Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ροταριανός Όμιλος Βούλα-Πανόραμα: «Η θετική ψυχολογία στην καθημερινή ζωή» – Συνεστίαση με ομιλητή τον Δημήτρη Φλαμούρη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Τα μέλη και οι φίλοι του Ροταριανού Ομίλου Βούλα Πανόραμα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα την «Θετική Ψυχολογία στην Καθημερινή Ζωή». Ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Δημήτρης Φλαμούρης, Μαθηματικός, Θετικός Ψυχολόγος και Συγγραφέας του βιβλίου «Ψυχο-λογικές Σχέσεις».
Η γραμματέας του Ρ.Ο. Βούλα Πανόραμα κ. Πόπη Λαμπροπούλου εκτός από το καλωσόρισμα προς όλους, προλόγισε και τον ομιλητή διαβάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό του. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Δημήτρης Φλαμούρης σπούδασε Μαθηματικά και κατόπιν έκανε μάστερ και διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο Λονδίνο, όπου και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε επενδυτικές τράπεζες. Επιστρέφοντας στην Αθήνα δούλεψε σε εγχώρια χρηματιστηριακή και έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μια αποφασιστική στροφή καριέρας σπούδασε εκ νέου ψυχολογία στο Λονδίνο με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Πλέον πραγματοποιεί ομιλίες με το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, διοργανώνει σεμινάρια πάνω σε θέματα άγχους, σχέσεων και Θετικής Ψυχολογίας. Παράλληλα ασχολείται με το κρασί και έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 70 χώρες συλλέγοντας εμπειρίες από ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο λόγος πλέον ανήκε στον κ. Φλαμούρη. Αλήθεια τι είναι η ευτυχία; Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησε και τη διαδραστική ομιλία του ζητώντας από το κοινό να σκέφτεται και να απαντά άλλοτε μεγαλόφωνα και άλλοτε σιωπηλά. Άλλωστε δεν ήταν και όλες οι σκέψεις για να μοιραστούν με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Οι περισσότερες απαντήσεις έδειξαν ότι το κοινό είχε πιάσει το νόημα της ομιλίας και μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς θεωρείται για κάποιον ευτυχία και τι όχι. Ο κ. Φλαμούρης βέβαια συνεχίζοντας την παρουσίασή του εξήγησε και από την επιστημονική πλευρά το πως και το γιατί σε κάθε περίσταση. «Η ευτυχία είναι ο τρόπος σκέψης», είπε και εξήγησε πως είναι ένας μυς ο οποίος μπορεί με την άσκηση να κάνει κάποιον να την αποκτήσει. «Δεν είναι το φυσικό μας να είμαστε ευτυχισμένοι. Είμαστε φτιαγμένοι για να επιβιώνουμε. Η στεναχώρια είναι μέρος της ζωής μας, το ίδιο και ο θυμός και η πάλη με τη φύση του εαυτού μας, είπε και ανέλυσε ότι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία χωρίζεται στα εξής ποσοστά: 50% είναι υπεύθυνα τα γονίδια, 40% ο τρόπος σκέψης και δραστηριότητας και 10% οι εξωτερικοί παράγοντες. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Φλαμούρης εστίασε στις κοινωνικές σχέσεις. «Ο υγιής κοινωνικός περίγυρος φέρνει ευτυχία και μακροζωία. Η μοναξιά σκοτώνει. Δεν χρειάζεται ποσότητα αλλά ποιότητα στις σχέσεις μας», τόνισε χρησιμοποιώντας αρκετά παραδείγματα καθημερινότητας.
Κλείνοντας πρότεινε στο ακροατήριο του κάποιες απλές καθημερινές ασκήσεις με τις οποίες μπορούσε να έχει περισσότερη ευτυχία. «Αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας, κρατήστε ημερολόγιο. Είναι απίστευτα θεραπευτικό», είπε.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον Προεδρεύοντα κ. Αθανάσιο Καρνέζη να παραδίδει στον προσκεκλημένο ομιλητή ένα αναμνηστικό του Ροταριανού Ομίλου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Νοεμβρίου 2018]

Scroll to Top