Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δήμος χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει – Σε αποκλειστική συνέντευξη στον «Παλμό» ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Σε μια συνέντευξη – απολογισμό θητείας ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος αναλύει στον «ΠΑΛΜΟ» πως πέρασαν τα τεσσερισήμισι χρόνια της θητείας του, με την «Ενωμένη Πόλη» να είναι στη Διοίκηση του Δήμου. Ο ίδιος βλέποντας τα πόσα έχουν υλοποιηθεί και τα πόσα ακόμη έχουν να γίνουν, δηλώνει ικανοποιημένος γιατί έγιναν περισσότερα από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Δεν κοίταξε ποτέ το ρολόι. Δεν κατάλαβε πως πέρασε ο καιρός. Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας στο σύνολό της αντιλήφθηκε πως όλα είχαν και το αποτέλεσμά τους. Ένα αποτέλεσμα – αποτύπωμα στην κοινωνία και στην καθημερινότητα του πολίτη. Ο ίδιος έχει δηλώσει πολλάκις ότι θα μείνει στο Δήμο για να συνεχίζει με την «Ενωμένη Πόλη» την αναγέννηση του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και ο στόχος του είναι «ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης να γίνει ένας από τους κορυφαίους Δήμους σε ολόκληρη της Ευρώπη». Στο σημερινό του φύλλο ο «ΠΑΛΜΟΣ» δημοσιεύει πλούσιο φωτορεπορτάζ των όσων έχουν συντελεστεί επί Διοίκησης Κωνσταντάτου.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης βρίσκεται κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο λόγο της αναμενόμενης μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού, όσο και του σημαντικού έργου που πραγματοποιείται σε περίοδο κρίσης, από τον νυν Δήμαρχο κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, και έχει κερδίσει πανελληνίως τις εντυπώσεις.

“Ήμασταν ένας δήμος που το καλοκαίρι του 2014, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ μας έδειχναν με το δάχτυλο, ως παράδειγμα κακοδιοίκησης και έλλειψης ενδιαφέροντος προς τους πολίτες” αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος. Σήμερα η εικόνα αυτή έχει αλλάξει.
Συμπληρώθηκαν ήδη τεσσερισήμισι χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του δήμου.
“Ικανοποιήσαμε αιτήματα δεκαετιών και αναγεννήσαμε το Δήμο για τον οποίο όλοι χαίρονται να ζουν και έχουν πλέον την αίσθηση πως τους νοιάζεται και βρίσκεται κοντά τους”, τονίζει ο Δήμαρχος. “Παραλάβαμε μία πόλη με διαλυμένες δομές, εγκαταλελειμμένη και με απογοητευμένους δημότες”.
Στόχος του ήταν η αναγέννηση της πόλης, και αυτό κατάφερε με εκατοντάδες νέα έργα τα οποία βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των δημοτών. Όπως σημειώνει, “το Πολυτεχνείο, μετά από έρευνα μας κατέταξε στους πρώτους 10 δήμους της Αττικής σε παροχές προς τους κατοίκους μας, πράγμα αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια”. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει κερδίσει πολλές πανελλαδικές διακρίσεις ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί στον δήμαρχο, το γεγονός ότι δεκάδες πολίτες από άλλους δήμους, επισκέπτονται τα πάρκα της πόλης και απολαμβάνουν ξέγνοιαστες στιγμές με τις οικογένειες τους. “Πριν αναλάβουμε τα ηνία της πόλης, συνέβαινε το αντίθετο. Οι δημότες μας πήγαιναν σε άλλους δήμους για να παίξουν με τα παιδιά τους. Εμείς καταφέραμε και ζωντανέψαμε τις γειτονιές της πόλης μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε αυτή την προσπάθεια, δεν θα μπορούσε παρά να είναι κύρια προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή, η ολοκλήρωση της επένδυσης του Ελληνικού, καθώς θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ευημερία του Δήμου και των κατοίκων του.

«Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας»

Διαχρονικά ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης ήταν υπέρ της επένδυσης με καθαρές θέσεις και απόψεις. “Σήμερα όλοι αυτοί που πολεμούσαν την επένδυση έχουν υιοθετήσει τις θέσεις μας”.
Η ανάπτυξη του Ελληνικού, όπως αναφέρει, αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στον δήμο μας, όσο και στην Αττική γενικότερα, σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.
Εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Η ανάπτυξη του Ελληνικού αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην Αθήνα, όσο και στο κράτος γενικότερα, σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.
“Ως διοίκηση έχουμε στηρίξει την άποψη πως η αξιοποίηση του αεροδρομίου μέσα από μια σοβαρή επένδυση είναι μονόδρομος. Μια επένδυση που θα σέβεται όμως τον τόπο μας και τους ανθρώπους του μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Μέχρι στιγμής όσα έχουμε διεκδικήσει υπέρ του δήμου μας, τα έχουμε πάρει, τόσο στο θέμα του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης του Ελληνικού, όπου έχουμε ως δήμος την πλειοψηφία αλλά και την προεδρία στο διοικητικό συμβούλιο, όσο και στον χαρακτήρα του τεράστιου πάρκου που θα δημιουργηθεί, για το οποίο δώσαμε μεγάλη μάχη,” όπως σημειώνει ο δήμαρχος, ώστε να είναι ελεύθερα προσβάσιμο για όλους τους κατοίκους.
Περιβαλλοντικά το όφελος για την πόλη θα είναι τεράστιο καθώς θα δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου και αναψυχής, 2.600 στρεμμάτων κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η έκταση θα διαιρείται σε επιμέρους πάρκα και θεματικές ενότητες, όπως το πάρκο Γλυπτικής και η περιοχή εκθέσεων.”
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος τονίζει χαρακτηριστικά ότι, η επένδυση αυτή θα απογειώσει τα έσοδα του δήμου, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δημιουργήσει υπεραξία της ακίνητης περιουσίας της περιοχής.

“Στόχος μου είναι ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης να γίνει ένας από τους κορυφαίους Δήμους σε ολόκληρη της Ευρώπη”.

Παράλληλα θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,4% και θα αυξήσει τον τουρισμό προς τη χώρα μας κατά 1 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Το κράτος θα εισπράττει το 30% των καθαρών κερδών, καθώς και περισσότερα των 14 δισ. ευρώ από φόρους και εισφορές κάθε είδους. Επίσης, θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα φτάσουν τις 75.000 με την ολοκλήρωση του έργου.
Μπορεί τα οφέλη που θα έχει η κοινωνία από την επένδυση αυτή να είναι τεράστια, όμως κάποιοι είχαν άλλα σχέδια. Ο δήμαρχος απέτρεψε με συντονισμένες ενέργειες οργανωμένο σχέδιο του πρώην Δημάρχου Χρ. Κορτζίδη και περιθωριακών ομάδων της πόλης, για τη δημιουργία μόνιμου καταυλισμού για 10.000 μετανάστες στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου, οι οποίοι σχεδίαζαν μεθοδικά να δημιουργηθεί μία νέα “Μόρια Λέσβου” στην περιοχή του Ελληνικού. “Αποτρέψαμε τα σχέδια τους για την υποβάθμιση ολόκληρου του δήμου μας” ανέφερε χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό δεν μου το συγχωρούν για αυτό έγιναν για ακόμα μία φορά στόχος αναρχικών και ακροαριστερών περιθωριακών οργανώσεων που με υβριστικά μηνύματα σε τείχους της πόλης και φειγ-βολάν, παρουσία της παράταξης του Χρ. Κορτζίδη, προσπαθούν να με εκφοβίσουν. “Η στοχοποίηση αυτή δεν με φοβίζει και με καλύπτει απόλυτα η φράση του Μίκη Θεοδωράκη ότι ο χειρότερος φασισμός είναι ο αριστερόστροφος. Άλλωστε με γνωρίζουν όλοι στην πόλη ως γέννημα θρέμμα για το ποιος είμαι, για τις δημοκρατικές καταβολές μου, τον αυτοδιοικητικό μου αγώνα και σε καμιά περίπτωση δε θα μπούμε σε διάλογο με τους αναρχικούς συνοδοιπόρους του κ. Κορτζίδη.
Στόχος μου είναι ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης να γίνει ένας από τους κορυφαίους Δήμους σε ολόκληρη της Ευρώπη. Για αυτό τον σκοπό εργάζομαι μόνο, μακριά από κόμματα και μικροπολιτικές. Ανήκω στο πατριωτικό κέντρο και θέλω να δω την πόλη να προοδεύει και να ευημερεί. Σε αυτή την δημοκρατική αντίληψη είναι προσανατολισμένη η “Ενωμένη Πόλη” και οι χιλιάδες των πολιτών που μας ψηφίζουν”.
Όσον αφορά στη σημαντικότατη δουλειά και ανάπτυξη που έχει πραγματοποιηθεί στο Δήμο τα τελευταία χρόνια ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρει:
“Σε έναν δήμο όπως ο δικός μας, με πολύ περιορισμένα έσοδα σε σχέση με τους πλούσιους όμορους δήμους, καταφέραμε μετά από σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε έργο και να συμβάλουμε στην ευζωία των πολιτών μας. Έχουμε τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην χώρα, δωρεάν παιδικούς σταθμούς, δωρεάν καλοκαιρινή απασχόληση, δωρεάν δημοτική συγκοινωνία, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες νέα έργα.
Και όλα αυτά εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Παράλληλα, θέλαμε και το επιτύχαμε, να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους προμηθευτές του δήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι πληρώσαμε 1.756.000 ευρώ σε πρόστιμα και δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν προηγούμενες διοικήσεις και παράλληλα έχουμε έναν νοικοκυρεμένο δήμο. Το 2013 ο Δήμος μας είχε έλλειμμα (-1.143.000 ευρώ), το οποίο επί των ημερών μας, το 2018 το μετατρέψαμε σε πλεόνασμα. Το 2013 είχαμε χρηματικό υπόλοιπο 567.000 ευρώ και το 2018, επί διοικήσεως μας σχεδόν δεκαπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 5.000.000 ευρώ”.
Και για το τέλος συμπληρώνει “Τα έργα που δείχνετε στην εφημερίδα σας ως απολογισμό θητείας είναι ένα μικρό μόνο μέρος των όσων έγιναν. Αυτό που ζητάμε από το λαό της πόλης είναι στις 19 Μαΐου 2019 να μας δώσει ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε το πλούσιο έργο μας. Να κλείσει τα αυτιά του στους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς. Να μας εμπιστευτούν ξανά γιατί εμείς μπορούμε και το έχουμε αποδείξει!”

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Νοεμβρίου 2018]

Scroll to Top