Η κίνηση του Γ. Σγουρού έφερε τα πάνω – κάτω στην Περιφέρεια

Περιφέρεια Αττικής

Περιφερειακές Προεκλογικές Αψιμαχίες

Ο διαγωνισμός που διακήρυξε στα τέλη Οκτώβρη η Περιφέρεια Αττικής και αφορά την «Βελτίωση και περιοδική συντήρηση υποδομών στο πρωτεύον αστικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής» προϋπολογισμού 15 εκ. €. αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ την νυν Περιφερειακής Αρχής και του π. Περιφερειάρχη και υποψηφίου εκ νέου Γιάννη Σγουρού.
Ο όρος που αναφερόταν μέσα στη διακήρυξη ότι «το συγκρότημα παραγωγής ασφαλτοσκυροδέματος έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλ. σε ευθεία γραμμή από την Αθήνα» έκανε την παράταξη του Γιάννη Σγουρού να κινηθεί άμεσα και να αναδείξει το θέμα και ζητούσε να παρέμβει αυτεπάγγελτα η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων καθώς «νέοι περίεργοι όροι περιόριζαν τον ανταγωνισμό σε έργα της Περιφέρειας».
Καταγγελίες έγιναν στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών προκειμένου να λάβει γνώση του περιοριστικού όρου και το αποτέλεσμα ήταν η ΑΕΠΠ να κρίνει μεταξύ άλλων ότι «Η συγκεκριμενοποίηση της χιλιομετρικής απόστασης δεν προέκυψε από καμία τεχνική αναγκαιότητα του υπό προκήρυξη έργου, προδήλως δε παρίσταται μη αναλογικός και κείμενος σαφώς εκτός των ορίων της διακριτικής ευχέρειας της αναθέτουσας αρχής να ορίζει κριτήρια επιλογής υπαγορευόμενα από την αρχή της ίσης μεταχείρισης».
Λάβρος στις δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός και έχοντας στα χέρια του την απόφαση της ΑΕΠΠ ζήτησε από την Περιφέρεια να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Βέβαια η Περιφέρεια άμεσα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση απάντησε όμως με άλλους όρους χωρίς να δίδει απαντήσεις επί της ουσίας και μεταφέροντας τη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο.
Βλέποντας ο υπ. Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ότι δεν αναφέρεται στο πιο πολυσυζητημένο θέμα της εβδομάδας που ήταν επιτυχία του Γιάννη Σγουρού που το ανέδειξε στη δημοσιότητα, έσπευσε να κάνει δηλώσεις βάζοντας απέναντί του και την νυν Περιφερειάρχη αλλά και τον Γιάννη Σγουρό, εκτιμώντας ότι είναι και ο βασικός του αντίπαλος στην μάχη της Περιφέρειας. Έτσι έβγαλε ανακοινώσεις που ουσιαστικά πετούσαν βέλη στους συνυποψηφίους Περιφερειάρχες.
Το πλήρες κείμενο της αντιπαράθεσης δημοσιεύει στο τρέχον φύλλο του ο «ΠΑΛΜΟΣ».

Γ. Σγουρός: «Χαστούκι» από την ΑΕΠΠ στην Περιφέρεια Αττικής

Χαστούκι από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών στην Περιφέρεια Αττικής, αφού κρίθηκε παράνομος ο πρωτοφανής όρος που είχε τεθεί στη διακήρυξη για τη συντήρηση του οδικού δικτύου υπό τον τίτλο «Βελτίωση και περιοδική συντήρηση υποδομών στο πρωτεύον αστικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής» προϋπολογισμού 15 εκ. €.

Ειδικότερα η ΑΕΠΠ έκρινε ότι ο όρος που είχε τεθεί επί ποινή αποκλεισμού που προέβλεπε ότι το συγκρότημα παραγωγής ασφαλτοσκυροδέματος έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλ. σε ευθεία γραμμή από την Αθήνα (πλ. Συντάγματος) είναι παράνομος καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχής «Η συγκεκριμενοποίηση της χιλιομετρικής απόστασης δεν προέκυψε από καμία τεχνική αναγκαιότητα του υπό προκήρυξη έργου, προδήλως δε παρίσταται μη αναλογικός και κείμενος σαφώς εκτός των ορίων της διακριτικής ευχέρειας της αναθέτουσας αρχής να ορίζει κριτήρια επιλογής υπαγορευόμενα από την αρχή της ίσης μεταχείρισης».

Τον φωτογραφικό όρο του συγκεκριμένου διαγωνισμού που είναι το μεγαλύτερο έργο συντήρησης οδοποιίας που έχει δημοπρατήσει στην πενταετή θητεία της η διοίκηση της Ρένας Δούρου και προάγγελος διαγωνισμών συνολικού ύψους 88 εκ. € είχε καταδείξει πρώτη η Παράταξη Αττική ζητώντας την απόσυρση της διακήρυξης και την παραίτηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη επί των Οικονομικών.

Συγκεκριμένα είχε καταγγελθεί ότι πρόκειται για πρωτοφανή και καινοφανή όρο, που δεν έχει τεθεί ποτέ ξανά σε κανέναν διαγωνισμό από τους δεκάδες που εκτελούνται για τη συντήρηση της οδοποιίας στην Αττική, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επί ποινή αποκλεισμού όρους περιορίζει τον ανταγωνισμό, κατά ευθεία καταστρατήγηση της εθνικής νομοθεσίας και των κοινοτικών Οδηγιών.
Σε σχετικές καταγγελίες για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε προχωρήσει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Έργων που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του την απόφαση.
Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την επιμονή σε όρους που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και καταστρατηγούν τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Δύο τινά συμβαίνουν. Ή εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα ή πρόκειται περί αδιαμφισβήτητης ανικανότητας. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η διοίκηση της Περιφέρειας πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Το είπα και το ξαναλέω. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια με το δημόσιο χρήμα».

*Ολόκληρη την απόφαση της ΑΕΠΠ
μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.sate.gr/nea/2018AEPP-1090.pdf

Ρ. Δούρου: FAKE NEWS και για την απόφαση της ΑΕΠΠ

Σχετικά με την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ως προς τον διαγωνισμό για το έργο «Βελτίωση και περιοδική συντήρηση υποδομών στο πρωτεύον αστικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Αττικής», προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ), επισημαίνουμε τα εξής:
Η ΑΕΠΠ με την 1090/2018 απόφασή της κρίνει ότι (σελ. 50) «αβάσιμος είναι ο ισχυρισμός περί νόθευσης του ανταγωνισμού», ισχυρισμός που είχε προβληθεί από εργοληπτική εταιρεία και αναπαράγεται από ορισμένα ΜΜΕ. Όταν λοιπόν αυτή η ίδια η απόφαση της ΑΕΠΠ λέει με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Διακήρυξη διαγωνισμού την οποία δημοσίευσε η Περιφέρεια Αττικής δεν περιορίζει τον ανταγωνισμό και δεν είναι φωτογραφική τότε οι αναφορές ότι η Περιφέρεια Αττικής επιδεικνύει «επιμονή σε όρους που νοθεύουν τον ανταγωνισμό», δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά χοντροκομμένα ψέματα. Ο δε πρώην Περιφερειάρχης όφειλε να έχει διαβάσει την απόφαση πριν μιλήσει.
Η ΑΕΠΠ δικαιώνει σε όλα τα ζητήματα την Περιφέρεια Αττικής και εντοπίζει μια μόνον πλημμέλεια, ότι δηλαδή δεν αναφέρεται στα τεύχη του διαγωνισμού η αναλυτική τεκμηρίωση για έναν πρόσθετο όρο που τέθηκε στον διαγωνισμό σχετικά με την απαίτηση να ευρίσκεται το ασφαλτικό συγκρότημα εντός Αττικής. Αφενός η πλημμέλεια αυτή είναι εύκολο να θεραπευθεί, καθώς η τεκμηρίωση αυτή υπάρχει ήδη στην υπηρεσία, απλά δεν γράφτηκε αναλυτικά στη Διακήρυξη του διαγωνισμού, αφετέρου η άποψη της Περιφέρειας Αττικής είναι ότι αυτό δεν απαιτείται και γι’ αυτό εντός της εβδομάδος κατατίθεται προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο. Όσοι λοιπόν επιχαίρουν, μάλλον βιάζονται και καλό θα ήταν να αναμένουν τη δικαστική απόφαση.
Η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί με απόλυτο σεβασμό της νομιμότητας και της διαφάνειας να αντιμετωπίσει όλες εκείνες τις παθογένειες, που εν προκειμένω οδηγούν στο να ευρίσκονται τα οδοστρώματα επί δεκαετίες σε κακή κατάσταση. Γι’ αυτό έχει σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την Οδική Ασφάλεια, συνολικού προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ. Είναι μάλλον αναμενόμενο να βάλουν κατά αυτού του σχεδιασμού όσοι επί δεκαετίες συνέβαλαν στη δημιουργία της απαράδεκτης κατάστασης στην Οδική Ασφάλεια ή αδιαφόρησαν για την αντιμετώπιση της. Όσα fake news κι αν διακινήσουν όμως, δεν θα καταφέρουν να ανατρέψουν την προσπάθεια που γίνεται. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι στον τόπο αυτό.

Γ. Σγουρός: «Ζητούνται απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τον διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής»

Η απάντηση της Περιφέρειας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γιάννη Σγουρού ο οποίος και επανήλθε στο θέμα θέτοντας ξεκάθαρα επτά καίρια ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
Άγνοια, ανεπάρκεια, αδιαφορία, ή μήπως σκοπιμότητα; Όποιο απ’ όλα κι αν ισχύει, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυρία Δούρου, βρήκε στο πρόσωπο του κ. Πατούλη, έναν ένθερμο συμπαραστάτη. Ή μήπως τελικά πρόκειται για τις όψεις του ιδίου νομίσματος;
Την ώρα που η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών έκρινε παράνομο πέρα ως πέρα τον περιοριστικό όρο για τον ανταγωνισμό που είχε βάλει η Περιφέρεια Αττικής σε διαγωνισμό συντήρησης οδοποιίας, ο κ. Πατούλης έσπευδε να κάνει πλάτες στην κα Δούρου. Την κα Δούρου που με τη σειρά της προσπαθεί απεγνωσμένα και επί ματαίω να κάνει το άσπρο μαύρο μιλώντας για fake news…
Ρωτάμε από κοινού και εναλλάξ τους κ.κ. Δούρου και Πατούλη:

 1. Ποια συμφέροντα υπαγορεύουν στην κα Δούρου να θέτει τέτοιους όρους σε διαγωνισμούς συντήρησης οδοποιίας με χιλιομετρικές αποστάσεις σε ευθεία από την πλατεία Συντάγματος, που περιορίζουν τον ανταγωνισμό;
 2. Πότε άλλοτε τέθηκε τέτοιος όρος ξανά σε διαγωνισμό συντήρησης οδοποιίας της Περιφέρειας Αττικής;
 3. Γιατί αποφασίστηκε να τεθεί για πρώτη φορά αυτός ο όρος σε διαγωνισμούς των οποίων ο προϋπολογισμός θα έφτανε αθροιστικά στα 88 εκ. € καθ’ ομολογία του αντιπεριφερειάρχη επί των Οικονομικών και μάλιστα λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της κας Δούρου; Είναι η πρώτη φορά που Δημόσιος Φορέας αντί να αφαιρεί καταχρηστικό όρο και να δημοπρατεί το έργο αμέσως, να λέει ότι θα προσβάλλει την Απόφαση επιμένοντας στον πρόσθετο καταχρηστικό όρο με αποτέλεσμα να μην συντηρούνται οι δρόμοι. Εκτός αν δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τη συντήρηση του οδικού δικτύου.
 4. Ποια συμφέροντα υπαγορεύουν στον από καραμπόλα υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Πατούλη να κάνει πλάτες στην κα Δούρου;
 5. Για ποιο λόγο σπεύδει να εξισώσει καταγγέλλοντες και καταγγελθέντες, προσφέροντας άλλοθι σε πρακτικές που αν μη τι άλλο κρίθηκαν παράνομες – και συμπληρώνουμε καταδικαστέες;
 6. Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Πατούλης ότι εάν η Παράταξή μας δεν είχε κάνει την καταγγελία, κανένας δεν θα καταλάβαινε τίποτα και η διαδικασία θα προχωρούσε σα να μην έτρεχε τίποτα;
 7. Ή μήπως συνεκδοχικά και κατά την πρωτοφανή λογική του κ. Πατούλη, όταν ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΝΔ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για διάφορα έργα το κάνουν γιατί εξυπηρετούν συμφέροντα;
  Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν ότι αποτελούν τις δύο όψεις του αυτού νομίσματος.
  Στις κάλπες του Μαΐου του 2019 οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν την ηχηρή, αποστομωτική απάντησή τους, στηρίζοντας αυτοδιοικητικές επιλογές, που δίνουν αναφορά στους πολίτες και μόνο σ’ αυτούς.

Γ. Πατούλης: Η εκλογή Δούρου το 2014, ήταν “έργο Σγουρού”

Μεταξύ άλλων στις ανακοινώσεις που έβγαλε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έθιξε τα εξής: «Ο σοφός ελληνικός λαός χρησιμοποιεί ένα ρητό, το οποίο δικαιολογεί τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο κ. Σγουρός:” Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”.
Μόνο γέλια προκαλεί η ανεπιτυχής προσπάθειά του να παρουσιάσει ως “όψη του ίδιου νομίσματος”, την υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, με αυτήν της απερχόμενης Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου.
Γι αυτό και την εκλαμβάνουμε ως ένα κακόγουστο αστείο, ενός ανθρώπου που τελεί σε καθεστώς ταραχής και σύγχυσης.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν στις εκλογές του 2019, όσα έγιναν το 2014.
Δεν θα επιτρέψουμε στον άνθρωπο που ευθύνεται αποκλειστικά για την εκλογή Δούρου το 2014, εξαιτίας της ανεπάρκειας κι ανικανότητάς του ως Περιφερειάρχη, να επαναλάβει το ίδιο έργο.
Δεν θα αφήσουμε τον κ. Σγουρό να γίνει “λαγός” της κας Δούρου, το χρήσιμο άλλοθι της, που θα προσφέρει συγχωροχάρτι στην πιο αποτυχημένη ίσως Περιφερειάρχη Αττικής».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 22 Δεκεμβρίου 2018]