ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2019

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

Κυλούν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, ο χρόνος και φτάσαμε στο τέλος του 2018 για να έχουμε το καθιερωμένο μας ραντεβού με τα μελλούμενα όπως συνηθίζουμε εμείς εδώ στον ΠΑΛΜΟ. Έτσι το τελευταίο βράδυ του χρόνου φορέσαμε ότι πιο ζεστό είχαμε και βγήκαμε στη βόλτα μας να συναντήσουμε το νέο χρόνο να μας πει ότι θα μας έρθει. Αυτός συνεπέστατος ήταν και λαλίστατος και αρκετά διευκρινιστικός.


Ιανουάριος

Και ο Ήλιος στον Αιγόκερω.
Με νέα ορμή τελειώνουν τις θητείες τους οι δημοτικές αρχές και ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος. Εν ενεργεία δήμαρχος ρωτά το συμβούλιο της επικρατείας αν μπορεί να βάλει υποψηφίους τη γυναίκα του και την κόρη του. Η απάντηση είναι θετική έτσι μετά τον κύριο Πατούλη έχουμε και άλλη περίπτωση οικογενειακής καθόδου στις εκλογές. Παράταξη στη Γλυφάδα αναζητά αρχηγό διότι δε φτάνει που δεν έχει μέλη διαπίστωσε ότι δεν έχει και αρχηγό οπότε πως θα κατεβεί στις εκλογές; Ενώ άλλες παρατάξεις έχουν αρχηγό αλλά δεν έχουν μέλη. Σε προεκλογική ομιλία του ο νυν δήμαρχος ανακοινώνει ότι στις εκλογές θα πάρει ποσοστό που θα το ζήλευε και ο Κιμ της Βόρειας Κορέας διότι τόσο το έργο του όσο και η αγάπη των πολιτών είναι τόσο μεγάλη που είναι η νίκη του αδιαμφισβήτητη. Στον Άλιμο ανακοινώνονται άλλες 10 υποψηφιότητες δημάρχων με σίγουρες όπως λένε τις νίκες τους. Στο Ελληνικό-Αργυρούπολη ο Γιάννης Κωνσταντάτος δηλώνει ότι είναι έτοιμος όχι μόνο για τη νίκη αλλά και για τον απολογισμό της νέας τετραετίας του. Ο Χρήστος Κορτζίδης ανακοινώνει ότι θα κατέβει σε νέα απεργία πείνας διότι πρέπει να συμπαρίσταται στους συνδημότες του. Στα 3Β έχουμε εκδόσεις άλλων 30 εφημερίδων διότι το σύνθημα «κάθε ψηφοφόρος και εφημερίδα» κυριαρχεί.


Φεβρουάριος

Ο Ήλιος στον Υδροχόο.
…Και οι υποψήφιοι στα βάσανα. Άλλοι υπερηφανεύονται ότι έχουν πάρει χρίσμα από το κόμμα τους κα άλλοι δηλώνουν ανεξάρτητοι. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική καλό θα είναι να είναι μακριά από τους δήμους διότι ο δήμος είναι κάτι το διαφορετικό. Η απλή αναλογική είναι η ευκαιρία για συνεργασίες. Έτσι σε όλους τους δήμους οι υποψήφιοι αποφασίζουν μετά τις εκλογές να συνεργαστούν και να ξεχάσουν το μαλλιοτράβηγμα που γίνεται προεκλογικά. Διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα υποψήφια δήμαρχος και αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι δηλώνουν ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια γυναίκα. Έτσι καλύπτεται και αυτό το θέμα.


Μάρτιος

Ο Ήλιος στους Ιχθείς.
Κατά την διάρκεια των παρελάσεων ακούγεται το εμβατήριο αναλόγως του δήμαρχου ως εξής: Γλυφάδα, ω Γλυφάδα ξακουστή του Παπανικολάου δήμος» ή Ελληνικού-Αργυρούπολης «του Γιάννη σου καμάρι», στον Άλιμο «του Ανδρέα σου η χώρα» και στα 3Β «όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά». Έτσι με εθνικό παλμό γίνεται ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου και ξεχνιόνται για λίγο οι αψιμαχίες προεκλογικού περιεχομένου. Στην περιφέρεια ο κύριος Πατούλης κάνει ένα γκάλοπ όπου έχει την πλειοψηφία παντού εκτός Αμαρουσίου που η γυναίκα του θριαμβεύει καταρρίπτοντας ότι ο Γιώργος Πατούλης ήταν ο καλύτερος δήμαρχος. Από δω και πέρα θα λένε «Μαρίνα και ξερό ψωμί».


Απρίλιος

Ο Ήλιος στον Κριό.
Πασχαλινές προετοιμασίες και η προεκλογική αντιπαράθεση στο κόκκινο. Όλοι μιλούν για όλα, όλοι λένε πόσο καλοί είναι αυτοί και πόσο σκάρτοι είναι οι άλλοι. Αφήνουμε ευγένειες και προσχήματα μπροστά στη μάχη για τη νίκη. Στον Άλιμο έχουμε άλλες δύο υποψηφιότητες με αποτέλεσμα το πρωτοδικείο να δηλώνει: «καλά με τον Άλιμο θα ασχολούμαστε; Τι κακό είναι αυτό;». Στο Ελληνικό – Αργυρούπολη ο Χρήστος Κορτζίδης σταματά την απεργία πείνας για να φάει οβελία, αυγά και τσουρέκια. Η μάχη δηλώνει ότι θέλει καλό φαγητό για να αντέχουμε. Στα 3Β κυκλοφορούν αυγά με χαλκομανίες τις φωτογραφίες των υποψηφίων και γίνεται ένα παιχνίδι να τσουγκρίζει ο ένας τον άλλο. Ανακοινώνεται η κυκλοφορία μια καινούργιας εφημερίδας σε 120.000 φύλλα διότι τα θέματα είναι πολλά και δεν χωράνε.


Μάιος

Ο Ήλιος στον Ταύρο.
Ο μήνας των εκλογών. Ο μήνας που ο λαός λέει τη γνώμη του και αποφασίζει. Ο μήνας που αποκαλύπτεται το ποιος είναι ο αγαπημένος των δημοτών και αυτός που θα διοικήσει για τα επόμενα 4 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και ευρωεκλογές όπου κυριαρχεί το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη κάνοντας τον κύριο Σόιμπλε να θέλει να σηκωθεί από το καροτσάκι του και να αρχίζει να τρέχει. Στις Βρυξέλες συζητείται ακόμα το πότε θα φύγει η Βρετανία από την ευρωπαϊκή ένωση και ο κύριος Μακρόν κατεβάζει στους δρόμους τα γαλαζοπράσινα γιλέκα. Το κλίμα αυτό το ευρωπαϊκό έρχεται και στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Γλυφάδα που αποφασίζεται οι δημότες να μη φορούνε γιλέκα ούτε αυτά τα φωσφορίζοντα για λόγους ασφαλείας.


Ιούνιος

Ο Ήλιος στους Διδύμους.
Δεν υπάρχει παράταξη που να δηλώνει ηττημένη. Όλοι νικητές. Ο μόνος ηττημένος είναι ο λαός που βλέπει μία ακόμα πτώση του πολιτικού πολιτισμού. Αρχίζουν τα φεστιβάλ στη Γλυφάδα, οργανώνεται φεστιβάλ καραγκιόζη. Στα 3Β γίνεται πρωτοτυπία και οργανώνεται φεστιβάλ σουβλάκι, κρέπα και γύρου διότι όπως λένε νηστικό αρκούδι δε χορεύει. Τα σχολεία κλείνουν και βρίσκουν την ευκαιρία οι μαθητές να διαμαρτυρηθούν για τη διακοπή των μαθημάτων. Γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις και ζητούν όλοι να καθιερωθεί θερινή σχολική περίοδος στις παραλίες. Οι παραλιακοί δήμοι το υιοθετούν και φωνάζουν ο καθένας καλλιτέχνες με ψηλές αμοιβές να διασκεδάσουν τους βρεγμένους δημότες τους.


Ιούλιος

Ο Ήλιος στον Καρκίνο.
Όλα είναι υπό χαλάρωση διότι που μυαλό για δουλειά ενώ αναμένεται η καλοκαιρινή άδεια και το ερώτημα είναι βουνό η θάλασσα. Το αποτέλεσμα είναι 90% θάλασσα, 10% βουνό. Για αυτό και όλοι ξεχύνονται στις παραλίες να απολαύσουν ένα δροσερό μπάνιο.


Αύγουστος

Ο Ήλιος στον Λέοντα.
Ο μήνας των διακοπών και της καλοκαιρινής ραστώνης. Όλες οι υπηρεσίες είναι άδειες και παντού επικρατεί η απόλυτη ηρεμία. Η αναμνήσεις από φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν παύουν. Η δικαιοσύνη δηλώνει ότι το 2029 θα γίνει η δίκη των υπαιτίων και θα λάμψει η αλήθεια. Περιμένουμε όλοι να μάθουμε τι έφταιξε γνωρίζοντας ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Στα δημοτικά συμβούλια γίνεται χαμός. Οι πρώην νικητές και οι νυν νικητές μπερδεύονται και ψάχνουν να βρουν τελικά ποιοι είναι οι νικητές.


Σεπτέμβριος

Ο Ήλιος στην Παρθένο.
Αρχίζουν και πάλι τα σχολεία και τα παιδιά με ενθουσιασμό επιστρέφουν στις τάξεις τους και στα μαθήματα τους. Οι εισαχθέντες στο πανεπιστήμιο κάνουν όνειρα και σχέδια για μια καλύτερη ζωή. Διαπιστώνουν όμως ότι τα παιδιά που έβγαλαν μόνο το λύκειο εργάζονται ντελίβερι, γκαρσόνια και σε άλλες δουλειές του τουρισμού. Ενώ αυτά όταν πάρουν το πτυχίο τους θα ψάχνουν για δουλειά και ίσως να μη βρουν. Η ζωή έχει τους δικούς της κανόνες που πολλές φορές δε συμβαδίζουν με τις επιθυμίες των ανθρώπων. Επίσης ο σχεδιασμός της είναι εντελώς ανάποδος από το σχεδιασμό των ανθρώπων και επειδή οι κανόνες της ζωής κυριαρχούν καλό θα ήταν να μην τους αγνοούμε για να μην έχουμε απογοήτευση. Πρώην δημοτική σύμβουλος αποφάσισε να λέει τον καφέ και έτσι να εξασφαλίζει το μεροκάματό της. Και άλλοι έπραξαν αυτό χωρίς να το λένε και ο κόσμος να το γνωρίζει.


Οκτώβριος

Ο Ήλιος στο Ζυγό.
Πάλι παρέλαση και πάλι στις θέσεις των επισήμων οι νέες δημοτικές αρχές. Καλοπροσεγμένες ενδυμασίες, καλογυαλισμένα παπούτσια και άλλα πολλά για να κερδηθεί η πρώτη εντύπωση. Οι οικογένειες καμαρώνουν σα γύφτικα σκεπάρνια στο πλευρό των επιτυχόντων και ζητούν να τους προσφωνούν με τον τίτλο και όχι με το όνομά τους. Τι να κάνουμε; Ο άνθρωπος φύση ματαιόδοξος νομίζει ότι έτσι αναβαθμίζεται. Δεν γνωρίζει όμως ότι μπορεί να είναι λίγες οι μέρες αλλά ο καιρός περνάει γρήγορα και σύντομα και αυτοί θα βρεθούνε στο τέλος. Στη Γλυφάδα η παρέλαση γίνεται στον Άγιο Τρύφωνα και το αδιαχώρητο για στάθμευση αυτοκινήτων κάνει τους δημότες να δυσανασχετούν. Έλα όμως που οι δημοτικές αρχές έχουν άλλα κατά νου και αδιαφορούν γι’ αυτά. Πιστεύουν ότι με κάτι τέτοια θα ξεγελάσουν τους δημότες και δε θα δώσουν την πρέπουσα σημασία στα άλλα, στα σοβαρά.


Νοέμβριος

Ο Ήλιος στον Σκορπιό.
Είναι και κάποιοι που θυμούνται. Έτσι θυμηθήκαμε τις εξαγγελίες του προηγούμενου δημάρχου για ιαματικά νερά στην Αιξωνή και αναρωτιόμαστε τι έγινε με αυτά τα νερά. Σε κάθε αναφορά στο θέμα το γέλιο πέφτει αβίαστο και όλοι μιλούν για επικοινωνιακό πυροτέχνημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τα μόνα ζεστά νερά που έχουμε στη Γλυφάδα είναι αυτά όταν ανάβουμε το θερμοσίφωνα και τίποτα άλλο (Λαέ μου ευκολόπιστε και χιλιοπροδομένε) τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα έπρεπε να υπάρχει τιμωρία για αυτούς που εξαπατούν τους δημότες, και ποια θα έπρεπε να είναι αυτή.. Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα και μια από τα ίδια ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η έμπνευση και η πρωτοτυπία απουσιάζουν.


Δεκέμβριος

Ο Ήλιος στον Τοξότη.
Τα βέλη πέφτουν εκατέρωθεν. Δεν ξέρουν ποιοι είναι με ποιους. Η απλή αναλογική τους έχει μπερδέψει. Υπάρχουν και αυτοί που λόγω των Χριστουγέννων εκπέμπουν μηνύματα αγάπης και πολιτικής συναίνεσης. Έχουμε τις πρώτες ανεξαρτητοποιήσεις. Μιας και μια ανεξαρτητοποίηση δε σημαίνει πολλά πράγματα γιατί ανεξάρτητος μεν αλλά ψηφίζω δε. Στα 3Β κλείνουν και οι 30 εφημερίδες που εκδοθήκαν αφού πλέον δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον τα γεγονότα. Τα οικονομικά συμφέροντα διαπιστώνουν ότι το παιχνίδι γίνεται με τη κεντρική εξουσία και όχι με τους δήμους και στρέφονται προς τα εκεί. Ο ΠΑΛΜΟΣ συνεχίζοντας το έργο του ετοιμάζεται για νέες επιτυχίες εκτός μνημονίων πια αλλά εντός δεοντολογίας.

Και του χρόνου

Λοιπόν αυτά είναι τα μελλούμενα
για το 2019 και όποιος δεν τα πιστεύει να μας γράψει.
Μπελάδα
Οδός Γλυφάδας
Αριθμός 000
Υπ’ όψιν κ. ΚΑΖΑΜΙΑ

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Δεκεμβρίου 2018]