2018: Δημοτική ανασκόπηση της χρονιάς σε Γλυφάδα

Γλυφάδα

Μια δημοτική ανασκόπηση στη χρονιά που αφήνει το 2018 επιχειρεί στο σημερινό του φύλλο ο «ΠΑΛΜΟΣ». Τα γεγονότα όπως τα ανέδειξε το ρεπορτάζ και τα κατέγραψε κάθε φύλλο του «Παλμού» από την αρχή του χρόνου για να θυμηθούμε μαζί τις σημαντικότερες ειδήσεις. Άλλες ευχάριστες και άλλες όχι, άλλες γενικές και άλλες οικογενειακές, όμως κατά γενική ομολογία αριθμητικά πολλές! Είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε βλέποντας ξανά το πόσο γεμάτη από ειδήσεις ήταν η χρονιά που αποχαιρετάμε…
Κοιτάζοντας μπροστά υποδεχόμαστε – πάντα με αισιοδοξία – τη νέα χρονιά, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα όσα μας δίδαξε το παρελθόν. Ας ξεκινήσουμε ανά Δήμο και ανά μήνα…

Ιανουάριος
Μεταστεγάζεται το ΚΕΠ της Επιδαύρου και το νέο ΚΕΠ ξεκινά τη λειτουργία του στην οδό Γούναρη. Η δημοτική αρχή δαπανά πολλά χρήματα για να μισθώσει το κτίριο αλλά και για να το προσαρμόσει στις ανάγκες ενός ΚΕΠ αλλά και των λοιπών δράσεων που θα φιλοξενούνταν εκεί. Το ΚΕΠ αυτό δεν θα καταφέρει όμως να στεριώσει αφού λίγους μήνες πιο μετά θα αναγκαστεί να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Διαδόχου Παύλου.
Ένα πρωτοσέλιδο που τάραξε τη Γλυφάδα, τους όμορους Δήμους και που ξεπέρασε τα σύνορα των Νοτίων Προαστίων ήταν με το ρεπορτάζ των απευθείας αναθέσεων. Ο «Παλμός» καταγράφει τα χρήματα που διέθεσε για το 2017 ο Δήμος Γλυφάδας σε απευθείας αναθέσεις, τα οποία ξεπερνούν τις 742.000€ και παρουσιάζει που και πως αυτά διατέθηκαν. Αξίζει να ανατρέξετε στο φύλλο αυτό.
Σε νέα διεύθυνση λειτουργεί το ΚΕΠΡΑΓΕΑ που μετακόμισε στην Άνω Γλυφάδα επί της οδού Όλγας.
Στη διάθεση του κοινού βρέθηκε από τις 12 Ιανουαρίου το αναμορφωμένο πάρκο της πλατείας Χαρίτων αφού ολοκληρώθηκαν κληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης του παιδότοπου, με χρηματοδότηση και επίβλεψη του έργου από την Περιφέρεια Αττικής.
Αναπλάστηκε ο προαύλιος χώρος του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κέντρο της πόλης με την τοποθέτηση κυβόλιθων και μαρμάρων δίδοντας άλλη αισθητική στο χώρο, πολύ καλύτερη από τα σπασμένες πλάκες πεζοδρομίου.
Αναγνωρίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού και επισήμως ως ιαματική η «πηγή Αιξωνής».

Φεβρουάριος
Αγωγή κατά του Γκολφ Γλυφάδας υπέβαλλε η «Ελληνικό Α.Ε.» στις 7 Απριλίου 2015, όμως το δημοτικό συμβούλιο έμαθε για αυτήν αρκετά καθυστερημένα και τη στιγμή που ζητείτο να της καταβληθεί το ποσό των 925.220,67€ (825.220,67€ εντόκως και 100.000€ για ηθική βλάβη). Η δημοτική αρχή ήρθε πριν τη μετ’ αναβολή δικάσιμο της 22ας Φεβρουαρίου 2018 αλλά και πολύ μετά την υποβολή της αγωγής για να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, να ενημερώσει για το ιστορικό και τις ενέργειες και να ζητήσει την υποστήριξη από το σύνολο του, με την έκδοση ενός ψηφίσματος που ευελπιστούσε να περάσει ομόφωνα για να έχει μεγαλύτερη ισχύ.
Τοποθετήθηκαν κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών σε κεντρικά σημεία του Δήμου.
Ξεκίνησαν τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για την ενίσχυση και στήριξη των μαθητών της 1ης Λυκείου.

Μάρτιος
Η πλατεία στο τρίγωνο των οδών Γούναρη, Αρχιπελάγους και Κέας αναμορφώθηκε εξ ολοκλήρου με νέο σχεδιασμό, δέντρα, παγκάκια, πεζοδρόμιο με οδεύσεις τυφλών και ράμπες για ΑμεΑ και καινούργιο φωτισμό.
Ρεπορτάζ του «Π» αναδεικνύει την αναλγησία και την παραβατικότητα που επικρατεί στους κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους της πόλης. Δύσκολη η μετακίνηση για πεζούς, ευπαθείς ομάδες και οδηγούς. Προτείνεται να γίνει νέα κυκλοφοριακή μελέτη.
Εγκαθίσταται σύστημα πυρασφάλειας. Αναβαθμίζονται οι Μαρίνες της Γλυφάδας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
Mε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Απαιτούμενες εργασίες πιστοποίησης των παιδικών χαρών Δήμου Γλυφάδας». Πρόκειται για ανακατασκευή ακατάλληλης παιδικής χαράς που περικλείεται από τις οδούς Κεφαλληνίας, Πελοποννήσου και Αστυπάλαιας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού 150,000 ευρώ και εκτέλεση έργου από τον Δήμο Γλυφάδας.
«ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΛΕΙΣΤΟΝ» το Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» αφού η δημοτική αρχή προγραμμάτισε ριζική ανακατασκευή του με προϋπολογισμό 700.000€. Ο «Π» παρουσίασε το πως θα διαμορφωθεί ο χώρος και αντιπρότεινε την εύρεση άλλου χώρου και δημιουργία από την αρχή ενός σύγχρονου πνευματικού κέντρου. Ο Δήμος αντιπαρέβαλε ότι πέτυχε μεγάλη έκπτωση της τάξεως του 68% περίπου. Βέβαια το θέατρο παραμένει κλειστό για το κοινό και η Δημοτική Αρχή τα βάζει με τον εργολάβο, στις δημόσιες εξηγήσεις της.
Παραιτήθηκε από Πρόεδρος για να γίνει… Πρόεδρος ο Νίκος Παπάζογλου ενόψει των εσωκομματικών εκλογών των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων. Στην ΚΕΦΕ ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης.

Απρίλιος
Με ρεπορτάζ του ο «Π» αναδεικνύει τις πταίει για την άσχημη και εγκαταλελειμμένη εικόνα που παρουσιάζει ένα κτίριο στο κέντρο της Γλυφάδας. Αφορμή οι περίοικοι και οι δημότες που νιώθουν ανασφαλείς από την έλλειψη φωτισμού και την πυκνή βλάστηση.
Το “πράσινο φως” για την κολύμβηση στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού έχει ανάψει αμετάκλητα το Υπουργείο Υγείας μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού από τη ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” στις 10 Σεπτεμβρίου 2017.
Με graffiti έβαψαν πυροσβεστικό όχημα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας.
Έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην υπόθεση των οικοπέδων Καρβελά. Αθώοι και οι 30 κατηγορούμενοι. Χρειάστηκαν πολλές ημέρες και δεκάδες ώρες για να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας, οι τριάντα κατηγορούμενοι και να καταθέσουν τις απολογίες τους οι δικηγόροι υπεράσπισης αυτών. Και χρειάστηκαν μόλις 40 δευτερόλεπτα για να αναγνώσει ο Πρόεδρος στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών την απόφαση της δίκης αυτής, με την οποία κηρύχθηκαν αθώοι.
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, είχαν οι Δήμαρχοι της νοτίου Αττικής (Π. Φάληρο, Άλιμος, Αργυρούπολη-Ελληνικό, Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη). Οι Δήμαρχοι επεσήμαναν τα σοβαρά θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας των πόλεων τους, έκαναν τις προτάσεις τους και ζήτησαν ριζική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που μαστίζει τα Νότια προάστια εδώ και πολύ καιρό.

Μάιος
Υποψήφιος Πρόεδρος της Τ.Ο. Ν.Δ. Γλυφάδας ο Γιάννης Τζούβελης.
Ανατροπή σκηνικού έφεραν οι ραγδαίες εξελίξεις στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. αφού αποσύρθηκαν και οι δύο υποψηφιότητες – Νίκος Παπάζογλου και Γιάννης Τζούβελης – ύστερα από απόφαση και παρέμβαση του κόμματος. Το παρασκήνιο και οι εντάσεις σε μεγάλο βαθμό έκαναν όλους τους Δήμους να μιλούν και να ασχολούνται με το φαινόμενο της Γλυφάδας.
Νέες Διοικητικές Αλλαγές στο ΚΑΠΠΑ Γλυφάδας. Ξανά Πρόεδρος ο Δήμαρχος, χωρίς Αντιπρόεδρο το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου.
Γαλάζια Σημαία 2018. Κυματίζουν στις ακτές της Γλυφάδας.
Αναγκαστική μετακόμιση για το Β’ ΚΕΠ Γλυφάδας.
Νέοι Προϊστάμενοι στις Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης και Γλυφάδας.

Ιούνιος
Ανέτοιμοι οι Δήμοι για το GDPR. Άγνωστη χώρα η προστασία δεδομένων.
Δημοπρασίες «εν κρυπτώ»; Δημοπράτησε τα Δημοτικά Καταστήματα της πλατείας Ν. Ευρυάλης και της πλατείας Χαρίτων ο Δήμος Γλυφάδας στις 18 και 19 Ιουνίου όμως οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να αναζητήσουν την περίληψη διακήρυξης γιατί όχι μόνο δεν δημοσιεύτηκε στον έντυπο τοπικό τύπο όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία αλλά ούτε και στην ιστοσελίδα του Δήμου ενώ ακολούθησαν αναρτήσεις σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.
Επιστολή Στέλιου Θεοδοσόπουλου στον Δήμαρχο Γλυφάδας. Εξηγεί τι συμβαίνει με την Πολιτική Προστασία στο Δήμο και ζητά να μάθει το «γιατί». Έχει υποβάλλει από τις 30 Απριλίου την παραίτησή του από Εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας.
Ο καβγάς για την άσφαλτο. Η ασφαλτόστρωση της Γούναρη φέρνει στη σέντρα τους δύο Δημάρχους που γειτνιάζουν.
Αγωνίες Κατοίκων και Δημοτών: «Κύριε Δήμαρχε, ΜΗΝ αποτελέσει παρελθόν το παρκάκι δίπλα στο Κολυμβητήριο». Να αποκατασταθεί το πράσινο στο παρκάκι και να μην αντικατασταθεί με θέσεις στάθμευσης ζητούσαν οι πολίτες από το Δήμαρχο μα όπως φάνηκε δεν εισακούστηκαν. Η «ανάπλαση» έφερε θέσεις στάθμευσης…
Επέστρεψε το Seatrac στη Γλυφάδα για το καλοκαίρι του 2018.
Στις 4 Ιουνίου έπεσε η αυλαία στο «Μελίνα Μερκούρη» αφού ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του.
Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας: Άλλαξαν αποφάσεις προ 24 ετών! Από διαρκής χρήσης σε δεκαπενταετή παράταση ταφής σε τάφους 3ετούς χρήσης για νεκρούς κάτω των 25 ετών.
Αλλαγή ηγεσίας στον Ροταριανό Όμιλο Γλυφάδας. Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Κώστας Γιαλής από τον Τάσο Ζαγοριανό.

Ιούλιος
Συνέντευξη του Μάριου Κασσέρη στον «Π» αναδεικνύει το μεγάλο έργο του νέου κοιμητηρίου. Μας τονίζει ότι με την τυπική έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας των Κοιμητηρίων του Δήμου τίθεται σε λειτουργία το νέο κοιμητήριο. Παρουσιάζονται και βασικές παράμετροι του Κανονισμού.
Ανεξάρτητος ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος. Αποχώρησε από την παράταξη του Δημάρχου.
Σύσφιξη σχέσεων ενόψει «Κλεισθένη». Συνάντηση για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη Γλυφάδα.
Αντιπρόεδρος στο Κ.Α.Π.ΠΑ. Γλυφάδας ξανά η Μαίρη Παπάζογλου.
Ξανά Πρόεδρος στη Σχολική Επιτροπή Β’θμιας Εκπαίδευσης ο Νίκος Παπάζογλου.
Επικίνδυνη Προβλήτα στην Α’ Μαρίνα Γλυφάδας.
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Οι Δήμοι έστειλαν βοήθεια και τρόφιμα στους πληγέντες.
Η κακοκαιρία έπληξε το Seatrac στη Γλυφάδα. Άμεσα αποκαταστάθηκε η ζημιά.

Αύγουστος
Με πυροσβεστικό όχημα και δικό της χώρο η Εθελοντική Δασοπροστασία Πυρόσβεση Γλυφάδας.
Ανοιχτά τα προαύλια σχολείων.
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη κενών ακινήτων – Διαδικασία.

Σεπτέμβριος
Σε πλήρη λειτουργία ο νέος αξονικός τομογράφος. Με δωρεά Αθανασίου Μαρτίνου η προμήθεια του μηχανήματος.
Στο 6ο Δημοτικό Στάδιο Γλυφάδας φτιάχνεται το ταρτάν.
Παραιτήθηκε από Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου ο Ορέστης Τσάγκλας. Τη σκυτάλη πήρε προσωρινά η Μαίρη Παπάζογλου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβγαλε άκυρη την απόφαση 197/2018 για την εκλογή Γραμματέα και άκυρη βγήκε και η τακτική συνεδρίαση που ακολούθησε. Τελικώς οι διαδικασίες ανέδειξαν γραμματέα τον Σωτήρη Βοργιά.
5ο Αθλητικό Σωματείου Στίβου Πανελλαδικά για το 2018 ο Γ.Σ. Γλυφάδας – Στίβος με 43 Πανελλήνια, Βαλκανικά και Διεθνή Μετάλλια.
Εκοιμήθη ο χαρισματικός πνευματικός π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος.
Ειδικό Συνεργάτη Αρχιτέκτονα Μηχανικό ζητά ο Δήμαρχος.
Ανεξάρτητη η Βάνα Μπάρμπα στη Γλυφάδα. Δεύτερη ανεξαρτητοποίηση για την παράταξη του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου. Επιστολή με ερωτηματικά που χρήζουν απαντήσεων από τη Δημοτική Αρχή.
Προτάσεις για τον «Φορέα» του Ελληνικού έκανε ο Δήμος Γλυφάδας.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στον «Π» ο Γιάννης Μπαλάφας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «θα κριθούμε από τα έργα μας».
Παντού με ποδήλατο στους παραλιακούς δήμους. Μεγάλη ποδηλατοδρομία.

Οκτώβριος
Νέος Αντιδήμαρχος Γλυφάδας ο Δημήτρης Νιτσιόπουλος.
Τέλος σεζόν για τα Seatrac σε Γλυφάδα και Βούλα.
Ειδικό Συνεργάτη σε θέματα Νομικά ζητά ο Δήμαρχος Γλυφάδας.
«Γλύκανε» το Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Παπάζογλου.
Ανάπλαση της Μεταξά ξεκίνησε η δημοτική αρχή προκείμενου να αλλάξει τα κακώς κείμενα του κεντρικότερου δρόμου. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όμως την ονομάζει «αντικατάσταση» και όχι ανάπλαση αφού όπως λέει αντικαθιστά τα φθαρμένα υλικά και τίποτα παραπάνω. Το αποτέλεσμα βέβαια έδειξε ότι έγινε ανάπλαση στο σημείο που παρενέβη ο Δήμος με αποτέλεσμα να αλλάξει η αρχική εικόνα.
Με πρωτοβουλία του Α.Τ. Γλυφάδας: Ενημέρωση «χέρι με χέρι» για την προστασία των πολιτών.
Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας: «ΜΜΕ και Παραπληροφόρηση».
Άκαρπη η συζήτηση για την ΔΕΑΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας.
Τρεις νέοι Αντιδήμαρχοι ανέλαβαν στο Δήμο: Τσάγκλας, Κισκήρας και Δορκοφίκης.
Συνάντηση Μητροπολίτη, Καμμένου και Παπανικολάου για το Νέο Κοιμητήριο.

Νοέμβριος
Η Γλυφάδα θέλει το σωστό «φάρμακο» λέει στον «Π» ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Θεοδοσόπουλος.
Πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού στο νέο Κοιμητήριο του Δήμου Γλυφάδας. Μισθώνει άλλα 20 στρέμματα από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.
Επί Θεοδωρόπουλου είχαν παραχωρηθεί 80,3 στρέμματα στο χώρο της ΕΤΗΜ προς ίδρυση Νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου. Πως από τα 80,3 στρ. το 2008, φθάσαμε στα 42 στρ. το 2014; Ο Γιάννης Μαργέλης σε συνέντευξή του στον ΠΑΛΜΟ, θυμίζει την ιστορία του πιο μεγάλου κοινωνικού προβλήματος για την πόλη.
Στο παλαιό και στο νέο κοιμητήριο Γλυφάδας μετά θάνατον όλοι ίσοι. Αναλυτική κατάσταση τελών και δικαιωμάτων κοιμητηρίων του Δήμου Γλυφάδας.

Δεκέμβριος
Εκλογικές συζητήσεις από την δημοτική παράταξη «Ανατροπή στη Γλυφάδα».
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε άσκηση σεισμού από την Περιφέρεια Αττικής για την Περιφερειακή Ενότητα της Νότιας Αθήνας.
Κάνει δωρεές σε άλλους Δήμους η Γλυφάδα.
Ματαιώθηκε η Φύλαξη και Φρούρηση Δημοτικών Εγκαταστάσεων.
Στους «πρέσβεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δύο σχολεία της Γλυφάδας
Πυρκαγιά σε Τ/Ρ σκάφη αναψυχής και σύλληψη αλλοδαπής στην 4η Μαρίνα
Απορίες δημοτών: Τα φώτα Led κάνουν την νύχτα… μέρα στη Γλυφάδα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Δεκεμβρίου 2018]