελματική ειδίκευση. Η δημοτική αρχή δηλώνει ότι το έργο που θα επιλεγεί να λάβει τη χρηματοδότηση – χορηγία θα είναι στη Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης.
Στις 17 Ιανουαρίου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους στο πεδίο διαχείρισης απορριμμάτων ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράφοντας στο Δημαρχείο ένα πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία “στρατιωτικών – πολιτικών υποδομών περιβαλλοντικών εφαρμογών και λοιπών εγκαταστάσεων”. Επί της ουσίας, η δημοτική αρχή βρήκε δωρεάν οικόπεδο για να εγκαταστήσει μια ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων. Το πρωτόκολλο είχε συζητηθεί εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 14 Ιανουαρίου.
Τις ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων ενεργοποιεί το σύμφωνο. Ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace εξηγεί στον Παλμό γιατί η καύση είναι η τελευταία λύση και προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο δραστικής μείωσης των δημοτικών απορριμμάτων.
Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου «Ανακατασκευή χλοοτάπητα και δικτύων αποστράγγισης στο Δημοτικό Στάδιο Βουλιαγμένης», προϋπολογισμού 399.909,97 ευρώ με ΦΠΑ, υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής και ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας.

Φεβρουάριος
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τίμησε του πεσόντες ήρωες των Ιμίων.
Για τα πιλοτικά προγράμματα ενίσχυσης της ανακύκλωσης στη Βούλα αλλά και για το εργοστάσιο απορριμμάτων στη Βάρη μίλησε αποκλειστικά στον Παλμό ο περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος, που πρόσφατα είχε αναλάβει τη θέση του συμβούλου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τα θέματα μείωσης των αστικών αποβλήτων.
Η παράταξη του Δημοσθένη Δόγκα «Δημοτική Βούληση» πραγματοποιεί εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.
Προχωρά με χορηγία Αστέρα η ανάπλαση της πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη.

Μάρτιος
Τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στις τρεις δημοτικές ενότητες επιχορηγεί ο Δήμος με ποσό που ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.
Ένα άτυπο όργανο για την ενημέρωση των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας συνέστησε το Δημοτικό Συμβούλιο ως προς τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί εντός της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη και είναι η «Επιτροπή Παρακολούθησης».
Αλλάζει ονομασία η Λεωφόρος Βάρης Κορωπίου μετά από αίτημα του Αρχηγού ΓΕΣ. Η δημοτική αρχή των 3Β πάντως δεν έμεινε στις τυπικές της υποχρεώσεις έναντι της πρότασης, αλλά για να ενισχύσει την εισήγηση, εκτός από τις αποφάσεις των Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας Βούλας και Βάρης (που ήταν τα μόνα απαραίτητα) πρόσθεσε τις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου στο φάκελο.
Δεξαμενή υγραερίου 1200 λίτρων, επιμελώς καλυμμένη, εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου κατά τη διάρκεια κατεδάφισης του παράνομου μαντρότοιχου, επί της Οδού Απόλλωνος στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης. Οι υπηρεσίες του Δήμου κινήθηκαν άμεσα και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την δημόσια ασφάλεια.
Στην κατεδάφιση παράνομου μαντρότοιχου που είχε ανεγερθεί σε κοινόχρηστο χώρο επί της Οδού Απόλλωνος της Δ.Ε. Βουλιαγμένης προέβησαν συνεργεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μετά από ενημέρωση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, κ. Σωτήρη Ελευθερίου.
Νέα όψη αποκτούν οι ακτές της Βούλας: Εγκρίθηκαν οι μελέτες διαμόρφωσης για Β’ πλαζ και κάμπινγκ.
Χωρίς έκθεση λουλουδιών η Βάρκιζα. Ένας θεσμός 30 ετών έσβησε καθώς δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση του Δήμου με τον Συνεταιρισμό Φυτωριούχων Αττικής.

Απρίλιος
Διχάζονται τα 3Β στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Έννυ Φαρμακίδη και Κλαίρη Σαραντάκου οι δύο υποψήφιες.
Το “πράσινο φως” για την κολύμβηση στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού έχει ανάψει αμετάκλητα το Υπουργείο Υγείας μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού από τη ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” στις 10 Σεπτεμβρίου 2017.
Σε ανοιχτή αντιπαράθεση για τη χρήση του Δημοτικού Σταδίου της Βάρης “Κωνσταντίνος Μπαγλατζής” βρίσκονται δύο αθλητικά σωματεία της πόλης, ο ΑΟ Βάρης Αναγυρούς και ο ΑΟ Δρομέας Βάρης. Ρόλο …διαιτητή ανέλαβε η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που καλείται μέσω του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (ΟΑΠΠΑ) να διευθετήσει τη χρήση του στίβου κατά τρόπο δίκαιο.
Συνάντηση Φιλίππου – Κωνσταντέλλου για τα έργα της περιοχής.
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, είχαν οι Δήμαρχοι της νοτίου Αττικής (Π. Φάληρο, Άλιμος, Αργυρούπολη-Ελληνικό, Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη). Οι Δήμαρχοι επεσήμαναν τα σοβαρά θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας των πόλεων τους, έκαναν τις προτάσεις τους και ζήτησαν ριζική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που μαστίζει τα Νότια προάστια εδώ και πολύ καιρό.
Τρία νέα κτίρια εγκαινιάστηκαν για τα παιδιά με αναπηρίες (Κ.Α.Α.Π.) στη Βούλα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μάιος
Ξεκινά δρομολόγια η Δημοτική Συγκοινωνία των 3Β.
Συνάντηση Φάμελλου – Κωνσταντέλλου για τη Μονάδα Απορριμμάτων.
Η… νέα νέα όψη της πλατείας Βουλιαγμένης.
Γαλάζια Σημαία 2018. Κυματίζουν σε Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα.

Ιούνιος
Ανέτοιμοι οι Δήμοι για το GDPR. Άγνωστη χώρα η προστασία δεδομένων.
Σοβαρός τραυματισμός εργαζομένου στο Ασκληπιείο.
Προς επίλυση το πρόβλημα στάθμευσης στη Βουλιαγμένη. Ελεύθερος χώρος στάθμευσης και τοπική συγκοινωνία.
Επίσκεψη Φωστιέρη στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας: «Μιλώντας για ποίηση στο σχολείο».
Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ το Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων στο Καβούρι Αττικής.
Δημοτικός πολιτιστικός χώρος το Κόκκινο Σπίτι της Βούλας.
Το 1ο Seatrac για το 2018 εγκαταστάθηκε στη Βούλα.
Στη Βούλα έρχεται η Τροχαία Νοτιοανατολικής Αττικής.
Πάρτυ στη Βουλιαγμένη ξανά, στη μνήμη του Λουκιανού.
Συνάντηση του ΥΠΕΣ με το Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών.
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας για την μη υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Απαντήσεις και ενημέρωση από τη Διοίκηση. Δέσμευση να λυθεί οριστικά το θέμα λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου και τα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν τα τελευταία πέντε έτη.

Ιούλιος
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Οι Δήμοι έστειλαν βοήθεια και τρόφιμα στους πληγέντες.
Δύο νέα περιπολικά για το Α.Τ. Βουλιαγμένης δωρεά του Δήμου.
Αναβάλλεται η μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς στη Δ.Ε. Βάρης
Ανεξέλεγκτα τα μπάζα από το εργοτάξιο του Αστέρα
Κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων.
Θωρακίζεται αντισεισμικά το 1ο Δημοτικό Βάρης.
Ασφαλτοστρώσεις σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη χρηματοδοτεί η Περιφέρεια.
Ανοιχτή στο κοινό η Α’ πλαζ Βούλας.
Προς κατεδάφιση η σκάλα παραλίας στη Βάρκιζα.
Στα “σκαριά” η νέα μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Έρχονται mega yacht και δημιουργείται ένας πόλος αναψυχής για όλους.
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Οι Δήμοι έστειλαν βοήθεια και τρόφιμα στους πληγέντες.
Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το ρέμα του Κόρμπι Βάρης.

Αύγουστος
Νέο στάδιο στη Βουλιαγμένη με υβριδικό αντί φυσικό χλοοτάπητα. Οι εργασίες ανακατασκευής του ξεκίνησαν το καλοκαίρι και ο αρχικός προγραμματισμός έλεγε ότι θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο. Τελικά χρειάστηκε λίγο παραπάνω χρόνο από τον αναμενόμενο.
Τοποθετήθηκαν τραπέζια Ping Pong σε εννιά πάρκα του Δήμου.
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες των δημοτικών εκλογών.

Σεπτέμβριος
Σε πλήρη λειτουργία ο νέος αξονικός τομογράφος. Με δωρεά Αθανασίου Μαρτίνου η προμήθεια του μηχανήματος.
Οικονομική ενίσχυση των πυροπλήκτων από το Δήμο 3Β.
Με δάνειο θα αγοράσει ο Δήμος οικόπεδο στη Βάρκιζα. Οι όροι του δανείου εκτενώς όπως συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.
Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρχαιότητες.
Υπό… κατεδάφιση το ανοιχτό δημοτικό θέατρο Βέμπο της Βούλας.
Το 2ο Λύκειο Βούλας στην κορυφή του Ολύμπου: «Το Λυκόφως των Θεών» που κόβει την ανάσα.
Απευθείας αγορά απ’ τον Δήμο ρυμοτομούμενου τμήματος στη Βούλα στην συμβολή των οδών Γράμμου, Ίριδος, Παγκάλου και Διγενή.
Πηγαδάκια Βούλας: Η πρώτη πολιτική πράσινη γειτονιά. Αλλάζει το σύστημα διαλογής των απορριμμάτων.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στον «Π» ο Γιάννης Μπαλάφας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «θα κριθούμε από τα έργα μας».
Παντού με ποδήλατο στους παραλιακούς δήμους. Μεγάλη ποδηλατοδρομία

Οκτώβριος
Ξεκινά το αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Κόρμπι.
Τέλος σεζόν για τα Seatrac σε Γλυφάδα και Βούλα.
24ωρη λειτουργία για το Τμήμα Ασφάλειας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Χρήστος Διονυσόπουλος: «Παραμένει ο κίνδυνος καταστροφής αρχαιοτήτων στους λόφους «Φασκομηλιά» Βουλιαγμένης και «Μπαράκο» Βάρης».
Επίσημη «Πρώτη» για την ποιητική συλλογή του Δημοσθένη Δόγκα «Δημοσθένους σκέψεις – Ο σκοπός, vol. 1».
Ενεργειακά αυτόνομα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έγιναν τέσσερα σχολεία του Δήμου.
Κανονισμός απονομής μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων του Δήμου.

Νοέμβριος
Γυμνάσιο Βουλιαγμένης: Ένα νεόδμητο σχολείο με σοβαρές ελλείψεις.
Πρόβλημα με τη σκεπή αντιμετωπίζει το ΣΕΟ Βούλας.
Υποψήφιος Δήμαρχος ξανά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Παρουσίασε ενισχυμένο ψηφοδέλτιο.
Από τις 12 Νοεμβρίου… νέο όνομα για την Λ. Βάρης – Κορωπίου και το όνομα αυτής… Λ. Ευελπίδων.
Επίτιμος Δημότης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας περιορισμένης έκτασης ζημιά προκλήθηκε μετά από πτώση σοβά από την οροφή στην αίθουσα υπολογιστών.

Δεκέμβριος
O Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανοίγει την καρδιά του και τα σχέδιά του, ενώπιων των δημοτών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μέσω της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στον «Π». Χωρίς να μασάει τα λόγια του, χωρίς να κρύβει τις σκέψεις του, χωρίς να θέλει να αποφύγει τα δύσκολα, αλλά με θάρρος, ειλικρίνεια απαντά για να μάθουν οι δημότες τα συμβάντα στο δήμο και αυτά που πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον.
Καθολική δικαίωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που αφορά στα 124 στρέμματα της περιοχής Πανοράματος της Δημοτικής Ενότητας Βούλας.
Ενδιαφέρον από το Κατάρ για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης.
Αγιασμός για το αντιπλημμυρικό έργο διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Δεκεμβρίου 2018]